Život : Ostalo

Objavljeno: 17.1.2015. u 9:04
Prikaza: 2413
|
Autor: Vjeko Hudolin

Pašnjak Iva

Nestaje li konjogojstvo?

Konji na valovu (Izvor: Agroklub)

Naglo splašnjava početni entuzijazam u uzgoju hrvatskog hladokrvnjaka čemu doprinosi niska cijena ždrebadi, ali i smanjeni poticaji od strane države.

NOVA GRADIŠKA / DRAGALIĆ - Hoće li, zbog trenutačnog prilično teškog stanja u konjogojstvu, nestati idilične slike velikog krda konja, koji u tom pašnjaku čuvaju biološku raznolikost? Južno od sela Gorice u Općini Dragalić, na 268 hektara, prostire se čudesan pašnjak Iva, piše Agroklub.

Pašnjak Iva prostire se na 268 hektara površine, južno od sela Gorice u Općini Dragalić.

Riječ je o poplavnom prisavskom području, koje za visokog vodostaja plavi rijeka Sava. Ovisno o godišnjem dobu i vremenskim prilikama, Iva mnijenja svoje lice: ljeti je to pašnjak bogat bujnom travom i velikim krdom konja koji na njemu pasu, kada je poplavljen sliči na veliko jezero puno savskih riba i raznih ptica, a pod snijegom i ledom pretvara se u nestvarnu zimsku čaroliju.

Čudesan pašnjak Iva kod Gorica

- U poplavnom dijelu godine, pašnjak postaje mrijestilište savskih riba. Ostacima riba u barama dugo se hrane brojne ptice močvarice, koje se gnijezde u okolici ili im Iva služi kao hranilište i odmorište tijekom selidbe. Atraktivnosti Ive doprinose tri bunara sa đermom na kojima se napaja stoka - kaže Vesna Andrić iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije. Zbog svojih prirodnih karakteristika i vrijednosti, Iva je od 2010. godine najmlađe zaštićeno područje u Brodsko-posavskoj županiji sa statusom značajnog krajobraza.

Na slobodnoj ispaši krdo do 200 konja

Pašnjak Iva stoljećima je doslovno hranio stanovnike Gorica i okolnih sela. Antun Bunjevac, jedan do najvećih uzgajivača konja u Goricama, prisjeća se kada je u Ivi i okolnima šumama obitavalo po dvije do tri tisuće svinja, nekoliko stotina krava i konja, a nekad i mnogo jata gusaka. Jeftin i prirodan uzgoj tih životnija, bez velikih ulaganja, bio je i osnovni izvor prihoda tamošnjih stanovnika.

Za vrijeme Domovinskog rata Iva je opustjela, pašnjakom su se tih godina počeli intenzivno širiti korovi i drugo raslinje, a najviše posebno invazivna čivitnjača (amorfa), što je zaprijetilo uništavanju autohtone biološke raznolikosti. Nasreću, zaljubljenici u konjogojstvo iz naselja ove i susjednih općina, okupljeni u Udruzi uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka 'Slavonac' sa sjedištem u Dragaliću, uvelike su radili na obnovi konjogojstva u tom kraju. Veliki entuzijazam dvadesetak konjogojaca novogradiškoga kraja urodio je plodom - u Ivi na slobodnoj ispaši bilo je lani oko 200 konja.

Umjesto na pašnjaku - konji u stajama

- Od osnutka Udruge učinili smo velik pomak u uzgoju i poboljšanju pasmine, s izraženijom razlikom između posavca i hladnokrvnjaka - kaže Željko Trnka, tajnik Udruge 'Slavonac', dodajući kako su konjogojci do sada uložili velik novac i napor u obnovu i unapređenje konjogojstava na tom području.

Iako su uzgoj hrvatskog hladnokrvnjaka podignuli na jednu solidnu razinu (stotinjak članova Udruge 'Slavonac'sada ima oko petsto grla tih životnija), a konjogojce brine kako održati tu proizvodnju uz mnogobrojne probleme koji ih muče.

Antun Bunjevac kaže kako mu je prošila godina bila jedna od najtežih. - Zbog obilnih kiša pašnjak Iva je većim dijelom proljeća i ljeta bio poplavljen. Umjesto šest do sedam mjeseci, koliko ih preko godine obično držimo u Ivi, konji su na ispaši bili manje od tri mjeseca. Držali smo ih u stajama, što je i te kako poskupilo njihov uzgoj. Osim toga, prošle godine, upravo zbog obilnih kiša, ostali smo bez kvalitetne hrane jer nismo mogli pripremiti sijeno pa sada muku mučimo kako i hraniti.

Slijedi li rasprodaja kobila!?

Nažalost, i od tajnika Trnke čujemo kako naglo splašnjava onaj prijašnji početni entuzijazam u uzgoju hrvatskog hladokrvnjaka čime su, kaže, željeli pridonijeti proizvodnji zdravog mesa i razvoju poljoprivrede uopće, ali i svojim obiteljima osigurati dodatan izvor prihoda.

Zbog slabog tržišta i niskih poticaja, naglo splašnjava početni entuzijazam u uzgoju hrvatskog hladokrvnjaka čime se željelo pridonijeti proizvodnji zdravog mesa i razvoju poljoprivrede. 

- Evo, u staji sada imamo tridesetak grla konja, a ozbiljno razmišljamo da počnem rasprodavati kobile, jer trenutačno nam konjogojstvo stvara gubitke. Osim problema sa hranom, velik je problem stihija na tržištu, teško je prodati ždrebad, i cijena je niska. Lani smo dobivali po 14 kuna za kilogram tovnoga ždrebeta ekstra klase, a sada nam se nudi manje. Ako se tome doda da je država ukinula poticaje na ždrebad, a smanjila poticaje na kobile sa 2.000 na 1.260 kuna, jasno je kako je nama konjogojcima sve teže. Koliko znam mnogi su spremni na smanjivanje proizvodnje - kaže Željko Trnka, tajnik Udruge 'Slavonac'.

I tako, ona s početka teksta pomalo idilična i obećavajuća priča, na kraju se izgubi u stvarnim životnim problemima. Šteta će biti ako konjogojstvo u ovom kraju opet počne stagnirati, jer bi to ugrozilo ljepotu i autohtonost pašnjaka Iva, koji bi mogao postati i mala turistička ruralna atrakcija. Inače, ovakva staništa rijetka su i ugrožena Europi, a mogu se održavati i očuvati upravo ispašom stoke i redovnom košnjom.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U padu gnijezda stradale rode

  Tužan kraj

  U padu gnijezda stradale rode

  27.6.2018. | 17:20
  Gnijezdo je palo samo od sebe, nije bilo vjetra, vjerojatno jer je istrunula drvena konstrukcija.
  Gnijezdo je palo samo od sebe, nije bilo vjetra, vjerojatno jer je istrunula drvena konstrukcija.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Smijeh kao lijek

  Održana zanimljiva radionica

  Smijeh kao lijek

  8.2.2017. | 11:15
  Poruka ove radionice je: dolazite na posao i kući odlazite radosni, smireni i opušteni, a zato vam treba jednostavan alat-smijeh.
  Poruka ove radionice je: dolazite na posao i kući odlazite radosni, smireni i opušteni, a zato vam treba jednostavan alat-smijeh.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općina Dragalić

  Predstavljamo

  Općina Dragalić

  16.1.2013. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :