Život : Okoliš

Objavljeno: 17.1.2021. u 18:00
Prikaza: 6279
|
Autor: Marija Radošević

Posljednji pozdrav raritetom Papa hrastu

Petsto godina je odolijevao svim vremenima

Josip Zubak
Foto: Josip ZubakNakon petsto godina, izgubio je snagu i srušio se
 • Josip Zubak
 • Josip Zubak
 • Josip Zubak
 • Josip Zubak
 • Josip Zubak
 • Josip Zubak
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus

Nema više gorostasa, no i dalje ostaje obaveza generacijama da uče klince kako prirodu treba paziti i čuvati, obilaziti, voljeti pa će se ponovo nekad iznad svih izdići neki novi Papa hrast koji zaslužuje divljenje i naklon, a naravno i zaštitu.

SLAVONSKI BROD - Prije tri godine kada sam s planinarima pješačila obroncima Dilja i zadnji put obišla raritetni Papa hrast koji je, prema nekim zapisima i vjerovanjima, na istom mjestu odolijevao svim vremenima već 500 godina, primijetila sam kako „starac" izgleda sve lošije i kako mu se bliži kraj, što sam i objavila na ovom portalu te dnevnim novinama u kojima sam radila. Tada sam spomenula kako žal za starim hrastom i prolaznosti podsjeća i na činjenicu da nitko nikada nije pokrenuo inicijativu za njegovom zaštitom.

Svojevremeno je, naime, državni Zavod (a sada Agencija za zaštitu prirode) dao naputak da se ne zaštićuju pojedinačna stabla kao spomenik prirode, nego šira područja. Pojedinačnih je stabala tristotinjak na području Hrvatske. Premda sam tada saznala kako procedura traje nekoliko godina, moglo se barem krenuti sa zaštitom.

Tada sam doznala i kako lokalna uprava (a Papa hrast pripada Općini Podcrkavlje) treba podnijeti zahtjev ili prijedlog županijskom Upravnom odjelu za prostorno planiranje i zaštitu okoliša a oni bi tada u suradnji sa Javnom ustanovom za zaštitu prirode, trebali predložiti Županijskoj skupštini da donese odluku o zaštiti Papa hrasta. Ako bi odluka bila pozitivna, Javna ustanova preuzela bi brigu o zaštiti.

No, za sve je sada kasno i dogodilo se upravo ono što sam tada i zapisala „pred Papa hrastom očigledno nije još dugi životni vijek".

Nije više mogao odolijevati naletima vjetra i posustao je, izvrnuvši se na tlo svom svojom dužinom. Tu će i ostati.

Za one koji nisu znali gdje se gorostas izdizao iznad okolnog drveća, vjerojatno će na proljeće u šetnji Diljem na putu od Zdenaca prema Brčinu, uočiti oznaku skretanja u šumu kroz koju se nakon desetak minuta hoda moglo stići do najstarijeg hrasta od svih hrastova, ne samo na obronku Dilja, nego možda i u cijeloj Hrvatskoj.

Čudovišno stablo opsega između pet i šest metara, u bukovoj šumi na predjelu zvanom Benkov gaj, odolijevalo je svim vremenima i ratovima još od turskog doba, a dok je bilo u punoj snazi, jedva ga je obujmilo devetero planinara.

Poznatu starinu rado su obilazili ljubitelji prirode, šetači... a on kao da ih je pozdravljao i pozivao - dođite da se vidimo dok sam još na ovim prostorima. Vremenom su mu otpadale suhe grane, a rupe na stablu podsjećale na prohujala vremena.

Premda je već godinama pokazivao kako je sve više „iznemogao" , ipak se svako proljeće kočoperio barem na vrhu ponekom mladom granom okićenom svijetlozelenim lišćem.

I tome je došao kraj. Oni koji su ga obilazili i grlili ovjekovječujući susret, sada su upalili lampion za oproštaj. Novi klinci neće više u obješenim granama, izbočinama i rupama debla otkrivati razna zamišljena bića.

Na njegovu „trbuhu" netko je davno urezao ime PAPA. Nekada je tu stajao čavlima prikucan i tekst pjesme planinara Milana Kaučića, posvećene ovom gorostasu. (Papa hrast - Gdje su frule i gajde slavonske, tambura, dok ti na koljenima života svu noć gledaš za zvijezdama. Gdje su suveniri sva tkanja, svi vezovi i potke slavonske, gdje su stoljeća i vode što protekoše dok ti na koljenima života svu noć gledaš za zvijezdama. Gdje su gajde Slavonijo ravnico, da izustiš tišinu, dok bez frule i tambure umire tvoj stari hrast).

Nema više Papa hrasta, no i dalje ostaje obaveza generacijama da uče klince kako prirodu treba paziti i čuvati, obilaziti, voljeti pa će se ponovo nekad iznad svih izdići neki novi Papa hrast koji zaslužuje divljenje i naklon, a naravno i zaštitu.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvoditelji će imati identifikacijske iskaznice

  Danas kreću s deratizacijom

  Izvoditelji će imati identifikacijske iskaznice

  1.3.2022. | 14:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove informativne ploče

  Natura Slavonica

  Nove informativne ploče

  29.9.2016. | 14:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Volonteri iz Hong Konga, SAD-a, Meksika...

  Hobit-kuća u Oriovčiću

  Volonteri iz Hong Konga, SAD-a, Meksika...

  3.9.2014. | 9:47
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :