Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 18.8.2012. u 23:30
Prikaza: 2076
|
Autor: Franjop Samardžić

EU fondovi

Propaganda i praksa u koliziji

Gornji Bogićevci : Propaganda i praksa u kolizijiPavo Klarić, općinski načelnik u Gornjim Bogićevcima(Foto: Franjo Samardžić)

Izjave koje slušamo u medijima jako me iritiraju. Slušamo da nema projekata za fondove i da nismo spremni. Nema, međutim, fondova i natječaja za naše projekte, ne možemo dobiti sredstva i projekte realizirati – kaže Pavo Klarić, općinski načelnik u Gornjim Bogićevcima.

NOVA GRADIŠKA - Svakodnevno slušamo ministre i druge državne dužnosnike kako savjetuju ljudima iz jedinica lokalne samouprave da prave projekte, a ako to sami ne mogu da angažiraju mlade i stručne ljude, jer ima domaćih i europskih fondova i projekta, a u njima i novca koji treba iskoristiti.

U praksi, međutim, ima slučajeva da su općine u projekte potrošile svoj i državni novac, te dobile dozvole za izvođenje radova, kojih nema jer nema novaca. Nema početka radova pa ističu rokovi lokacijskim, građevinskim i inim dozvolama i prijeti opasnost da sav trud padne u vodu. Jedna od takvih općina je Općina Gornji Bogićevci.

-Uložili smo trud i novac u izradu projekata ali novca za njihovu realizaciju nema. Izradili smo projekte kanalizacije za Dubovac i Kosovac, projekt kanalizacije Smrtić-Ratkovac prva faza i lokacijsku dozvolu za drugu fazu, projekt za izgradnju društvenog doma u Kosovcu jer je stari u takvom, stanju da se ne isplati sanacija. Izradili smo i projekt za pješačke staze i uređenja središta Gornjih Bogićevaca.

Izjave koje slušamo u medijima jako me iritiraju. Slušamo da nema projekata za fondove i da nismo spremni. Nema, međutim, fondova i natječaja za naše projekte, ne možemo dobiti sredstva i projekte realizirati.

Nije to jedini problem. Za kanalizacija u Kosovcu prijeti opasnost da istekne dokumentacija. Započeli smo s radovima da ona ne propadne. Međutim, Hrvatske vode nisu imale razumijevanja i uvrstile nas u prvi natječaj. Imamo neke naznake i obećanja da će to krenuti u rujnu. Nadam se da će to biti tako. Da apsurd bude još veći u dokumentaciju su Hrvatske vode uložile svoja sredstva, a onda nas ne prate.

Dozvola vrijedi dvije godine, produži se još dvije godine i onda propada ako se ne krene s radovima. Da se to ne desi obično krenemo s radovima, ali ih ne možemo izvesti do kraja jer nemamo novca sa strane. Nekada smo imali Fond za regionalni razvoj. Ove godine je Ministarstvo regionalnog razvoja raspisalo natječaj za projekte, a samo su općine Dragalić i Rešetari na području naše županije dobile sredstva.

Uče nas kako se prave projekti i prikuplja dokumentacija. Mi to znamo ali nemamo novca – kaže Pavo Klarić, općinski načelnik u Gornjim Bogićevcima.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
original

original

Komentirano: 19.8.2012. | 16:36

1

Komentar je izbrisao Administrator!
gradbezpoglavice

gradbezpoglavice

Komentirano: 19.8.2012. | 14:40

2

ti nacelnici bi samo novce od nekoga a o poslovanju nemaju pojma to ti ja govorim, ne dobava svaki zahtjev novac, dobivaju ga samo izabrani, a da je bio dobar i kvalitetan ne bi ga odbili sigurno
borat

borat

Komentirano: 19.8.2012. | 10:53

3

Čovjek govori o sadržaju, a ti o formi. To što navodiš i sam je spomenuo u tekstu. Pitam se tko je neuk?
gradbezpoglavice

gradbezpoglavice

Komentirano: 19.8.2012. | 0:41

4

štovani gospodine Klarić ja se divim ljudima koji su vas izabrali takog neukog jer nemate pojma. Normalno da dozvola može propasti jer niste zapoceli sa radovima a da se malo raspitate i ne trabunjate gluposti. Uzmite komad papira i napišite građevinskoj inspekciji da zapocinjete sa radovima, okupite par radnika i vi kao nacelnik ubacite koju lopatu šljunka i radovi su zapoceti i dozvola vam onda vrijedi beskonacno... primjera radi to su isto napravili i sa Peljeskim mostom da ne propadne dozvola, fakticki radovi su zapoceli i sada tako može stajati stoljecima a da dozvola ne propadne.
frka1

frka1

Komentirano: 19.8.2012. | 0:03

5

Obrati se zdravi možda on što može,hahahahahaha

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svečano proslavili Dan Općine

Na duhovski ponedjeljak

Svečano proslavili Dan Općine

17.5.2016. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sufinanciraju ugradnju sustava za korištenje OIE

Nisu potrošili sva sredstva

Sufinanciraju ugradnju sustava za korištenje OIE

16.11.2014. | 15:38
SBplus.hr, Slavonski Brod : Manje oružja – manje tragedija

Policija uporno ponavlja

Manje oružja – manje tragedija

4.6.2014. | 14:57
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija nije samo represivno tijelo države

Važna vijest

Policija nije samo represivno tijelo države

3.6.2014. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipo Šugić predsjednik Vijeća

Općina G. Bogićevci

Stipo Šugić predsjednik Vijeća

20.6.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :