Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 15.6.2011. u 20:02
Prikaza: 5031
|
Autor: Jerko Zovak

Zloupotreba javnosti?

Pero Ćosić - Koristim mozak, a ne državu

Podcrkavlje : Pero Ćosić - Koristim mozak, a ne državuIzvod iz Prostornog plana Općine Podcrkavlje koji je usvojen 2010. godine(Foto: bpzzpu.hr)

Kako bi sagradili golf terene, nužno im je prvo sagraditi jezero, ali onda tim prostorom ne bi prolazila magistralna cesta za Našice, naglasio je Grubišić.

SLAVONSKI BROD - Udruga za spas sela Glogovica (GLOG) i Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB), na zajedničkoj pres konferenciji, 14. lipnja, izrazili su svoju ogorčenost načinom na koji se građani Podcrkavlja, Glogovice i Rastušja pozivaju na ponovni uvid u novi idejni projekt planiranog zahvata 'Retencija Glogovica', a koji se izvodi zbog premještanja zračnog dalekovoda.

Predsjednik HDSSB-a Boro Grubišić tvrdi kako se, zapravo, radi o „očitom primjeru zloporabe i zaobilaženju onih koji su jedini zainteresirani za spas svoga kraja", a predsjednik GLOG-a Vinko Medić dodaje kako su „dosadašnja dva uvida obavljena netransparentno i to zbog pogodovanja pojedincima".

Iako je akumulacija Glogovica proglašena vitalnim državnim interesom, iza tog jezera se krije „interes lokalnog moćnika i budući golf teren na Katunima", upozorio je Medić, prizivajući Državno odvjetništvo i USKOK neka reagiraju u ovom slučaju.

Iza tog jezera se krije „interes lokalnog moćnika i budući golf teren na Katunima", upozorio je Medić, prizivajući Državno odvjetništvo i USKOK

- Kako bi sagradili golf terene, nužno im je prvo sagraditi jezero, ali onda tim prostorom ne bi prolazila magistralna cesta za Našice, naglasio je Grubišić.

Pravi razlog protesta, izgleda, izrekao je Vinko Medić: „Poručujemo golferu da je tih 110 hektara zemlje naša djedovina i mi smo obvezni ostaviti ju našim potomcima. Ako je stvarno u pitanju državni interes, neka nas realno obeštete za našu zemlju".

Kako bismo nešto više saznali o temi, pitamo Igora Čižmeka, ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Brodsko-posavske županije – u čemu je problem s izmjenama i dopunama prostornog plana Podcrkavlja, Glogovice i Rastušja te u kakvom su suodnosu ti planovi s budućim Golf igralištem na Katunima?

- O izmjenama i dopunama prostornih planova, spomenutih općina, koji bi bili u tijeku, ne znam ništa, ali mogu reći kako je važeći plan, kojim je predviđen prostor za izgradnju 'Retencije Glogovice' (kao prve etape projekta izgradnje akumulacijskog jezera), napravljen prije više od deset godina. U kojem sve suodnosu mogu biti buduće akumulacijsko jezero i budući golf tereni, također ne znam, ali znam kako su 'Katuni' sjeverno od ceste Podcrkavlje – Gornji Slatinik, a 'Retencija Glogovice' južno te kako, prema planu, trasa ceste ostaje ne promjenjena. 

Načelnik općine Podcrkavlje Miroslav Bjelobrk, iako je bio 'god' (kirvaj ili kirbaj), ljubazno se javio na telefon i kazao nam kako - za sada ništa nisu mijenjali u prostornim planovima općine, a kada budu nešto htjeli mijenjati, raditi će to u suradnji sa Zavodom za prostorno uređenje Brodako-posvske županije. Zamoljen neka komentira apel predsjednika udruge GLOG Vinka Medića, koji je pozvao Državno odvjetništvo i USKOK-a neka se uključe u procese oko promjene prostornih planova njegove općine, Medunić je konstatirao kako - ta gospoda nemaju pametnijeg posla. 

Budući je ime fantomskog „golfera" lebdjelo u zraku, a predsjednici HDSSB-a i GLOG-a, na izravan upit novinarke – radi li se o Peri Ćosiću?, nisu željeli odgovoriti, pokušali smo, na svoj način, saznati nešto više. 

Boro Grubišić nam se nije javio, a Pero Ćosić je izjavio sljedeće:

„Kao što besposlen pop jariće krsti tako i ova dvojica, pokušavaju ostvariti neke svoje političko-financijske planove i pritom misle kako će im to lakše poći za rukom ako senzibiliziraju javnost blateći mene i moju obitelj, iako mi nikakve veze nismo imali, niti imamo, s planovima oko izgradnje 'Retencije Glogovica'. Sa zemljištem koje je, na Katunima, od privatne osobe, kupila moja obitelj, za sada ništa ne planiramo. Do sada nismo, niti planiramo, u općini Podcrkavlj, tražiti izmjene prostornog plana, iako bi ideja o izgradnji golf terena bila sasvim legitimna kada bi, pored osnovnih prirodnih uvjeta, koji već postoje (potok i dr.), bili ispunjeni i oni financijski. I kada bi netko uopće htio sudjelovati u tako velikom i skupom projektu. Osim toga, u svojim poslovima ja koristim mozak, a ne državu".

Iako bi Hrvatskim vodama bilo jeftinije izgraditi samo Retenciju, koja služi za privremeno zadržavanje voda, općina Podcrkavlje traži neka se izgradi akumulacijsko jezero.

Želeći provjeriti je li istina kako je izgradnja 'Retencije Glogovica' planirala prije nego je Pero Čosić kupio zemlju na Katunima, obratili smo se Voditelju vodnogospodarske ispostave (Hrvatske vode) Davorinu Pihi koji nam je rekao: „Izgradnja 'Retencije Glogovica' je, nakon dužeg istraživanja, prije 25 godina, planirana u općini Glogovica, jer je to, poslije Petnje, najpogodnije područje za zaštitu od vodnog vala. Projektiran kapacitet od četiri miliona m3 vode, četiri puta je veći od Petnje. Iako bi Hrvatskim vodama bilo jeftinije izgraditi samo Retenciju, koja služi za privremeno zadržavanje voda, općina Podcrkavlje traži neka se izgradi akumulacijsko jezero. Naime, zauzeta zemljišna površina je ista, ali, akumulacija može biti i u drugim funkcijama: navodnjavanje, turizam, rekreacija itd., a ne samo u privremenom zaustavljanju vodnog vala.

Nakon svega, po tko zna koji put, možemo zaključiti kako Brodsko-posavska županija, i kada su vode u pitanju, nakon smrti dr. Josipa Zmajića Zmaje (iz Starih Perkovaca) nema političara koji bi u Zagrebu uspio nametnuti realizaciju projekta korisnog za ovaj kraj. Zbog toga, opravdana očekivanja vlasnika onih „110 hektara djedovine", za koju Grubišić i Medić pokušavaju ishoditi „realno obeštećenje", nisu usmjerena na pravu adresu. Prava adresa je, očito, Općina, Županija, Država i to tim redom, a ne Pero Ćosić. Pri tome, uspjeti će samo ako, i putem zastupnika Grubišića, uvjere općinu, županiju i državu kako njihovi privatni interesi (cijena zemljišta) nisu suprotni društvenim.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
legija111

legija111

Komentirano: 29.12.2011. | 12:02

1

za početak,oni koji nemaju pojma o općini podcrkavlje nek ne komentiraju ovakve članke,drugo zemlja je oteta za vrjeme 2 svjetskog rata,i treće zemlja koja je ostala je naj bolja i najplodnija zemlja u glogovici...a u studiji je kao šikara i šaš kao nevredi ništa...(nekako da ju je otet skoro džabe)dat seljačinama par kuna za m2 i šta oni znaju...pa gospodo napušite se suve kite i garavi jaja jel i seljačine nisu glupe kao što mislite.a pero ,sočko i takvi jazavci koje je hdz izmislio,sada će se zavuć u mišije rupe.sve veliki biznismeni i poduzetnici a prije rata imali sočko truljavog reno4 a pero neznam isto neku kršinu...ma bravo!!!
IvoLola

IvoLola

Komentirano: 16.6.2011. | 23:32

2

@lila: Drugim rijecima receno: JEBALI BI SE, A DA NE UDJE!!!
lila

lila

Komentirano: 16.6.2011. | 8:56

3

„Poručujemo golferu da je tih 110 hektara zemlje naša djedovina i mi smo obvezni ostaviti ju našim potomcima. Ako je stvarno u pitanju državni interes, neka nas realno obeštete za našu zemlju". - pa šta ste ju onda prodali?!?

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponekad je bolje puhati i na hladno

Opreza nikad dosta

Ponekad je bolje puhati i na hladno

8.5.2019. | 10:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do sredstava iz fondova EU

"Aktivirajmo se"

Kako do sredstava iz fondova EU

4.12.2017. | 10:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvježbavaju programska načela: 'Use nase i podase'

Župan i suradnici mu

Uvježbavaju programska načela: 'Use nase i podase'

10.7.2014. | 20:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stara školska zgrada nije ni trebala biti zatvorena!?

Cirkus u Podcrkavlju

Stara školska zgrada nije ni trebala biti zatvorena!?

21.11.2013. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javna rasprava o zaštiti okoliša

Obavijest

Javna rasprava o zaštiti okoliša

8.8.2011. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :