Život : Udruge građana

Objavljeno: 25.2.2015. u 15:15
Prikaza: 2011
|
Autor: SBplus

Moj komadić zemlje

Priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske

Oprisavci : Priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske

OPRISAVCI - Održivi način na koji poljoprivrednici obrađuju zemlju zasniva se na generacijama prenesenom znanju i kulturnoj baštini. Sve veće napuštanje ruralnih sredina i poljoprivrede dovodi ne samo do gubitka tradicijskog znanja, već i do gubitka vrijednih staništa i vrsta.

I Gajni, poplavnom pašnjaku uz rijeku Savu, nažalost, sve više prijeti zaraštanje jer je tek nekolicina onih koji svoju stoku vode na ispašu na ovaj zajednički pašnjak. Jedan od njih je gospodin Mijo Jaredić iz Poljanaca koji još uvijek održava stotinama godina dugu tradiciju ekstenzivnog stočarstva. Mijino stado podolaca slobodno pase na Gajni te je na taj način, koliko je moguće, štiti od zaraštanja.

Gospodin Mijo jedan je od 14 poljoprivrednika iz cijele Hrvatske koje možete upoznati na izložbi fotografija „Moj komadić zemlje" čije otvorenje će biti 3. ožujka 2015., u 14 sati, u prostorijama Općine Oprisavci.

Kakav je njihov odnos prema zemlji, kolika je važnost tradicije i prirode u njihovom životu, kako žive i odakle im snaga za tako naporan posao, kako vide promjene u prirodi koja ih okružuje – samo su neke od tema o kojima pripovjedaju u svom lokalnom narječju. Njihova, na prvi pogled vidljiva vedrina i zadovoljstvo, privući će vas da svakog ponaosob upoznate bolje, iščitavajući njihove osobne priče prikazane u knjižici koja prati izložbu. 

Za projekt „Najdraža mjesta –  Umreženi trening za podršku održivom ruralnom razvoju u Hrvatskoj” glavni izvor financiranja je Njemačka savezna zaklada za okoliš (Deutsche Bundesstiftung Umwelt)

Provoditelji projekta su: Njemačko udruženje za zaštitu krajolika (Deutscher Verband für Landschaftspflege), Suske consulting, Državni zavod za zaštitu prirode.

Kazali su:
"Ovaj projekt je od posebne vrijednosti za nas jer pokazuje značaj tradicionalne zemljoradnje za društvo.” Thomas Pyhel, dr. - Njemačka savezna zaklada za okoliš
"Ova knjiga donosi 14 toplih priča iz cijele Hrvatske i daje zanimljiv pogled na još uvijek živ suživot čovjeka i prirode.” Matija Franković, dr.sc.-  ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode
„Poljoprivreda igra važnu ulogu u zaštiti prirode jer veliki broj biljnih i životinjskih vrsta ovisi o redovitoj košnji livada i obradi polja." Jürgen Metzner, dr. - Deutscher Verband für Landschaftspflege
„Zadivljen sam načinom na koji su nam svi naši poljoprivrednici opisali kako svaki svoj dan provode radeći tempom kojim radi i priroda." Wolfgang Suske, dipl.ing. – Suske consulting

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gajna opet u središtu pažnje, međunarodne

Ekolozi i država

Gajna opet u središtu pažnje, međunarodne

10.11.2014. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljubav i ništa više - ni manje

Poklade u Oprisavcima

Ljubav i ništa više - ni manje

31.1.2012. | 14:58
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oprisavcima odjekivao topot kopita

Pokladni jahači

Oprisavcima odjekivao topot kopita

20.2.2011. | 17:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :