Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 13.8.2019. u 19:00
Prikaza: 1212
|
Autor: I.C./SBplus

Općina za primjer

Povukli gotovo 20 mil. kuna za unapređenje kvalitete života

Radio NG
Foto: Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG

Postojanje europskih fondova kojima se mogu financirati projekti, značajni lokalnom stanovništvu, itekako je povoljna okolnost za jedinice lokalne samouprave, pogotovo ako ih znaju dobro iskoristiti poput ove brodsko-posavske Općine.

NOVA KAPELA - Nakon iznimno uspjelog nedjeljnog zabavnog dijela, gdje se preko pet tisuća posjetitelja okupilo na obilježavanju Dana općine Nova Kapela i blagdana svete Klare, svečanost obilježavanja nastavljena je jučer s više prigodnih sadržaja. Upriličen je tradicionalni robni i stočni sajam, služena sveta misa te polaganje vijenaca za poginule hrvatske branitelje s područja općine Nova Kapela.

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća bila je prigoda za osvrt na sve učinjeno u protekloj godini, a nazočili su joj brojni gosti i uzvanici, zamjenik župana, Stjepan Bošnjaković, županijski pročelnici, Željko Burazović i Klara Šćuka, zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda, Hrvoje Andrić, zamjenici gradonačelnika Grada Nova Gradiška, Ivana Trupina i Borislav Vidošić, načelnik Općine Cernik, Vitomir Žakić te načelnik Općine Oriovac, Antun Pavetić. Tu su i brojni čelnici udruga s područja novokapelačke općine, roditelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, predstavnici ustanova i institucija s kojima općina surađuje.

Svečanu je sjednicu Općinskog vijeća Nove Kapele otvorio predsjednik Općinskog vijeća Anto Žagrić, piše Radio NG. Kako je istaknuo, nastojali su se izvršiti svi općinski projekti, a sve odluke na sjednicama donesene su jednoglasno.

- Općina i dalje nastavlja realizirati sve zacrtane projekte na dobrobit svih žitelja općine. - istaknuo je Žagrić.

O radu Općine Nova Kapela potom je progovorio načelnik Općine Ivan Šmit istaknuvši važnost zajedništva i koordiniranog djelovanja općina, županija i države pri korištenju raspoloživim zajedničkih europskih sredstava.

– Niz projekata realiziran je u protekloj godini. Rekao bih da je ovo, što se tiče projekata, vrlo dobro vrijeme za općine. Mogućnosti za iskorištavanje europskih sredstava su izuzetno velike i ako znate dobro napisati projekt i aplicirati, možete ostvariti i realizirati puno sredstava usmjerenih za daljnji napredak općine. Suradnja i dobra pripremljenost projekata donose rezultate.

Europskim sredstvima u vrijednosti od pet milijuna kuna izgradili smo lokalnu cestu Seoce – Siče, za koju čekamo uporabnu dozvolu, ugovorili smo dogradnju Dječji vrtić „Zvončić” Nova Kapela u vrijednosti pet milijuna kuna, ostvarili smo projekt besplatnog interneta za sva naselja, realizirali smo projekt u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja obnove Društvenog doma u Srednjem Lipovcu čija je vrijednost preko 300 tisuća kuna, a u suradnji s Brodsko-posavskom županijom i Županijskom upravom za ceste ostvaren je projekt obnove kolnika u Srednjem Lipovcu. Tu je, dakako, suradnja sa Zavodom za zapošljavanje program javnih radova „Zaželi” kojim je zaposleno 30 žena.

Kada se sve zbroji, u protekloj i ovoj godini ostvarili smo između 15 i 20 milijuna kuna za unapređenje kvalitete života žitelja naše općine. Država je prepoznala potrebe školaraca i obitelji te kupila knjige za sve osnovnoškolce pa tako i naše, a Općina je odlučila kupiti radne bilježnice kako bismo još više pomogli obiteljima. – naveo je Šmit.

Postojanje europskih fondova kojima se mogu financirati projekti, značajni lokalnom stanovništvu, itekako je povoljna okolnost za jedinice lokalne samouprave, pogotovo ako ih znaju dobro iskoristiti poput općine Nova Kapela.

Stambeno zbrinuta 21 obitelj s 40 djece, kupljena tvrtka „Nigma”…

Općina Nova Kapela u proteklom je razdoblju počela s novim, hvalevrijednim projektom pronatalitetne politike.

– Meni najdraži projekt u posljednjih godinu dana je financijska pomoć mladim obiteljima za stambeno zbrinjavanje, odnosno kupnju kuće. Dosada u ovih 11 mjeseci je 21 obitelj dobila financijsku pomoć. Ukupno smo izdvojili 800 tisuća kuna izvornih sredstava. Zauzvrat smo dobili 21 obitelj koja je ostala ovdje živjeti. Samo sada, u ovom trenutku je preko 40 djece. Neki su time doselili u općinu, a neki odlučili ostati u svome kraju. Kada su iskoristili priliku dobiti 30 ili 50 tisuću kuna za izgradnju ili kupnju kuće, odlučili su ostati u Slavoniji. Sretan sam i zbog drugih navedenih projekata, uspješno uloženih 15 do 20 milijuna kuna u zgrade, nogostupe, ali ovo stambeno zbrinjavanje i pomoć obiteljima meni puno znači jer oni tu ostaju. – kazao je Šmit.

Brojni su projekti i pred Općinom Nova Kapela u sljedećem razdoblju.

– Ne volim govoriti o budućim projektima dok se ne realiziraju. Od konkretnih projekata koje ćemo krenuti realizirati je kupnja dosadašnje novokapelačke tvrtke „Nigma”. Nešto što je famoznom privatizacijom iz devedesetih godina bilo uništeno i podsjetnik na ružna vremena iza nas. Kupili smo objekt za 90 tisuća eura, a u sljedećoj godini planiramo rušenje i čišćenje. Osmislit ćemo nove sadržaje koji će biti kombinacija komunalnog, ekološkog i poduzetničkog sektora, tzv. mini zone. Hale od dvije, tri tisuće kvadrata, reciklažna dvorišta, komunalni pogon, što ćemo kroz dvije, tri godine staviti u funkciju i izgraditi nove sadržaje koji će nam donijeti dodatnu vrijednost. - otkrio je načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit.

Brodsko posavska županija, prema svojim mogućnostima nastoji dati podršku svim jedinicama lokalne uprave i samouprave bez obzira na odnose izvršne vlasti.

– Surađujemo sa svim općinama pa tako i s Općinom Nova Kapela jer su sve jednako vrijedne. U tom smislu podržavamo sve aktivnosti koje čelništvo Općine Nova Kapela provodi kroz brojne projekte. Brodsko posavska županija, kao osnivač radi na projektima energetske obnove škola, vjerujem da ćemo do kraja ove godine ili početkom nove osigurati Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Nova Kapela šumsko vatrogasno vozilo. Tu će biti i suradnja na nekim drugim projektima. Ova općina, u svakom slučaju, što se tiče povlačenja europskih sredstava može biti primjer ostalim općinama. – rekao je, između ostalog, zamjenik župana, Stjepan Bošnjaković.

Lijepe želje za uspješan nastavak svih zacrtanih projekata na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Nove Kapele uputili su zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, zamjenica gradonačelnika Nova Gradiška, Ivana Trupina te načelnik Općine Oriovac, Antun Pavetić.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Nove Kapele svojim su glazbenim nastupom oplemenili članovi pjevačkog zbora novokapelačke Udruge umirovljenika te Ivan i Luka Prpić.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I oni će pomoći roditeljima

  Odluka je donesena

  I oni će pomoći roditeljima

  21.7.2019. | 9:00
  Lokalna vlast odlučila je pomoći roditeljima. Na prošlotjednoj sjednici vijeća vijećnici su donijeli rebalans proračuna kojim je i ta financijska potpora omogućena.
  Lokalna vlast odlučila je pomoći roditeljima. Na prošlotjednoj sjednici vijeća vijećnici su donijeli rebalans proračuna kojim je i ta financijska potpora omogućena.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za pomoć obiteljima isplatili više od pola milijuna kuna

  Kratkoročne mjere zadržavanja stanovnika

  Za pomoć obiteljima isplatili više od pola milijuna kuna

  17.7.2019. | 11:15
  "Sveukupno u ovih 10 mjeseci potpisali smo ugovore o financijskoj pomoći s 15 obitelji, a ukupno im je isplaćeno 550 tisuća kuna."
  "Sveukupno u ovih 10 mjeseci potpisali smo ugovore o financijskoj pomoći s 15 obitelji, a ukupno im je isplaćeno 550 tisuća kuna."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dodjeljuju bespovratna sredstva za kupnju i obnovu kuća

  Četiri obitelji iskoristile priliku

  Dodjeljuju bespovratna sredstva za kupnju i obnovu kuća

  23.10.2018. | 10:45
  Iako je rješavanje pitanja zapošljavanja te sigurnih i pristojnih primanja primarno za ostanak velikog broja mladihljudi, svakako da i pomoć pri rješavanju stambenog pitanja, kod dijela obitelji koje razmišljaju o odlasku, može biti presudno za ostanak.
  Iako je rješavanje pitanja zapošljavanja te sigurnih i pristojnih primanja primarno za ostanak velikog broja mladihljudi, svakako da i pomoć pri rješavanju stambenog pitanja, kod dijela obitelji koje razmišljaju o odlasku, može biti presudno za ostanak.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Studenti prijavite se za stipendije

  U tijeku javni natječaj

  Studenti prijavite se za stipendije

  4.1.2018. | 20:05
  Stipendije će biti dodjeljene za akademsku 2017./2018. godinu redovitim studentima preddiplomskog, diplomskog, integriranog i stručnog studija. Donosimo obrazac prijave i uvjete pod kojima možete dobiti stipendiju.
  Stipendije će biti dodjeljene za akademsku 2017./2018. godinu redovitim studentima preddiplomskog, diplomskog, integriranog i stručnog studija. Donosimo obrazac priajve i uvjete pod kojima možete dobiti stipendiju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Javni natječaj za dodjelu stipendije redovnim studentima

  Raspisali

  Javni natječaj za dodjelu stipendije redovnim studentima

  28.12.2017. | 8:55
  Evo i kriterija i uvjeta koje je potrebno ispuniti kako bi zainteresirani mogli konkurirati za dodjelu stipendija.
  Evo i kriterija i uvjeta koje je potrebno ispuniti kako bi zainteresirani mogli konkurirati za dodjelu stipendija.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova 'free WiFi' zona i solarna klupa

  Besplatan brzi internet

  Nova 'free WiFi' zona i solarna klupa

  11.10.2017. | 9:40
  Solarna klupa s velikim sjenilom opremljena je s USB priključcima za punjenje mobitela i omogućuje brzi internet.
  Solarna klupa s velikim sjenilom opremljena je s USB priključcima za punjenje mobitela i omogućuje brzi internet.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U petak "Vatra" a u subotu Stjepan Jeršek-Štef

  Spremaju veliku feštu

  U petak "Vatra" a u subotu Stjepan Jeršek-Štef

  10.8.2017. | 11:45
  U petak, subotu i nedjelju (11., 12. i 13. kolovoza) s više sadržaja obilježit će se Dan općine i blagdan Svete Klare
  U petak, subotu i nedjelju (11., 12. i 13. kolovoza) s više sadržaja obilježit će se Dan općine i blagdan Svete Klare
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada kreća gradnja Doma za stare i nemoćne?

  Najavljeni projekti

  Kada kreća gradnja Doma za stare i nemoćne?

  18.7.2017. | 10:30
  Dok je dio aktivnosti na poboljšanju uvjeta življenja stanara Doma za stare i nemoćne odrađen, ostaje pitanje kada kreće gradnja najavljenog novog dijela doma u kojima bi uvjeti trebali biti u skladu sa standardima.
  Dok je dio aktivnosti na poboljšanju uvjeta življenja stanara Doma za stare i nemoćne odrađen, ostaje pitanje kada kreće gradnja najavljenog novog dijela doma u kojima bi uvjeti trebali biti u skladu sa standardima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novčana pomoć onima koji su to zaslužili

  Potpisani ugovori o stipendiranju

  Novčana pomoć onima koji su to zaslužili

  30.3.2017. | 11:15
  Uz udovoljavanje osnovnih natječajnih uvjeta kriterij za dodjelu stipendije su bili materijalni status i opći uspjeh prethodnog školovanja.
  Uz udovoljavanje osnovnih natječajnih uvjeta kriterij za dodjelu stipendije su bili materijalni status i opći uspjeh prethodnog školovanja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za razliku od Vlaovića, Klara Šćuka je korektno odjevena

  Novi koalicijski partneri SDP-a

  Za razliku od Vlaovića, Klara Šćuka je korektno odjevena

  13.8.2016. | 20:10
  Na tradicionalnoj, dvodnevnoj, proslavi blagdana sv. Klare i Dana općine Nova Kapela. općinski načelnik Ivan Šmit dočekao je brojne goste. Iz priložene foto galerije vidljivo je kako je pritom - bojom svoje haljine, torbice i cipela - isticala se HSS-ova liderica Klara Šćuka.
  Na tradicionalnoj, dvodnevnoj, proslavi blagdana sv. Klare i Dana općine Nova Kapela. općinski načelnik Ivan Šmit dočekao je brojne goste. Iz priložene foto galerije vidljivo je kako je pritom - bojom svoje haljine, torbice i cipela - isticala se HSS-ova liderica Klara Šćuka. Cr
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Proslava Dana općine Nova Kapela

  U petak i subotu

  Proslava Dana općine Nova Kapela

  10.8.2016. | 11:00
  Dan općine Nova Kapela (Sveta Klara) bogatim programom biti će proslavljen u petak i subotu, 12. i 13. kolovoza.
  Dan općine Nova Kapela (Sveta Klara) bogatim programom biti će proslavljen u petak i subotu, 12. i 13. kolovoza.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobili više od 60 tisuća kuna

  Za razvoj Općine

  Dobili više od 60 tisuća kuna

  26.5.2016. | 15:00
  Bespovratna sredstva dobivena su za izradu plana razvoja svih mjesta za razdoblje od pet godina, odnosno u vremenu od 2015. do 2020. godine.
  Bespovratna sredstva dobivena su za izradu plana razvoja svih mjesta za razdoblje od pet godina, odnosno u vremenu od 2015. do 2020. godine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Završen program ''Radom za zajednicu i sebe''

  Za 210 starijih i nemoćnih osoba

  Završen program ''Radom za zajednicu i sebe''

  15.11.2015. | 18:57
  Program je započeo 15. svibnja 2015. godine, a završava 15. studenog 2015. godine.
  Program je započeo 15. svibnja 2015. godine, a završava 15. studenog 2015. godine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čak osam milijuna kuna uložili su u projekte

  U posljednjih godinu dana

  Čak osam milijuna kuna uložili su u projekte

  13.8.2015. | 15:10
  U Novoj Kapeli je u posljednjih godinu dana u značajnije projekte uloženo osam milijuna kuna.
  U Novoj Kapeli je u posljednjih godinu dana u značajnije projekte uloženo osam milijuna kuna.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Robno-stočni sajam u središtu mjesta

  Nova Kapela

  Robno-stočni sajam u središtu mjesta

  11.8.2015. | 11:04
  Žitelji Općine Nova Kapela sutra će obilježiti svoj dan, Dan općine. Tradicionalno, tijekom prijepodneva i ove će godine biti organiziran tradicionalni robni i stočni sajam u središtu mjesta, a programom svečanosti obilježavanja Dana općine predviđena je sveta misa u župnoj crkvi
  Žitelji Općine Nova Kapela sutra će obilježiti svoj dan, Dan općine. Tradicionalno, tijekom prijepodneva i ove će godine biti organiziran tradicionalni robni i stočni sajam u središtu mjesta, a programom svečanosti obilježavanja Dana općine predviđena je sveta misa u župnoj crkvi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlaović na sv. Klari u Novoj Kapeli

  Sasvim službeno

  Vlaović na sv. Klari u Novoj Kapeli

  12.8.2014. | 20:15
  Crvena kravata, crvena haljina, crvena ogrlica i crveni ukrasi na sandalama s jedne strane te karirana košulja kratkih rukava preko sivih hlača i takvih kežual cipela s druge.
  Crvena kravata, crvena haljina, crvena ogrlica i crveni ukrasi na sandalama s jedne strane te karirana košulja kratkih rukava preko sivih hlača i takvih kežual cipela s druge.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi mladenci besplatno!

  Hrvatski dom

  Prvi mladenci besplatno!

  15.7.2014. | 12:46
  Novouređeni i opremljeni Dom daju na korištenje bez naknade korisnicima koji će prvi održati svadbu nakon 1. srpnja 2014. pod uvjetom da barem mlada ili mladoženja imaju prebivalište u Općini Nova Kapela.
  Bez naknade korisnicima koji će prvi održati svadbu nakon 1. srpnja 2014.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od srpnja se u Domu ništa promjenilo nije

  Unatoč 'žurnom' djelovanju

  Od srpnja se u Domu ništa promjenilo nije

  24.9.2013. | 8:55
  Kraj rujna bio je rok za preseljenje, a starice su još u svojim sobicama
  Kraj rujna bio je rok za preseljenje, a starice su još u svojim sobicama
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dan Općine Nova Kapela

  Najava programa

  Dan Općine Nova Kapela

  6.8.2013. | 12:23
  Kao i ranijih godina, Općina Nova Kapela, sportskim takmičenjima, vatrogasnom vježbom, kulturno zabavnim programima, stočnim sajmom i nizom drugih sadržaja obilježit će i ovogodišnji Dan općine.
  Nova Kapela, različitim programima obilježit će Dan općine i blagdan Svete Klare
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivan Šmit - najmlađi općinski načelnik u Županiji

  Intervju:

  Ivan Šmit - najmlađi općinski načelnik u Županiji

  3.8.2013. | 12:04
  Dom za stare i nemoćne „Sveti Vinko“, radovi na OŠ „Antun Mihanović“ i lani otvoren Društveni dom u Novoj Kapeli, koji već prokišnjava, tri su trenutno najveća problema u općini koje uspješno rješava nova općinska vlast.
  Tri trenutno najveća problema koji se rješavaju u Rešetarima.