Život : Ostalo

Objavljeno: 17.1.2013. u 13:00
Prikaza: 3029
|
Autor: SBplus

Predstavljamo

Općina Gornji Bogićevci

Gornji Bogićevci : Općina Gornji Bogićevci
Predsatvljamo općine Brodsko-posavske županije. Početne podatke 'skidamo' s wikipedia.org, a u komentarima posjetitelja očekujemo ozbiljnu (i šaljivu) dopunu. Sve informacije dobivene od naših posjetitelja, za koje utvrdimo kako su točni, ugradit ćemo u članak. Dopuna podataka nije ograničena vremenom, a sve važnije informacije o zbivanjima na području općine rado ćemo objaviti, ako nam ih uputite e-mailom na sbplus@sbplus.hr.

Općina Gornji Bogićevci nalazi se na zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije, pri čemu sjevernim i zapadnim rubom  prislanja se na općinu Okučani, istočnim na općinu Dragalić, a južnim rubom na općinu Stara Gradiška.

Površina općine je 44,03 km2, a prema popisu iz 2011. godine ima 1975 stanovnika koji žive u šest seoskih naselja: Dubovac, Kosovac, Gornji Bogićevci, Smrtić, Ratkovac i Trnava.

Po popisu stanovništva iz 2001. godine
Općina Gornji Bogićevci imala je 2.319 stanovnika, raspoređenih u 6 naselja: Dubovac - 440, Gornji Bogićevci - 764, Kosovac - 289, Ratkovac - 275, Smrtić - 338, Trnava - 213

Nacionalni sastav:
Hrvati - 2.014, Srbi - 250, Česi - 10, Ukrajinci - 2, Poljaci - 2, Slovenci - 2, ostali - 10, neizjašnjeni - 17, nepoznato - 12

Sjeverni dio općine je prigorsko područje obronaka Psunja, a južni dio je ravničarski.

Kroz općinu prolaze važni prometni pravci: željeznička pruga Zagreb - Tovarnik, autocesta – državna cesta D4, te državna cesta D3.

Od prometne infrastrukture općina ima izgrađene i uređene sve ceste, kompletnu vodoopskrbu i dio izgrađenog sistema odvodnje otpadnih voda.

Središnje naselje i ujedno sjedište općine su Gornji Bogićevci. Općinska uprava smještena je u Hrvatskom seljačkom domu, u kom se nalazi nekoliko lokala i poštanski ured, kao i Poljoprivredno-savjetodavna služba.

Na području općine poljoprivredna proizvodnja je glavna gospodarska grana – uglavnom ratarstvo i manjim dijelom stočarstvo.

Općina već 10 godina razvija poduzetničku zonu „Brezine" u Gornjim Bogićevcima, koja je opremljena svom infrastrukturom, a u njoj je do sad izgrađeno četiri pogona koji su u funkciji. Pedesetak radnika bavi se: proizvodnjom gljiva, aluminijske i PVC stolarije, proizvodnjom metalne galanterije i organizacijom poljoprivredne proizvodnje kroz zadrugu.

Veći dio općine obuhvaća Župa Duha Svetoga Gornji Bogićevci, dok naselje Dubovac pripada Župi Sv. Vida iz Okučana.

Dan općine se slavi na „duhovski ponedjeljak" i svake godine 'šeće' ovisno o ovom crkvenom blagdanu. Na taj dan se tradicionalno peče vol i upriličuje cjelodnevno narodno veselje uz smotru folklora i sportske susrete.

Također tradicionalno, svake godine, na zadnju nedjelju u kolovozu, organizira se „festival seoskih igara" na kojem se veći broj ekipa iz više županija, ali i inozemstva, natječe u starim narodnim sportovima.

Na području općine djeluje više udruga građana iz područja sporta i kulture i to: Šahovski klub „Bedem", Nogometni klub „Sloboda", Stolnoteniski klub Gornji Bogićevci, Lovačka udruga „Sokol", Udruga umirovljenika, Udruga žena „Lan", DVD Gornji Bogićevci, Udruga za ruralni razvoj „Naša sela" i DSR „Sport za sve".

Cijelo područje općine teško je stradalo u domovinskom ratu i danas spada u područje od posebne državne skrbi II skupine. Dio domicilnog stanovništva se vratio u obnovljene domove, no došlo je do migracije stanovništva pa se na ovo područje naselio najveći broj hrvata iz banjalučkog kraja i bosanske posavina.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Baka Jelka: 'Od mojih više nema nikoga, a ja ostala'

Iznenadili ju rođendanskom tortom

Baka Jelka: 'Od mojih više nema nikoga, a ja ostala'

25.12.2018. | 18:30
– Ne znam ni kako sam doživjela ovoliko godina, od mojih više nema nikoga, a ja ostala - kaže baka Jelka, koju su ovih dana iznenadili s proslavom njena 99. rođendana.
– Ne znam ni kako sam doživjela ovoliko godina, od mojih više nema nikoga, a ja ostala - kaže baka Jelka, koju su ovih dana iznenadili s proslavom njena 99. rođendana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su se iz Švicarske vratili u Brodsku županiju

Dok drugi odlaze

Oni su se iz Švicarske vratili u Brodsku županiju

18.12.2018. | 14:45
Branko Kurtović sa suprugom Andreom i troje djece od 5, 7 i 16 godina, vratio se iz Švicarske te su se na području Brodsko-posavske županije počeli baviti uzgojem na otvorenom kokoši pasmine orpington .
Branko Kurtović sa suprugom Andreom i troje djece od 5, 7 i 16 godina, vratio se iz Švicarske te su se na području Brodsko-posavske županije počeli baviti uzgojem na otvorenom kokoši pasmine orpington .
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stigao Sveti Nikola

Na radost djece, ali i odraslih

Stigao Sveti Nikola

6.12.2016. | 12:00
Djeca su kao i svaki put do sada bila vesela, radosna i s velikim žarom izrađivala Svetog Nikolu i čizmu Svetog Nikole, jer ipak je to dječji omiljeni svetac kojemu se vesele ne samo djeca, već i odrasli.
Djeca su kao i svaki put do sada bila vesela, radosna i s velikim žarom izrađivala Svetog Nikolu i čizmu Svetog Nikole, jer ipak je to dječji omiljeni svetac kojemu se vesele ne samo djeca, već i odrasli.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Seoske igre u Gornjim Bogićevcima

Sedmi put

Seoske igre u Gornjim Bogićevcima

30.8.2013. | 11:57
Ekipe su se natjecale u disciplinama nošenje krumpira u žlici, potezanje konopa, nošenje košare na glavi, bacanje kamena s ramena, bacanje potkove, skok u dalj s mjesta i drugim zanimljivim disciplinama.
Ekipe su se natjecale u disciplinama nošenje krumpira u žlici, potezanje konopa,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počelo je 15.8.'91. u Gornjim Bogićevcima

Obilježavanje godišnjice

Počelo je 15.8.'91. u Gornjim Bogićevcima

15.8.2011. | 0:04
Granatiranje sela počelo je 15. kolovoza 1991. godine pa smo morali evakuirati žene, djecu i starce.
Granatiranje sela počelo je 15. kolovoza 1991. godine pa smo morali evakuirati