Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 19.3.2014. u 9:09
Prikaza: 5804
|
Autor: Emil Cipar

Podsjetnik na socijalizam

Sablast s Dilja

Podcrkavlje : Sablast s DiljaKrečana u Podcrkavlju danas(Foto: Emil Cipar)

U međuvremenu članak možete pročitati i OVDJE

PODCRKAVLJE - Nekada… ne baš tako davno, mještani diljskih sela; Brodskih Zdenaca, Glogovice, Podcrkavlja i drugih palili su kreč i prodavali ga diljem Slavonije. Kreč je bio lijepa dodatna zarada, a palio se u vrijeme kada nije bilo nekih drugih većih poljoprivrednih poslova.

Krmača mi oprasila troje
jedno meni, a Liniću dvoje

Na zaprežnim kolima vrijedni krečari putovali su po selima i nudili kreč, uzvikujuči glasno:

-Kreeeč, kreeeečaaaa!

Mukotrpan, ali unosan posao od kojega su živjeli mnogi seljaci i njihove familije, školovala se djeca, gradile kuće, spremao miraz djevojkama…

I onda je netko, negdje, za nekim pisaćim stolom, u nekom centru moći, došao na ideju modernizirati proizvodnju kreča na Dilju.

U Podcrkavlju je izgrađena moderna tvornica. Seljacima u okolnim selima rekoše kako je srednji vijek odslužio svoje te da su vremena građenja primitivnih peći prošla.

DOMIN se zvala tvornica kreča u Podcrkavlju. I bilo je to sve OK, ali onda smo konačno postali svoji na svome, a privatizacija se i ovdje pokazala kao narodni neprijatelj broj jedan.

Danas na proizvodnju kreča na Dilju podsjeća samo ova sablasna građevina kao jedinstveni spomenik priče o dvije stotine bogatih hrvatskih obitelji koje bi trebale biti motor razvoja.

Zbog vjerovanja u ovu i slične priče nekoliko stotina mještana diljskih sela napustilo je svoje domove i sreću potražilo u dalekom svijetu.

Ostale su prazne kuće, napuštena imanja i ovaj ružni spomenik na Dilju

Jedna od napuštenih kuća u Brodskim Zdencima (Hrvatski glas Berlin)

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
panonius

panonius

Komentirano: 19.3.2014. | 13:32

1

"U Podcrkavlju je izgrađena moderna tvornica. Seljacima u okolnim selima rekoše kako je srednji vijek odslužio svoje te da su vremena građenja primitivnih peći prošla. DOMIN se zvala tvornica kreča u Podcrkavlju. I bilo je to sve OK, ali onda smo konačno postali svoji na svome, a privatizacija se i ovdje pokazala kao narodni neprijatelj broj jedan. Danas na proizvodnju kreča na Dilju podsjeća samo ova sablasna građevina kao jedinstveni spomenik priče o dvije stotine bogatih hrvatskih obitelji koje bi trebale biti motor razvoja." Emile, o cijeloj ovoj, ovdje citiranoj BLJUVOTINI pročitaj knjigu svojega (ne)prijatelja Stribora Schwendemanna: OKRENUTA KLEPSIDRA (2005.) U njoj se nalaze sustavno obrađeni podaci iz dnevnog tiska (čitaj: Brodski list) vezani za izgradnju svijetlo-socijalističke budućnosti kroz "plansku" industrijalizaciju s naglaskom na izgradnji, "tržišnoj orijentiranosti" i velikoj "dobiti" tvornice DOMIN. Mašala! P.S. Idi fotografiraj i manje piši!

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbogom sokole sivi!

Kamenolom "Mlada Vodica"

Zbogom sokole sivi!

17.10.2011. | 17:01
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :