Život : Okoliš

Objavljeno: 16.11.2013. u 11:44
Prikaza: 2237
|
Autor: sbplus

Stan na Gajini

U formi tradicionalnog šokačkog stana

Oprisavci : U formi tradicionalnog šokačkog stana S otvorenja(Foto: Mirna Jelić)

Stan na Gajni je financiran u sklopu Projekta integracije u EU kojeg provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode sredstvima zajma Svjetske banke. Vrijednost projekta je 773 tisuće i 600 kuna.

OPRISAVCI – U petak je na Gajni, u općini Oprisavci, svečano otvoren rekonstruirani „Stan na Gajni" koji je izgrađen u formi tradicionalnog šokačkog stana i koristit će se kao informacijsko-edukativni centar za posjetitelje, za pripremu stručnih skupova i sastanke sa lokalnom zajednicom u svrhu boljeg upravljanja zaštićenim područjima i ekološkom mrežom Natura 2000.

Gajna je u kategoriji značajnog krajobraza (nekadašnji zaštićeni krajolik) zaštićena 1990. godine. Smještena je između sela Oprisavci i Poljanci. Južnu granicu Gajne predstavlja rijeka Sava, a granica se nastavlja savskim nasipom koji je na ovom području odmaknut od Save i tvori džep u koji se smjestila Gajna. Površina krajobraza iznosi 331,7 ha

Područje je značajno kao poplavni prisavski pašnjak s karakterističnom florom i faunom. Riječ je tzv. poluprirodnom staništu nastalom dugogodišnjim djelovanjem čovjeka. Pašnjaci su se razvili krčenjem šuma za potrebe ispaše goveda. Potrebno je održati ispašu stoke na tome području kako područje sukcesijom ne bi opet poprimilo obilježja prvobitnog šumskog staništa. Time bi se izgubile rijetke i značajne biljne i životinjske vrste zbog kojih je Gajna zaštićena.

Stan na Gajni je financiran u sklopu Projekta integracije u EU kojeg provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode sredstvima zajma Svjetske banke. Vrijednost projekta je 773 tisuće i 600 kuna. Otvorenju su nazočni bili pomoćnik ministra Nenad Strizrep, ravnatelj županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Mario Pavičić, brodsko posavski župan Danijel Marušić, predsjednik Brodskog ekološkog društva dr. Šimo Beneš, te načelnik općine Oprisavci Pejo Kovačević.

U sklopu brojnih projekata, na kojima surađuju, na Gajni su nabavljeni primjerci hrvatskih autohtonih pasmina: slavonsko-srijemsko podolsko govedo, crna slavonska svinja i posavski konj. Također se ovdje mogu u prirodnom elementu vidjeti i hrvatski ovčari koji su neodvojivi pratitelji ekstenzivnog stočarstva u Slavoniji. Izvorni članak:

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
pst1

pst1

Komentirano: 16.11.2013. | 14:56

1

Šokački stan od sto tauzenki i kusur,,,Ne da je najskuplji ,nego i najružniji na cilom svitu.Ako već uzmeš neinformiranima lovu onda moraš napraviti nešto izvorno,informiranih radi..

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ptice zaštićenog krajobraza diktirat će planirane radove

Najavljena revitalizacija Gajne

Ptice zaštićenog krajobraza diktirat će planirane radove

25.4.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Gajni potrebno omogućiti očuvanje gospodarskih aktivnosti

Uz zaštitu prirodnih vrijednosti

U Gajni potrebno omogućiti očuvanje gospodarskih aktivnosti

17.2.2016. | 9:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Protiv poplava trebamo više pašnjaka

'Gajne' su rješenje

Protiv poplava trebamo više pašnjaka

21.5.2014. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Noina arka' spasila ugrožene životinje

U Oprisavcima

'Noina arka' spasila ugrožene životinje

15.5.2014. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gajna će dobit info centar

Zaštićen krajolik

Gajna će dobit info centar

27.4.2013. | 10:31
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad institucije nerade svoj posao

Sranja se događaju

Kad institucije nerade svoj posao

13.5.2012. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :