Gospodarstvo : Ostalo

Objavljeno: 1.8.2015. u 0:05
Prikaza: 3129
|
Autor: Josip Bohutinski/Večernji list

Novac iz EU

Krajem kolovoza treći natječaj za most Svilaj

Oprisavci : Krajem kolovoza treći natječaj za most Svilaj

Most Svilaj je na koridoru 5c, a most Gradiška spojit će autocestu Gradiška - Banja Luka

Hrvatska i Bosna i Herce­govina dogovorile su se da zajedno grade dva nova mosta preko rijeke Save - most Svilaj na koridoru 5c i most Gradiška koji će spojiti autocestu Banja Lu­ka - Gradiška na autocesti Zagreb - Lipovac.

Hrvatska i BiH gradnju mosta Svilaj financirat će s po 13 milijuna eura

Hajdaševe prijetnje

Ministar pomorstva, pro­meta i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić, nedavno je pak zaprijetio da Hrvatska neće graditi te mostove ako bosansko-hercegovačka strana bude radila probleme zbog gradnje pe­lješkog mosta.

No početak gradnje mosta Svilaj ipak je izvjestan, dok je još uvi­jek nepoznanica kad bi se mogao početi graditi most Gradiška. Novi, treći natje­čaj za most Svilaj bit će ras­pisan krajem kolovoza ili početkom rujna. Hrvatska i BiH će gradnju tog mosta financirati sa po 13 milijuna eura.

U Hrvatskim autoce­stama kažu da prije toga kreditor, Europska inve­sticijska banka, mora dati suglasnost na tekst dokumentacije za nadmetanje. Treći natječaj za Svilaj pak nije mogao biti raspisan i prije jer se čekala odluka Vijeća ministara BiH o izu­zeću tog mosta iz Zakona o javnim nabavkama BiH kako bi se nadmetanje za izvođača radova provelo prema Zakonu o javnoj nabavi RH. Ta odluka do­nesena je tek početkom lip­nja ove godine. A vrijeme je jako bitno u slučaju mosta Svilaj jer HAC ima osigura­na sredstva kod EIB-a za taj projekt do kraja 2017.

S obzirom na to da će grad­nja mosta trajati najma­nje dvije godine, ugovor s izvođačima radova trebao bi biti potpisan najkasnije krajem ove godine. Ako pak most ne bude gotov do kraja 2017., u HAC-u kažu da će u konzultacijama s EIB-om odlučiti o daljnjoj namjeni tih sredstava.

Na prvom natječaju za most Svilaj za izvođača radova izabran je Strabag koji je po­nudio 20,9 milijuna eura, no ta tvrtka je 2012. raskinula ugovor o njegovoj gradnji jer nije na vrijeme uvedena u posao. Na drugom natje­čaju izabran je Viadukt koji je ponudio 24,8 milijuna eura, ali taj je natječaj po­ništen jer EIB-u je bilo ne­prihvatljivo što su odbijene jeftinije ponude.

Prijava za fondove EU

Procijenjena vrijednost mosta Gradiška je oko 22 milijuna eura, a i njegovu će gradnju u omjeru 50:50 po­sto sufinancirati RH i BiH. U Hrvatskim cestama kažu da su za taj most izrađeni glavni projekti za optimirano rješenje i Studija izvedivosti.

Trenutačno je u pripremi dokumentacija za ishođenje građevinske dozvole. Slijedi natjecanje za sredstva iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. iz kojeg RH namjerava finan­cirati svoj dio tog projekta. Usto, mora se provesti za­jednička procjena utjecaja na okoliš RH i BiH. S ob­zirom na sve navedeno, u HC-u kažu da u ovom tre­nutku nije moguće najaviti rok početka gradnje mosta Gradiška.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
natklasic

natklasic

Komentirano: 1.8.2015. | 5:58

1

Tako se to rwdi

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šumske puteve povezat će s javnom prometnom infrastrukturom

Nove najave izgradnje šumskih prometnica

Šumske puteve povezat će s javnom prometnom infrastrukturom

14.6.2019. | 9:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dovršeno 70 posto mosta na Savi kod Svilaja

Koristi i za stanovnike Slavonskog Broda

Dovršeno 70 posto mosta na Savi kod Svilaja

8.11.2018. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zatvaranje ceste zbog asfaltiranja kolnika

Obavijest Županijske uprave za ceste

Zatvaranje ceste zbog asfaltiranja kolnika

13.9.2018. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Autocesta koja vodi u Savu

Svemirske naplatne kućice

Autocesta koja vodi u Savu

12.8.2015. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Križaju podolce s belgijskim plavcem

Kako bi opstali

Križaju podolce s belgijskim plavcem

15.11.2014. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :