Život : Ostalo

Objavljeno: 20.5.2015. u 9:00
Prikaza: 5163
|
Autor: F. Lepan/24h/SBplus

Mučenje:

Policija i sud pet su sati dječaka oduzimali majci

Ivica Galović/PIXELL
Foto: Ivica Galović/PIXELL
 • Ivica Galović/PIXELL
 • Ivica Galović/PIXELL
 • Ivica Galović/PIXELL
 • Ivica Galović/PIXELL

Dječak (8) se rukama i nogama opirao da ga ne odvoje od majke i predaju ga ocu. Vrištao je, plakao, dva puta se pomokrio u hlače, povraćao i završio u bolnici...

OKUČANI - Neću ići, pustite me! Hoću ostati sa svojom mamom. Mamaaa, ne daj me, zapomagao je kroz suze dječak (8) opirući se rukama i nogama ovršitelju i dvojici policajaca.

- Pustite ga, pustite mi sina! Otkinut ćete mu ručice - paničnim glasom i kroz suze vikala je majka, grčevito držeći sina. Punih pet sati trajala je ovrha dječaka kojeg je sudski ovršitelj došao uzeti i predati ocu na druženje. Teška psihoza i mučna situacija zavladala je njihovim domom i prije dolaska službenika. Dječak je stalno ponavljao kako ne želi ići s ocem u Zagreb, nego ostati s majkom i bakom s kojima živi. Njegov otac pak susret sa sinom čeka već četiri godine, kada ga je posljednji puta vidio. Nakon tog susreta djetetova je majka protiv njega podnijela prijavu zbog zlostavljanja.

Nije ga vidio četiri godine

- To nije točno, ja svoje dijete nisam zlostavljao, vratio sam ga u vrijeme koje je sud odredio. Ona je tri sata nakon toga dijete odvela liječniku. Ja tvrdim da ona zlostavlja dijete jer je kasnijim provjerama sud utvrdio da je njezina prijava lažna - objašnjavao je otac dječaka. Naglasio je da mu majka djeteta prošle četiri godine uskraćuje pravo sudjelovanja u odgoju sina.

- Unatoč svim presudama, ona ne dopušta da se družim s djetetom nego ga nagovara protiv mene. Došao sam i želim da se ispoštuje odluka suda i oduzme joj dijete koje ide sa mnom u Zagreb - kaže otac. Čim su ovrhovoditelj i policajci ušli u kuću, iz nje se prolomio dječji jauk iz kojeg se moglo razabrati da se dijete opire ovrhovoditelju.

Situacija je postala toliko dramatična da su se na ulici počeli okupljati znatiželjni susjedi. Iz kuće su se i dalje čuli dječji krici i jauci, a ubrzo je stigla i Hitna pomoć. Kako dječak boluje od astme, zbog stresa mu je pozlilo, te su ga u pratnji majke vozilom Hitne pomoći prevezli u novogradišku bolnicu. Za njima su pošli i dječakov otac te ujaci.

Htjeli zvati interventnu policiju

Nakon što je pedijatar nakon pregleda navodno ocijenio da nema prepreke da se ovrha provede, dječak je opet počeo jaukati i vriskati. Punih 40 minuta zapomagao je i otimao se nastojeći ostati uz majku, a zbog straha je povraćao i dva puta se pomokrio u hlače. Jedan od policajaca u civilu zatražio je od uniformiranog kolege da pozove interventnu policiju, što je ovaj bez razmišljanja odbio. Tek kad je u bolnicu stigla viša sudska savjetnica Općinskog suda u Novoj Gradiški, peterosatna drama je napokon okončana. Sudska savjetnica ocu je omogućila da razgovara sa sinom u bolnici, no dijete je stalno odbijalo odlazak s njim. Stoga je ovrha prekinuta, a napaćeni dječak ipak je ostao s majkom. Konačna je odluka da se dijete i otac trebaju postupno viđati i polako upoznavati.

- Svi smo iscrpljeni jer je ovo zaista mučna situacija. Odlučila sam da se ovrha prekine i da se dijete postupno priprema za susrete s ocem - rekla je sutkinja i dodala kao je dječakova majka imala četiri godine vremena da sina pripremi za susrete.

Trauma ostaje

- Ja nemam ništa protiv viđenja, ali da se viđa u nazočnosti treće osobe koja će jamčiti da će ga vratiti nakon susreta - kaže majka koja se boji da će otac njihovo dijete odvesti u Njemačku.

Ovo je još jedan slučaj gdje se nesuglasice roditelja prelamaju djeci preko leđa. U nekoliko prošlih godina stručnjaci su zamijetili porast broja manipulativnih ponašanja roditelja. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je lani sklopljeno 19.169 brakova, dok je razvoda bilo 5992.

- Od 1592 prijava povreda prava djeteta koje je Ured pravobraniteljice lani primio, 390 pritužbi odnosi se na povredu prava djeteta na roditeljsku skrb, većinom u vezi s razvodom ili prestankom izvanbračne zajednice - kaže pravobraniteljica dr.sc. Ivana Milas Klarić.

(Izvorni članak)

  Broj komentara: 6

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  milenijum

  milenijum

  Komentirano: 20.5.2015. | 21:18

  1

  da li se uopče može desiti nešto lijepo evo danas i jućer brod samoubistvo u policijskoj stanici danas ovo sa djetetom hrvatska po gradovima na tv pijani i nadrogirani maturanti sukob oko proslave oluje ministru17 miliona kuna za mimohod u zg z aknin isto toliko pa mi smo najbogatija zemlja u evropi predsjednica jedan dan za drugi protiv pa opet za ne znam dokle to vodi
  crvenisb

  crvenisb

  Komentirano: 20.5.2015. | 21:11

  2

  Ovrha na djetetom.Jezikoslovci su se pobrinuli da dijete dobije statust svari, ali sama riječ ovrha, pogotovo nad ljudskim bičem je GROZNA
  milenijum

  milenijum

  Komentirano: 20.5.2015. | 21:06

  3

  lijepa naša domovino
  uciteljica

  uciteljica

  Komentirano: 20.5.2015. | 14:10

  4

  Samo ukazujem na to da je način na koji se provodi sudsko rješenje sulud i nedopustiv. Ako se dijete pomokrilo od stresa i to dva puta, onda nemamo o čemu razgovarati. Svi koji su u tome sudjelovali su divljaci!!
  bravulja

  bravulja

  Komentirano: 20.5.2015. | 11:03

  5

  uciteljica-Što mislite da netko vama zabrani da viđate svoje dijete? Što biste vi uradili? Dijete je u najvećem dijelu slučajeva sredstvo za pritisak na roditelja koji je morao napustiti dijete. Ako ste učiteljica morate znati da dijete od 8 godina koje nije vidjelo oca 4 godina može biti samo manipulirano od majke što je jako loše.Možete zamisliti koje su priče ispričane dijetu od 8 godina da se umokri u hlače od straha koji mu je (brižna) majka prenijela.
  uciteljica

  uciteljica

  Komentirano: 20.5.2015. | 10:06

  6

  "Vrištao je, plakao, dva puta se pomokrio u hlače, povraćao i završio u bolnici..." Svi oni koji su sudjelovali u dovođenju djeteta u ovakvo stanje nisu normalne osobe. Uključujući i majku i policajce i sud koji misli da se dijete od majke može otkinuti kao flaster. Kakav smo mi to narod. Divljaci s balkana, očito.

  Broj komentara: 6

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nekada sam pomagala drugima, a onda je pomoć trebala meni'

  Ljubica je unatoč invaliditetu uspješna

  'Nekada sam pomagala drugima, a onda je pomoć trebala meni'

  18.5.2019. | 18:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nedostaje nam volontera'

  Dom za starije osobe

  'Nedostaje nam volontera'

  8.2.2018. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nisam psovao na nacionalnoj osnovi niti sam prijetio'

  Nakon incidenta u Okučanima

  'Nisam psovao na nacionalnoj osnovi niti sam prijetio'

  11.10.2017. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bijela stijena grad naše poznate plemkinje

  Arheološki park

  Bijela stijena grad naše poznate plemkinje

  23.7.2017. | 9:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U znak sjećanja na poginulog Vilsona Kulaša

  Spomen ploča

  U znak sjećanja na poginulog Vilsona Kulaša

  12.7.2017. | 11:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pastuh Merion najbrži je konj u Europi

  Za njim se prašina diže:

  Pastuh Merion najbrži je konj u Europi

  18.7.2016. | 9:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sam se brine o sedmero djece

  Žena ga napustila

  Sam se brine o sedmero djece

  7.1.2014. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općina Okučani

  VIDEO: Predstavljamo

  Općina Okučani

  22.1.2013. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Okučanima će opstati samo rode

  Ljudi su bez posla

  U Okučanima će opstati samo rode

  30.4.2012. | 11:23
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Spomen ploča specijalnom policajcu

  Na spomen ratniku

  Spomen ploča specijalnom policajcu

  9.9.2011. | 7:36
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić"

  U Okučanima

  Polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić"

  16.12.2010. | 0:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Govorimo jezikom ljubavi i mira

  Žene za žene

  Govorimo jezikom ljubavi i mira

  10.12.2010. | 22:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :