Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 21.11.2018. u 12:15
Prikaza: 2455
|
Autor: A.P. (SBplus)/V.H. (Agroklub)

Dio obitelji ne odustaje od svinjokolja

Pripremili smo obilje hrane za cijelu godinu

Vjeko Hudolin
Foto: Vjeko Hudolin
  • Vjeko Hudolin
  • Vjeko Hudolin
  • Vjeko Hudolin
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus

"Život na selu nije lagan, puno se i naporno radi, ali je lijep i ne gladujemo, jer si pripremimo hrane u izobilju, barem mi u našoj obitelji.“

SLAVONSKI BROD/OKUČANI - Iako je Brodsko-posavska županija jedna od rijetkih, ako ne i jedina u zemlji, koja potpomaže uslužno klanje na način da sufinancira veterinarsko zdravstveni pregled tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama, još uvijek ima kućanstava koja se odlučuju svinjokolju "od prve do zadnje" odraditi u svojim dvorištima.

Uslužno klanje u klaonicama nosi niz prednosti. Od zakonskog zbrinjavanja klaoničkog otpada do pregleda mesa na trihinelu, a s druge strane ostavlja dovoljno prostora za nastavak tradicije u dvorištu pripremom mesa i mesnih prerađevina od ohlađenih i dopremljenih svinjskih polovica.  

- Prije smo klali u našem dvorištu. Tovili smo uvijek dvije tri svinje koje smo ona, kad krene svinjokolja, hvatali i sami klali. Imalo je to svoje čari. Kada se krenulo s pričama da će klanja biti zabranjena po dvorištima, prestali smo toviti svinje. Od tada ih kupujemo kod seljaka koji se time bave i koristimo usluge klaonica. Iako sam u jednom trenutku bio razmišljao da jednostavno 'ukinem' svinjokolju jer sam mislio da to neće više biti to, danas mi je drago što nisam. Ovako dobijem dopremljene polovice, siguran u to da su pregledane, a još uvijek uživamo u tradicionalnom druženju uz trančiranje mesa, rezanje slanine, pripravu čvaraka, obarina, nadjevanju kobasica i kulinova - priča Ivica Marković koji je prošle godine imao šest polovica, a ove godine će - kaže - raditi samo četiri polovice.

Svinjokolju će imati tek za dva tjedna. Tada je naime uspio dogovoriti da mu polovice stignu u dvorište u subotu. - Jedan od najvećih problema u uslužnom klanju je taj što bi svi htjeli da im svinje koljemo petkom, eventualno četvrtkom. Razumijem kako većina obradu radi subotom kada su kod kuće, ali jednostavno je nemoguće udovoljiti svima - kazao je Marko Mirković koji je kao zastupnik mesnice "Bebrinka" jučer s predstavnicima mesnice "Jagodanović" potpisao sporazum o sufinanciranju sa Brodsko-posavskom županijom.

Prošle godine je u klaonicama, kroz ovu mjeru, prošlo 1516 svinja. Ove godine plan je dvije tisuće. No i dalje ostaje dobar broj onih koji svinjokolju odrađuju po starinski, od klanja do gotovog proizvoda u svom dvorištu. Jedan od njih je i Miladin Savičić iz Čovca kod Okučana koji je ove godine imao tri tovljenika: jednog od 300, jednog od 280 i trećeg od 200 kilograma. "Mi još ne odustajemo od tradicionalne slavonske svinjokolje, s nestrpljenjem smo čekali ovaj dan. Na sreću i vrijeme nas je poslužilo, zahladilo je, nema muha, a ako nastupi pravo zimsko vrijeme kasnije neće biti ni problema sa sušenjem mesa, kobasica, slanine" - za Agroklub je kazala vesela ekipa koja je obrađivala 'brdo' mesa. Topili su i čvarke vodeći računa da budu kvalitetni.

"Nekada ih nismo znali dovoljno cijeniti, a sada se kilogram te poslastice u gradovima prodaje po 100 i više kuna. Bitno je da se dobro istope, kasnije u njih dodamo malo mlijeka i glavicu crvenog luka", kaže Čedo Savičić, prisjećajući se sa sjetom nekadašnjih svinjokolja. Na ovoj održanoj prije par dana snaše su prale i pripremale svinjska crijeva za nadijevanje mesnih kobasica i krvavica, a u dvorištu je bio i glavni majstor, izučeni mesar Slavko Mrvelj.

"Meni je najbitnije da domaćini budu zadovoljni. Volim 'mesarluk', uživam u tom poslu, a evo kod prijatelja Savičića imali smo prave tovljenike od kojih ima i mesa, i kobasica i slanine, svega... Po meni tovljenici za klanje ne bi trebali biti teški ispod 200 kilograma, ovi su bili i puno veći. Mi radimo po starim običajima i receptima, naučili smo na te okuse i ništa ne mijenjamo. Uz kvalitetno meso, vrlo su bitni način pripreme smjese, osobito kobasica i kulina i dobra paprika", kazao je Slavko.  

Naravno, za dobre suhomesnate proizvode bitni su i pac i dobro sušenje i kasnije uskladištenje. No, to je cijela teorija koju je većina obitelji na selu davno svladala. Nakon cjelodnevnog napornog posla nastavili su druženje uz svinjokoljsku večeru. Opet sve kako tradicija nalaže: juha, sarma, kuhano meso, pečene kobasice i krvavice, krmenadle...sve 'začinjeno' pjesmom sretni što su i ove godine sačuvali tradiciju, ali i za cijelu sljedeću sezonu pripremili dovoljno hrane.

"Život na selu nije lagan, puno se i naporno radi, ali je lijep i ne gladujemo, jer si pripremimo hrane u izobilju, barem mi u našoj obitelji", kazao je Miladin Savičić, o čijoj obitelji, OPG-u i svinjokolji više možete pročitati OVDJE.

    Broj komentara: 0

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava

    Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

    Ostali članci u rubrici
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Radiš li uvijek nešto 'kapa', ako ne radiš ne kapa nigdje

    I u Slavoniji se može solidno živjeti

    Radiš li uvijek nešto 'kapa', ako ne radiš ne kapa nigdje

    28.4.2019. | 15:30
    Nekada su moji roditelji držali krave. Baš i nisam bio neki zaljubljenik u njih, ali s vremenom sam shvatio da bi se od toga moglo živjeti, pa ćemo širiti proizvodnju, kaže Jure Mandir čija obitelj ne odustaje od muznih krava, razvija sustav krava-tele i bavi se šumarstvom.
    Nekada su moji roditelji držali krave. Baš i nisam bio neki zaljubljenik u njih, ali s vremenom sam shvatio da bi se od toga moglo živjeti, pa ćemo širiti proizvodnju, kaže Jure Mandir čija obitelj ne odustaje od muznih krava, razvija sustav krava-tele i bavi se šumarstvom.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne zna kamo s viškom plodova starih sorti jabuka

    U problemima:

    Ne zna kamo s viškom plodova starih sorti jabuka

    13.9.2018. | 14:30
    U voćnjaku obitelji Bože Mamuze stare sorte jabuka donijele su obilje crvenih, žutih i zelenih mirisnih plodova. Kažu, jabuke su im urodile kao nikad do sada i ne znaju što će sa zdravim i sočnim plodovima koji su uzgojeni bez prskanja i gnojidbe.
    U voćnjaku obitelji Bože Mamuze stare sorte jabuka donijele su obilje crvenih, žutih i zelenih mirisnih plodova. Kažu, jabuke su im urodile kao nikad do sada i ne znaju što će sa zdravim i sočnim plodovima koji su uzgojeni bez prskanja i gnojidbe.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Prošle su lijepe godine za pčelare koji ne sele

    Franjo Pletikosa

    Prošle su lijepe godine za pčelare koji ne sele

    2.11.2017. | 11:50
    Obitelj Franje Pletikose iz Bodegraja kod Okučana na manjoj površini proizvodi raznovrsno voće za svoje potrebe, a od pčelarstva pojedinih godina ostvarivala je značajniji izvor prihoda koji im je puno značio, jer Franjo i njegova supruga Magda nemaju stalni posao.
    Obitelj Franje Pletikose iz Bodegraja kod Okučana na manjoj površini proizvodi raznovrsno voće za svoje potrebe, a od pčelarstva pojedinih godina ostvarivala je značajniji izvor prihoda koji im je puno značio, jer Franjo i njegova supruga Magda nemaju stalni posao.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : "Otac ne bi vjerovao da uzgajam ovce i koze!"

    PG Drageljević

    "Otac ne bi vjerovao da uzgajam ovce i koze!"

    1.7.2017. | 16:52
    Uz krčenje zapuštenih površina, oživljavanje stočarstva na vlastitim površinama Ilija Drageljević želi okupiti stočare svog i susjednih sela u poljoprivrednu zdrugu i obnoviti tradiciju jednomjesečnih sajmova na kojima bi, kako očekuje, mogli lakše prodavati svoju stoku za koju t
    Uz krčenje zapuštenih površina, oživljavanje stočarstva na vlastitim površinama Ilija Drageljević želi okupiti stočare svog i susjednih sela u poljoprivrednu zdrugu i obnoviti tradiciju jednomjesečnih sajmova na kojima bi, kako očekuje, mogli lakše prodavati svoju stoku za koju t
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Zahvaljujući hobijima oni 'podebljaju' svoju mirovinu

    Luki i Nevenki nikada nije dosadno

    Zahvaljujući hobijima oni 'podebljaju' svoju mirovinu

    22.1.2017. | 9:05
    Zimi pletu košare i priglavke, suše koštice bundeva, a čim zatopli čeka ih puno posla u vrtu, voćnjacima. Dio vremena provode u prirodi skupljajući i šumske plodove, ljekovite trave i gljive. Tako proizvedu dosta hrane za obitelj, a dodatnim prihodima nadopunjuju i skromnu mirovi
    Zimi pletu košare i priglavke, suše koštice bundeva, a čim zatopli čeka ih puno posla u vrtu, voćnjacima. Dio vremena provode u prirodi skupljajući i šumske plodove, ljekovite trave i gljive. Tako proizvedu dosta hrane za obitelj, a dodatnim prihodima nadopunjuju i skromnu mirovi
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Odvjetnik koji budućnost vidi u eko proizvodnji

    OPG Romanić

    Odvjetnik koji budućnost vidi u eko proizvodnji

    26.11.2016. | 17:15
    Obitelj Romanić sadi treći hektar jabuka, isključivo stare sorte: bobovec, zeleniku, pisaniku, slavonsku srčiku i druge. Uzgajaju ih po ekološkim načelima. Planiraju izgraditi i prerađivačke kapacitete za proizvodnju sokova i sušenje voća.
    Obitelj Romanić sadi treći hektar jabuka, isključivo stare sorte: bobovec, zeleniku, pisaniku, slavonsku srčiku i druge. Uzgajaju ih po ekološkim načelima. Planiraju izgraditi i prerađivačke kapacitete za proizvodnju sokova i sušenje voća.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su među najuspješnijim gospodarstvenicima svoga kraja

    Obitelj Serdar

    Oni su među najuspješnijim gospodarstvenicima svoga kraja

    10.9.2016. | 11:30
    Sada priča o ovoj vrijednoj i poduzetnoj obitelji, koja je svoj novi dom izgradila u zapadnoj Slavoniji zvuči pomalo idilično i bajkovito, a još samo prije dvadesetak godina proživljavali su pravi pakao
    Sada priča o ovoj vrijednoj i poduzetnoj obitelji, koja je svoj novi dom izgradila u zapadnoj Slavoniji zvuči pomalo idilično i bajkovito, a još samo prije dvadesetak godina proživljavali su pravi pakao
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolji u preradi voća u vrhunske rakije

    OPG Šokac

    Najbolji u preradi voća u vrhunske rakije

    6.12.2015. | 16:37
    OPG Šokac najbolji je u preradi voća u vrhunske rakije
    OPG Šokac najbolji je u preradi voća u vrhunske rakije
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Preventivna akcija cijepljenja u cijeloj Hrvatskoj

    Bolest plavog jezika

    Preventivna akcija cijepljenja u cijeloj Hrvatskoj

    14.2.2015. | 10:11
    Zbog visokog rizika od daljnjeg širenja bolesti na području Hrvatske, prema naredbi Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, ovaj mjesec je započela preventivna akcija cijepljenja u cijeloj Hrvatskoj.
    Zbog visokog rizika od daljnjeg širenja bolesti na području Hrvatske, prema naredbi Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, ovaj mjesec je započela preventivna akcija cijepljenja u cijeloj Hrvatskoj.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruka ruku mije

    Uspješna suradnja

    Ruka ruku mije

    22.7.2013. | 7:58
    Ovu vijest našao sam na facebooku na profilu kolege i prijatelja Vjeke Hudolina iz Dragalića. Ne želim ju uskratiti ni vama pogotovo zbog toga što je ono čemu se Marko Stanić čudi u europskim zemljama odavno pravilo.
    Ruka ruku mije