Život : Udruge građana

Objavljeno: 10.3.2012. u 10:45
Prikaza: 2180
|
Autor: Nikola Knežević

Nevladine inicijative

Slavonija, prostor različitosti i tolerancije

Okučani : Slavonija, prostor različitosti i tolerancijeDavor Gjenero govorio je o kulturnoj autonomiji u Hrvatskoj(Foto: rng)

U okviru projekta "Sudjelovanje građana u razvoju demokracije i unaprjeđenju ljudskih prava na lokalnom nivou" kojeg provodi Srpski demokratski forum, jučer su se u Okučanima okupili eminetni poznavatelji stanja u oblasti zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina.

OKUČANI - Na okruglom stolu pod nazivom „Kulturna autonomija manjina u svjetlu punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji" politički analitičar Davor Gjenero govorio je o kulturnoj autonomiji u Hrvatskoj, te se dotaknuo aktualne problematike oko neusklađenja hrvatskog zakonodavstva sa zakonima Europske unije, podjeli Hrvatske na regije, provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, neuređenosti izbornog zakona i popisa birača, te održivosti povratka Srba u Hrvatsku. Gjenero je rekao da je Hrvatska jedina zemlja u Europi koja ne razlikuje autohtone od neautohtonih nacionalnih manjina, što je vleiki problem. Isto tako rekao je da nacionalne manjine u Hrvatskoj čine isključivo hrvatski državljani koji se razlikuju po vjeri, kulturi, jeziku i ostalim pripadnostima. Naglasio je da nacionalne manjine, točnije manjinske organizacije ne mogu djelovati, odnosno normalno funkcionirati bez potpore lokalne samouprave.

To je u biti i razlog postojanja Lokalnog vijeća za razvoj zajednice koje djeluje na području Općine Okučani i gradova, Pakrac i Lipik, upravo kako bi razne manjinske organizacije, organizacije civilnog društva, udruge i lokalna zajednica zajedničkim radom, razmišljanjima i konsenzusom mogli postići ono što je od zajedničkog interesa, a to je bolji položaj u društvu, odnosno borba protiv diskriminacije, zapošljavanje, tj. smanjenje nezaposlenosti, pisanje projekata kojim bi se pridobila sredstva iz europskih fondova itd. Tako se i ovim skupom željelo ohrabriti predstavnike spomenutih institucija, udruga i organizacija u radu na provođenju odredbi iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Osim manjinske problematike, Davor Gjenero govorio je i o nekoliko ključnih problema u Hvratskoj koji se hitno trebaju rješiti. Jedan od njih je izborni zakon, odnosno, neuređenost izbornog sustava i popisa birača. Prema Gjeneru jedini način rješenja ovog problema je primjena američkog modela izbornog sustava.

Drugi problem u Hrvatskoj je podjela Hrvatske na regiji prema NUTS sustavu. Naime, Gjenero ističe da Hrvatska nije dobro podijeljena. Usporedio je našu zemlju s Mađarskom koja tih problema nema. Naime, glavni grad Mađarske, Budimpešta je sam po sebi jedna regija zbog iznimno visokog bruto domaćeg proizvoda, a kako ne bi zbog toga utjecala na razvoj ostalih gradova i mjesta u okruženju koja imaju iznimno mali BDP, što kod nas nije slučaj.

Gjenero se dotaknuo još jedne problematike, a koja se odnosi na održivost povratka Srba. Problem je u tome što su se u održivi povratak uložila velika financijska sredstva, što će se pokazati za desetak godina da je uzaludno bačen novac, jer su se tijekom proteklih godina u Hrvatsku vratili Srbi starije životne dobi, ekonomski neaktivni, radno nesposobni ljudi.

Osim Gjenera na ovom okruglom stolu, na kojem su nazočni bili i predstavnici Općine Okučani, Grada Pakrac, Požeško-slavonske županije, manjinskih organizacija, udruga i organizacija civilnog društva iz Okučana i Pakraca, govorili su i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike hrvatske Aleksandar Tolnauer koji se dotaknuo ostvarivanja manjinskih prava u Hrvatskoj, zatim zamjenik pučkog pravobranitelja za ljudska prava Dejan Palić koji je govorio o sprječavanju diskriminacije i manjisnkih prava, te Predrag Šipka, zamjenik predstojnika ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske koji se na zanimljiv način dotaknuo manjinske samouprave u sustavu zaštite ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Nakon spomenutih izlaganja i rasprave po pojedinim temama, doneseni su i zaključci ovog okruglog stola.

Nakon okruglog stola, u Osnovnoj školi Okučani, održana je i javna kampanja s temom „Sat ljudskih prava" na kojem su sudjelovali, osim spomenutih i učenici Osnovne škole Okučani, te predstavnici Policijske postaje Okučani i Policijske uprave brodsko-posavske. Djeca su pokazala veliku zainteresiranost za tematiku ljudskih prava i prevencije kršenja istih na opće zadovoljstvo svih sudionika ove kampanje.

  Broj komentara: 3

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 10.3.2012. | 11:47

  1

  Ja bih silno volio da sve manjine, a osobito Srbi, u Hrvatskoj imaju potpunu kulturnu autonomiju. Vjerojatno bi to trebalo značiti i da se iz proračuna RH ne financira tisak s pročetničkim stavovima i to u tiskari glavnog grada "RS". Nije Gjenaro usamljen u stavu kako Hrvatska "nije dobro podijeljena." Iako su dobili po tamburi, očito je nisu od toga odustali...
  nebibi

  nebibi

  Komentirano: 10.3.2012. | 10:58

  2

  Ke?
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 10.3.2012. | 10:52

  3

  Vratio se radno vrlo aktivni Paravinja... Tip je istovremeno radio u dvije firme i još stigao činiti zlodjela...

  Broj komentara: 3

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni imaju dovoljno sredstava za planirane programe

  Iako mnoge udruge muku muče s novcem

  Oni imaju dovoljno sredstava za planirane programe

  18.2.2018. | 12:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Ne zaboravimo tko smo i odakle dolazimo"

  M. Bilonjić na čelu Udruge Posavljaka

  "Ne zaboravimo tko smo i odakle dolazimo"

  24.11.2017. | 17:57
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Okučanski klinci vole nanbundo

  14 godina tradicije sporta

  Okučanski klinci vole nanbundo

  14.1.2015. | 9:21
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Don Dino i Zlatko Miloš, hrvatski prvaci

  Prvenstvo Hrvatske za pse

  Don Dino i Zlatko Miloš, hrvatski prvaci

  12.11.2013. | 11:58
  SBplus.hr, Slavonski Brod : SDF Veljka Džakule i 'Lokalna v(ij)eća'

  Živ dijalog među građanima

  SDF Veljka Džakule i 'Lokalna v(ij)eća'

  17.1.2013. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Humanitarna akcija “korak za Ljubicu”

  Svi mogu sudjelovati

  Humanitarna akcija “korak za Ljubicu”

  17.9.2012. | 20:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Neka preseljenje bude humano'

  Franjo Tuđman u Okučanima

  'Neka preseljenje bude humano'

  14.8.2012. | 12:47
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Josipović u centru za ovisnike u Ivanovcu

  Zajednica „Susret"

  Josipović u centru za ovisnike u Ivanovcu

  27.6.2012. | 23:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska 1991. nije bila isto što i 1941.

  Ivo Goldstein u Benkovcu

  Hrvatska 1991. nije bila isto što i 1941.

  14.10.2011. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 70 godina 1. Psunjskog partizanskog odreda

  VIDEO: 12. je majka ...

  70 godina 1. Psunjskog partizanskog odreda

  5.10.2011. | 14:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :