Kultura : Ostalo

Objavljeno: 26.4.2014. u 15:30
Prikaza: 4714
|
Autor: SBplus

Snimci iz paraglajdera

Oprisavci kakve još vidjeli niste

U skaldu s obećanim, danas donosimo fotografije i film našeg suradnika Josipa Sudića snimljene za vrijeme njegovog leta paraglajderom iznad Oprisavaca. 

 

Općina Oprisavci

Općina Oprisavci nalazi se u istočnom prisavskom području Brodsko-posavske županije, između autoceste A3 Zagreb-Lipovac na sjevernoj, i rijeke Save na južnoj strani. Zbog svog položaja Općina Oprisavci ubraja se među najznačajnije općine ove županije, a i Republike Hrvatske, jer njenim područjem prolaze neki od najvažnijih prometnih pravaca koji povezuju istok i zapad Europe te, u skoroj budućnosti, njezin sjever i jug. Važnost prometnom položaju ove općine u budućnosti će sigurno rasti i jačanjem riječnog prometa na rijeci Savi.

Općina Oprisavci, prema popisu iz 2011. godine, ima 2.508 stanovnika, a proteže se na 60 četvornih kilometara. U sastavu općine je osam naselja: Trnjanski Kuti (345)Poljanci (255)Svilaj (285)Novi Grad (303)Prnjavor (232)Stružani (169)Zoljani (33) i Oprisavci (886), koji su najveće selo i sjedište općine. Gotovo sva naselja nalaze se uz glavne prometne pravce. Iz statističkih pokazatelja vidljivo je da sva naselja, osim Novog Grada, posljednjih 50-ak godina bilježe pad broja stanovnika. Dan općine Oprisavci obilježava se 16. travnja, na dan konstituiranja općine.

Ravničarsko područje 

Najveća prirodna vrijednost uz rijeku Savu je zaštićeno područje Gajne, koje bi u budućnosti trebalo dati zavidne rezultate u turističkoj ponudi općine. To je poplavni prostor uz obalu Save površine 480 hektara, s obilježjima prisavskog pašnjaka s bogatom močvarnom florom i faunom, koji je zaštićen 1990. godine. Trenutačno njime upravlja javna ustanova za upravljanje zaštičenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije, a koristi ga Brodsko ekološko društvo, i na njemu provodi projekt očuvanja ugrožene autohtone pasmine goveda slavonsko-srijemskog podolca, financirano sredstvima Europske unije.

Područje cijele općine izrazito je ravničarsko u blizini rijeke Save, što je kroz povijest imalo velikog utjecaja na način života, rada, tradiciju i običaje iz kojih je proizišao i kulturni izričaj u odijevanju, izgovoru i pjesmi ovoga kraja. Značaj općine je u njezinom očuvanom krajoliku, što najviše dolazi do izražaja u poljodjelstvu i ratarstvu kao osnovnim djelatnostima ovog područja, a položaj na važnim prometnim pravcima istok-zapad i sjever-jug, daje joj osobitost u komunikacijskom smislu.

Područje općine Oprisavci pokriva Osnovna škola "Stjepan Radić", otvorena 29. rujna 1990. godine, sa pet područnih škola u ostalim naseljima općine. Na području današnje općine Oprisavci postoje dvije rimokatoličke župe. U evidenciji i pod statusom zaštite Konzervatorskog odjela u Osijeku nalaze se slijedeća kulturna dobra sakralne arhitekture: župna crkva Preslavnog Imena Marijinog u Svilaju, te župna crkva Svetog Križa u Oprisavcima. U Oprisavcima je u prostoru starog društvenog doma smješten i Poštanski ured (35 213) koji djeluje od 1960. godine. Osim tog ureda, otvoren je i Poštanski ured u Prnjavoru.

Društveni život

Ostali društveni život odvija se kroz velik broj udruga. Kulturno umjetničko društvo "Zlatno klasje" iz Oprisavaca, osnovano je 1993. godine, a broji 50 članova u tamburaškoj i dvije folklorne sekcije. Udruga žena osnovana je 2008. godine, bavi se raznim aktivnostima, a naročito očuvanjem starina, starih predmeta i nošnje, te organizira razne izložbe i putovanja. Nogometni klubovi postoje u gotovo svim naseljima, i natječu se u raznim ligama: NK "Zadrugar" Oprisavci djeluje od 1951. godine, a natječe se u Četvrtoj nogometnoj ligi, NK "Omladinac" Novi Grad, te NK "Sava" Svilaj, natječu se u Drugoj županijskoj ligi istok, a NK "Naprijed" Trnjanski Kuti, NK "Gaj" poljanci, NK "Slavonija" Prnjavor i NK "Sloga" Stružani u Trećoj županijskoj ligi istok.

Potom je tu Lovna udruga "Posavina" Svilaj, u čijem sastavu su lovni ogranci: Novi Grad, prnjavor, Svilaj i Oprisavci, te Lovna udruga "Sokol" Oprisavci, i Lovna udruga "Jelas" Ruščica u čijem sastavu su lovni ogranci: Poljanci i Trnjanski Kuti. Od ribičkih udruga tu su "Mrist" Poljanci, te "Smuđ" Svilaj. Općina, u okviru svojih mogućnosti, financijski pomaže sve navedene udruge.

Kultura

Od kulturnih događanja u općini Oprisavci, značajno je spomenuti tradicionalnu kulturno-gospodarsku manifestaciju jahanja i vožnje konjskih zaprega u Trnjanskim Kutima, pod nazivom "Razigrane grive", koju organizira općina Oprisavci, Mjesni odbor Trnjanski Kuti i Turistička zajednica općine Oprisavci. Usluge zdravstvene i medicinske zaštite obavljaju se u ambulanti u Oprisavcima, u čijoj je neposrednoj blizini i privatna stomatološka ordinacija dr. Vjekoslava Samardžića. Veterinarsku zdravstvenu zaštitu na području cijele općine obavlja veterinarska ambulanta "Dorić d.o.o." iz Svilaja, vlasništvo Igora Dorića.

Gospodarstvo

I u gospodarstvu općine, njen geostrateški položaj je u mnogome odredio da se kroz povijest većina stanovnika bavila izrazito poljoprivredom, što se od nastanka Hrvatske države počelo polako mijenjati u skladu s novim uvjetima života i rada. Na području općine nastalo je nekoliko većih tvrtki: "Decospan Mato furnir" i "Izgradnja" u Oprisavcima, "Slavonija Bus" i "Dom za starije i nemoćne osobe" u Novom Gradu, te "Slavonija plastika" u Svilaju.

U poljoprivredi i proizvodnji hrane događaju se prilagodbe načinu rada u Europskoj uniji, pa je u općini Oprisavci nastao već zavidan broj većih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i firmi: "Agrokop" Oprisavci,OPG Franje Rečićaiz Oprisavaca, i još tridesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja postupno podižu standarde proizvodnje hrane na svom području.

Na području općine postoji veći broj obrta u uslužnoj djelatnosti, kao što su trgovine na malo, caffe i noćni disco barovi, frizerski saloni, autoelektričarska radnja itd. U okviru OPG "Mata" vlasnika Mate Kaluđera iz Trnjanskih Kuta, nudi se usluga terapeutskog jahanja. Na području općine djeluje i privatna ergela konja lipicanske pasmine osnivača Antuna Dorića iz Svilaja.

 

Izvor: Općina Oprisavci

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marko Kolesarić iz Zoljana najsposobniji graničar

Graničarske igre

Marko Kolesarić iz Zoljana najsposobniji graničar

24.6.2013. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokladno jahanje

U nedjelju u Oprisavcima

Pokladno jahanje

25.1.2013. | 15:57
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :