Život : Ostalo

Objavljeno: 10.12.2010. u 22:55
Prikaza: 2435
|
Autor: www.okucani.hr

Žene za žene

Govorimo jezikom ljubavi i mira

www.okucani.hr
Foto: www.okucani.hrSve nazočne je pozdravio općinski načelnik Aca Vidaković
 • www.okucani.hr
 • www.okucani.hr
Okučani : Govorimo jezikom ljubavi i miraZapažen plakat na temu: Govorimo jezikom ljubavi i mira (Foto: www.okucani.hr)

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, upoznala je potom sudionike ove tribine, ali i brojne mještane koji su nazočili ovom skupu sa djelokrugom svog rada, odnosno na čemu se temelji rad pravobraniteljice i kako postupati u nekom konkretnom slučaju

OKUČANI- U četvrtak (25. studenog ove godine) je u Okučanima održana jedna vrlo zanimljiva tribina, na temu Govorimo jezikom ljubavi i mira, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Na tribini je bio nazočan veliki broj gostiju i stručnjaka koji su na bilo koji način vezani za pomoć žrtvama nasilja, odnosno borbom protiv nasilja kako nad ženama tako i u obitelji. Kako je organizator ove tribine bila Udruga žena Katarina Zrinski iz Okučana, nekoliko uvodnih riječi uputila je predsjednica udruge Anka Posavac.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, upoznala je potom sudionike ove tribine, ali i brojne mještane koji su nazočili ovom skupu sa djelokrugom svog rada, odnosno na čemu se temelji rad pravobraniteljice i kako postupati u nekom konkretnom slučaju, te tko se sve može obratiti pravobraniteljici. Na tribini je nazočna bila Jelena Lovrek, magistrica kazneno-pravnih znanosti i nositelj linije Maloljetničke delikvencije, u što ulazi i kazneno-pravna zaštita djece, mladih i obitelji. Kako je rekla gospođa Lovrek, to je jedna linija s dugim nazivom i s puno problema, a evo što je istaknula na ovoj tribini: Policijski službenik za maloljetničku delikvenciju i suzbijanje obiteljskog nasilja iz Policijske postaje Okučani Tomislav Gudović je predstavio statističke podatke vezane za naše područje.

Na ovoj tribini su još govorili i predstavnica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Vesna Peterlik, župnik župe sv. Vida Okučani fra Ivan Tadić, predstavnica doma zdravlja dr. Andrija Štampar Nova Gradiška dr. Roberta Šišić, nadalje pomoćnik načelnika kriminalističke policije Okučani Anto Cindrić, načelnik Općine Okučani Aca Vidaković, predsjednica Udruge žena Hrvatsko srce iz Okučana Ksenija Bokulić kao i defektolog u Osnovnoj školi Okučani Aleksandra Grubač koja je i stručna suradnica kako sa Udrugom Katarina Zrinski, tako i sa raznim institucijama koje se bore za prava žrtava nasilja. Poslušajte što je gospođa Grubać rekla na ovoj tribini.

U ime Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije sve nazočne je predstavila članica povjerenstva Ljiljana Ceboci koja je kao i svi ostali sudionici tribine rekla da nasilje nema opravdanja i da je to pojava koja je neprihvatljiva. Također je rekla da nasilje ne može biti oružje s kojim će se netko braniti ili činiti nešto protiv drugog čovjeka. To je pogrešno i nije nikada prihvatljivo, istaknula je Ceobci, te dodala. Na tribini je potaknuta jedna zanimljiva rasprava o nasilju u obitelji, odnosno nasilju nad ženama, te su se i samo gosti, tj. mještani Općine Okučani uključili u istu. Nažalost, ne možemo cijelu raspravu prenijeti u eter našeg radija jer bi nam o ovoj temi trebalo nekoliko emisija, ali u nastavku izdvajamo dio rasprave u kojem su sudjelovale predsjednica Udruge žena hrvatsko srce Kesnija Bokulić, magistrica kazneno-pravnih znanosti i nositelj linije Maloljetničke delikvencije Jelena Lovrek, te pravobraniteljica Kordana Lukač Koritnik. Na kraju tribine učenici Osnovne škole Okučani pod vodstvom profesorice Sanje Laktašič upriličili su scenski prikaz o borbi protiv nasilja. Inače u osnovnoj školi Okučani u proteklih nekoliko tjedana provedena je anketa među učenicima o nasilju u obitelji, te su rezultati ankete bili izloženi jučer u domu kulture u Okučanima.

Za kraj emisije Na mjestu događanja možemo zaključiti da je tema borbe protiv nasilja nad ženama odnosno u obitelji vrlo važna za svaku zajednicu pa tako i za stanovništvo Općine Okučani. Stoga sve pohvale idu organizatorima ove tribine i nadamo se da će se građanstvo još više uključiti u ovakve aktivnosti i da će se i u ubuduće u Okučanima, ali i na širem području održavati tribine ovakvog tipa ne samo za međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, nego i u drugim prilikama. Inače, poštovani slušatelji Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježavaju od 1981. godine. Primjerice u Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podaci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji. Nikola Knežević, novinar radio Bljeska

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nekada sam pomagala drugima, a onda je pomoć trebala meni'

  Ljubica je unatoč invaliditetu uspješna

  'Nekada sam pomagala drugima, a onda je pomoć trebala meni'

  18.5.2019. | 18:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nedostaje nam volontera'

  Dom za starije osobe

  'Nedostaje nam volontera'

  8.2.2018. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nisam psovao na nacionalnoj osnovi niti sam prijetio'

  Nakon incidenta u Okučanima

  'Nisam psovao na nacionalnoj osnovi niti sam prijetio'

  11.10.2017. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bijela stijena grad naše poznate plemkinje

  Arheološki park

  Bijela stijena grad naše poznate plemkinje

  23.7.2017. | 9:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U znak sjećanja na poginulog Vilsona Kulaša

  Spomen ploča

  U znak sjećanja na poginulog Vilsona Kulaša

  12.7.2017. | 11:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pastuh Merion najbrži je konj u Europi

  Za njim se prašina diže:

  Pastuh Merion najbrži je konj u Europi

  18.7.2016. | 9:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sam se brine o sedmero djece

  Žena ga napustila

  Sam se brine o sedmero djece

  7.1.2014. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općina Okučani

  VIDEO: Predstavljamo

  Općina Okučani

  22.1.2013. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Okučanima će opstati samo rode

  Ljudi su bez posla

  U Okučanima će opstati samo rode

  30.4.2012. | 11:23
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Spomen ploča specijalnom policajcu

  Na spomen ratniku

  Spomen ploča specijalnom policajcu

  9.9.2011. | 7:36
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić"

  U Okučanima

  Polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić"

  16.12.2010. | 0:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :