Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 31.10.2011. u 18:35
Prikaza: 1496
|
Autor: Franjo Samardžić

Obnova traje

I Dragalićani dočekali novi 'Društveni dom'

Dragalić : I Dragalićani dočekali novi 'Društveni dom'Društveni dom i katolička Crkva u Dragaliću(Foto: Franjo Samardžić)

Nazočni su se slajdovima podsjetili na izgled Dragalića nakon povratka iz progonstva, kako reče načelnik: „na ognjišta koja smo nazivali kućama, gdje smo se rađali, odrastali, živjeli, provodili starost i odlazili zauvijek“.

DRAGALIĆ - Bilo je u nedjelju, u Dragaliću, iznimno svečano. Okupili su se Dragalićani i stanovnici ostalih sela u općini kako bi na svečan način otvorili novi društveni dom. Izgrađen na temeljima starog doma, porušenog za vrijeme okupacije Dragalića, petnaest godina nakon povratka iz progonstva, obnove kuća, izgradnje komunalne i društvene infrastrukture, on danas simbolizira povratak ukupnog društvenog života. Aktivnosti udruga, društava i pojedinaca, koje su zbog prioritetnih poslova i obnove koja je značila stvaranje osnovnih uvjeta za život stanovništva, ponovo su dobile mjesto gdje će moći raditi i djelovati. Mještani su dobili prostor u kome će se moći okupljati i organizirati razne prigodne manifestacije i događanja.

Društveni dom otvorili su potpredsjednik Sabora Josip Friščić, župan Danijel Marišić i njegov zamjenik Davor Vlaović te načelnik Zvonimir Karlik. Odana je počast poginulim braniteljima i kod spomenika položeni vijenci i zapaljene svijeće, kroz Dragalić su prošle svečane slavonske zaprege, a na svoj prvi nastup na pozornici doma imali su KUD Dragalić i učenici Osnovne škole Dragalić.

Mještani Dragalića i ostalih mjesta u općini napunili su novi dom. Da to bude i emotivan skup pobrinuo se načelnik Zvonimir Kartlik, koji je evocirao sjećanja na najteže dane Dragalića i, kako je rekao, ratnu sudbinu koja je zadesila sva naselja u općini, koja su bila djelomično ili u potpunosti okupirana. Nazočni su se slajdovima podsjetili na izgled Dragalića nakon povratka iz progonstva, kako reče načelnik: „na ognjišta koja smo nazivali kućama, gdje smo se rađali, odrastali, živjeli, provodili starost i odlazili zauvijek". Govorio je o obnovi i razvoju, izgradnji infrastrukture i stvaranju boljih uvjeta života, primjerenih čovjeku.

- Poginulo je osam naših očeva, muževa, braće, sinova i naših prijatelja. Moramo reći da je to bilo vrijeme slave i ponosa jer uzdignute glave možemo reći da smo nesebično stavili na raspolaganje sve što smo imali za stvaranje neovisne Hrvatske države – kazao je načelnik Zvonimir Karlik ističući na kraju izlaganja opravdanost postojanja općine koja, kako je istaknuo, uz rezultate u obnovi i izgradnji, ima stabilan općinski proračun i nije nikome dužna.

- Tamo gdje je nekad bila prva crta obrane, ne samo ovog kraja, nego i Hrvatske, imamo čast, zadovoljstvo i sreću da se završio jedan ovakav objekt, značajan za mjesto i širu okolicu i općinu. Objekt koji će služiti za realizaciju pojedinih programa, okupljanje i obnovu onog života koji je nekada funkcionirao. Ovaj objekt potvrđuje opravdano formiranje Ministarstva regionalnog razvoja, opravdava 1100 objekata koji su kroz ovo ministarstvo izgrađeni ili su pri završetku – kazao je Josip Friščić.

- Sve nas je načelnik dirnuo sa svojim emotivnim govorom i ljubavi čovjeka koji voli svoj rodni kraj. Hvala vam načelniče. Ovaj dom je obnovljen na temeljima starog doma. Ne smijemo zaboraviti tragediju Dragalića i ovog dijela Hrvatske. Trebamo graditi demokratsko društvo i Hrvatsku po mjeri svakog čovjeka i živjeti u suživotu. Nikada ne smijemo zaboraviti ratnu tragediju i naše hrvatske branitelje – kazao je župan Danijel Marušić i zahvalio se Vladi Hrvatske, ministru Pankretiću i potpredsjedniku Sabora Friščiću na pomoći u izgradnji doma u Dragaliću i realizaciji drugih projekta u županiji.

- Čestitke rukovodstvu općine Dragalić, zahvala Ministarstvu regionalnog razvoja i Vladi RH što su omogućili da se kroz projekte ravnomjernog razvoja Hrvatske dogodi otvaranje ovog doma u Dragaliću vrijednog 3,5 milijuna kuna. Puno je vrjedniji za žitelje općine Dragalić jer sada imaju mjesto gdje će se okupljati i imati mjesto i prostor za rad novoosnovanog KUD-a i drugih udruga. To je velik doprinos nakon povratka iz progonstva i obnove kuća – kazao je zamjenik župana Davor Vlaović.

 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Općina Dragalić i slične JLS biti ukinute?

Još veća centralizacija države

Hoće li Općina Dragalić i slične JLS biti ukinute?

27.1.2017. | 10:45
Ovi prostori ničim nisu zaslužili da odumru, naprotiv, stvoreni su za kvalitetan i lijep život, no ratne i tranzicijske posljedice te silna nebriga države doveli su do ukupne devastacije Slavonije.
Ovi prostori ničim nisu zaslužili da odumru, naprotiv, stvoreni su za kvalitetan i lijep život, no ratne i tranzicijske posljedice te silna nebriga države doveli su do ukupne devastacije Slavonije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog loše podjele sredstava u Slavoniji se nekvalitetno živi

Saborski zastupnik Davor Vlaović

Zbog loše podjele sredstava u Slavoniji se nekvalitetno živi

3.5.2016. | 9:45
Regionalizacija Hrvatske nije rješenje za stanovnike koji žive u ruralnim krajevima. Da bismo to postigli moramo njegovati zajedništvo i zajedničko djelovanje prema središnjoj državi kako bismo svim građanima osigurali život dostojan čovjeka, strančarenje nikada nije bio dobro za
Regionalizacija Hrvatske nije rješenje za stanovnike koji žive u ruralnim krajevima. Da bismo to postigli moramo njegovati zajedništvo i zajedničko djelovanje prema središnjoj državi kako bismo svim građanima osigurali život dostojan čovjeka, strančarenje nikada nije bio dobro za
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije to moj ulazak u Hrvatski sabor'

Davor Vlaović:

'Nije to moj ulazak u Hrvatski sabor'

8.2.2016. | 12:07
U Hrvatskom saboru ću govoriti u vaše ime i tražiti rješenja za bolje uvjete u poljoprivredi, pogotovo za konjogojstvo i druge vidove stočarstva.
U Hrvatskom saboru ću govoriti u vaše ime i tražiti rješenja za bolje uvjete u poljoprivredi, pogotovo za konjogojstvo i druge vidove stočarstva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zlatko Bunjevac ponovo predsjednik Vijeća

Općina Dragalić

Zlatko Bunjevac ponovo predsjednik Vijeća

20.6.2013. | 0:05
U Općinskom vijeću HSS, s vijećnikom iz srpske nacionalne manjine, ima 7 mjesta, HDZ 3 mjesta, SDP i HDSSB po jedno mjesto.
U Općinskom vijeću HSS, s vijećnikom iz srpske nacionalne manjine, ima 7 mjesta,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razminiranje najvažnije na 'proslavi s pokrićem'

Dan Općine Dragalić

Razminiranje najvažnije na 'proslavi s pokrićem'

19.1.2013. | 0:03
Zbog iznimno visokih standarda u radu, Hrvatski centar za razminiranje postao regionalni lider, spreman znanje i praksu izvoziti u ostatak svijeta.
Zbog iznimno visokih standarda u radu, Hrvatski centar za razminiranje postao re
SBplus.hr, Slavonski Brod : Očistila 900 hektara miniranog područja

Počinje razminiranje 20 ha

Očistila 900 hektara miniranog područja

6.9.2012. | 9:45
Na području Hrvatske još uvije je preko 700 četvornih kilometara minsko sumnjivih površina, koje prema Strategiji nacionalne sigurnosti RH trebaju biti očišćene do kraja 2019.godine.
Na području Hrvatske još uvije je preko 700 četvornih kilometara minsko sumnjivi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme kad se slavi obnova i izgradnja

Već 17 godina

Vrijeme kad se slavi obnova i izgradnja

17.1.2012. | 19:45
Godina pred nama je godina velike neizvjesnosti, ali i godina dodatnih očekivanja, koja su prije svega limitirana novim realnostima za koje u ovom trenutku ne mogu odrediti kvalifikacije.
Godina pred nama je godina velike neizvjesnosti, ali i godina dodatnih očekivanj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro gradnja pogona za proizvodnju komposta

Dan općine Dragalić

Uskoro gradnja pogona za proizvodnju komposta

22.1.2011. | 9:18
Dan općine Dragalić bio je u znaku izgradnje dva kapitalna objekta. Općinski načelnik Zvonimir Karlik i Željko Mišić, predstavnik tvrtke „Novi kompost“ potpisali su ugovor o kupoprodaji prve zemljišne čestice u „Radnoj zoni Dragalić“
Dan općine Dragalić bio je u znaku izgradnje dva kapitalna objekta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Općinsko vijeće o važnim pitanjima

11. sjednica

Općinsko vijeće o važnim pitanjima

16.12.2010. | 8:32
U petak, 17. prosinca 2010. godine, s početkom u 18.30 sati u prostorijama općinske vijećnice održat će se 11. Sjednica Općinskog vijeća Općine Dragalić
U petak, 17. prosinca 2010. godine, Sjednica Općinskog vijeća