Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 30.7.2016. u 0:01
Prikaza: 4007
|
Autor: Jerko Zovak

Dva subjekta svojataju dvoranu

Borba za škare koje predizbornu vrpcu trebaju sjeći

'Očito je da su započele političke igre za predstojeće parlamentarne i lokalne i izbore, na što upućuju riječi jedne županijske političarke koja kaže da se mora znati tko je glavni u politici na razini odlučivanja'

REŠETARI - Tijekom zadnjih mjesec dana, u javnosti se pojavljuju informacije koje nanose štetu ugledu općine Rešetari i njezinim čelnim ljudima, zbog odgađanja primopredaje izgrađene dvorane za sportsko-školske potrebe u Adžamovcima, piše neidentificirani autor na službenoj stranici Općine.

'Analizirajući sve što je počelo dešavati se nakon gotovosti objekta, držimo neprihvatljivim stav ravnateljice škole da se, uz ignoriranje Općinske uprave, ponaša kao investitor'

Naime, u postupku izdavanja uporabne dozvole, Rješenjem Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Brodsko-posavske županije - "suprotno relevantnim dokumentima" tvrde podnositelji zahtjeva - Općini Rešetari nije priznat status investitora. Posljedično, ustvari, Općina je isključena iz završnog procesa 'primopredaje' objekta krajnjem korisniku, Osnovnoj školi. Na taj način, (ne)namjerno, netko u sustavu odlučivanja, očito, ima namjeru Općini uskratiti zasluge za izgradnju dvorane, iako su upravo općinski čelnici, predvođeni načelnikom Zlatkom Agom (HSLS), dvoranu osmislili, europskim fondovima kandidirali te, u ime investitora, vodili sve dosadašnje procese. Pače, uz EU, koja je dala 80 posto, Općina je sudjelovala s 20 posto sredstava. Zahvaljujući korektnom koalicijskom odnosu između HDZ-a i HSLS-a, naknadno, županija je odlučila sufinancirati pola općinskih obveza.

Tko ima 'aktivnu legitimaciju'?

Početkom lipnja, Općina je uputila Žalbu Brodsko-posavskoj županiji, Upravnom odijelu za graditeljstvo i prostorno uređenje. Budući da nadležni na nju nisu odgovorili više od 30 dana, općinski načelnik je žalbu proslijedio Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja na izjašnjenje. Namjera im je istaći kako stav "samozvanog investitora, Osnovne škole Adžamovci, nije u skladu s ugovornim obvezama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kroz program EIB II (Europske investicijske Banke), Ugovora o javnim radovima između Općine Rešetari i izvoditelja radova tvrtke Fenix d.o.o. Slavonski Brod, a po prekidu istog s tvrtkom Watmont d.o.o. Vinkovci te sporazuma o financiranju izgradnje dvorane između Ministarstva i Općine Rešetari, u ukupnom iznosu od 9,5 milijuna kuna, koliko je koštala izgradnja.

"Analizirajući sve što je počelo dešavati se nakon gotovosti objekta, držimo neprihvatljivim stav ravnateljice škole da se, uz ignoriranje Općinske uprave, ponaša kao investitor", stoji u nastavku priopćenja građanima Općine Rešetari. Nakon par sati, ljubazna dožupanica dostavila nam je odgovor kojeg objavljujemo u cijelosti. 

Tko će škare nosit, a tko vrpcu sjeći - pitanje je sad

"Očito je da su započele političke igre za predstojeće parlamentarne i lokalne i izbore, na što upućuju riječi jedne županijske političarke koja kaže da se mora znati tko je glavni u politici na razini odlučivanja", tvrde autori Priopćenja, izbjegavajući pritom navest ime te "županijske političarke". Nakon našeg inzistiranja neka nam kažu o kome je riječ jer, u suprotnom, stavovi im nisu vjerodostojni, za SBplus kazali su kako je u pitanju dožupanica Dunja Magaš, ali neka ne imenujemo izvor informacije.

Budući da je Priopćenje dugačko, a SBplus nije oglasna ploča Općine Rešetari, zaključujemo citirajući zadnju rečenicu iz njega: "Znanje služi premošćivanju razlika, a ne njihovu produbljivanju. Onoga trenutka kada počnemo sumnjati u snagu svojih ideja, te ideje počinju umirati, nadamo se da neće zadobiti takvu trajnu vrijednost".

U cilju cjelovitog informiranja javnosti o ovom balu taština, zamjenici župana, Dunji Magaš, kao nadležnom i kompetentnom tijelu županijske uprave, obratili smo se  s molbom neka komentira Priopćenje Općine Rešetari. Par sati nakon upita, od ljubazne dožupanice dobili smo odgovor kojeg objavljujemo u cijelosti. 

Činjenice s primjerenom dozom političkog marketinga

"Ne prepoznajem se u osobi „jedne županijske političarke" jer nikad tako nešto nisam izjavila, takva retorika mi je strana. Mogu samo reći slijedeće:

Kako osnivačka prava ne znače i vlasnička prava, nego su vlasnici školske imovine same škole one su i investitori u slučaju izgradnje ili dogradnje školskih objekata

Brodsko-posavska županija kao osnivač OŠ "Vladimir Nazor" Adžamovci, sukladno zadanim odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, posebno vodi računa kako bi sva djece na području Brodsko posavske županije imala primjerene uvjete za obrazovanje.

Kako osnivačka prava ne znače i vlasnička prava, nego su vlasnici školske imovine same škole one su i investitori u slučaju izgradnje ili dogradnje školskih objekata, što je i uvjet da bi nadležna ministarstva ulagala  u izgradnju takvih objekata, a kasnije ih financirala u okviru proračunskih sredstava namijenjenih za obrazovanje. Ravnatelj škole, u suradnji s osnivačem, odgovorna je osoba u raspolaganju školskom imovinom i osiguranim sredstvima.

Veliki broj školskih objekata na području Brodsko-posavske županije izgrađen je sredstvima kako iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, tako i Ministarstva regionalnog razvoja. U pravilu, Općine su, prema svojim mogućnostima, sufinancirale takve projekte i na taj način pomogle osnivaču škole u realizaciji kapitalnog projekta jer je on u interesu i općine  i cijele županije. Predstavničko tijelo Brodsko-posavske županije, u 2015.godini, odobrilo je sufinanciranje izgradnje školske športske dvorane u Adžamovcima u iznosu od 10 posto ugovorene vrijednosti (823.000,00 kn) i tu obvezu je u potpunosti izvršila.

Dvojica ženika kunu se da je mlada njihova

Županijskom upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje podnesena su dva zahtjeva za izdavanje uporabne dozvole za izgrađenu dvoranu za tjelesni odgoj: od strane OŠ"Vladimir Nazor" Adžamovci i Općine Rešetari. Kompletan spis sa žalbom nadležni upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje dostavio je Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, kao tijelu drugog stupnja na rješavanje. Brodsko posavska županija učiniti će sve, sukladno zakonskim propisima, kako bi do početka nastave bila izdana predmetna uporabna dozvola.

Sukladno Zakonu o gradnji, Uporabnom dozvolom ne rješavaju se imovinsko pravni odnosi, a vlasništvo nikada nije bilo upitno (vidljivo je u izvatku iz zemljišne knjige).

Vlasnici krave, najčešće, ubiru vrhnje 

Osobno smatram da škola, a u sklopu toga i dvorana za tjelesni odgoj, pripada učenicima OŠ"Vladimir Nazor" Adžamovci i biti će dana na korištenje svim mladima i udrugama, sukladno županijskoj Odluci o uvjetima i kriterijima za davanje i uzimanje na korištenje prostora i opreme u školskim i drugim objektima, kao što se provodi i u drugim školama kojima je Brodsko posavska županija osnivač.

U vezi s ovim pitanjem, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, svojim dopisom od 01.07.2016., očitovalo se sukladno stavovima koje sam i sama navela", za SBplus očitovala se zamjenica brodsko-posavskog župana, Dunja Magaš, dipl.in.građ.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovnoškolci zasadili voćnjak aronije

Za imunitet i zdravu krv

Osnovnoškolci zasadili voćnjak aronije

5.4.2019. | 13:20
Štihali su, kopali i sadili, a pritom im ništa nije bilo teško. Uklanjali su travu te kopali rupe za sadnju voćaka. Vremenske prilike bile su im naklonjene, a posao su odradili i pritom uživali.
Štihali su, kopali i sadili, a pritom im ništa nije bilo teško. Uklanjali su travu te kopali rupe za sadnju voćaka. Vremenske prilike bile su im naklonjene, a posao su odradili i pritom uživali.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Loživo ulje, zamijenit će zemni plin

Ušteda potrošnje škole od 73 posto

Loživo ulje, zamijenit će zemni plin

5.6.2018. | 15:00
Ovo je najljepši poklon koji je škola mogla dobiti za 187. obljetnicu postojanja i 70. obljetnicu ustanove, a poboljšanje školskih uvjeta pridonijet će zaustavljanju negativnog trenda upisa sve manjeg broja učenika.
Ovo je najljepši poklon koji je škola mogla dobiti za 187. obljetnicu postojanja i 70. obljetnicu ustanove, a poboljšanje školskih uvjeta pridonijet će zaustavljanju negativnog trenda upisa sve manjeg broja učenika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su posjetili Rumunjsku

Međuškolska suradnja

Oni su posjetili Rumunjsku

3.5.2018. | 17:30
Projekt ”Naš zavičajni govor” međunarodni je projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u OŠ Ante Starčevića provode ga već nekoliko godina u suradnji s općinom Lupac, odnosno Hrvatima, stanovnicima istoimene općine iz Rumunjske.
Projekt ”Naš zavičajni govor” međunarodni je projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u OŠ Ante Starčevića provode ga već nekoliko godina u suradnji s općinom Lupac, odnosno Hrvatima, stanovnicima istoimene općine iz Rumunjske.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razmjena iskustava doprinosi poboljšanju kvalitete odgoja

Sličnosti i razlike

Razmjena iskustava doprinosi poboljšanju kvalitete odgoja

4.5.2017. | 11:10
Obostrana je ocjena da se uspostavljena međunarodna suradnja treba nastaviti jer rad na projektnim aktivnostima i razmjena iskustava doprinosi poboljšanju kvalitete odgoja i poučavanja te je od izuzetne važnosti ne samo za učenike i školu nego za cijelu lokalnu zajednicu.
Obostrana je ocjena da se uspostavljena međunarodna suradnja treba nastaviti jer rad na projektnim aktivnostima i razmjena iskustava doprinosi poboljšanju kvalitete odgoja i poučavanja te je od izuzetne važnosti ne samo za učenike i školu nego za cijelu lokalnu zajednicu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspostavljeni međunarodni mostovi suradnje

Za primjer drugima

Uspostavljeni međunarodni mostovi suradnje

14.12.2016. | 11:00
Suradnjom dviju škola u okviru međunarodnog projekta započet će pripreme za razmjenu djece i učitelja između dvije osnovne škole iz Hrvatske i Makedonije.
Suradnjom dviju škola u okviru međunarodnog projekta započet će pripreme za razmjenu djece i učitelja između dvije osnovne škole iz Hrvatske i Makedonije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najviše državno priznanje Osnovnoj školi iz Rešetara

Dobra vijest

Najviše državno priznanje Osnovnoj školi iz Rešetara

12.4.2014. | 23:40
Klub mladih tehničara osnovan je u školi 1968., a školu je tada pohađalo oko 400 učenika. Škola i mjesto Rešetari, na prostorima bivše države, bili su nadaleko poznati baš po bavljenju tehničkim aktivnostima i rezultatima koje su postizali njezini učenici.
Klub mladih tehničara osnovan je u školi 1968., a školu je tada pohađalo oko 400 učenika. Škola i mjesto Rešetari, na prostorima bivše države, bili su nadaleko poznati baš po bavljenju tehničkim aktivnostima i rezultatima koje su postizali njezini učenici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : eTwinning stručno usavršavanje u Danskoj

Transfer znanja

eTwinning stručno usavršavanje u Danskoj

21.12.2013. | 19:00
Učiteljica razredne nastave Jasna Terzić iz Osnovne škole Ante Starčevića, Rešetari bila je jedna od tri sudionice kojima je Agencija za mobilnost i programe EU odobrila odlazak na stručno usavršavanje u Dansku.
Učiteljica razredne nastave Jasna Terzić iz Osnovne škole Ante Starčevića, Rešetari bila je jedna od tri sudionice kojima je Agencija za mobilnost i programe EU odobrila odlazak na stručno usavršavanje u Dansku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolji tehničari OŠ Dragutin Tadijanović

Natjecanje mladih

Najbolji tehničari OŠ Dragutin Tadijanović

9.3.2013. | 14:25
U Osnovnoj školi u Rešetarima jučer je održano županijsko natjecanje mladih tehničara na kojem je sudjelovalo 95 učenika iz 24 osnovne škole. Natjecanje se provodilo u 12 kategorija, od maketarstva i graditeljstva do elektronike i robotike
U Osnovnoj školi u Rešetarima jučer je održano županijsko natjecanje mladih tehn
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :