Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 18.6.2016. u 0:01
Prikaza: 6220
|
Autor: Vedran Balen/Večernji list

Mato Vladić iz Oprisavaca

Najveći europski proizvođač spojenog furnira

Oprisavci : Najveći europski proizvođač spojenog furniraMato Vladić(Foto: radioslavonija.hr)

Prošlu su godinu završili sa 118 milijuna kuna prihoda. Proizveli su 8,7 milijuna četvornih meta­ra spojenog furnira, koji izvoze u petnaestak zemalja Europske unije, Kanadu i BiH. O kvalitet­nom radu svjedoči i činjenica da su u posljednje tri godine, u konkurenciji tisuću tvrtki, osvoji­li dva druga i jedno treće mjesto za Fininu nagradu "Zlatna bi­lanca"

OPRISAVCI - Tvrtka Decospan Mato Furnir iz Oprisavaca najveći je europski proizvođač spojenog furnira i furniranih ploča. Za samo osam godina priho­di su im više nego udvostručeni. Prošlu su godinu završili sa 118 milijuna kuna prihoda. Proizveli su 8,7 milijuna četvornih meta­ra spojenog furnira, koji izvoze u petnaestak zemalja Europske unije, Kanadu i BiH. O kvalitet­nom radu svjedoči i činjenica da su u posljednje tri godine, u konkurenciji tisuću tvrtki, osvoji­li dva druga i jedno treće mjesto za Fininu nagradu "Zlatna bi­lanca" u kategoriji najuspješni­jih poduzetnika u prerađivačkoj industriji, dok im je Županijska gospodarska komora dodijelila plaketu "Zlatna kuna" u katego­riji srednjih poduzeća.

Decos­pan Mato Furnir danas zapošljava 239 ljudi koji rade u dvije smjene, a više od 95 posto proizvodnje na­mijenjeno je izvoznom tržištu.

Konkurentnost je preduvjet opstanka

- Zlatna bilanca ne dodjeljuje se tvrtkama koji imaju najveće uku­pne prihode, nego onim najprofitabilnijim i najučinkovitijim, koje na najbolji način koriste svoje re­surse i kapacitete. Mislim da je to dobar pokazatelj da smo uspjeli optimalno iskoristiti sve svoje mogućnosti u pogledu sirovina i produktivnosti, uzdignuvši se na razinu koja jamči konkurentnost našeg proizvoda na tržištu - za­dovoljan je direktor Mato Vladić.

Oprisavačka tvrtka osnovana je 2006. godine pod imenom Drvni centar d.o.o. S osnovnom djelat­nošću, spajanja furnira, krenuli su godinu dana poslije. U to su vri­jeme imali 106 zaposlenika koji su radili u unajmljenom prostoru.

U skladu s poslovnom strategijom, udružili su se s belgijskim partnerom koji je ujedno i 30-postotni kupac njihovih proizvoda te su na taj način posta­li dio grupacije i krenuli s izgrad­njom vlastitih proizvodnih pogo­na. Danas ostvaruju kontinuiran rast poslovnih rezultata od 8 do 10 posto godišnje.

- Struktura naše proizvodnje podijeljena je u tri smjera. Osim našeg partnera u panelnoj industriji, za koji proi­zvodimo furnirane ploče, druga grupacija je tvornica namještaja IKEA, a treća su svi ostali. Trži­šta su potpuno odvojena i balansiramo tako da, ako neko od njih zakaže, uvijek imamo mogućnost preorijentirati se na ono drugo koje raste - ističe Vladić.

Investiranje za konkurentan rast

Krizu su prevladali investiranjem u nove tehnologije te povećanjem kapaciteta i produktivnosti, a na­javljuju i nove investicije te proširenje izvoznog tržišta.

- Kvaliteta usluge i servisiranje su najvažniji. Zahvaljujući tomu, us­pijevamo zadržati sve postojeće kupce, a svake godine pronalazi­mo i po jednog novog. Kontinu­irano ulažemo u nove strojeve i povećavamo kapacitete, obnav­ljajući istodobno postojeći strojni park, a velika nam je prednost što već pet godina nemamo ni kunu kredita, pa sve investicije radimo iz vlastitih sredstava - zaključio je Vladić.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
denisrajkovic

denisrajkovic

Komentirano: 18.6.2016. | 23:07

1

Administrator je izbrisao komentar!

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Po treći put petljaju s mostom u Svilaju

Bitka oko plijena

Po treći put petljaju s mostom u Svilaju

18.1.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :