Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 18.1.2016. u 0:01
Prikaza: 3011
|
Autor: SBplus /J. Bohutinski-Večernji list

Bitka oko plijena

Po treći put petljaju s mostom u Svilaju

Oprisavci : Po treći put petljaju s mostom u Svilaju

Stiglo sedam ponuda, no već dva mjeseca nema odluke o izvođaču. Procijenjena vrijednost radova je 26 milijuna eura, a najjeftiniju ponudu poslale su tvrtke Integral inženjering i Vektor-Integra, 18,9 milijuna eura

ZAGREB / SVILAJ - Koncem srpnja 2012. godine pisali smo kako su Strabag i HAC zaratili zbog mosta Svilaj. Dvije godine kasnije, koncem lipnja 2014. objavili smo kako Mućke s natječajem odgađaju izgradnju mosta u Svilaju, da bismo, mjesec dana kasnije naše posjetitelje informirali kako je poništeno i drugo nadmetanje za izgradnju mosta u Svilaju.  

Na prvom natječaju pobijedio je Strabag, koji je ponudio 20,9 milijuna eura. EIB je prihvatio tu ponudu, no onda je Strabag zatražio raskid ugovora jer nije na vrijeme uveden u posao. Druga najpovoljnija ponuda na tom natječaju bila je Viaduktova, no EIB ni tada nije pristao da se posao da toj tvrtki, već je tražio novi natječaj.

Nakon trećeg natječaja, Povjerenstvo Hrvatskih auto­cesta, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Mini­starstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine još nije do­nijelo odluku o izvođaču radova na mostu Svilaj preko rijeke Save iako su ponude građevinskih tvrtki za realizaciju tog projekta otvorene još 9. studenoga 2015.

Most zajednički grade RH i BiH, s time da je HAC osigurao sredstva za taj projekt od EIB-a i mora ih iskoristiti do kraja 2017.

Spajanje koridora Vc

Procijenjena vrijednost radova na gradnji mosta Svilaj, koji bi tre­bao spojiti hrvatski i bosansko-hercegovački dio koridora Vc je 26 milijuna eura, a podjednakim postotkom financiraju ga HAC i Ministarstvo prometa BiH.

Za izgradnju mosta stiglo je sedam ponuda, pritom, najjeftiniju ponudu poslale su tvrtke Integral inženjering iz Laktaša i Vektor-Integra iz Sarajeva - 18,9 miliju­na eura. Zagreb-Montaža i tvrtke Euro-Asfalt i GP ŽGP iz Sarajeva dale su zajedno ponudu od 21,7 milijuna eura, dok su zagrebački Viadukt i Hering iz Širokog Brijega poslali ponudu vrijednu 22,3 milijuna eura. Austrijski Strabag je pak ponudio da će sagraditi most Svilaj za 23,6 milijuna eura, a šapnjolska tvrtka Construccio­nes Rubau za 24,2 milijuna eura. Češka podružnica španjolskog OHL-a poslala je ponudu od 24,4 milijuna, a zagrebački Kamgrad od 24,6 milijuna eura.

Za neuo­bičajeno dugo vrijeme donošenja odluke o graditelju mosta Svilaj u HAC-u kažu da ne mogu ko­mentirati i davati informacije o postupcima nabave koji još nisu okončani.

- Postupak nabave i njime uvje­tovana evaluacija i pregled po­nuda je, zbog opsežnosti ponud­bene dokumentacije, još u tijeku. Evaluaciju provodi povjerenstvo koje čine predstavnici HAC-a, MPPI-ja i BiH strane - kazali su u HAC-u.

Aktualno javno nadmetanje za most Svilaj treće je po redu, nakon što su prethod­na dva puta propali pokušaji da počne gradnja. Naime, taj most je trebalo početi graditi još 2012. godine, kad je taj posao dobio Strabag za 20,9 milijuna kuna. No Austrijanci su raskinuli ugovor o njegovoj gradnji jer nisu na vrijeme uvedeni u posao. Zbog toga je Strabag tražio i dobio odštetu od 535 tisuća eura, a koju je naplatio od HAC-a.

535 tisuća eura
HAC je platio Strabagu odštetu zbog raskida prvog ugovora. HAC traži od BiH da mu nadoknadi taj iznos jer smatra da je tamošnje Ministarstvo komunikacija krivo za raskid 

A tih pola milijuna eura sad je predmet spo­ra jer HAC smatra da je za raskid tog ugovora kriva BiH strana i sad traži od tamošnjeg Ministarstva prometa da mu nadoknadi taj no­vac. U HAC-u su potvrdili kako su putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova uputili regresni zahtjev Ministarstvu komuni­kacija i prometa BiH za isplatu tih 535 tisuća eura. No odgovor na taj zahtjev još nisu dobili.

Drugi natječaj za most Svilaj je poništen jer Europska investicijska banka, koja je osigurala sred­stva za njegovu gradnju, nije pri­hvatila da izvođač radova bude izabrani Viadukt s ponudom od 24,8 milijuna eura jer su bile od­bijene jeftinije ponude.

Konzultacije s EIB-om

HAC bi morao sredstva EIB-a za Svilaj iskoristiti do kraja 2017, a s obzirom na činjenicu da će gradnja tra­jati najmanje dvije godine, sad je upitno hoće li uspjeti iskoristiti taj novac. U HAC-u su još prije govorili kako će u konzultacijama s EIB-om odlučiti o daljnjoj namje­ni tih sredstava.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najveći europski proizvođač spojenog furnira

Mato Vladić iz Oprisavaca

Najveći europski proizvođač spojenog furnira

18.6.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :