Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 19.11.2013. u 13:00
Prikaza: 3092
|
Autor: Marija Radošević

OPG-u Rečić iz Oprisavaca

Dva milijuna EU kuna za novu farmu peradi

Farma ima automatsko upravljanje, agregat te deponij za fermentaciju gnoja

OPRISAVCI - Obiteljskom gospodarstvu Rečić iz Oprisavaca u Brodsko-posavskoj županiji nedavno je isplaćeno 2,106.809,55 kuna nepovratne potpore za gradnju i opremanje nove peradarske farme. Riječ je o uspješnoj realizaciji još jednog IPARD projekta s ciljem modernizacije proizvodnog sustava, poboljšanja kvalitete proizvoda te dostizanja standarda EU-a. Cijela investicija vrijedna je četiri milijuna i 200 tisuća kuna bez PDV-a i dodatnih objekata poput trafostanice koja ne ulazi u potporu, a financirana je kreditom preko poslovne banke (PBZ) i HBOR-a. U suradnji sa županijskim CTR-om vođena je zahtjevna dokumentacija za IPARD, a nakon što je projekt uspješno prošao cijelu proceduru, nedavno je isplaćen povrat ulaganja u visini od 55 posto, pa je s više od dva milijuna kuna značajno smanjeno kreditno zaduženje Rečićevih, piše glasslavonije.

Zadovoljstvo ne krije vlasnik farme, mladi poduzetnik Damir Rečić, čija se obitelj od 1974. godine bavi peradarstvom (kao kooperanti Veterinarske stanice), a protekla dva desetljeća vlasnici su privatnog obrta.

- Unatoč velikim ulaganjima, troškovima i riziku, vjerujemo da se uz puno rada od peradarstva može živjeti - kaže Damir, dok s još pet zaposlenih danonoćno radi na novoj farmi, koja zadovoljava sve kriterije EU-a.

Tu je, naime, podignut novi, suvremeni objekt za proizvodnju rasplodnih jaja, površine 1.200 četvornih metara i kapaciteta 5.600 nesilica, koje s pijetlovima premašuje 6.000 komada u ciklusu. Objekt je maksimalno automatiziran pa se hranidba i skupljanje jaja najvećim dijelom obavljaju strojno. Suvremena farma ima automatsko upravljanje, agregat te deponij za fermentaciju gnoja. Uz 65 hektara obradivih površina, od čega je oko 35 hektara vlastite zemlje te 30-ak državne, Rečići imaju i valionicu za proizvodnju jednodnevnih pilića te objekt za uzgoj pilića do dvadesetog tjedna.

Zaokružena proizvodnja im, unatoč teškim vremenima, omogućava ne samo opstanak nego i napredovanje. Premda će s novom investicijom obiteljsko gospodarstvo Rečić podići proizvodnju rasplodnih jaja na 800 tisuća godišnje, plasman je, kaže Damir, osiguran:

- Polovinu proizvodnje prodajemo po Slavoniji, a dio ide u vlastitu valionicu i prodaju valioničarima u Varaždinu, Virovitici, Osijeku.

Iako se tek neznatno osjeti pad cijena ovih proizvoda, uz najave uvoza iz Mađarske i Poljske, za šestero zaposlenih na farmi Rečić, u kojoj se u vremenima kada mnogi peradari propadaju i dalje ulaže, nema bojazni, a redovite i dobre plaće dokaz su da se od peradarstva može živjeti.

CTR-ovih 30 projekata za EU
Županijski Centar za tehnološki razvoj (CTR) BPŽ jedan je od najuspješnijih u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz europskih fondova, a trenutačno je čak 30-ak projekata u raznim fazama.
- Njihova je vrijednost oko 130 milijuna kuna, od čega je povrat 65-70 milijuna kuna - kaže direktor CTR-a Dragan Jelić.
Jelić naglašava kako ni jedan zahtjev CTR-a nije odbijen, a najviše je sredstava povučeno za ulaganja u primarnu proizvodnju i preradu.

U automatiziranom objektu hranidba i skupljanje jaja obavljaju se najvećim dijelom strojno. S novom investicijom OPG Rečić, s 5.600 nesilica, proizvodit će 800 tisuća rasplodnih jaja godišnje.


  Broj komentara: 3

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  apokalipso

  apokalipso

  Komentirano: 19.11.2013. | 16:26

  1

  Evo frodo ćirilice - Драгиша Јелић
  vidiovako

  vidiovako

  Komentirano: 19.11.2013. | 15:19

  2

  Dobra vijest, malo za promjenu. (BTW komentar ti je na žalost na mjestu, danima nema normalnih vijesti u udarnim termnima na "velikim" portalima i TV).
  frodo

  frodo

  Komentirano: 19.11.2013. | 14:09

  3

  Kakva je ovo vijest kad u njoj nema ćirilice i Vukovara!?

  Broj komentara: 3

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Hrvatskoj je tek 201 krava slavonsko-srijemskog podolca

  Danas je ova pasmina ugrožena

  U Hrvatskoj je tek 201 krava slavonsko-srijemskog podolca

  10.12.2018. | 19:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovano vijeće za zaštitu poplavnog pašnjaka Gajna

  Brodsko čudo prirode

  Osnovano vijeće za zaštitu poplavnog pašnjaka Gajna

  21.7.2015. | 23:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oprisavačka HDZ - HSS koalicija konkretna

  Pomoć farmerima

  Oprisavačka HDZ - HSS koalicija konkretna

  28.2.2013. | 17:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolje brazdu zaorali Kadić i Vučković

  Deveto natjecanje orača

  Najbolje brazdu zaorali Kadić i Vučković

  19.7.2012. | 11:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :