Život : Ostalo

Objavljeno: 22.1.2013. u 0:01
Prikaza: 4017
|
Autor: SBplus

VIDEO: Predstavljamo

Općina Okučani

Slika 2
Foto: Slika 2
  • Slika 2
  • Slika 3
  • Slika 4
  • Slika
  • Slika 5
  • Slika 6
Predsatvljamo općine Brodsko-posavske županije. Početne podatke 'skidamo' s wikipedia.org i web stranica samih općina (koje ih imaju), a u komentarima posjetitelja očekujemo ozbiljnu (i šaljivu) dopunu. Sve informacije dobivene od naših posjetitelja, za koje utvrdimo kako su točni, ugradit ćemo u članak. Dopuna podataka nije ograničena vremenom, a sve važnije informacije o zbivanjima na području općine rado ćemo objaviti, ako nam ih uputite e-mailom na sbplus@sbplus.hr.

Već od 6. st. prije Krista ovi prostori su naseljeni. Na desnoj obali rijeke Sloboštine, kod Okučana, pronađeni su ostaci iz rimskog doba, predmeti i novac. Iskopine u Benkovcu i Cagama svjedoče o rimskom naselju.

U ranom srednjem vijeku bijaše feudalni posjed Lišnica uz rijeku Lešnicu (Leznik, Lješnica) raniji naziv za rijeku Sloboštinu. U tom dijelu općine Okučani i danas postoji naselje koje se zove Lještani. Vlasnik posjeda je bio Okuč, otac bana Okuča, po kojem mjesto Okučani nosi naziv iz srednjeg vijeka.

Kanonskom vizitacijom iz 1334.god. oko rijeke Sloboštine spominju se crkve: sv. Katarina, sv. Ladislav, sv. Marija, što je dokaz da je na području Okučana bilo više katoličkih crkava.

S dolaskom Turaka na područje Okučana (oko 1536.g.) dolazi do promjene u vjerskom i etničkom sustavu stanovništva. S Turcima iz područja Bosne dolaze i Vlasi i pravoslavci, Hrvati napuštaju prostor Okučana.

Zbog netrpeljivosti došljaka naspram Hrvata kazuje i nemogućnost izgradnje katoličke crkve sve do 1906. godine. Pravoslavni žitelji branili su gradnju crkve, no kada se ipak pristupilo njenoj gradnji, a morala je biti manja od pravoslavne, žandari su osiguravali izvođenje radova. Tememlje za crkvu sv. Vida iskopali su katolici iz Gornjih Bogićevaca za jedan dan.

Dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola 18. srpnja 1987.g. odcjepljena je župa Okučani od župe Gornji Bogićevci. Iduće godine 10. ožujka 1988. blagopokojni kardinal Franjo Kuharić je prvi put pohodio župu. Iste godine, 29.svibnja bila je prvi puta Prva sv. Pričest.
Postojeća crkva je za vrijeme okupacije Okučana, 3. travnja 1992. godine srušena do temelja i na tom mjestu izgrađena tržnica, dok pravoslavna u vrijeme oslobađanja Okučana nije oštećena.

Kamen temeljac za novu crkvu 'Mira i slobode' 13. kolovoza 1995. posvetio je spomenuti kardinal.

Općina Okučani nalazi se u Brodsko-posavskoj županiji. Obuhvća 17 naselja i prostire se na 168,80 četvornih kilometara te se svrstava na prvo mjesto u županiji. Smjestila se između općina: Gornji Bogićevci na istoku, Novske na zapadu, Lipika i Pakraca na sjeveru, Cernika na sjeveroistoku, te Stare Gradiške i Jasenovca na jugu.

Okučani su značajno prometno, cestvono i željezničko prometno čvorište. Ostat će zapamćeni kao velikosrpsko (četničko) uporište, od kuda je vođena razarajuća agresija prema: Gornjim Bogićevcima, Novoj Gradiški i Novskoj. Vojno redarstvenom akcijom "Bljesak”, 1995. godine općina Okučani otvorila je novu stranicu povijesti.

Stanovništvo
Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, općina je imala 4.224 stanovnika.

Nacionalni sastav:
Hrvati - 76 %, Srbi - 21 %

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, općina je imala 3902 stanovnika

Okučani 3 902 3, Benkovac 146, Bijela Stijena 30, Bobare 28, Bodegraj 438, Cage 460, Čaprginci 10, Čovac 187, Donji Rogolji 48, Gornji Rogolji, 26 Lađevac, 297 Lještani, 20 Okučani 1 763,

Šagovina Mašićka 12, Širinci 4, Trnakovac 155, Vrbovljani 273, Žuberkovac 5.

Gospodarstvo
Općina gospodarski razvoj temelji na poljoprivredi, stočarstvu, obrtništvu i proizvodnim subjektima, a to su: PZ "Agroslavonija” i PZ "Napredak”, "Hrvatske šume” – šumarija Okučani, "Klas” d.d. – klaonica s tovilištem, "Kamen-Psunj” d.d., "Kornet” – obiteljska obrtnička radionica "Iver” proizvodi proizvode od drveta, farma Ivana Petričevića (koza i svinja), "Luma-Prom” – mlin i poljoprivredna ljekarna, LEDA, "Sloboština” d.o.o. za komunalne djelatnosti, Veterinarska stanica. Poljoprivredna-savjetodavna služba – ispostava Okučani, suvremena tržnica sa zgradom polivalentne namjene, agencija FINA, poslovnica Zagrebačke banke, Privredna banka Zagreb, tri pekarne s dosta prodajnih mjesta pekarskih proizvoda, veliki broj trgovina različite namjene i brojni ugostiteljski objekti kao trgovine stočne hrane i sredstava za zaštitu bilja. Također posluju benzinske postaje INA i "Berić” i prometna postaj HŽ.

Institucije i ustanove
U općini djeluju i rade: Zdravstvena stanica, Opća stomatološka ordinacija i ljekarna, Hrvatski radio "Bljesak”, Hrvatska pošta, Dječji vrtić "Bljesak”, Obiteljski centar "Mir i dobro”, Humanitarna organizacija "Zajednica susret”, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – mirovni tim Okučani, Forum žena, Društvo "Naša djeca”, DVD Okučani (osnovano 1873), NK "Psunj-Sokol” (osnovan 1947), MKK Okučani, Nanbudo klub "Slavonija”. ŠRU "Pastrva” Okučani, LU "Vepar” (osnovana 1922.).

Uprava i samouprava
U općini osim Općinskog vijeća i Načelnika općine djeluju i rade : Policijska postaja Brodsko-posavska, Porezan uprava, Matični ured, Zavod za zapošljavanje, Centar za socijalnu skrb – ispostava Okučani, Uprava za područje posebne državne skrbi pri ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva - regionalni ured Slavonski Brod, Zavičajni klubovi, SDF, Vijeće srpske nacionalne manjine te neke Međunarodne organizacije.

Vijeće srpske nacionalne manjina
U cilju zaštite i promicanja kulture i drugih vrednota pripadnika nacionalne manjine, u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u općini Okučani djeluje Vijeće srpske nacionalne manjine

Prva konstituirajuća sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine u općini Okučani održana je 11. srpnja 2003. godine kada je za prvog predsjednika izabran Slavko Orobabić, a za zamjenika Sreto Vučković. Na toj sjednici je donesen i Statut vijeća srpske nacionalne manjine.

Obrazovanje
Nakon oslobođenja Okučana Osnovna škola je započela s radom 18. rujna 1995.godine. U sustavu te škole djeluju područne škole: Stara Gradiška, Smrtić, Ratkovac, Bodegraj-Lađevac, Gornji Bogićevci i Trnakovac.

U školi djeluju dva pjevačka zbora, školska knjižnica (koja je 1997.godine poptuno uređena i obnovljen knjižni fond), a škola je inicijator osnivanja ogranka Pokreta prijatelja prirode "Lijepa naša”.

Osnovna škola Okučani dobitnik je zelene zastave, prestižnog priznanja za europske standarde u odgoju i obrazovanju za okoliš.
Općina povremeno izdaje svoj list "Glas Okučana”.
Suživot, tolerancija i bolji život za sve građane Okučana prioritet je i obveza Općine i njenih žitelja.

Manifestacije
Cvjetna nedjelja - Pod pokroviteljstvom općine Okučani, a u organizaciji Župnog ureda sv. Vid i KUD-a "Tkanica" iz Okučana. Tradicionalno se scenski prikazuje 'Muka i smrt Isusa Krista' i put križa koji ide ulicama Okučana.
1. svibnja godišnjica vojno-redarstvene akcije "Bljesak"
15. lipnja blagdan sv. Vida-mučenika, Dan općine Okučani
- zadnji vikend u kolovozu, 'Susreti povratničkih folklornih grupa Republike Hrvatske' kulturna je manifestacija koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Brodsko-posavske županije, a organizatori su općina Okučani i KUD "Tkanica"
- predzadnjeg vikenda u prosincu, u organizaciji Osnovne škole Okučani, a pod pokroviteljstvom općine Okučani održava se festival 'Djeca pjevaju hitove'
27. Prosinca, tradicionalni 'Božićni koncert' u organizaciji KUD-a "Tkanica", a pod pokroviteljstvom općine Okučani

Pod pokroviteljstvom Općinskog poglavarstva od 1996. godine zadnji tjedan u travnju, svake godine održava se Kiparska kolonija "Bljesak”. Kipari – sudionici kolonije svoje radove daruju Općini Okučani, Župnoj crkvi sv. Vida i Osnovnoj školi.
Od iste godine u organizaciji Osnovne škole, a pod pokroviteljstvom Općinskog poglavarstva održava se festival "Djeca pjevaju hitove”.

Kultura
Sa željom da se sačuvaju običaji i kulturna baština autohtonog puka i useljenika koji su u Okučane došli iz različitih krajeva bivše države osnovano je KUD "Tkanica”. Okuplja preko 120 članova različitog uzrastam, a temeljna načela su mu očuvanje i promicanje hrvatske kulturne baštine. KUD-o svoju djelatnost ostvaruje u obliku: folklornih sekcija mlađeg, srednjeg i starijeg uzrasta, tamburaške sekcije tekođer mlađeg i starijeg uzrasta, vokalno-pjevačke skupine te dramsko-recitatorske sekcije.

NK 'Psunj-sokol'
Godine 1937. u Okučanima je djelovalo Športsko gimnastičko društvo"Sokol". Iste godine,grupa mladića iz tog Društva pravi nogometno igralište pravilnih dimenzija na terenu "Šicarna" (U gornjem dijelu današnjoj ulici Ante Starčevića). Osnivaa se N.K."Okučanski športski klub" ili N.K. "OŠK" koji je igrao nogometne utakmice protiv klubova iz Garešnice, Daruvara, Kostajnice i drugih mjesta. Djelovali su do 1941. godine. Dvije godine po završetku II. svjetskog rata, osnovan je N.K."Psunj" Okučani.

Video prilog o vojno-redarstvenoj akciji 'Bljeska' donosimo u prilogu, a kako su tu akciju predstavili Srbi, pogledajte OVDJE.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nekada sam pomagala drugima, a onda je pomoć trebala meni'

Ljubica je unatoč invaliditetu uspješna

'Nekada sam pomagala drugima, a onda je pomoć trebala meni'

18.5.2019. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nedostaje nam volontera'

Dom za starije osobe

'Nedostaje nam volontera'

8.2.2018. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nisam psovao na nacionalnoj osnovi niti sam prijetio'

Nakon incidenta u Okučanima

'Nisam psovao na nacionalnoj osnovi niti sam prijetio'

11.10.2017. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bijela stijena grad naše poznate plemkinje

Arheološki park

Bijela stijena grad naše poznate plemkinje

23.7.2017. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : U znak sjećanja na poginulog Vilsona Kulaša

Spomen ploča

U znak sjećanja na poginulog Vilsona Kulaša

12.7.2017. | 11:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pastuh Merion najbrži je konj u Europi

Za njim se prašina diže:

Pastuh Merion najbrži je konj u Europi

18.7.2016. | 9:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sam se brine o sedmero djece

Žena ga napustila

Sam se brine o sedmero djece

7.1.2014. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Okučanima će opstati samo rode

Ljudi su bez posla

U Okučanima će opstati samo rode

30.4.2012. | 11:23
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spomen ploča specijalnom policajcu

Na spomen ratniku

Spomen ploča specijalnom policajcu

9.9.2011. | 7:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : Polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić"

U Okučanima

Polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić"

16.12.2010. | 0:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Govorimo jezikom ljubavi i mira

Žene za žene

Govorimo jezikom ljubavi i mira

10.12.2010. | 22:55
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :