Kultura : Ostalo

Objavljeno: 3.10.2015. u 11:44
Prikaza: 2140
|
Autor: Dubravka Kovačić/radiong

Škola prijatelj starih

Djetinjstvo naših djedova i baka

Rešetari : Djetinjstvo naših djedova i bakaIzložba 'Djetinjstvo naših djedova i baka'(Foto: Dubravka Kovačić)

U Osnovnoj školi Ante Starčevića Rešetari u prostoru Slavonske sobe posjetitelji mogu pogledati izložbu " Djetinjstvo naših djedova i baka". Izložba će biti otvorena do kraja listopada.

NOVA GRADIŠKA/REŠETARI - Izložba "Djetinjstvo naših djedova i baka", dio je ACES-ovog projekta međunarodne suradnje osnovne škole iz Rešetara sa školom iz Bugarske na temu Međugeneracijska solidarnost.

Škola iz Rešetara jedina je s područja Brodsko-posavske županije uključena u projekt ACES, kojem je glavni cilj povezati dvije različite generacije – učenike i osobe treće životne dobi, te postati škola – prijatelj starih.

Projekt ACES implementira multilateralnu suradnju osnovnih i srednjih škola, sa svrhom promoviranja ideje "europskih vrijednosti" kao što su multikulturalnost, međusobno razumijevanje, solidarnost i mirni suživot svih građana Europe. Uz Hrvatsku, članice ACES-a su: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Budući kako je aktivna solidarnost izuzetno važna za socijalnu koheziju i održivo društvo, u ovom projektu se se prepoznali djelatnici Osnovne škole Ante Starčevića Rešetari. Kako je i sam ravnatelj Tihomir Batalo istaknuo, idealna je to prilika za poticanje djece na stvaranje boljeg sutra.

Ovom izložbom približili su učenicima i posjetiteljima škole običaje, igre i predmete koje su u prošlim vremenima  koristili naši djedovi i bake za razbibrigu, vođenje seljačkih gospodarstava, ali i u kućanstvu . Ključni cilj projekta je povezati dvije različite generacije – učenike i osobe treće životne dobi, te postati škola – prijatelj starih.

Voditeljica i koordinatorica ovog projekta je učiteljica razredne nastave Slađana Ninković koja ističe kako je Međunarodno izborno povjerenstvo akademije srednjoeuropskih zemalja od 263 izabralo samo 42 projekta, među kojima je i ovaj Osnovne škole iz Rešetara. Izabrani projekti uključuju 100 škola iz 15 država, a iz Republike Hrvatske izabrano je samo njih deset. Škola iz Rešetara jedina je iz Brodsko – posavske županije našla svoje mjesto među izabranima. 

Na Međunarodni dan starijih osoba otvorena su vrata škole za osobe starije životne dobi koji su pokazali svoje vještine, znanja i kreativnost učenicima škole. Učiteljica Ninković  posebno se zahvalila predsjednici Udruge umirovljenika Milki Perković, Danijeli Perković, umirovljenom učitelju Ivanu Jelančiću, vjeroučiteljici Marini Dedoević, te roditeljima i učenicima koji su prikupili značaj broj eksponata za potrebe izložbe, piše radiong na čijim internet stranicama možete pogledati glaeriju slika s otvorenja ove zanimljive izložbe.

Ova izložba, koja će biti otvorena do 31. listopada, prvi je korak ka buđenju osjećaja međugeneracijske solidarnosti, a svojim zanimljvim sadržajem vraća nas u prošlost našeg kraja.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad pjesnici hvale političara

Aga organizirao prijem

Kad pjesnici hvale političara

17.9.2017. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Održano 'XI. rešeteračko proljeće'

Tradicija se nastavlja

Održano 'XI. rešeteračko proljeće'

14.5.2017. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U promoviranom Zborniku zastupljeno 279 pjesnika

Susret pjesnika

U promoviranom Zborniku zastupljeno 279 pjesnika

21.9.2015. | 11:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Besplatna projekcija

Čudnovate zgode šegrta Hlapića

3.9.2015. | 11:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pjesnik Josipović na Rešetaračkim susretima

Tko pjeva zlo ne misli

Pjesnik Josipović na Rešetaračkim susretima

12.9.2014. | 19:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesen u Brđanima

Peti put

Jesen u Brđanima

23.9.2013. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šezdeset pjesnika iz trideset zemalja svijeta

U Rešetare dolazi

Šezdeset pjesnika iz trideset zemalja svijeta

2.9.2013. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promovirane dvije nove knjige pjesama

VII. Rešetaračko proljeće

Promovirane dvije nove knjige pjesama

6.5.2013. | 10:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 15.Međunarodna likovna kolonija

Opet Rešetari prednjače

15.Međunarodna likovna kolonija

17.6.2012. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :