Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 15.5.2013. u 9:45
Prikaza: 4725
|
Autor: Marija Radošević

Slavonski 'realni sektor'

Ima li šanse mlad, obrazovan i ambiciozan Slavonac?

Marija Radošević
Foto: Marija RadoševićAntun Brkić
 • Marija Radošević
 • Slika 1
 • Slika 2
 • Slika 3
 • Slika 4

Antun Brkić iz Nove Kapele planira živjeti od uzgoja domaćih životinja i turizma. Student veterine budućnost vidi u uzgoju crnih svinja i planira turističku gastroponudu.

NOVA KAPELA - Nekada davno, gotovo da nije bilo seoskog domaćinstva u Slavonsiji u čijem svinjcu nije bilo po nekoliko crnih svinja - poznatih fajferica - čije je meso, mast, krvavice, kobasice... prehranjivalo obitelji tijekom godine. No godinama su druge sorte bijelih svinja preuzimale primat u uzgoju pa je na upozorenje stručnjaka - kako zbog malog broja krmača i nerasta prijeti izumiranje ovoj autohtonoj pasmini - država prije desetak godina reagirala davanjem poticaja uzgajivačima.

Iako uskoro završava veterinarski fakultet u Zagrebu, volio bi, kaže, da može živjeti samo od uzgoja domaćih životinja i ponude seoskog turizma, za što ima znanja i na pretek dobre volje

Riječ je o svinji skromnih zahtjeva pogodnoj za držanje na otvorenom čije je meso, prema dosadašnjim istraživanjima, kvalitetnije i izdašnije. To su bili razlozi zbog kojih se i 25-godišnji, skori veterinar, Antun Brkić iz Nove Kapele odlučio baviti se uzgojem crne slavonske svinje, a pokazao ih je na nedavno održanoj prvoj Nacionalnoj izložbi održanoj u sklopu Međužupanijske stočarske izložbe u Slavonskom Brodu.

- Za sada imam nerasta, krmaču i četiri praseta. Ova je pasmina prilagodljiva i ekonomična, jedina planski stvorena pasmina svinja. Hrani se na tradicionalni način, žirom ako je to moguće u privatnim šumama, lucernom, sjenažom, bundevom, djetelinom... što više samoodrživim načinom" kaže Antun koji s ocem Brankom i obitelji vidi perspektivu u uzgoju autohtone svinje u kombinaciji sa seoskim turizmom.

Razlozi tome su prednosti uzgoja ove sorte zbog smanjenih troškova hranidbe, izgradnje nastambi... „Zbog svoje tamne boje otporna je na sunce, a čekinje (dlaka) je otporna na hladnije uvjete, tako da cijele godine može boraviti vani pa ne zahtjeva grijanje objekta i skupu opremu, ekonomničnija je za tradicionalni način uzgoja. Možemo reći da je ona sretna svinja, jer zadovoljava svoje potrebe prehrane rovanjem, socijalnim kontaktom sa drugim svinjama u čoporu. A zbog načina držanja i hranjenja i meso je kvalitetnije„ naglašava mladi uzgajivač.

Iako uskoro završava veterinarski fakultet u Zagrebu, volio bi, kaže, da može živjeti samo od uzgoja domaćih životinja i ponude seoskog turizma, za što ima znanja i na pretek dobre volje. Namjerava turistima nuditi rijetke delicije crne svinje koje su i po ocjenama stručnjaka nemjerljive.

- Za razliku od brzouzgojenih bijelih svinja, fajferice se, naime, drže u tovu čak do dvije godine pa njihovo meso bude zrelo i daje poseban „šmek" suhomesnatim proizvodima, a i ne kaliraju". A time bi, kako vjeruje, mogao više pridonijeti nego radeći samo u ambulanti. Osim svinja drži i 60 ovaca, radi proizvodnje janjadi. U brdskom dijelu Slavonije, kaže Antun, ima dosta pašnjaka, koje mnogi danas doživljavaju kao nužno zlo, kada je u trendu gradnja prestižnih objekata. Baš zbog toga, on u uzgoju ovaca vidi perspektivu jer ove životinje od travnja do prvih snjegova može držati na otvorenom.

Autohtona crna slavonska svinja, u 19. je stoljeću nastala na imanju vlastelina Pfeifera u Orlovnjaku kod Osijeka križanjem lasaste mangulice i berkšira, zbog čega je i do danas zadržala naziv fajferica. Od 2000. godine broj uzgojenih crnih svinja u Hrvatskoj je u porastu.Tako je od 237 krmača i 26 nerasta prebrojanih u 2001.godini njihov broj deset godina kasnije porastao na 896 krmača i 109 nerasta, od čega najviše u Slavoniji.

  Broj komentara: 5

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  malipariz

  malipariz

  Komentirano: 15.5.2013. | 19:13

  1

  Doktore, uzgajaj samo za proizvodnju kulina. Kulen i ostale inačice nisu naš proizvod.
  robro

  robro

  Komentirano: 15.5.2013. | 19:04

  2

  Sretno mladi čovječe!
  borat

  borat

  Komentirano: 15.5.2013. | 14:32

  3

  Ja samo mogu reći držite se. Želim vam svu sreću u proizvodnji kvalitetnih proizvoda na što prirodniji način.
  malipariz

  malipariz

  Komentirano: 15.5.2013. | 13:02

  4

  Ni ti bracika nisi komentirao. Samo kukaš i zapomažeš.
  manemoj

  manemoj

  Komentirano: 15.5.2013. | 11:53

  5

  niti jedan komentar dosad, niti jedna pohvala, prijedlog, primjedba.... na ovaj posao, rad, znoj, trud, muku....eeee da je nogomet, politika, sex u pitanju....auu, najmanje 20 komentara u minuti dajem da bi bilo!! ZATO PROPADAMO!! Gledam nedavno emisiju o gradišćanskim hrvatima...poljoprivredicima, okupljau se u neke vrste zadruga u kojima se npr. jedan stroj kupi...a svi ga koriste, ne kupuje svatko svoj stroj!! A kod nas svaki baja mora imat svoju tanjuraču, zubaču..a o nekim oblicima udruživanja i konkurentnosti prema drugima da ne govorim posebno....

  Broj komentara: 5

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedna Općina otkrila kako kani raspolagati zemljištem

  Muke po donošenju Programa

  Još jedna Općina otkrila kako kani raspolagati zemljištem

  2.11.2020. | 17:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Proizvode "pčelinje mlijeko" eliksir života

  OPG Vidošić

  Proizvode "pčelinje mlijeko" eliksir života

  10.6.2017. | 11:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Casanova iz Stare Kapele

  Superbik Mozilla

  Casanova iz Stare Kapele

  27.6.2016. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Probleme stvara papirologija

  OPG Vrakić

  Probleme stvara papirologija

  7.9.2015. | 11:28
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stoka se vrtjela na ražnju

  Propali stočni sajam?

  Stoka se vrtjela na ražnju

  14.8.2015. | 10:08
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolinda Grabar Kitarović otvorila žetvenu sezonu

  Posjet predsjednice

  Kolinda Grabar Kitarović otvorila žetvenu sezonu

  7.7.2015. | 15:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :