Crna kronika

Objavljeno: 15.6.2011. u 0:01
Prikaza: 5955
|
Autor: M.Vr.

U Slavonskom Kobašu 1992.

Civil nestao nakon odvođenja u policiju

Oriovac : Civil nestao nakon odvođenja u policijuDimitrije Škrpan, pokazuje gdje je zario komad stakla u stomak(Foto: M.Vrkljan)

Pavla Popića vojni policajci odveli su 14.kolovoza 1992. godine u kuću u kojoj je bila komanda vojne policije. Njegovo tijelo pronađeno je četrnaest godina kasnije 5.prosinca 2006. godine, slučajno, tijekom radova na kanalu kod mjesta Seoce u općini Nova Kapela. Uz kostur, u kanalu je pronađena i osobna iskaznica, a identitet žrtve potvrđen je i DNA analizom

SLAVONSKI BROD – Nakon višemjesečne strke oko poglavlja 23.  (pravosuđe i temeljna prava) u odnosima Hrvatske i EU sada je ključna riječ monitoring. Zašto? Zato jer napredak u funkcioniranju domaćeg pravosuđa i temeljnih prava nije dosegao fazu stabilnosti.  Unutar ovog poglavlja pod posebnom pažnjom EU su slučajevi vezani uz korupciju i ratne zločine. 

Uz područje Brodsko-posavske županije, prema dostupnim podacima, proteklih mjeseci aktualizirana su dva slučaja istraga ratnih zločina. Državno odvjetništvo u ožujku je podnijelo istražni zahtjev "zbog osnovane sumnje da je I.K. počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske". Slučaj se odnosi na odvođenje građana srpske nacionalnosti iz Slavonskog Kobaša na informativne razgovore, od strane vojne policije, tijekom kolovoza 1992. godine.

Optužen da ima minobacač 82 mm
 
U ljeto 1992. godine na informativni razgovor u Slavonskom Kobašuje odvođen je i Dimitrije Škrpan. "Nakon što je izgorio Oriolik došli su vojni policajci i tri dana pretraživali kuću. Bio sam optužen da imam minobacač 82 mm i da sam pucao na Oriolik. Naravno da nisu ništa našli. Nakon toga sam odveden u podrum komande u Slavonskom Kobašu. Na čengerama sam visio cijelu noć, stajajuć tek na prstima. Tu je došao i "prometni" policajac koji me je dok sam visio, jedno 15 puta šakom zviznio koliko je mogo. Nakon toga sam odveden u Novu Gradišku u barake u vojarni", prisjeća se D.Škrpan. Fizičko zlostavljanje kaže nastavljeno je i u Novoj Gradiški. Nakon više od dva tjedna, Škrpan kaže kako više nije mogao izdržati zlostavljanja. Iskoristio je priliku da razbije staklo uz pomoć čijih krhotinana si je htio oduzeti život, više puta se ranivši u predjelu stomaka. 

Prema otpusnom pismu iz novogradiške bolnice Škrpan si je 10.kolovoza rasjekao trbušnu šupljinu, te ozlijedio želudac i jetru. Nakon sedmodnevog liječenja D.Škrpana su dvojica vojnih policajaca dovezli kući. "Oni su mene kući dovezli oko sedam sati, a već oko pola deset, tri tromblona su pala na kuću. Prozori i pola krova su izletjeli. Bilo mi je jasno da moram otići", kaže D.Škrpan koji sa svojom obitelji sada živi u Bosni i Hercegovini, a u Hrvatskoj pokušava ishoditi pravo na odštetu za invalidnost i naknadu za imovinu. 

Presudom dobili novčanu odštetu

O događajima u Slavonskom Kobašu već postoji jedna nepravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu. Obitelj pokojnog Pavla Popića tražila je, i presudom dobila, novčanu odštetu. U tužbi protiv države sud je utvrdio da su vojni policajci, u ljeto 1992. godine, kontrolirali ulaz i izlaz muškaraca iz Slavonskog Kobaša te da su na informativne razgovore odvodili civile, a tijekom razgovora upotrebljavali nedopuštenu silu. U slučaju je svjedočio i Ante Šolić, zapovjednik postrojbe vojne policije kojoj su pripadali i voni policajci stacionirani u Slavonskom Kobašu. U svom iskazu A.Šolić je isključio mogućnost da su vojni policajci poduzimali bilo kakve radnje prema civilima. Međutim taj iskaz nije prihvaćen, jer su u postupku priložena i izvješća vojne policije ministarstvu obrane, a u izvješćima za 14. i 15. kolovoz stoji da su vojni policajci legitimirali civile i privodili ih na informativne razgovore. U tim izvješćima ne spominje se Pavle Popić. Šolić je ostavio mogućnost da su policajci postupali suprotno zakonu, ali da ga o tome nisu obavijestili u dnevnom izvješću 

 Prema presudi, Pavla Popića vojni policajci odveli su 14.kolovoza 1992. godine u kuću u kojoj je bila komanda vojne policije, gdje je i ubijen. Sud nije utvrdio je li Popić ubijen fizičkim zlostavljanjem ili iz vatrenog oružja. U slučaju Popić, nije utvrđeno tko je odgovoran za smrt Pavla Popića, ali u presudi se ističe kako je riječ o pripadnicima vojne policije. Nestanak Pavla Popića, obitelj je i službeno prijavila 10.studenog 1992. godine. Njegovo tijelo pronađeno je četrnaest godina kasnije 5.prosinca 2006. godine, slučajno, tijekom radova na kanalu kod mjesta Seoce u općini Nova Kapela. Uz kostur, u kanalu je pronađena i osobna iskaznica, a identitet žrtve potvrđen je i DNA analizom. Liječničkim vještačenjem koje je provedeno, u tom slučaju, nije se moglo utvrditi uzrok smrti Pavla Popića. Članovi obitelji Popić potvrđuju da je tijekom ovog slučaja bilo jasno vidljivo kako je policija slučaj istražila po njihovoj prijavi, a da su o odvođenju mještana srpske nacionalnosti, tada svjedočili i njihovi sumještani hrvatske nacionalnosti. Supruga i djeca pokojnog Pavla Popića sada, kao i obitelj Škrpan, žive u Bosni i Hercegovini. 

 Drugi slučaj, u kojem se istražuje je li počinjen ratni zločin, odnosi se na pogibiju civila u mjestu Medari u vrijeme vojno redarstvene akcije Bljesak. Među žrtvama koje su ekshumirane, prošle godine, bilo je i troje djece. O tome je SBplus objavio priču 27.svibnja.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 5.4.2016. | 8:23

1

a sto ćemo sa onim generalom hv koji je isporučivao naftu rs uz pomoč koje su dovođene haubice i topovi kojim su srbi granatirali brod i posavinu i ubijana naša djeca i građani on je po vama brodjanin 1991 pošten čovjek ili veleizdajnik
Nesto12

Nesto12

Komentirano: 5.4.2016. | 8:16

2

Krpa ne seri po Mitru, da znas kako je njemu bilo sutio bi .. Covjek ni kriv ni duzan nastradao samo zato sto je pravoslavac. ..i jos dan danas vodi sud s njima.. Oteli mu imovinu, pobjegao iz svog rodnom mjesta zbog velikih hrvata, to sto je on srbin po nacionalnosti ne znaci da je cetnik, i da je ubijao po selu, covjek nema veze za ratom, Osobno ga poznajem, i stojim iza svake svoje rijeci. Ja sam katolik, hrvat i u ovom slucaju je on civilna zrtva rata samo zbog vjere i nacionalnosti. Drugi put kada se uhvatis nesto komentirati stavi se u polozaj tog covjeka kojeg komentiras..jer nikada nemozes sa sigurnoscu nesto tvrditi ako si upucen samo preko medija. Da ti znas koliko je on stoke imao, kako je sve napravio da se moze baviti poljoprivredom,sve su mu rasprodali , da sad ne nabrajam redom sta je imao..eto ako si tamo u blizini provozaj se i vidi , sve jos tamo stoji osim oruđa i stoke naravno, rat ga nije zanimao, gledao je na svoj zivot ( zena , djeca),posao, imovinu, koju su mu na oteli..a zasto , kazem jos jednom samo zato sto je srbin, a vidio nije srbiju. Kako ljudi mogu biti tako zlobni. Nikada to necu shvatiti.. Moj je ujak branitelj nastradao u ratu i zao mi je ..ali nemozes stavljati u isti koš srbe koji su se borili protiv nas i jednog obicnog civila koji je roden na sipu i nije vidio rata, a rodeni mu brat bio u hrv. Vojsci kad se to togodilo. Moj zakljucak je da je to sve moralo biti tako jer je taj netko ili neki imao interesa od tog.. I tocka.. Dao Bog da pozivi i da dobije sto vise para odstete, da mu vrate imovinu i da dobije tu "ogromnu" penziju jer je svaku smrdljivu kunu zasluzio. Zivili..
orbicularis

orbicularis

Komentirano: 30.7.2011. | 14:30

3

Pa imate bivšeg načelnika Vojne Policije, nije samo Srbe zlostavljao, bilo je tu Hrvata. uzimalo se i kralo sve od 100 maraka za prijelaz na mostu pa nadalje.
Brodjanin1991

Brodjanin1991

Komentirano: 16.6.2011. | 15:55

4

Ne želim više ničije ime ili nadimak spomenuti, jer ne želim da se moram poslije ispričavati, no dalje se čudom čudim nekim komentarima, izjavama, pa i novinarskim tekstovima, ne samo na ovom portalu, nego općenito, pa političarima, HHO-u, TIH-u ili AIH-u, a i onima koji „fabriciraju istoriju“. Usput, sve ovo gledam iz brodske perspektive, ako prisjećanje uopće može imati perspektivu? Radi se o tome, da znam i vidio sam kako su u Brodu djelovali snajperisti, da i u selima i našim brdima također su djelovali i snajperisti i minobacačlije, da su Brod granatiran iz prekosavske ciglane, da su na Brod padale krmače, lune i drugi razorni projektili, npr. oni koji su ispaljene iz Nore čiji domet skoro 30km, a njena granata je 150mm-a, i ubija sve pred sobom i oko sebe u krugu možda i 100m-a. Pa vraćam se na onu opasku koju sam već nekoliko puta zapisao na stanicama ovog portala, da je u Slavonskom Brodu još krajem 1992. godine izašla knjiga: „Živjeti u Slavonskom Brodu 1991-1992.“, gdje su autori u uvodu naveli da im je cilj "... upoznati javnost o teškim posljedicama koje su nosili nedužni građani Slavonskog Broda" za vrijeme Domovinskog rata. Samo ukratko: u tom razdoblju (1991-1992) grad Slavonski Brod prvo je bio i bombardiran i granatiran, pa opet za vrijeme borbi u Brodskoj posavini nemilosrdno granatiran i raketiran i bombardiran! U Slavonskom Brodu i iz Slavonskog Broda bilo je blizu 400 poginulih civila i branitelja... A tu se dogodila i jedna od najvećih tragedija u Domovinskom ratu jer je od topničkih granata i krmača iz JNA aviona poginuo jedan cijeli razred djece. Nedužna djeca! Mislim da iz svega toga se vidi tko je bio agresor, tko je činio ratne zločine. Da, neisključujem sve ono što je u tekstu napisano, ali postavljam nekoliko pitanja za sve nas: Tko je na kraju zapalio Oriolik? Tko je navodio agresorsku artiljeriju na ciljeve u Đuri Đakoviću, pa na Željeznički kolodvor, itd.. Tko je uopće odgovarao za sva ta agresorska nedjela? Što je zapravo ratni zločin? Da li je već spomenuto nemilosrdno granatiranje i raketiranje i bombardiranje Broda i okolice ratni zločin? I onda mi, nije sada bitno o kome je riječ, a ima i visoko pozicioniranih političara koje se tako odvaže, i onako od oka ratnim zločinom nazivaju, nazivamo sramotna djela nekolicina nekontrolirana, na žalost često i u hrvatskim odorama uniformirana divljaka, pse rata… Svakako je greška velika napravljena onda, kada se nije promptno reagiralo na sva ta zlodjela! Ipak na kraju se vraćam na to, da se dobro zna tko je bio agresor na ovim područjima, i ako ništa drugo neka se pokrene sa evidentiranjem tih ratnih zločina. Također i formiranjem otvorenog REGISTRA AGRESORA!!! Mislim da bi dio popisa iz Optužnice protiv odgovornih za razaranje Vukovara po K-14/04 Županijskog suda u Vukovaru, kojeg sam pronašao na webu mogao nam poslužiti kao osnova za kreiranje tog registra! U njoj su nabrojani optuženi: VELJKO KADIJEVIĆ, BLAGOJE ADŽIĆ, ZVONKO JURJEVIĆ, BOŽIDAR STEVANOVIĆ, MILE MRKŠIĆ, VESELIN ŠLJIVANČANIN, MIROSLAV RADIĆ, VOJISLAV ŠEŠELJ i GORAN HADŽIĆ. Nakon evidencije njihova imena trebamo samo taj popis nadopuniti. Tko će, ako nećemo mi?
Pula

Pula

Komentirano: 16.6.2011. | 10:53

5

Slažem se s tobom deliboy. Nisu svi bili na polažaju kod krčmara sa drvenom nogom a iza ponoći malo minirali i ubacivali bombe i trombone u kuće nepoćudnih susjeda. Batinanje i tortura na istim kao i njihovo oslobađanje od stvari od vrijednosti je bila istaknuta športska disciplina u to vrijeme i to sve duboko iza borbenih linija.Sada su mnogi od tih noćnih djelatnika ugledni gradjani ili lažni PSTP-ovci sa nezasluženim položajima i mirovinama. Lako ih je naći. Svi znaju ko stoji iza rušenja kuća po Malinu, Kujniku, Bečicu, Kujniku, Lužanima, Kobašu i oslobađanju istih od bjele i druge tehnike. Državni odvjetnik može doći do vrlo vrijednih informacija u već pomenutoj krčmi koja je bila neformalni stožer za kriminalne noćne akcije.
sszub

sszub

Komentirano: 16.6.2011. | 10:42

6

Delboy tvoj komentar je za čistu peticu.Veliki problem za nas same su nedorađene analize događaja koji se temelje na relativno jakim činjenicama.U svim medijima uz počinitelja,recimo nekog krivičnog djela,obavezno se navodi da li je bio branitelj,kojoj je postrojbi pripadao i još neki detalji vezani za ratni put.Pri tom nije bitno da li je počinjenje izvršeno u miru ili u ratu,na fronti ili u birtiji i sl.Odgovornost se adresira kako kome odgovara.Mesić je zvonio o individualnoj odgovornosti,Orie o zapovjednoj a ja mislim da je jedino bitno što više se udaljiti ili približiti političkoj,(ovisi koja opcija napada a koja se brani)iz čega proizilazi ovakva zbrka.Svaki put kad se to dogodi povećalom pokušavam pronaći sebe ili nekog bliskog, iako znam da smo kroz ratna zbivanja prošli časno i da se nemamo čega stidjeti.Ako je tko čuo za riječ"Plemenitost"-bilo je i toga ali očito nije vrijedno spomena.
delboy

delboy

Komentirano: 15.6.2011. | 16:40

7

Bilo je većina branitelja koji su se časno borili i jebački rovarili na prvim linijama. S druge strane bilo je klatimudana koji su se šepurili "sa nožom u ustima" po sigurnim sokacima i maltretirali svakoga koji ih je krivo pogledao. mene ovo ne zabrinjava ali me zabrinjava što se na ovakav način baca ljaga na sve. Bitna je istina i svaki ko je ovo radio je obečastio hrvatsku uniformu i grb ali bitna je i INDIVIDUALIZACIJA. Vrlo bitna . Dakle sljedeći puta kad novinari izađu sa ovakvim pričama neka se potrude saznati ko su ti ljudi imenom i prezimenom ili barem sa inicijalima. Ovako je kriminalizirana u očima pojedinca cijela Vojna policija. Nadam se da me razumijete
krpa

krpa

Komentirano: 15.6.2011. | 14:44

8

Naj lakše je živiti na tuđi račun, ako i ovi šta su se doselili iz bosne 91, obnovite im kuće po bonsi, dobivaju hr penziju i boli ih za sve, kučerine izgrađene. Sad bih se mi trebali sažaljevati na ovim osobama iz kobaša, možda su njihovi sa motajice srušili kuće a ne hrvati????
kockice

kockice

Komentirano: 15.6.2011. | 13:14

9

Sličnu sudbinu doživjeli su Đurađ Kuzmić sa SIPA kojeg su tukli dok nije morao pobjeći bez obzira što je oženjen sa hrvaticom iz Oriovca, Stojanka Kuzmić koju su istjerali iz kuće da bi joj istu srušili, sve se to dešavalo na Kobaškom sipu, navedeni sad žive u B.Luci.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oriovački vatrogasci u borbi s vatrom na autocesti

Promet i dalje usporen

Oriovački vatrogasci u borbi s vatrom na autocesti

10.2.2020. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neispravna akumulatorska baterija izazvala požar

U dvorištu obiteljske kuće

Neispravna akumulatorska baterija izazvala požar

4.6.2019. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lažirala diplomu jer ni u Sl. Brodu nije mogla upisati faks

Izvanredni otkaz učiteljici iz Lužana

Lažirala diplomu jer ni u Sl. Brodu nije mogla upisati faks

7.5.2019. | 18:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kamionom sletio u kanal, kabina potpuno uništena

Teška nesreća na autocesti

Kamionom sletio u kanal, kabina potpuno uništena

10.12.2018. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija zaustavila kamion koji je prevozio migrante

Još jedan slučaj krijumčarenja ljudi

Policija zaustavila kamion koji je prevozio migrante

9.11.2018. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U dvije prometne nesreće četiri osobe ozlijeđene

Ukupno šestero ozlijeđenih

U dvije prometne nesreće četiri osobe ozlijeđene

9.10.2018. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Liječnik zlostavljao donedavnu suprugu?

Prijeti joj otkazom:

Liječnik zlostavljao donedavnu suprugu?

10.10.2017. | 16:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napali i opljačkali starca

Novo razbojništvo

Napali i opljačkali starca

17.6.2016. | 12:53
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako je smrtno stradao Stjepan Vračić (22)

Sprovod će biti 5. travnja u 16.00 sati

Evo kako je smrtno stradao Stjepan Vračić (22)

4.4.2016. | 15:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Operiraju dvije bande u kojima žene kolo vode

Od Oriovca do Sibinja

Operiraju dvije bande u kojima žene kolo vode

30.7.2015. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavoniji sve više indijske konoplje

Kriminal, a ne poljoprivreda

U Slavoniji sve više indijske konoplje

20.8.2014. | 10:27
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od svađe oca i sina do nesretne smrti

Nakon narušenih odnosa

Od svađe oca i sina do nesretne smrti

3.6.2014. | 14:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je prometnik spriječio sudar dvaju vlakova

Izbjegli tragediju

Kako je prometnik spriječio sudar dvaju vlakova

11.4.2014. | 20:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tri osobe ozlijeđene u eksploziji svatovskog topa

Kazneno gone počinitelje

Tri osobe ozlijeđene u eksploziji svatovskog topa

15.10.2013. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li vidjeli ovu 17-godišnju djevojku

Nestala Ivana Zastrižni

Jeste li vidjeli ovu 17-godišnju djevojku

26.8.2013. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Teška prometna nesreća u Malinu

45-godišnji pješak kritično

Teška prometna nesreća u Malinu

12.12.2012. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na mjestu događaja smrtno stradala

Prometna nesreća

Na mjestu događaja smrtno stradala

1.12.2012. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :