Gospodarstvo

Objavljeno: 26.8.2018. u 15:40
Prikaza: 1982
|
Autor: Željka Gavranović

Nova prilika za nezaposlene

Zanimljiv oglas za one koji znaju 'raditi rukama'

Oprisavci : Zanimljiv oglas za one koji znaju 'raditi rukama'Ilustracija(Foto: zamedia)

Iako mjera 'Javni rad' najčešće asocira na čišćenje i održavanje travnatih površina, osim takvih društveno korisnih poslova, natječaji za radna mjesta raspisani pod tom mjerom ponekad imaju i uzvišenije ciljeve.

OPRISAVCI - Općina Oprisavci proteklog je tjedna raspisala dva natječaja za ukupno osam novih radnih mjesta. No, ti se poslovi ne odnose na sjedenje u uredu i obavljanje administrativnih poslova za stanovnike Općine.

Osim oglasa za radnike koji će se baviti prevencijom požara i bujičnih poplava krčenjem drvenastog raslinja i čišćenjem područja uz kanale i ceste, kakav je posljednjih mjeseci bio čest i u drugim općinama Brodsko-posavske županije, za oko nam je zapeo i nešto neobičniji natječaj.

Naime, Općina je u potrazi za četiri osobe koje će izrađivati ručne radove, a sve s ciljem očuvanja kulturne baštine. Mada vještine za ovo radno mjesto danas posjeduje malo koja mlada osoba, svakako se radi o zanimljivom radnom mjestu na kojemu će zaposleni raditi ono što vole i u čemu su posebno vješti. Bit će zanimljivo vidjeti rezultate njihova rada rukama.

Oba oglasa su iz mjere Javni rad, a vjerujemo kako će svih osam novih zaposlenika Općine svojim sumještanima pomagati, samo na različite načine.

Na natječaje je moguće prijaviti se osobnim dolaskom na adresu Trg svetog Križa 16 u Oprisavcima ili slanjem pisane zamolbe na tu adresu ili onu elektorničku koja glasi: opcina-oprisavci@sb.t-com.hr (oglas je moguće pronaći OVDJE).

Podsjetimo, društveno korisnim radom Hrvatski zavod za zapošljavanje u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb, godinama animira dugotrajno nezaposlene skupine građana i korisnike zajamčene minimalne naknade te im pruža priliku za druženje i barem kratkotrajno zaposlenje, a samim time i za kakvu-takvu zaradu.

Krilatica te mjere zapošljavanja glasi 'od mjere do karijere', a kako u njoj sudjeluju organizacije civilnog društva i ljudi iz različitih dijelova lokalne zajednice, veća je vjerojatnost kako će netko uočiti marljivog djelatnika i zaposliti ga ili preporučiti nekomu. Benefiti su svakako veći od povlačenja u osamu, osjećaja stida koji često prati nezaposlene jer misle kako su beskorisni svojoj okolini ili odustajanja od bilo kakvog pokušaja traženja posla.

Oni koji od Centra primaju zajamčenu minimalnu naknadu, uključenjem u programe Javnih radova neće je izgubiti, ali će njihova plaća iznositi 50 posto troška minimalne bruto plaće u iznosu od 2.015,73 kuna te će imati podmirene troškove prijevoza ako od adrese stanovanja do adrese poslodavca imaju više od dva kilometra.

Mladi koji su dugotrajno nezaposleni, hrvatski branitelji, azilanti, Romi, beskućnici, žrtve nasilja i trgovanja ljudima, kao i svi drugi koji pripadaju prvoj ciljanoj skupini mjere Javnih radova, za obavljanje tog posla će primati 100 posto troška minimalne bruto plaće u iznosu od 4.031.45 kuna.

Tko može biti uključen u mjere Javnog rada moguće je temeljitije pročitati OVDJE.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Buklija

Buklija

Komentirano: 26.8.2018. | 15:32

1

Bravo tako treba,da tradicija ne izumre.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :