Život : Udruge građana

Objavljeno: 25.2.2015. u 15:15
Prikaza: 1822
|
Autor: SBplus

Moj komadić zemlje

Priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske

Oprisavci : Priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske

OPRISAVCI - Održivi način na koji poljoprivrednici obrađuju zemlju zasniva se na generacijama prenesenom znanju i kulturnoj baštini. Sve veće napuštanje ruralnih sredina i poljoprivrede dovodi ne samo do gubitka tradicijskog znanja, već i do gubitka vrijednih staništa i vrsta.

I Gajni, poplavnom pašnjaku uz rijeku Savu, nažalost, sve više prijeti zaraštanje jer je tek nekolicina onih koji svoju stoku vode na ispašu na ovaj zajednički pašnjak. Jedan od njih je gospodin Mijo Jaredić iz Poljanaca koji još uvijek održava stotinama godina dugu tradiciju ekstenzivnog stočarstva. Mijino stado podolaca slobodno pase na Gajni te je na taj način, koliko je moguće, štiti od zaraštanja.

Gospodin Mijo jedan je od 14 poljoprivrednika iz cijele Hrvatske koje možete upoznati na izložbi fotografija „Moj komadić zemlje" čije otvorenje će biti 3. ožujka 2015., u 14 sati, u prostorijama Općine Oprisavci.

Kakav je njihov odnos prema zemlji, kolika je važnost tradicije i prirode u njihovom životu, kako žive i odakle im snaga za tako naporan posao, kako vide promjene u prirodi koja ih okružuje – samo su neke od tema o kojima pripovjedaju u svom lokalnom narječju. Njihova, na prvi pogled vidljiva vedrina i zadovoljstvo, privući će vas da svakog ponaosob upoznate bolje, iščitavajući njihove osobne priče prikazane u knjižici koja prati izložbu. 

Za projekt „Najdraža mjesta –  Umreženi trening za podršku održivom ruralnom razvoju u Hrvatskoj” glavni izvor financiranja je Njemačka savezna zaklada za okoliš (Deutsche Bundesstiftung Umwelt)

Provoditelji projekta su: Njemačko udruženje za zaštitu krajolika (Deutscher Verband für Landschaftspflege), Suske consulting, Državni zavod za zaštitu prirode.

Kazali su:
"Ovaj projekt je od posebne vrijednosti za nas jer pokazuje značaj tradicionalne zemljoradnje za društvo.” Thomas Pyhel, dr. - Njemačka savezna zaklada za okoliš
"Ova knjiga donosi 14 toplih priča iz cijele Hrvatske i daje zanimljiv pogled na još uvijek živ suživot čovjeka i prirode.” Matija Franković, dr.sc.-  ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode
„Poljoprivreda igra važnu ulogu u zaštiti prirode jer veliki broj biljnih i životinjskih vrsta ovisi o redovitoj košnji livada i obradi polja." Jürgen Metzner, dr. - Deutscher Verband für Landschaftspflege
„Zadivljen sam načinom na koji su nam svi naši poljoprivrednici opisali kako svaki svoj dan provode radeći tempom kojim radi i priroda." Wolfgang Suske, dipl.ing. – Suske consulting

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gajna opet u središtu pažnje, međunarodne

Ekolozi i država

Gajna opet u središtu pažnje, međunarodne

10.11.2014. | 23:00
Radionica će biti održana 12. studenog 2014., s početkom u 11 30 sati u prostorijama općine Oprisavci.
Radionica će biti održana 12. studenog 2014., s početkom u 11 30 sati u prostorijama općine Oprisavci.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će biti kriv ako popusti nasip u Oprisavcima

Mi znamo

Tko će biti kriv ako popusti nasip u Oprisavcima

24.9.2014. | 12:21
Ako se, ne daj Bože, dogodi tragedija u Oprisavcima, u konačnici, bit će kriv Jakovina, a ne netko drugi. Ponajmanje Brodsko ekološko društvo i njegova goveda.
Ako se, ne daj Bože, dogodi tragedija u Oprisavcima, u konačnici, bit će kriv Jakovina, a ne netko drugi. Ponajmanje Brodsko ekološko društvo i njegova goveda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljubav i ništa više - ni manje

Poklade u Oprisavcima

Ljubav i ništa više - ni manje

31.1.2012. | 14:58
Više od 40 konja i jahača iz cijele regije okupilo se u Oprisavcima na manifestaciji "Pokladnog jahanja".
Više od 40 konja i jahača iz cijele regije okupilo se u Oprisavcima na manifesta
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oprisavcima odjekivao topot kopita

Pokladni jahači

Oprisavcima odjekivao topot kopita

20.2.2011. | 17:20
Svi koji žale što nisu bili u Oprisavcima, priliku za uživanje u dašku tradicije imati će 27.veljače kada su pokladni jahači u Sikirevcima, lijepa će biti povorka i 5.ožujka kada su jahači u Gundincima, a 6.ožujka poslijednja je ovogodišnja povorka u Ruščici
Običaj "pokladni jahači" ove godine obnovili su i mještani Oprisavaca.