Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 1.7.2016. u 18:00
Prikaza: 2314
|
Autor: Vjekoslav Hudolin

Uz oca i stričeve

Umirovljeni policajac naslijedio je obiteljsku tradiciju

Vjeko Hudolin
Foto: Vjeko HudolinMarko Stanić iz Dragalića sa svojim pčelama
 • Vjeko Hudolin

Umirovljeni policajac Marko Stanić pčelarstvom se bavi 35 godina. Naslijedio je obiteljsku tradiciju od svoga djeda imenjaka koji se time bavio u Hercegovini.

DRAGALIĆ - Za mnoge pčelare ova godina je jako loša, neki kažu katastrofalna zbog jakog kasnog mraza koji je 26. travnja nanio velike štete osobito voćarima, vinogradarima, ali i pčelarima. Procjenjuju da će ovo biti jedna od najlošijih i najtežih godina u pčelarstvu. Ipak ima lokacija i pčelara kojima je nešto i medilo, poput pčelinjaka Marka Stanića iz Dragalića kod Nove Gradiške, piše Agroklub.

Pčelar Stanić odlično surađuje sa Mihajlom Rapaićem iz Nove Gradiške, ocem proslavljenog nogometnog reprezentativca Milana Rapaića Mikija, koji se također godinama bavi pčelarstvom. 

"Mraz je načinio veliku štetu na bagremu i amorfi, glavnim pčelinjim pašama na našem području. Dobar dio bagrema je izmrznuo, a ono malo što je ostalo cvjetalo je u vrijeme kiša. Izmrznuo je i velik dio amorfe koje na ovom području ima puno, ali je naknadno cvjetala. Nasreću, pčele su mi od ranog proljeća do kraja lipnja ipak unijele nešto miješanog meda tako da smo ovih dana i vrcali", kaže Stanić.

Donekle zadovoljan sezonom

Naglašava da je ova godina osobito karakteristična po velikom rojenju, imao je, kaže, više od stotinu rojeva od čega je pedesetak prodao, a sa otprilike isto toliko popunio košnice iz kojih je lani prodao četrdesetak društava.

"Kada razgovaram sa ostalim pčelarima većina ih se žale na lošu sezonu. S obzirom kakva je godina ja sam donekle zadovoljan. Bilo je nešto miješanog meda, u posljednje vrijeme medila je lipa, bilo je dosta divlje kupine, ima dosta bijele djeteline, u blizini ima i nešto površina pod suncokretom, ovo područje bogato je zlatošipkom i metvicom, a ima i nešto livadskog cvijeća, pa se nadam da će još malo mediti i da ćemo vrcati", kaže Stanić.

Zbog visokih temperatura posljednjih nekoliko dana, pčele su na ulazu u košnice stvarale tzv. brade, kako bi regulirale temperaturu u košnicama. Nakon vrcanja Stanić će krenuti sa ljetnim prihranjivanjem pčela, a od poslova koji slijede kaže da je važno na vrijeme obaviti tretiranje pčelinjih zajednica protiv varoe.

"Zadovoljan sam lokacijom svog stacionarnog pčelinjaka u Donjim Bogićevcima, jer je to područje bogato pčelinjim pašama, nema prskanja pesticidima, priroda je čista", naglašava on.

Stanić nema problema sa plasmanom meda. Ima dosta stalnih kupaca, glavninu prodaje na kućnom pragu, a na najave da bi zbog loše sezone i manje proizvodnje meda taj slatki pčelinji proizvod mogao poskupjeti, kaže da neće mijenjati cijenu - i dalje kilogram meda prodaje po 40 kuna.

Pčelarstvo tradicija u obitelji Stanić

Ovaj umirovljeni policajac pčelarstvom se bavi 35 godina. Naslijedio je, kaže, obiteljsku tradiciju od svoga djeda imenjaka Marka koji se time bavio u Hercegovini. Nakon što se prije šezdesetak godina njegova obitelj doselila u Dragalić pčelarstvom su se nastavili baviti Markov otac Petar te stričevi Mato i Luka. A kada je prije nekoliko godina ostao bez posla u Švicarskoj i njegov najmlađi stric Vlado počeo je pčelariti sa desetak košnica, a sada ih veća ima stotinjak i to mu je, kaže, glavno zanimanje.

U posljednje vrijeme pčelare i Markov brat Petar i nećak Kruno, tako da vrijedna obitelj Stanić uvelike doprinosi razvoju pčelarstva u tom dijelu zapadne Slavonije. Iako je njegov pčelinjak sa nešto više od 100 društava stacioniran na području posebne državne skrbi gdje je mnogo zapuštenih površina bogatih pčelinjim pašama, povremeno i seli svoje pčele. Primjerice, prije dvije godine košnice je odvezao na sjemenski suncokret u Medarima. Iako nije puno medilo, Marko je bio zadovoljan jer mu je plaćeno stotinjak kuna po pčelinjem društvu za uslugu oprašivanja.

Surađuju i doniraju

Ovaj pčelar odlično surađuje sa Mihajlom Rapaićem iz Nove Gradiške, ocem proslavljenog nogometnog reprezentativca Milana Rapaića Mikija, koji se također godinama bavi pčelarstvom. Članovi su novogradiške Pčelarske udruge "Nektar" i međusobno se ispomažu u glavnim radovima, a zajednički su nabavili pčelarski pribor: novu vrcaljku, kadu za vrcanje, topionik za saće, otklapač saća, prešu za satne osnove, mlin za usitnjavanje šećera od kojeg prave pogače i ostale potrepštine.

"Novom opremom i priborom uvelike smo si olakšali rad, a ovako zajedničko ulaganje nam je racionalnije. Pomažemo i drugim prijateljima pčelarima, osobito početnicima", kaže Stanić.

U godinama kada izdašnije medi doniraju med najpotrebnijima. Posljednjih godina darovao je taj slatki pčelinji proizvod Župi Gornji Bogićevci, slavonskobrodskom Centru za rehabilitaciju invalidne djece "Zlatni cekin" i Domu za starije i nemoćne "Dragi bližnji" u Cagama kod Okučana koji vode časne sestre Klanjateljice krvi Kristove.

Donacije meda išle su Župi Gornji Bogićevci, slavonskobrodskom Centru za rehabilitaciju invalidne djece "Zlatni cekin" i Domu za starije i nemoćne "Dragi bližnji" u Cagama kod Okučana.

Radna i psihoterapija

Umirovljeničke dane najradije i najviše provodi u pčelinjaku pokraj svojih vrijednih zajednica o kojima skrbi i kojima poklanja puno ljubavi, vremena i pažnje. Uživa u tome, to mu je svojevrsna radna terapija. Osim toga, svojoj obitelji kroz pčelarstvo osigura dodatan prihod, a voli, kaže, kada može i druge darivati.

"Pčelarstvom se bavim 35 godna, to mi je i terapija i psihička i fizička. Odmaram se, zaboravim na sva ratna događanja koje sam proživio kao branitelj, uz pčele pronalazim svoj mir.

Znam kako pčele dišu, i one znaju kako ja dišem. Dobro surađujemo. Svi proizvodi su ljekoviti: med, propolis, cvjetni prah, matična mliječ, pčelinji otrov. To, kaže, najbolje potvrđuju moj vitalni prijatelj 79-godišnji Mihajlo koji na godinu pojede do 50 kilograma meda, a i otac Petar koji uspješno pčelari i u 88 godini života", kaže Stanić, nadajući se da će u nastavku sezone vrijeme i pčelinje paše ići na ruku pčelarima.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad višnje dozriju u studenom

  Sličice iz prirode

  Kad višnje dozriju u studenom

  14.11.2018. | 16:30
  U voćnjaku Tome Medunića dozrele su višnje, a da je lijepo i toplo vrijeme posljednjih tjedana 'zbunilo' prirodu dokaz su i zrele jagode, maline, samonikle rajčice...
  U voćnjaku Tome Medunića dozrele su višnje, a da je lijepo i toplo vrijeme posljednjih tjedana 'zbunilo' prirodu dokaz su i zrele jagode, maline, samonikle rajčice...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Naoko laka zarada

  Lijeska i lješnjaci

  Naoko laka zarada

  8.12.2017. | 9:15
  Najviše prodajemo na kućnom pragu, preko prijatelja, poznanika, nikada nismo prodavali na veliko nekim tvrtkama i otkupljivačima preko neke tvrtke. Uspijemo ga prodati jer je godina duga, a lješnjak se može čuvati, možemo ga prodavati od sada do početka sljedeće sezone branja.
  Najviše prodajemo na kućnom pragu, preko prijatelja, poznanika, nikada nismo prodavali na veliko nekim tvrtkama i otkupljivačima preko neke tvrtke. U uspijemo ga prodati jer je godina duga, a lješnjak se može čuvati, možemo ga prodavati od sada do početka sljedeće sezone branja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I u devetom desetljeću obrađuje 10 jutara i uzgaja svinje

  PG Mrmak

  I u devetom desetljeću obrađuje 10 jutara i uzgaja svinje

  22.10.2017. | 9:10
  "Još me zdravlje dobro služi, osjećam se dobro, uživam u svim tim poljoprivrednim poslovima", kaže Nedjeljko Mrmak kojemu pomažu supruga, sin, ali i vrijedni unuk Daniel.
  "Još me zdravlje dobro služi, osjećam se dobro, uživam u svim tim poljoprivrednim poslovima", kaže Nedjeljko Mrmak kojemu pomažu supruga, sin, ali i vrijedni unuk Daniel.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pčele s medom vadio sam i iz kućnog dimnjaka

  Šaptač Marko:

  Pčele s medom vadio sam i iz kućnog dimnjaka

  4.6.2017. | 13:05
  Marko Stanić (59) iz Dragalića 35 godina se bavi pčelarstvom. Upozorava kako je pčelarstvo kod nas palo na najniže grane. Uvozi se med sumnjive kvalitete, a naš izvozi u Njemačku.
  Marko Stanić (59) iz Dragalića 35 godina se bavi pčelarstvom. Upozorava kako je pčelarstvo kod nas palo na najniže grane. Uvozi se med sumnjive kvalitete, a naš izvozi u Njemačku.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : OPG iznikao iz pepela danas znači život za mlade

  OPG Trnka

  OPG iznikao iz pepela danas znači život za mlade

  21.11.2016. | 19:00
  Nakon povratka iz petogodišnjeg progonstva Danijel Trnka i njegov sin Željko iz Dragalića u zapadnoj Slavoniji počeli su obnavljati i proširivati poljoprivrednu proizvodnju i praktično iz pepela stvorili uzorno gospodarstvo na kojemu su se zaposlili Željkovi sinovi Silvio i Krist
  Nakon povratka iz petogodišnjeg progonstva Danijel Trnka i njegov sin Željko iz Dragalića u zapadnoj Slavoniji počeli su obnavljati i proširivati poljoprivrednu proizvodnju i praktično iz pepela stvorili uzorno gospodarstvo na kojemu su se zaposlili Željkovi sinovi Silvio i Krist
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tuča "požnjela" uljanu repicu

  Posljedice nevremena

  Tuča "požnjela" uljanu repicu

  28.6.2016. | 19:00
  Za svega osam minuta jaka je tuča uništila svu uljanu repicu koju je Željko Trnka zasijao na 34 hektara svog Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva. Olujno nevrijeme praćeno jakom tučom treća je velika nepogoda koja je od travnja do sada poharala zapadnu Slavoniju, a bez uroda s
  Za svega osam minuta jaka je tuča uništila svu uljanu repicu koju je Željko Trnka zasijao na 34 hektara svog Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva. Olujno nevrijeme praćeno jakom tučom treća je velika nepogoda koja je od travnja do sada poharala zapadnu Slavoniju, a bez uroda s
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuli od nule - sad obrađuju 70 hektara zemlje

  OPG Matijašević

  Krenuli od nule - sad obrađuju 70 hektara zemlje

  18.6.2016. | 11:30
  Unatoč mnogobrojnim problemima u poljoprivredi Katica Strilić Matijašević i njezin suprug Slađan iz Dragalića kod Nove Gradiške kažu da se može živjeti od poljoprivrede, ali uz svaštarenje, puno rada i odricanja svih članova obitelji i dobru organizaciju poslova.
  Unatoč mnogobrojnim problemima u poljoprivredi Katica Strilić Matijašević i njezin suprug Slađan iz Dragalića kod Nove Gradiške kažu da se može živjeti od poljoprivrede, ali uz svaštarenje, puno rada i odricanja svih članova obitelji i dobru organizaciju poslova.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ekološki uzgoj oraha na 59 hektara

  Na proljeće

  Ekološki uzgoj oraha na 59 hektara

  16.12.2015. | 11:26
  Na proljeće tvrtka Zeleni Orah planira početi s podizanjem nasada sadnica oraha. Riječ je o površini od oko 59 hektara, za što je tvrtka s državom sklopila Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta na razdoblje od 50 godina.
  Na proljeće tvrtka Zeleni Orah planira početi s podizanjem nasada sadnica oraha. Riječ je o površini od oko 59 hektara, za što je tvrtka s državom sklopila Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta na razdoblje od 50 godina.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bolje da izumre selo nego običaji'

  Čuvaju tradiciju

  'Bolje da izumre selo nego običaji'

  28.11.2015. | 9:45
  Iako je sve više seoskih gospodarstava koja odustaju od svinjokolje, u Slavoniji se ipak ne gasi ta tradicija spremanja mesa i mesnih prerađevina. Još je mnogo čuvara tih, kako kažu, lijepih slavonskih običaja rada i druženja
  Iako je sve više seoskih gospodarstava koja odustaju od svinjokolje, u Slavoniji se ipak ne gasi ta tradicija spremanja mesa i mesnih prerađevina. Još je mnogo čuvara tih, kako kažu, lijepih slavonskih običaja rada i druženja
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Samozapošljavanje u vlastitom gospodarstvu

  OPG Stanić

  Samozapošljavanje u vlastitom gospodarstvu

  9.3.2015. | 9:33
  Vlado Stanić iz Dragalića veliki je zaljubljenik u pčelarstvo. Iako je od malih nogu zavolio te vrijedne kukce, koji proizvode slatki med i druge vrijedne i ljekovite proizvode, nikada, kaže, nije ni sanjao da će mu to jednog dana biti osnovno zanimanje. Pčelarstvo mu je i ljubav
  Vlado Stanić iz Dragalića veliki je zaljubljenik u pčelarstvo. Iako je od malih nogu zavolio te vrijedne kukce, koji proizvode slatki med i druge vrijedne i ljekovite proizvode, nikada, kaže, nije ni sanjao da će mu to jednog dana biti osnovno zanimanje. Pčelarstvo mu je i ljubav
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kriminal u trgovini pesticidima?

  Povrat ambalaže

  Kriminal u trgovini pesticidima?

  4.2.2015. | 9:09
  prodaju li neki distributeri na hrvatskom tržištu ilegalno zaštitna sredstva? Upućeni kažu da su velik problem uvoz i šverc iz susjednih država.
  prodaju li neki distributeri na hrvatskom tržištu ilegalno zaštitna sredstva? Upućeni kažu da su velik problem uvoz i šverc iz susjednih država.

  Općina Dragalić

  Natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta

  3.1.2011. | 18:43
  Javno otvaranje ponuda biti će 18. siječnja 2011. godine u 12.00 sati u velikoj sali Vatrogasnog doma u Dragaliću.
  Javno otvaranje ponuda biti će 18. siječnja 2011. godine u 12.00 sati
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :