Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 3.5.2016. u 9:45
Prikaza: 1757
|
Autor: SBplus

Saborski zastupnik Davor Vlaović

Zbog loše podjele sredstava u Slavoniji se nekvalitetno živi

radiong
Foto: radiongSvečano obilježili Dan Općine Dragalić
 • radiong

Regionalizacija Hrvatske nije rješenje za stanovnike koji žive u ruralnim krajevima. Da bismo to postigli moramo njegovati zajedništvo i zajedničko djelovanje prema središnjoj državi kako bismo svim građanima osigurali život dostojan čovjeka, strančarenje nikada nije bio dobro za hrvatski narod.

DRAGALIĆ – Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, prisjećanjem na poginula branitelje te svetom misom mještani općine Dragalić obilježili su svoj dan i datum kada je u akciji Bljesak oslobođeno to područje, javlja radiong.

'Nezadovoljni smo pristupom informacijama, komunikacijom lokalne i središnje vlasti, nezadovoljni smo transferom sredstava, a rezultat je loš i nekvalitetan život u Slavoniji, u Dragaliću što rezultira iseljavanjem mladih i bezperspektivnošću.'

Načelnik općine Zvonimir Karlik tom je prigodom izrazio ponos što se nalazi na čelu Općine u kojoj je rođen, ali nije mogao ne izraziti i tugu zbog činjenice kako se na području Općine rađa sve manji broj djece. Pri tome je spomenuo želje i projekte blokirane od strane administracije i nebrige središnje vlasti, a bez kojih teško da će mladi imati podlogu za ostanak u Dragaliću i ostalim općinskim naseljima. Uvjete slične uvjetima koje imaju mladi u urbanim sredinama općina će moći pružiti završetkom projekta kanalizacije i izgradnjom školske sportske dvorane. Njima je u svom izvješću ključno mjesto dao načelnik Karlik.

Gosti su u Dragaliću bili saborski zastupnik i predsjednik HSS-a ŽO Brodsko-posavske Davor Vlaović, zamjenik ministra poduzetništva i obrta Mario Turalija, glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić, načelnici susjednih općina, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb u BPŽ Klara Šćuka i svi oni koji su imali potrebu stanovnicima općine reći svojim dolaskom „vi ste najveća vrijednost, jer prostor bez čovjeka koji živi u njemu nije prepoznatljiv i nema opstojnosti."

U ime načelnika prisutne je pozdravio načelnik općine Nova Kapela Ivan Šmit koji je potaknut poviješću Općine rekao: „U Domovinskom ratu, braneći Domovinu poginuli su deseci mladića, a depopulacijom: iseljavanjem i umiranjem naša sela ostaju bez tisuća mladih. Radimo zajedno, naš zadatak je stvoriti preduvjete kako bismo vratili život ruralnom prostoru."

Prisutne su pozdravili Ilija Ćorić i Mario Turalija te saborski zastupnik Davor Vlaović koji je rekao : "Nezadovoljni smo pristupom informacijama, komunikacijom lokalne i središnje vlasti, nezadovoljni smo transferom sredstava, a rezultat je loš i nekvalitetan život u Slavoniji, u Dragaliću što rezultira iseljavanjem mladih i bezperspektivnošću. Zato su sve oči uprte prema Vladi i Hrvatskom saboru. U Saboru ću uvijek iznijeti sve naše zajedničke probleme i lobirati za zajedničke, za vaše projekte”.

Što nam je činiti? - Ne smijemo šutjeti, dobro je da su i danas načelnici glasni i govore o problemima svojih lokalnih zajednica koje moraju opstati i ostati radi stanovnika koji u njima žive. Općine imaju ideje, projekte i ljudske potencijale što je dobro. Nije dobra centralizirana država kakvu danas imamo. Nužno je Hrvatsku decentralizirati, ali ne samo administrativno i alokacijom odgovornosti, Hrvatska mora biti fiskalno decentralizirana sa supsidijarnim odlučivanjem o investicijama. Regionalizacija Hrvatske nije rješenje za stanovnike koji žive u ruralnim krajevima. Da bismo to postigli moramo njegovati zajedništvo i zajedničko djelovanje prema središnjoj državi kako bismo svim građanima osigurali život dostojan čovjeka, strančarenje nikada nije bio dobro za hrvatski narod, a to nam se baš dogodilo na projektu vodovoda zapadne Slavonije - zaključio je Vlaović.

U Dragaliću se ipak povodom Dana Općine osjetio pobjednički duh, kojega nisu ubile niti teške ratne godine pod srpskom okupacijom, a nije ga uništila niti recesija koja je nadaju se iza njih, sigurni su da koliko god bilo teško moraju i mogu naprijed.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  veles

  veles

  Komentirano: 3.5.2016. | 16:35

  1

  "...Zbog loše podjele sredstava u Slavoniji se nekvalitetno živi.." koja prodaja demogogije i prazne slame... Loše se živi jer ste ju opljačkali, prodali,rasturili sve što je valjalo... Jednostavno pokrali... I to, zna se....plus ekipa ovih koji prodaju ovakvu maglu...
  Udarnik

  Udarnik

  Komentirano: 3.5.2016. | 14:33

  2

  Što drugo i očekivati od mega-uhljeba Vlaovića?

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Općina Dragalić i slične JLS biti ukinute?

  Još veća centralizacija države

  Hoće li Općina Dragalić i slične JLS biti ukinute?

  27.1.2017. | 10:45
  Ovi prostori ničim nisu zaslužili da odumru, naprotiv, stvoreni su za kvalitetan i lijep život, no ratne i tranzicijske posljedice te silna nebriga države doveli su do ukupne devastacije Slavonije.
  Ovi prostori ničim nisu zaslužili da odumru, naprotiv, stvoreni su za kvalitetan i lijep život, no ratne i tranzicijske posljedice te silna nebriga države doveli su do ukupne devastacije Slavonije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije to moj ulazak u Hrvatski sabor'

  Davor Vlaović:

  'Nije to moj ulazak u Hrvatski sabor'

  8.2.2016. | 12:07
  U Hrvatskom saboru ću govoriti u vaše ime i tražiti rješenja za bolje uvjete u poljoprivredi, pogotovo za konjogojstvo i druge vidove stočarstva.
  U Hrvatskom saboru ću govoriti u vaše ime i tražiti rješenja za bolje uvjete u poljoprivredi, pogotovo za konjogojstvo i druge vidove stočarstva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zlatko Bunjevac ponovo predsjednik Vijeća

  Općina Dragalić

  Zlatko Bunjevac ponovo predsjednik Vijeća

  20.6.2013. | 0:05
  U Općinskom vijeću HSS, s vijećnikom iz srpske nacionalne manjine, ima 7 mjesta, HDZ 3 mjesta, SDP i HDSSB po jedno mjesto.
  U Općinskom vijeću HSS, s vijećnikom iz srpske nacionalne manjine, ima 7 mjesta,
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Razminiranje najvažnije na 'proslavi s pokrićem'

  Dan Općine Dragalić

  Razminiranje najvažnije na 'proslavi s pokrićem'

  19.1.2013. | 0:03
  Zbog iznimno visokih standarda u radu, Hrvatski centar za razminiranje postao regionalni lider, spreman znanje i praksu izvoziti u ostatak svijeta.
  Zbog iznimno visokih standarda u radu, Hrvatski centar za razminiranje postao re
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Očistila 900 hektara miniranog područja

  Počinje razminiranje 20 ha

  Očistila 900 hektara miniranog područja

  6.9.2012. | 9:45
  Na području Hrvatske još uvije je preko 700 četvornih kilometara minsko sumnjivih površina, koje prema Strategiji nacionalne sigurnosti RH trebaju biti očišćene do kraja 2019.godine.
  Na području Hrvatske još uvije je preko 700 četvornih kilometara minsko sumnjivi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme kad se slavi obnova i izgradnja

  Već 17 godina

  Vrijeme kad se slavi obnova i izgradnja

  17.1.2012. | 19:45
  Godina pred nama je godina velike neizvjesnosti, ali i godina dodatnih očekivanja, koja su prije svega limitirana novim realnostima za koje u ovom trenutku ne mogu odrediti kvalifikacije.
  Godina pred nama je godina velike neizvjesnosti, ali i godina dodatnih očekivanj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I Dragalićani dočekali novi 'Društveni dom'

  Obnova traje

  I Dragalićani dočekali novi 'Društveni dom'

  31.10.2011. | 18:35
  Nazočni su se slajdovima podsjetili na izgled Dragalića nakon povratka iz progonstva, kako reče načelnik: „na ognjišta koja smo nazivali kućama, gdje smo se rađali, odrastali, živjeli, provodili starost i odlazili zauvijek“.
  Nazočni su se slajdovima podsjetili na izgled Dragalića nakon povratka iz progon
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro gradnja pogona za proizvodnju komposta

  Dan općine Dragalić

  Uskoro gradnja pogona za proizvodnju komposta

  22.1.2011. | 9:18
  Dan općine Dragalić bio je u znaku izgradnje dva kapitalna objekta. Općinski načelnik Zvonimir Karlik i Željko Mišić, predstavnik tvrtke „Novi kompost“ potpisali su ugovor o kupoprodaji prve zemljišne čestice u „Radnoj zoni Dragalić“
  Dan općine Dragalić bio je u znaku izgradnje dva kapitalna objekta.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općinsko vijeće o važnim pitanjima

  11. sjednica

  Općinsko vijeće o važnim pitanjima

  16.12.2010. | 8:32
  U petak, 17. prosinca 2010. godine, s početkom u 18.30 sati u prostorijama općinske vijećnice održat će se 11. Sjednica Općinskog vijeća Općine Dragalić
  U petak, 17. prosinca 2010. godine, Sjednica Općinskog vijeća