Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 17.6.2013. u 9:35
Prikaza: 3194
|
Autor: Franjo Samardžić

'Savezni' SDP opstruira lokalni HDZ

Državna vlast ne podržava lokalne projekte

Slika 2
Foto: Slika 2
 • Slika 2
 • Slika 4
 • Slika 1
 • Slika 3
 • Slika

Ako nisi ista politička opcija s izvršnom vlasti na razini države, uzalud ti započete aktivnosti i projekti s građevinskom dozvolom. Stoga moramo čekati promjenu vlasti. Nadam se uskoro i tom događaju - naglasio je predsjednik Vijeća Ivica Pivac.

OKUČANI - Jučer je u Okučanima bilo iznimno svečano. Svečanom sjednicom općinskog Vijeća i drugim događanjima obilježen je Dan općine, a slavljen je i župni blagdan sv. Vida. Svečana sjednica bila je prigoda da se okupe brojni gosti i uzvanici, a predsjednik Vijeća Ivica Pivac i općinski načelnik Aca Vidaković govore o postignućima u proteklom razdoblju i planovima za daljnje unapređenje ukupnog života stanovništva. Pojedincima koji su tome do sada doprinosili uručena su općinska priznanja, piše novagra.

Žene u predstavničkoj vlasti

- Općina Okučani jedna je od najvećih općina u Brodsko-posavskoj županiji. Prostire se na 160 četvornih kilometara i ima 17 naseljenih mjesta u kojima, uglavnom, živi stanovništvo naseljeno iz 140 župa bivše države. Po popisu stanovništva iz 2011. godine općina Okučani ima 3477 stanovnika od kojih je 76 posto Hrvata, 21 posto Srba i tri posto ostalih nacionalnosti.

Na ovogodišnjim lokalnim izborima u Općinsko vijeće izabrano je osam vijećnika HDZ-a, tri vijećnika Nezavisne liste Ive Serdara, dva vijećnika HSS-a i jedan vijećnik SDP-a. Posebno ističem da je u Općinsko vijeće izabrano pet žena od kojih je jedna potpredsjednica Vijeća, druga predsjednica Kluba vijećnika, a već smo dostigli zastupljenost žena od 40 posto kako propisuje zakon. Imamo i županijsku vijećnicu, jedinu s ovog prostora. Važno je spomenuti da imamo zamjenika načelnika, vijećnicu i vijećnika iz srpske nacionalne manjine - kazao je Ivica Pivac, ističuću zadovoljstvo s radom Vijeća u proteklom periodu i nadu da će tako biti i u ovom mandatu.

- U narednom razdoblju moramo s izvršnom vlasti napore usmjeriti u realizaciju završetka izgradnje poduzetničke zone i staviti ju u funkciju. U tom cilju je Općinsko vijeće donijelo odluke o raznim pogodnostima za otvaranje poduzeća. Prilikom izlaganja na prošlom Danu općine rekao sam da će nam biti teško završiti započete projekte, a najveći je pročistač otpadnih voda koji je najveća kočnica razvoja poduzetničke zone. Tako je i bilo. Ako nisi ista politička opcija s izvršnom vlasti na razini države uzalud započete aktivnosti i projekti s građevinskom dozvolom. Stoga moramo čekati promjenu vlasti. Nadam se uskoro i tom događaju - naglasio je predsjednik Vijeća Ivica Pivac.

Suživot za primjer drugima

Odnosima i potporom koju općina dobiva od države nije zadovoljan ni načelnik Aca Vidaković, važnim za istaknuti smatra suživot na području općine Okučani koji drugima može poslužiti za primjer.

- Općina Okučani ima puno projekta, puno toga je započela, ali nije riješila. Moram reći da je 2012. godina bila godina u kojoj smo, u odnosu na protekle četiri godine, imali najmanji proračun. Nije to hvale vrijedno iz razloga što smo imali puno problema i što ne pripadamo vlasti koja je na državnoj razini. Naši projekti stoje i ne realiziraju se onako kako smo to planirali. Nadamo se da će ove godine biti bolje - kaže načelnika Aca Vidaković ističe velik značaj poslovne zona za koju je općina ove godine dobili oko 700.000 kuna, a prva faza stoji oko 16 milijuna kuna.

- Općina Okučani mi je draga općina jer sam 2001. godine bio predsjednik općinskog Vijeća. Gledajući općinu onda i sada moram reći da je od tada Općina Okučani puno napredovala i postala mjesto ugodnog življenja. Općina je to koja je puno propatila zajedno sa svojim stanovnicima. Sada je to jedna moderna i lijepa općina koja je pokazala da je suživot itekako moguć. Danas ima puno projekata i spremna je za Europsku uniju. Ima velike potencijalne i mogućnosti jer ima projekte što je bila dobra strategija. Dosta velikih projekta je već realizirano i oni su jamac da će se tako nastaviti i dalje. Okučani su dobili dvoranu, dijelom je izgrađena kanalizacija, izgrađen je i vodovod. To su kapitalni objekti koji su doprinijeli boljem životu. Općina je uvijek imala podršku Županije. To je specifična općina jer su tu došli ljudi iz raznih krajeva bivše Jugoslavije i tu našli svoj novi dom zajedno sa ljudima koji su tu ostali. Trudili smo se da na razne načine pomognemo. Lobirali smo za projekte a pomagali smo i novčano. Danas je to općina po mjeri svakog stanovnika koji tu živi - kazao je župan Danijel Marušić.

Na svečanoj sjednici nazočni su bili članovi obitelji poginulih branitelja i predstavnici brojnih udruga, te Pavo Klarić i Velimir Paušić, načelnici općina Gornji Bogićevci i Stara Gradiška, Zrinko Kapetanić, načelnik Policijske postaje Okučani i Pero Ćosić, predsjednik županijskog HDZ-a.

Kod spomenika poginulim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće, u župnoj crkvi svetu misu predvodio je fra Mario Radman. Poslije mise održan je kulturno umjetnički program i druženje mještana.

Općinska priznanja
Aca Vidaković i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac uručili su općinska priznanja u 2013. godini. Dobili su ih: Dječji vrtić „Bljesak" Okučani, kontakt policajac Tomislav Bošnjak za izgradnju tolerancije i suživota, Jozo Gogić za doprinos u športu, Mata Knežević - Maća za promicanje duhovnog i kulturnog ozračja, Andrej Maras za promicanje kulturne baštine i volonterski rad i dr. sc. Marija Mihaljević za očuvanje i promicanje kulturne baštine i povijesnog nasljeđa.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Plaćanje vrtića smanjeno za pedeset posto

  Sa šesto na tristo kuna

  Plaćanje vrtića smanjeno za pedeset posto

  19.8.2019. | 17:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Investicija vrijedna 320 tisuća kuna

  Obnova Društvenog doma

  Investicija vrijedna 320 tisuća kuna

  22.1.2018. | 18:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatni udžbenici i pribor za prvašiće

  U susret novoj školskoj godini

  Besplatni udžbenici i pribor za prvašiće

  21.8.2017. | 10:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čak 20 puta veća brzina za istu cijenu kao do sada

  Širokopojasni internet

  Čak 20 puta veća brzina za istu cijenu kao do sada

  6.10.2016. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Proslavljen Dan općine

  Okučani

  Proslavljen Dan općine

  15.6.2016. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježen Dan Općine

  Okučani

  Obilježen Dan Općine

  15.6.2015. | 15:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Proslava traje jedan dan, a problemi cijelu godinu

  Povratak u stvarnost

  Proslava traje jedan dan, a problemi cijelu godinu

  3.5.2014. | 20:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Proziva državnu vlast jer mu projekti stoje

  Načelnik Aca Vidaković

  Proziva državnu vlast jer mu projekti stoje

  18.2.2014. | 18:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općina dodijelila osam studentskih stipendija

  600 kuna po stipendiji

  Općina dodijelila osam studentskih stipendija

  7.1.2014. | 17:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svečano obilježen Dan policije

  U Okučanima

  Svečano obilježen Dan policije

  25.9.2013. | 17:30

  Za izgradnju 2,8 km nogostupa

  Posao od 1,8 milijuna kuna tvrtkama iz Sv. Ivana Zeline

  26.6.2013. | 15:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Konstituirano prvo Općinsko vijeće

  U Okučanima

  Konstituirano prvo Općinsko vijeće

  6.6.2013. | 9:40

  Zloupotreba stranice

  Objavili informacije o izborima u HDZ-u

  21.3.2012. | 20:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mjesto u kojem nema međunacionalnih sukoba

  Dan općine Okučani

  Mjesto u kojem nema međunacionalnih sukoba

  16.6.2011. | 0:02
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bljesak je bio preloman trenutak za državu

  16. godišnjica oslobođenja

  Bljesak je bio preloman trenutak za državu

  1.5.2011. | 16:18
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ništa ne može umanjiti veličinu Bljeska

  16. godišnjica Bljeska

  Ništa ne može umanjiti veličinu Bljeska

  30.4.2011. | 13:07
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :