Život : Udruge građana

Objavljeno: 24.9.2014. u 12:21
Prikaza: 4044
|
Autor: Jerko Zovak

Mi znamo

Tko će biti kriv ako popusti nasip u Oprisavcima

Oprisavci : Tko će biti kriv ako popusti nasip u OprisavcimaPoplavljena područja uz Savu - svibanj 2014.(Foto: SBplus / arhiva - Josip Sudić)

Ako se, ne daj Bože, dogodi tragedija u Oprisavcima, u konačnici, bit će kriv Jakovina, a ne netko drugi. Ponajmanje Brodsko ekološko društvo i njihova goveda.

SLAVONSKI BROD / OPRISAVCI - Jedan od zabrinutih posjetitelja SBplusa skrenuo nam je pozornost na problem kojeg, po njegovom mišljenju, "nitko ne doživljava". Podsjećajući nas na opasnosti koje su, u svibnju ove godine, nadvile se i nad žiteljima Brodsko-posavske županije nastanjene uz Savu, naš čitatelj upozorava na neodgovoran odnos prema savskom nasipu u Oprisavcima - na području zaštićenog okoliša 'Gajna'.

Ako zajednica ne uredi odnose, izgledno je gašenje programa očuvanja zaštićenog područja i života u njemu

I zaista, s jedne strane revnosni članovi Brodskog ekološkog društva (BED), u tom prostoru, postižu izvanredne rezultate u očuvanju flore i faune, a s druge strane, sa svojih šezdesetak grla podolskog goveda - koja nesmetano 'gackaju' po raskvašenom nasipu i time slabe obranu od poplave - ugrožavaju živote i imovinu okolnog stanovništva.

Čim netko spomene Savu ili nasip u Brodsko posavskoj županiji, svaki (i) novinar hvata se telefona i zove voditelja Vodnogospodarske ispostave za mali sliv "Brodska Posavina" sa sjedištem u Slavonskom Brodu, Davorina Pihu, što smo i sami učinili.

- Znamo za problem. Radimo na njegovu rješenju zajedno s ljudima koji nadziru Gajnu. Mi imamo obvezu čuvati nasip od oštećenja, a oni imaju obvezu čuvati autohtono govedo od izumiranja. Zajedno tražimo odgovarajuću lokaciju kojom bismo osigurali dug vijek i životinjama i nasipu. Dakako da nije dobro što goveda hodaju po nasipu, pogotovo kad je raskvašen kao ovo vrijeme. Riješit ćemo problem, kazao nam je Piha.

Malu udrugu ne čuje velika država 

- Godinama pokušavamo riješiti više njih, a ne samo taj problem, međutim ne ide - kaže nam programska koordinatorica Brodskog ekološkog društva, Iris Beneš i nastavlja:

- Pašnjačka zajednica 'Eko Gajna', čiji je jedan od šest članova i Udruga BED, godinama pokušava i formalno urediti svoj status na prostoru 300 hektara državnog poplavnog područja Gajna. Naime, iako nas država tolerira, svi mi, dosad, formalno, nismo legalni korisnici tog državnog prostora.

Osim toga, Udruga BED, koja skrbi o autohtonom govedu, godinama pokušava riješiti alternativni smještaj za stado - kad Sava naraste kao u svibnju ove godine - ali u tome nismo uspjeli.

Dakle, svjesni smo činjenice da hodanje goveda po nasipu nije dobro, međutim, sami taj problem ne možemo riješiti. Ako zajednica ne uredi odnose, izgledno je gašenje programa očuvanja zaštićenog područja i života u njemu, rezignirano je zaključila Beneš.

Budući da Zakon o poljoprivrednom zemljištu ništa konkretno ne govori o problemu gospodarenja poplavnim pojasom uz rijeku, niti ima podzakonskih akata kojima bi, za dogledno vrijeme, bili uređeni odnosi između Države, Hrvatskih voda, poljoprivrednika... za očekivati je brzu reakciju ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

Jer, ako se, ne daj Bože, dogodi tragedija u Oprisavcima, u konačnici, bit će kriv on, a ne netko drugi. Ponajmanje Brodsko ekološko društvo i njihova goveda.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
drale22

drale22

Komentirano: 24.9.2014. | 14:49

1

Nadamo se da će se naći rješenje i za obradu zemlje odmah uz nasip. Podsjećamo gosp. Pihu da se to ne zaboravi riješit.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske

Moj komadić zemlje

Priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske

25.2.2015. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gajna opet u središtu pažnje, međunarodne

Ekolozi i država

Gajna opet u središtu pažnje, međunarodne

10.11.2014. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljubav i ništa više - ni manje

Poklade u Oprisavcima

Ljubav i ništa više - ni manje

31.1.2012. | 14:58
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oprisavcima odjekivao topot kopita

Pokladni jahači

Oprisavcima odjekivao topot kopita

20.2.2011. | 17:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :