Život : Okoliš

Objavljeno: 30.9.2016. u 9:15
Prikaza: 1503
|
Autor: Vedran Balen

Veliki potencijal

Prisavske pašnjake oživio bi povratak na stari način ispaše

Ivica Galović/Pixell
Foto: Ivica Galović/PixellPrisavske pašnjake oživio bi povratak na stari način ispaše stoke
 • Ivica Galović/Pixell

Organizatori iz Brodskog ekološkog društva naglasili su potrebu daljnje suradnje sektora zaštite prirode i poljoprivrede te ponudili model upravljanja po kojemu bi zadruge bile zakupodavci državnog zemljišta i organizatori lokalnog stanovništva.

OPRISAVCI - Godinu i pol nakon potpisanih prvih ugovora o zakupu na zajedničkim pašnjacima u poplavnom području rijeke Save, predstavnici nadležnih institucija i udruga te sami korisnici okupili su se danas (četvrtak) na okruglom stolu u Oprisavcima kod Slavonskog Broda kako bi predstavili trenutno stanje i probleme s kojima se susreću, piše Večernji list.

Organizatori iz Brodskog ekološkog društva naglasili su potrebu daljnje suradnje sektora zaštite prirode i poljoprivrede te ponudili model upravljanja po kojemu bi zadruge bile zakupodavci državnog zemljišta i organizatori lokalnog stanovništva.

- Velik dio poplavnih područja zaštićen je na nacionalnoj razini. Riječ je o specifičnim ekosustavima u kojima je opstanak vrsta i staništa u neraskidivoj vezi s tradicionalnim ekstenzivnim načinom ispaše stoke – kazala je Iris Beneš, programska koordinatorica BED-a.

Sama općina Oprisavci raspolaže velikim prirodnim bogatstvima, među kojima je i zaštićeni pašnjak i krajobraz Gajna. Ovaj i drugi pašnjaci, rekli su, u budućnosti bi mogli postati veliki potencijal ukoliko bi se uzgajivači okrenuli tradicionalnom načinu ispaše stoke koja bi bila namijenjena daljnjoj preradi mesa i prodaji po cijeloj Hrvatskoj.

- Ljudi su na Gajni od davnina napasali svoju stoku. Danas je takva ispaša zastupljena u znatno manjoj mjeri, pa poduzimamo razne aktivnosti kako bismo je podigli i unaprijediti – rekao je općinski načelnik Pejo Kovačević.

Zaključci i preporuke sa skupa bit će proslijeđeni ministarstvima poljoprivrede i zaštite okoliša i prirode te drugim nadležnim institucijama.

Organizatori Okruglog stola s istog su poslali i priopćenje za medije koje u cjelosti prenosimo:
U prostorijama općine Oprisavci, 29.09.2016. održan je okrugli stol na temu „Zajednički pašnjaci 2016." Skup je okupio nadležne institucije, udruge i predstavnike korisnika zajedničkih pašnjaka sa poplavnih područja rijeke Save koji su oaze prirodne i tradicijske baštine. Na početku skupa, o trenutnom stanju na zajedničkim pašnjacima, izazovima i rješenjima govorili su predstavnice i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za poljoprivredno zemljište, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Javna ustanova parka prirode Lonjsko polje, a kasnije kroz diskusiju i sami korisnici. Brodsko ekološko društvo-BED je predstavilo projekt Zadnja šansa za podolce, u sklopu kojeg se skup i održao, te Gajnu kao jedini primjer u RH gdje su korisnici pašnjaka organizirani u zadrugu.
Identificirane su teškoće u provedbi određenih rješenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu i podzakonskih akata, problemi u reguliranju imovinsko-pravnih odnosa na nekim česticama unutar zajedničkih pašnjaka (vode, šume, poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH, privatne čestice, čestice za koje je nadležna lokalna samouprava), a spomenuti su i specifični problemi poplavnih pašnjaka Lonjskog polja. Korisnici su primjetili da postoji mjesto za napredak u komunikaciji različitih dijelova sustava koji ih prati, jer je, naročito nakon ulaska u EU i novog sustava potpora, za prosječnog poljoprivrednika izuzetno teško balansirati eventualne neusklađenosti.
Zaključci skupa, zajedno sa preporukama, biti će proslijeđeni donositeljima odluka, provedbenim agencijama te drugim nadležnim institucijama. Skup je bio konstruktivan uz identifikaciju potrebe daljnjeg zajedničkog rada na tom polju, a organizatori skupa izrazili su zadovoljstvo odzivom predstavnika institucija na državnom nivou, kao i korisnika. Nakon skupa organizirana je posjeta Gajni.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ptice zaštićenog krajobraza diktirat će planirane radove

  Najavljena revitalizacija Gajne

  Ptice zaštićenog krajobraza diktirat će planirane radove

  25.4.2019. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Gajni potrebno omogućiti očuvanje gospodarskih aktivnosti

  Uz zaštitu prirodnih vrijednosti

  U Gajni potrebno omogućiti očuvanje gospodarskih aktivnosti

  17.2.2016. | 9:32
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Protiv poplava trebamo više pašnjaka

  'Gajne' su rješenje

  Protiv poplava trebamo više pašnjaka

  21.5.2014. | 0:02
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Noina arka' spasila ugrožene životinje

  U Oprisavcima

  'Noina arka' spasila ugrožene životinje

  15.5.2014. | 15:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U formi tradicionalnog šokačkog stana

  Stan na Gajini

  U formi tradicionalnog šokačkog stana

  16.11.2013. | 11:44
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gajna će dobit info centar

  Zaštićen krajolik

  Gajna će dobit info centar

  27.4.2013. | 10:31
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad institucije nerade svoj posao

  Sranja se događaju

  Kad institucije nerade svoj posao

  13.5.2012. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :