Život : Ostalo

Objavljeno: 29.4.2011. u 0:00
Prikaza: 3137
|
Autor: SBplus

Zoljani - selo koje izumire

U najmanjem selu žive samo 36 stanovnika

Oprisavci : U najmanjem selu žive samo 36 stanovnikaKolesarići su jedna od samo dvije obitelji s djecom u selu

U Zoljanima nema obrtnika, tvrtki, dječjeg igrališta pa čak ni izravne autobusne linije za Slavonski Brod. Tu su tek filijalna crkva Sv. Antuna Padovanskog i nedovršeni društveni dom. Cijelo selo pješice se obiđe za manje od pet minuta.

ZOLJANIKolesarići su, uz Matijeviće, jedina mlada obitelj u Zoljanima, najmanjemu slavonskom selu smještenom u zabačenom dijelu oprisavačke općine. Majka Katica je Divoševčanka i u Zoljane se doselila udajom za supruga Matu. Najstariji sin Ivica ide u prvi razred srednje škole, Marko u šesti, Petar u drugi, a Matea (5) još nije krenula u školu. I Katica i Mato rade u tvornici namještaja u Divoševcima, a o selidbi u grad zasad ne razmišljaju.

"Kada se vratim s posla, brinem o djeci, vrtu, kravi i konjima. I život na selu ima svojih čari. Imam auto tako da ne ovisim o javnom prijevozu, pa kada se zaželim društva odem u posjetu nekoj od triju sestara ili prijateljicama koje žive u drugim selima i gradu", govori Katica.

Osmogodišnji Petar odličan je đak i još bolji glazbenik te vozač traktora. - Dida me je naučio svirati harmoniku. Napisao je i neke starinske pjesme koje zajedno pjevamo dok ja sviram. Obožavam voziti motor i goniti konje na njivu, ali kada porastem, volio bih biti stolar ", kaže Petar.

U Zoljanima danas živi 36 stanovnika, koji su svojih 17 kuća izgradili u jednoj jedinoj ulici, lokalnoj prometnici Prnjavor - Stružani. Četrdesetak su kilometara udaljeni od Slavonskog Broda. U starijim izvorima prvi se puta spominju 1730. godine kao Zolian. U to doba ondje je živjelo petnaest obitelji. Danas pretežito staračko stanovništvo bavi se poljoprivredom i stočarstvom za vlastite potrebe. S njihovim starenjem i izumiranjem, polako umire i selo. U Zoljanima nema obrtnika niti tvrtki, tek filijalna crkva Sv. Antuna Padovanskog i nedovršeni društveni dom. Cijelo selo pješice se obiđe za manje od pet minuta.

"U Zoljane sam se vratila prije devet godina iz Slavonskog Broda, djeca su zasnovala obitelji i ostala živjeti u gradu. Nije čudo što mladi odlaze jer ovdje uistinu nemaju nikakvih mogućnosti. Nekada su mještani držali po dvije ili tri krave i od prodaje mlijeka školovali djecu. Danas je to nemoguće. U selu nema trgovine, čak ni izravne autobusne linije za Brod, pa ako želimo otići u grad, moramo presjedati u Svilaju. Kada nema nastave u školama, ne vozi ni taj jedan autobus", govori mještanka Marija Kolesarić.

U selu je puno neoženjenih i neudanih, a malobrojna mladež po završetku školovanja odlazi u Brod, Đakovo ili neki drugi grad. Iako se to isto događa i u drugim selima, posljedice nisu tako strašne kao u Zoljanima, gdje svaki odlazak ostavlja veliku prazninu. Zoljani sve do nedavno nisu imali ni svoje groblje, pa su pokojnike ukapali u obližnjem Svilaju. Za njegovu izgradnju pobrinuo se predsjednik Mjesnog odbora Nikola Kolesarić, kojega smo zatekli kako ograđuje livadu na kojoj će držati konje. Općinskom načelniku nedavno je uputio i zahtjev za obnovu mjesnog doma i izgradnju dječjeg igrališta.

"Osobno sam 24 godine putovao na posao u Brod, ali nisam želio ondje ostati iako sam mogao dobiti stan. Nažalost, vremena su se promijenila. Danas se ni oni mladi koji ne uspiju pronaći posao u gradu ne žele vratiti u Zoljane. Za nekih petnaestak godina cijelo će selo izumrijeti i ostat će samo ove dvije mlade obitelji, ako i one u međuvremenu ne podignu sidro", zaključio je Nikola Kolesarić.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nas se nitko ne sjeti'

SLAVONSKO SELO S 25 BIRAČA

'Nas se nitko ne sjeti'

29.5.2017. | 10:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Igra koja lako može dovesti do nesreće

Opasno sanjkanje

Igra koja lako može dovesti do nesreće

29.1.2017. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kupajući se u Savi, “izronili” bombu

Na kupalištu ostalo oružje

Kupajući se u Savi, “izronili” bombu

30.7.2011. | 17:08
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :