Život : Udruge građana

Objavljeno: 17.1.2013. u 11:45
Prikaza: 1711
|
Autor: Simonida Tarbuk

Živ dijalog među građanima

SDF Veljka Džakule i 'Lokalna v(ij)eća'

Okučani : SDF Veljka Džakule i 'Lokalna v(ij)eća'

Na ideju formiranja Lokalnog vijeća za razvoj zajednice došlo se sa željom uključivanja građana u proces donošenja odluka, kroz povezivanje lokalnih vlasti, nevladinog sektora i državnih institucija na lokalnom nivou.

OKUČANI - Politolozi kažu kako se stupanj razvoja društva najbolje očituje u stavu njegovih građana prema pripadnicima nacionalnih manjina za čije su interese, ali i međusobnu suradnju i suživot na demokratskim osnovama u određenim područjima zadužena takozvana Lokalna vijeća za razvoj zajednice. Jedno takvo ima višegodišnju tradiciju na području općine Okučani.

Na ideju formiranja Lokalnog vijeća za razvoj zajednice došlo se sa željom uključivanja građana u proces donošenja odluka, kroz povezivanje lokalnih vlasti, nevladinog sektora i državnih institucija na lokalnom nivou. Najbolje mjesto gdje počinju procesi uključivanja građana u proces razvoja zajednice i kreiranja politike je upravo lokalna zajednica, mjesto gdje se politika i događa, jer samo na ovoj, najnižoj razini demokracije i autonomije, može se održati izravan i živ dijalog među građanima, njihovim interesnim skupinama i politički izabranim predstavnicima.

Sudjelovanje građana u lokalnoj demokraciji i njihov međusobni dijalog, stoga je životno vezan za razvoj ljudskih prava. Djelovanjem lokalnih vijeća unapređuje se međusektorska suradnja i potiče demokratski razvoj lokalnih zajednica. S tim će ciljem i članovi okučanskog Lokalnog vijeća, u suradnji s članovima Srpskog demokratskog foruma (Veljka Džakule) Pakrac sutra, u petak, 18.siječnja, organizirati sjednicu na kojoj će predstaviti rezultate sudjelovanja u europskim natječajima Mladi na djelu, Europa za građane, kao i programima širenja mreže socijalnih usluga u zajednici.

Osim toga, voditelji projekta organizirat će i javno savjetovanje o prijedlogu Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava u razdoblju od 2013. do 2016. godine.

Iako je Hrvatska u proteklih 20-ak godina od Domovinskog rata, unatoč bolnim i još uvijek živim ožiljcima, učinila puno na pravima nacionalnih manjina, a i suživot je kategorija sve prisutnija u multientničkim sredinama, želimo li bi biti država istinske demokracije, tolerancije i uvažavanja, ali i prostor kojega različitosti čine boljim i bogatijim, pred nama je još puno posla.

Područje općine Okučani, unatoč prisutnoj i osjetnoj prošlosti, dobar je primjer i kvalitetan putokaz na tom putu.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
DubokoPlavo

DubokoPlavo

Komentirano: 17.1.2013. | 12:19

1

"Politolozi kažu kako se stupanj razvoja društva najbolje očituje u stavu njegovih građana prema pripadnicima nacionalnih manjina za čije su interese, ali i međusobnu suradnju i suživot na demokratskim osnovama " Da pod uvijetom da ta ista manjina nije prethodno napravila genocid u suradnji sa korjenskom drzavom i da ta ista manjina zaista iskreno priznaje hrvatsku vlast i hrvatsku kao svoju domovinu!!

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni imaju dovoljno sredstava za planirane programe

Iako mnoge udruge muku muče s novcem

Oni imaju dovoljno sredstava za planirane programe

18.2.2018. | 12:05
"Udruga ima novca na računu od prošle godine, nema razloga za brigu, možemo realizirati program i zacrtane ciljeve."
"Udruga ima novca na računu od prošle godine, nema razloga za brigu, možemo realizirati program i zacrtane ciljeve."
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Ne zaboravimo tko smo i odakle dolazimo"

M. Bilonjić na čelu Udruge Posavljaka

"Ne zaboravimo tko smo i odakle dolazimo"

24.11.2017. | 17:57
Nećemo se baviti politikom i politikanstvom. Pokušat ćemo kroz udrugu otkloniti jedan jal, moramo se cijeniti i poštivati jedni druge.
Nećemo se baviti politikom i politikanstvom. Pokušat ćemo kroz udrugu otkloniti jedan jal, moramo se cijeniti i poštivati jedni druge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Okučanski klinci vole nanbundo

14 godina tradicije sporta

Okučanski klinci vole nanbundo

14.1.2015. | 9:21
Punih 14 godina u Okučanima najmlađi treniraju nanbundo postižući pri tome zavidne rezultate i osvajajući brojna odličja.
Punih 14 godina u Okučanima najmlađi treniraju nanbundo postižući pri tome zavidne rezultate i osvajajući brojna odličja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Don Dino i Zlatko Miloš, hrvatski prvaci

Prvenstvo Hrvatske za pse

Don Dino i Zlatko Miloš, hrvatski prvaci

12.11.2013. | 11:58
U pojedinačnom rezultatu titulu PRVAK HRVATSKE osvojio je pas Don Dino i vodič Zlatko Miloš, lovac LU "Vepar" iz Okučana.
U pojedinačnom rezultatu titulu PRVAK HRVATSKE osvojio je pas Don Dino i vodič Zlatko Miloš, lovac LU "Vepar" iz Okučana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Humanitarna akcija “korak za Ljubicu”

Svi mogu sudjelovati

Humanitarna akcija “korak za Ljubicu”

17.9.2012. | 20:40
Budući da akcija za dragovoljno prikupljanje novčanih sredstava i dalje traje zainteresirani svoj novčani prilog mogu uplatiti na: tekući račun br. 3222375087 ili žiro račun 3113699528 koji su otvoreni kod Zagrebačke banke.
Budući da akcija za dragovoljno prikupljanje novčanih sredstava i dalje traje za
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Neka preseljenje bude humano'

Franjo Tuđman u Okučanima

'Neka preseljenje bude humano'

14.8.2012. | 12:47
Oko 1500 Hrvata koji su nekada živjeli na području Banjalučke biskupije, a sada u općinama Okučani i Gornji Bogićevci gdje su našli svoj novi dom, okupilo se u subotu u Okučanima.
Oko 1500 Hrvata koji su nekada živjeli na području Banjalučke biskupije, a sada
SBplus.hr, Slavonski Brod : Josipović u centru za ovisnike u Ivanovcu

Zajednica „Susret"

Josipović u centru za ovisnike u Ivanovcu

27.6.2012. | 23:30
Zajednicu „Susret“ volonterski vodi Bernardica Juretić koja je pri osnivanju Zajednice bila časna sestra i magistrica psihologije.
Zajednicu „Susret“ volonterski vodi Bernardica Juretić koja je pri osnivanju Zaj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonija, prostor različitosti i tolerancije

Nevladine inicijative

Slavonija, prostor različitosti i tolerancije

10.3.2012. | 10:45
U okviru projekta "Sudjelovanje građana u razvoju demokracije i unaprjeđenju ljudskih prava na lokalnom nivou" kojeg provodi Srpski demokratski forum, jučer su se u Okučanima okupili eminetni poznavatelji stanja u oblasti zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina.
U okviru projekta "Sudjelovanje građana u razvoju demokracije i unaprjeđenju lju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska 1991. nije bila isto što i 1941.

Ivo Goldstein u Benkovcu

Hrvatska 1991. nije bila isto što i 1941.

14.10.2011. | 0:01
Prvo je počeo teror nad srpskim stanovništvom, a potom njihov ustanak 1941. godine, a ne obrnuto - kazao je Ivo Goldstein na proslavi 70. godišnjice formiranja Psunjskog partizanskog odreda u Benkovcu kod Okučana.
Prvo je počeo teror nad srpskim stanovništvom, a potom njihov ustanak 1941. godi
SBplus.hr, Slavonski Brod : 70 godina 1. Psunjskog partizanskog odreda

VIDEO: 12. je majka ...

70 godina 1. Psunjskog partizanskog odreda

5.10.2011. | 14:30
Njezin značaj je i u pogledu podizanja svijesti o važnosti obnove brojnih porušenih i devastiranih spomenika NOB-e, kao i u odašiljanju poruke naraštajima na kojima će počivati vrijednosti društva koje ćemo im ostaviti u naslijeđe
Njezin značaj je i u pogledu podizanja svijesti o važnosti obnove brojnih poruše