Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 8.5.2019. u 10:05
Prikaza: 2126
|
Autor: A. Primorac

Opreza nikad dosta

Ponekad je bolje puhati i na hladno

OP
Foto: OPOpćina Podcrkavlje
  • OP
  • OP
  • OP

Povjerenstvo za sukob interesa odgovorilo na upit je li još jedan dužnosnik s područja Brodsko-posavske županije u mogućem činjenju greške zbog koje bi mogao biti kažnjen. Evo o kome je riječ i kakvo je mišljenje izrazilo Povjerenstvo.

PODCRKAVLJE - U svjetlu posljednjih nalaza i mišljenja prema kojima su i određeni dužnosnici s područja Brodsko-posavske županije kažnjeni zbog sukoba interesa, dobar dio želi izbjeći takve situacije te se drži one kako opreza nikada nije dosta. Time se, uz ostalo, sigurno vodio i općinski načelnik Općine Podcrkavlje Tomislav Trtanj kad se obratio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Od njih je, naime, tražio očitovanje o tome, može li njegov zamjenik Vlado Tadijanović, koji tu dužnost obnaša profesionalno, biti kandidiran i imenovan predsjednikom udruge "Dobrovoljno vatrogasno društvo Podcrkavlje", a da pri tome ne bude u sukobu interesa.

Tadijanović funkciju predsjednika DVD-a obavlja volonterski, a za obavljanje navedene funkcije se ne isplaćuje naknada. Uz to Općina Podcrkavlje, u kojoj profesionalno obnaša dužnost zamjenika načelnika, financira rad udruge DVD Podcrkavlje temeljem Zakona o vatrogastvu i to od njezina osnutka 2015. godine do danas te da su u proračunu za 2019. godinu za navedenu udrugu planirana sredstva u iznosu 100.000,00 kn.

Razmotrivši navedenu situaciju Povjerenstvo je na svojoj sjednici donijelo mišljenje temeljem kojega je izrečeno kako temeljem članka 14. stavka 5. ZSSI-a, dužnosnik Vlado Tadijanović, može obnašati dužnost zamjenika općinskog načelnika Općine Podcrkavlje i biti kandidatom za izbor predsjednika, kao i obnašati funkciju predsjednika udruge „Dobrovoljno vatrogasno društvo Podcrkavlje", ali "u okviru prava da bude članom upravnih i nadzornih tijela najviše dviju neprofitnih udruga i zaklada, pri čemu nema pravo na naknadu ili primanje dara vezano za navedene funkcije, osim prava na naknadu putnih i drugih opravdanih troškova.".

"Upućuje se dužnosnik Vlado Tadijanović da se u obnašanju dužnosti zamjenika općinskog načelnika Općine Podcrkavlje, u cilju očuvanja integriteta i vjerodostojnosti te povjerenja građana u nepristrano obnašanje dužnosti, a u situacijama u kojim Općina Podcrkavlje financira udrugu „Dobrovoljno vatrogasno društvo Podcrkavlje" u dvojbi oko obnašanja tih dviju funkcija, obrati Povjerenstvu radi davanja mišljenja.", piše, uz ostalo, u mišljenju povjerenstva, koje u cijelosti možete pročitati u prilogu članka, a koje potpisuje predsjednica Nataša Novaković, dipl.iur..

S obzirom na to da su i u ovoj situaciji zatražena dodatna pojašnjenja kako ne bi došlo do kršenja zakonskih odredbi ne treba niti sumnjati kako će se u općini Podcrkavlje slova zakona i naputaka povjerenstva držati i dalje jer svjesni su, čini se, kako je u današnja vremena ponekad bolje puhati i na hladno nego počiniti grešku. Tim više što ne znanje, u ovakvim situacijama, ne opravdava počinjene greške. Zato je uvijek bolje pitati. Bilo bi dobro kada bi se i ostali dužnosnici u ovakvim situacijama ponašali na isti način kako su to činili ovaj puta u Podcrkavlju ili nedavno u Slavonskom Brodu. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do sredstava iz fondova EU

"Aktivirajmo se"

Kako do sredstava iz fondova EU

4.12.2017. | 10:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvježbavaju programska načela: 'Use nase i podase'

Župan i suradnici mu

Uvježbavaju programska načela: 'Use nase i podase'

10.7.2014. | 20:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stara školska zgrada nije ni trebala biti zatvorena!?

Cirkus u Podcrkavlju

Stara školska zgrada nije ni trebala biti zatvorena!?

21.11.2013. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javna rasprava o zaštiti okoliša

Obavijest

Javna rasprava o zaštiti okoliša

8.8.2011. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pero Ćosić - Koristim mozak, a ne državu

Zloupotreba javnosti?

Pero Ćosić - Koristim mozak, a ne državu

15.6.2011. | 20:02
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :