Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 8.5.2019. u 10:05
Prikaza: 1834
|
Autor: A. Primorac

Opreza nikad dosta

Ponekad je bolje puhati i na hladno

OP
Foto: OPOpćina Podcrkavlje
  • OP
  • OP
  • OP

Povjerenstvo za sukob interesa odgovorilo na upit je li još jedan dužnosnik s područja Brodsko-posavske županije u mogućem činjenju greške zbog koje bi mogao biti kažnjen. Evo o kome je riječ i kakvo je mišljenje izrazilo Povjerenstvo.

PODCRKAVLJE - U svjetlu posljednjih nalaza i mišljenja prema kojima su i određeni dužnosnici s područja Brodsko-posavske županije kažnjeni zbog sukoba interesa, dobar dio želi izbjeći takve situacije te se drži one kako opreza nikada nije dosta. Time se, uz ostalo, sigurno vodio i općinski načelnik Općine Podcrkavlje Tomislav Trtanj kad se obratio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Od njih je, naime, tražio očitovanje o tome, može li njegov zamjenik Vlado Tadijanović, koji tu dužnost obnaša profesionalno, biti kandidiran i imenovan predsjednikom udruge "Dobrovoljno vatrogasno društvo Podcrkavlje", a da pri tome ne bude u sukobu interesa.

Tadijanović funkciju predsjednika DVD-a obavlja volonterski, a za obavljanje navedene funkcije se ne isplaćuje naknada. Uz to Općina Podcrkavlje, u kojoj profesionalno obnaša dužnost zamjenika načelnika, financira rad udruge DVD Podcrkavlje temeljem Zakona o vatrogastvu i to od njezina osnutka 2015. godine do danas te da su u proračunu za 2019. godinu za navedenu udrugu planirana sredstva u iznosu 100.000,00 kn.

Razmotrivši navedenu situaciju Povjerenstvo je na svojoj sjednici donijelo mišljenje temeljem kojega je izrečeno kako temeljem članka 14. stavka 5. ZSSI-a, dužnosnik Vlado Tadijanović, može obnašati dužnost zamjenika općinskog načelnika Općine Podcrkavlje i biti kandidatom za izbor predsjednika, kao i obnašati funkciju predsjednika udruge „Dobrovoljno vatrogasno društvo Podcrkavlje", ali "u okviru prava da bude članom upravnih i nadzornih tijela najviše dviju neprofitnih udruga i zaklada, pri čemu nema pravo na naknadu ili primanje dara vezano za navedene funkcije, osim prava na naknadu putnih i drugih opravdanih troškova.".

"Upućuje se dužnosnik Vlado Tadijanović da se u obnašanju dužnosti zamjenika općinskog načelnika Općine Podcrkavlje, u cilju očuvanja integriteta i vjerodostojnosti te povjerenja građana u nepristrano obnašanje dužnosti, a u situacijama u kojim Općina Podcrkavlje financira udrugu „Dobrovoljno vatrogasno društvo Podcrkavlje" u dvojbi oko obnašanja tih dviju funkcija, obrati Povjerenstvu radi davanja mišljenja.", piše, uz ostalo, u mišljenju povjerenstva, koje u cijelosti možete pročitati u prilogu članka, a koje potpisuje predsjednica Nataša Novaković, dipl.iur..

S obzirom na to da su i u ovoj situaciji zatražena dodatna pojašnjenja kako ne bi došlo do kršenja zakonskih odredbi ne treba niti sumnjati kako će se u općini Podcrkavlje slova zakona i naputaka povjerenstva držati i dalje jer svjesni su, čini se, kako je u današnja vremena ponekad bolje puhati i na hladno nego počiniti grešku. Tim više što ne znanje, u ovakvim situacijama, ne opravdava počinjene greške. Zato je uvijek bolje pitati. Bilo bi dobro kada bi se i ostali dužnosnici u ovakvim situacijama ponašali na isti način kako su to činili ovaj puta u Podcrkavlju ili nedavno u Slavonskom Brodu. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako do jednokratne novčane pomoći

Studenti

Evo kako do jednokratne novčane pomoći

21.4.2018. | 14:25
Donosimo na koji način možete doći do jednokratne novčane pomoći za studente u iznosu od 1500 kuna.
Donosimo na koji način možete doći do jednokratne novčane pomoći za studente u iznosu od 1500 kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do sredstava iz fondova EU

"Aktivirajmo se"

Kako do sredstava iz fondova EU

4.12.2017. | 10:40
Projekt "Aktivirajmo se" predstavlja novi oblik samozapošljavanja, a financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri u provođenju projekta su LAG Posavina te KUM Limes.
Projekt "Aktivirajmo se" predstavlja novi oblik samozapošljavanja, a financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri u provođenju projekta su LAG Posavina te KUM Limes.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvježbavaju programska načela: 'Use nase i podase'

Župan i suradnici mu

Uvježbavaju programska načela: 'Use nase i podase'

10.7.2014. | 20:24
Iz priloženog je vidljivo kako koalicija revnosno uvježbava operacionalizaciju svojih temeljnih političkih načela - "use, nase i podase".
Iz priloženog je vidljivo kako koalicija revnosno uvježbava operacionalizaciju svojih temeljnih političkih načela - "use, nase i podase".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stara školska zgrada nije ni trebala biti zatvorena!?

Cirkus u Podcrkavlju

Stara školska zgrada nije ni trebala biti zatvorena!?

21.11.2013. | 0:01
Gradonačelnik Mirko Duspara rekao je da prosvjetna inspektorica nikada nije ni naložila zatvaranje škole, već je iznijela svoje viđenje nekih nedostaka. Učenici su u međuvremenu autobusima putovali u 15-ak kilometara udaljeni Slavonski Brod, što je Grad uredno plaćao
Gradonačelnik Mirko Duspara rekao je da prosvjetna inspektorica nikada nije ni naložila zatvaranje škole.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javna rasprava o zaštiti okoliša

Obavijest

Javna rasprava o zaštiti okoliša

8.8.2011. | 11:30
Javna rasprava i javni uvid u Studiju se provodi od 16. kolovoza do 15. rujna 2011. godine, radnim danom od 8,00 do 14,00 sati u prostorima:
Javna rasprava i javni uvid u Studiju se provodi od 16. kolovoza do 15. rujna 20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pero Ćosić - Koristim mozak, a ne državu

Zloupotreba javnosti?

Pero Ćosić - Koristim mozak, a ne državu

15.6.2011. | 20:02
Kako bi sagradili golf terene, nužno im je prvo sagraditi jezero, ali onda tim prostorom ne bi prolazila magistralna cesta za Našice, naglasio je Grubišić.
Poručujemo golferu da je tih 110 hektara zemlje naša djedovina