Gospodarstvo : Ugostiteljstvo

Objavljeno: 21.12.2017. u 10:10
Prikaza: 4131
|
Autor: Ž.G./SBplus

Uspješan primjer seoskog turizma

Gdje se kuhaju najbolja tradicionalna jela

Oprisavci : Gdje se kuhaju najbolja tradicionalna jelaLjetna fotografija dijela imanja(Foto: KDT)

Za one koji još nisu posjetili najpoznatiju slavonsku kuću za odmor i restoran, svakako bi to trebali učiniti. Osim odlične slavonske kuhinje za koju su i nagrađeni, uživati se može u prekrasnom seoskom ambijentu.

ZAGREB / OPRISAVCI - Svečanom dodjelom nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske", u zagrebačkom Hotelu Academia završeno je ocjenjivanje najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu, piše portal agrobiz. Na natječaj je do kraja ljeta pristiglo 130 prijava iz 18 županija.

Kako tvrdi Dijana Katica, inicijatorica projekta i predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova „Selo", priča o ruralnom turizmu traje već 25 godina, a sama dodjela priznanja najboljima dvadeset.

„Posljednje dvije godine sve je više onih koji se bave ruralnim turizmom i tako predstavljaju naš turizam cijele godine. Na ruralnom prostoru Hrvatske koji čini čak 92 posto naše zemlje kreiraju se priče koje zaslužuje našu posebnu pažnju, promociju, prijateljstvo i suradnju˝, poručila je Katica.

Najboljima je uručeno osam zlatnih, 11 srebrnih i deset brončanih plaketa kao i posebna priznanja u sedam kategorija - Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam i Hrvatski otočni proizvodi i proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla. Predsjednik žirija Eduard Kušen poručio je kako su u ocjenjivanju presudile nijanse, a napredak u razvoju ove grane turizma je svake godine sve veći.

U petoj kategoriji pod naslovom Tradicionalna ruralna gastronomija zlatnu je povelju dobila Kuća dida Tunje koja se nalazi u Oprisavcima na kućnom broju 16. 

Za one koji još nisu posjetili najpoznatiju slavonsku kuću za odmor i restoran, svakako bi to trebali učiniti. Osim odlične slavonske kuhinje za koju su i nagrađeni, uživati se može u prekrasnom seoskom ambijentu. Savršeno je to mjesto za bijeg iz urbane sredine te odmor duše i tijela.

Objekt čini stara kuća koja je preuređena uz zadržani izvorni slavonski ugođaj. Prenoćište ima devet soba s četiri zvjezdice.

Kuća koja čini centralni dio ovog slavonskog imanja sastoji se od tri slavonske sobe s kompletno opremljenim i uređenim interijerom; namještajem davnih vremena kojemu je vraćen  prvotni sjaj.

Svaka od soba na imanju ima svoj specifičan naziv, a čine ga imena ili nadimci ljudi koji su ostavili trajnu uspomenu slavonskog načina življenja i vremena dide Tunje pa se tako sobe zovu Tunjina, Baboselkina, Marijina, Đurina, Matina i Anina.

Osim same Kuće dida Tunje, u sklopu tog malog eko-etno sela možete posjetiti različita mjesta i uživati u različitim sadržajima. Tako su u blizini i Mlin kod Priše, Konobe Didov san, Stare grede i Iva-Manda, Vanjska peć Grga i Klara, Batak gril, Zabavni park Pajo Patak, Suvenirnica, Pivnica Jere te vanjski prostori za odmor Vrtna čarolija i Bakin vrt.

˝ U Ministarstvu turizma uložili smo mnogo napora i pokušali uvažiti sve primjedbe s javne rasprave kako bismo i vlasnicima obiteljskih gospodarstava olakšali turizam. Prošlog tjedna donesen je novi zakon kojim su otvorena vrata novim subjektima za bavljenje turizmom, koji će se moći baviti robinzonskim turizmom i nuditi autohton doživljaj i time poticati dodatan razvoj ruralnog turizma ", istaknuo je Gari Cappelli, ministar turizma.

Posebno priznanje za ruralno-turističku tradicijsku manifestaciju dobile su Ribarske večeri koje se svake godine održavaju u Davoru, a Ranč Marin koji se nalazi u Garčinu dobio je brončanu povelju u drugoj kategoriji poduzetnika u ruralnom turizmu.

Ostale dobitnike nagrada u različitim kategorijama možete pogledati OVDJE, a bogati jelovnik Kuće dida Tunje koji je i glavni "krivac" za osvojenu zlatnu povelju možete proučiti OVDJE.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 21.12.2017. | 10:19

1

Jako dobro rade. Često odem a nekada povedem i ljude izvan Broda i uglavnom se svi oduševe.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :