Život : Vjerski život

Objavljeno: 4.11.2016. u 23:55
Prikaza: 21427
|
Autor: JZ/SBplus

Puno Andrijevčana

Na lijep način oprostili se od svog župnika

JZ/SBplus
Foto: JZ/SBplusAndrijevački župnik Nikica Mihaljević
  • JZ/SBplus

Jedan od običaja kršćana jeste paljenje svijeća u prozoru pokojnikove kuće, što uključuje i molitvu za svjetlost vječnu. Ta gesta očituje povezanost s pokojnima, koja nadilazi smrt. To su znakovi ljubavi i osobne nade u prekogrobni život s Bogom.

Nakon što su danas u Đakovu sahranili svog župnika Nikicu Mihaljevića - koji je s njima živio i Bogu se molio 33 godine - večeras, Andrijevčanke i Andrijevčani, posebno oni iz 'šokačkog kraja', u prozorima svojih kuća zapalili su svijeće, kao da je preminuo njihov ukućanin, i na taj način poslali su poruku 'otišao je jedan od nas'.
Vjerojatno su, kao nikad dosad, ponavljali: 'Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna neka mu svijetli!'.

DONJI ANDRIJEVCI / ĐAKOVO - U srijedu 2. studenoga 2016., u 63. godini života i 39. godini svećeništva, u župnom stanu u Donjim Andrijevcima, preminuo je preč. Nikica Mihaljević, župnik i dekan Velikokopaničkog dekanata. Misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Andrije u Donjim Andrijevcima, u suslavlju s generalnim vikarom mons. Ivanom Ćurićem i sedamdesetak svećenika, predvodio je u petak. 4. studenoga đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

Osvjetljujući život i djelo preč. Mihaljevića, nadbiskup Hranić istaknuo je kako je uistinu bio dobar svećenik, zauzet, marljiv i radin župnik, prije svega pastoralni radnik, obnavljajući uz to sustavno i sve crkvene zgrade u župi i filijalama, brinući se da osigura pastoralno-katehetski prostor te rekreativne prostore za ministrante, djecu i mlade.

„Kroz više od 15 godina paralelno je bio veoma angažiran i biskupijski povjerenik za pastoral ministranata. Animirao je i svećenike u biskupiji za rad s ministrantima te organizirao brojne susrete za ministrante. Trudio se oko buđenja novih svećeničkih i redovničkih zvanja. Organizirao je šivanje i raspačavao ministrantska odijela. Tijekom rata, tijekom više od dvije godine, bio je i vojni kapelan, kada je angažirao 30-ak obitelji koje su pravile i vojnicima darivale krunice. Poslije rata bio je i istaknuti društveni radnik: sudjelovao je u obnovi KUD-a, u radu Vatrogasnog društva, u organiziranju različitih crkvenih priredbi i društvenih svečanosti, u djelovanju kluba za liječenje bolesti ovisnosti i u organiziranju obilježavanja različitih značajnih događaja. Posljednjih desetak godina intenzivno se bavio apostolatom molitve te organiziranjem tiska i širenjem molitvenika. Posljednje tri godine bio je dekan ovoga Velikokopaničkog dekanata i kroz isto vrijeme i nadbiskupijski delegat za Apostolat molitve. Zgusnut i ispunjen, svestran svećenički život", rekao je nadbiskup Đuro.

Naglasivši kako je vlč. Nikica bio jedan od onih koji je uistinu volio svoje svećeničko zvanje i uvijek ga s radošću obavljao, nadbiskup je dodao: „Iako je kao svećenik i župnik uživao ugled i poštovanje mnogih, bio je svjestan i svojih ljudskih granica. Zbog toga je uvijek pokazivao naglašenu notu ljudskosti te solidarnosti s onima koji pate. Znao je biti malen i ponizan te je pokazivao širinu srca i poštovanje prema onima koje su drugi osuđivali i odbacivali. Dragi Nikice, hvala Ti za sve. Poput svetoga Pavla, dobar si boj bio, trku završio. I sada Ti pripada neuveli vijenac slave. U zajedništvu s Trojedinim Bogom budi i nama, svećenicima i vjernicima, podrška i zagovornik." Na kraju homilije nadbiskup je pozvao okupljene vjernike da mole za nova svećenička i redovnička zvanja za tolike potrebe Nadbiskupije.

Koliko su voljeli svoga župnika pokazali su toga dana njegovi Andrijevčani i Perkovčani, isprativši ga na posljednji počinak po starim slavonskim običajima, uistinu dostojanstveno. Prerana smrt dragog župnika nikoga od njih nije ostavila ravnodušnim te ni oni sariji, a i brojni mladi, nisu skrivali suze, naglašavajući kako im je vlč. Nikica bio i župnik i otac i brat i prijatelj, brinući se za njih i duhovno i materijalno, uvijek pomažući konkretno.

Iskazao je to u svom oproštajnom govoru uime svećenika Velikokopaničkog dekanata vlč. Marko Gaćarić, naglasivši kako je vlč. Nikica bio omiljen među svećenicima u dekanatu zbog svoje dobre suradnje s njima. „Obnovio je posjećivanje župa za crkvene patrone, posjećivanje svećenika za imendane, međusobnu suradnju ispovijedanja, što je pomoglo većoj povezanosti i međusobnom zadovoljstvu. Organizarao je velika zajednička dekanatska hodočašća te je među vjernicima cijelog dekanata bio omiljen. Bio je neumoran kada je trebalo govoriti i svjedočiti o molitvi i milorđu Božjem te je nas svećenike poticao da se svaka naša prigodna tema temelji na mislima Svetoga Oca i govori o milosrđu Božjem", rekao je među ostalim župnik Gaćarić.

Uz zahvalu za puno dobra koje im je učinio u 32 godine župničke službe, baš onako kako je on njih poučavao i odgajao, riječima „Neka Ti se vidi pred Gospodinom", oprostili su se od svoga župnika uime Općine Donji Andrijevci načelnik Tomislav Marijanović, a uime župljana vjeroučiteljica Mirjana Đurašinović.

Lijes s pokojnikom na putu prema Đakovu zastao je kratko ispred filijalne crkve u Perkovicima, koja ga je, poput crkve u Andrijevcima, ispratila zvukom svojih zvona. Nema kuće u Andrijevcima i Perkovcima na čijim prozorima tih dana nije gorio lampion, niti župljana koji su skrivali svoje emocije. „Posljednje što vam od srca poklanjam" - pisalo je uz stol na kojemu su bili brojni molitvenici, koje je pokojnik revno izdavao, a svi su ih mogli uzeti.

Ukop na Gradskom groblju u Đakovu

Dostojanstven je bio i ukop na Gradskom groblju u Đakovu. Uz više od stotinu svećenika, redovnika i redovnica te mnoštvo vjernika, sprovodne obrede predvodio je generalni vikar mons. Ćurić, u zajedništvu s nadbiskupom Hranićem i nadbiskupom u miru Marinom Srakićem.

Oproštajni govori

Od pokojnika se uime svećenika Nadbiskupije i svoje rodne župe oprostio mons. Luka Marijanović. Kao rođeni Andrijevčanin zahvalio je župniku Mihaljeviću na svemu što je učinio za andrijevačku župu, na ljubavi i prijateljstvu, gostoprimstvu u svome domu, zajedničkom sudjelovanje u svim radostima, nadama i tjeskobama, na svim jasnim, razgovjetnim i razumljivim propovjedima, na podupiranju suvremnih religioznim pokretima u Katoličkoj Crkvi.

„U svom pastoralnom radu istaknuo si se na više područja, na nekima čak izrazito i uzorno, štoviše, vrhunski, kao što je bio rad s ministrantima, počevši od njihova doličnog liturgijskog odijevanja i sve dalje, u biblijskom apostolatu također, još od bogoslovih dana te u molitvenom apostolatu. Na poticaj samih vjernika dao si im brojne lijepe i vrijedne molitvenike, koje će imati u rukama i napredovati u pobožnosti i duhovnosti. Malo je tko tako zauzeto radio za naše ministrante kao ti, okupljajući ih u  Marijinom domu u Brdoskom Brdu, držeći im duhovne vježbe prilagođene njima, pružao duhovnu literaturu u ruke i u tom pogledu surađivao i sa sveučilišnom profesorima, kao i s kolegama župnicima. Naša Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ima šezdesetak tvojih različitih naslova, i svaki je priča za sebe. To je pokazatelj kako si razumio trenutak vjerničkog života i nastojao pomoći.

Uočio si svako zlo u selima, napose alkoholizam, te si godinama do zadnjeg vodio Klub liječenih alkoholičara. Župni prostori i dvorane, kao i naš katolički dom, bili su otvoreni za svaku dobru inicijativu. Tvoj se glas i danas čuje na dva javna telefonska automata duhovne pomoći. Po aktivnostima župnog Caritasa župa je nadaleko prepoznatljiva. Rijetki su takvi koji bi nabavili poljoprivredni stroj i darivali ga obitelj s brojnom djecom da si sami pribave kruh.  S pravom su te tvoji župljani opisivali da si jednako pomagao i Perkovčanima i Andrijevčanima, ne praveći razlike. U Domovinskom ratu bio si po rovovima s našim vojnicima, a otvorio si svoj dom i prognanicima. Tvoja adresa bila je adresa i nekim svećenicima iz Bosanske Posavine. Poticao si župljane da čuvaju prirodu. Bio si s današnjom liturgijom suvremeni nasljedovatelj sv. apostola Pavla. Toliko si puta ponavljao, ako želite biti Kristovi, imate biti Pavlovim nasljedovateljima, kao što je i on bio Kristov. Daj Bože da djela i radi koji si činio urode obilnim plodom, osobito novim, tako potrebnim duhovnim zvanjima u našoj župi", poručio je među ostalim mons. Marijanović.

Uime ministranata posljednji pozdrav uputio je vlč. Dejan Henčić, nadbiskupijski povjerenik za pastoral ministranata. On je naglasio kako je vlč. Nikica, koji je za sebe znao reći da je prijatelj ministranata, uistinu to i bio. „Odgajali ste ih svojim primjerom, susretali s osmjehom koji je uvijek nosio radost, stvarao raspoloženje i zadovoljstvo u dječjim i mladenačkim srcima, vodeći ih Isusovim putem, uz osobnu i zajedničku molitvu. Svjedočili ste svećenički poziv, potičući ih te su mnogi krenuli putem svećeništva", ustvrdio je vlč. Henčić.

Uime mještana Starih Perkovaca od pokojnika se oprostila načelnica Općine Vrpolje Ankica Zmajić, a u ime branitelja Anto Lasić. Oni su također istaknuli zauzetost i otovrenost vlč. Mihaljevića u svim vjerskim i društvenim događanjima, ustvrdivši kako je napose bilo prepoznatljiva njegova briga za naše branitelje za vrijeme i poslije Domovinskoga rata, za riječi optimizma i ohrabrenja, te silne, silne krunice koje je dijelio vojnicima, ulijevajući im tako snagu i odlučnost, za riječi utjehe njihovim roditeljima kada bi koji poginuo, zbog čega ga je Redom hrvatskog trolista odlikovao dr. Franjo Tuđman.

Gromkim glasovima i punim srcem zahvalili su svome župniku pjesmom oni najmlađi - ženska pjevačka skupina KUD-a Ravnica iz Starih Perkovaca. Dirljiv je potom bio i posljednji oproštaj sa svojim župnikom njegovih sadašnjih i prijašnjih dvjestotinjak ministranata, koji su, prilazeći u povorci, na grob polagali bijele ruže. Pripravu oproštaja i sprovoda, uz sudjelovanje brojnih župnih suradnika i više ustanova društvenoga i kulturnoga života, koordinirali su kanonik mons. Luka Strgar i garčinski župnik preč. Mato Knežević.

Preč. Nikica Mihaljević rođen je 5. siječnja 1954. u Zloselima (Kupres) u Bosni i Hercegovini od oca pokojnog Nedjeljka i majke Joke rođene Ivić. Kad je imao pet mjeseci s roditeljima je došao u Sarvaš kod Osijeka. Ondje je proveo djetinjstvo i pohađao osnovnu školu. Srednju školu pohađao je u Elektro-metalskom školskom centru u Osijeku, a u 19. godini života odlučio se za duhovni poziv, kada je primljen u Bogosloviju u Đakovu. Teološki studij pohađao je u Đakovu od 1972.-1978. godine, uz prekid radi odsluženja vojnog roka. Za svećenika ga je na Petrovo 1978. godine u katedrali u Đakovu zaredio pok. biskup Ćiril Kos. Devet mjeseci bio je kapelan u Nijemcima, dvije godine župnik u Srijemskoj Kamenici, a potom je tri i pol godine bio župnik u Sotinu. Od 1984. župnik je u Donjim Andrijevcima, a od 2013. dekan Velikokopaničkoga dekanata. Također je vršio službu nadbiskupijskog delegata Apostolata molitve.

Brankica Lukačević

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
brodanka_sb

brodanka_sb

Komentirano: 5.12.2016. | 12:02

1

Mir bozji.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tradicionalne andr'evačke 'Žive jaslice'

Oni su uvijek u nečemu najbolji bili

Tradicionalne andr'evačke 'Žive jaslice'

26.12.2017. | 12:01
Nakon "paljenja svjetla", mlađe generacije Andrijevčana posegnuli su za nešto starijim običajima te su osmislili i uspješno počeli organizirati dvije nove manifestacije: "Oj, samice, drvo javorovo, 'ko te sviro nikad ne bolovo" i "Žive jaslice".
Nakon "paljenja svjetla", mlađe generacije Andrijevčana posegnuli su za nešto starijim običajima te su osmislili i uspješno počeli organizirati dvije nove manifestacije: "Oj, samice, drvo javorovo, 'ko te sviro nikad ne bolovo" i "Žive jaslice".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Crkva u jednom danu 'odrađuje' dva blagdana?

Prvi studeni nije Dušni dan

Zašto Crkva u jednom danu 'odrađuje' dva blagdana?

1.11.2017. | 23:40
Nakon prolaska polumračnom Grobljanskom ulicom i dolaska pred potpuno zamračenu mrtvačnicu, čovjek se baš i ne osjeća ugodno. Na sreću, sadašnji i bivši mještani te njihova rodbina i prijatelji puno su bolji od općinskog čelništva
Nakon prolaska polumračnom Grobljanskom ulicom i dolaska pred potpuno zamračenu mrtvačnicu, čovjek se baš i ne osjeća ugodno. Na sreću, sadašnji i bivši mještani te njihova rodbina i prijatelji puno su bolji od općinskog čelništva
SBplus.hr, Slavonski Brod : U 15 sati bit će ukop na Gradskom groblju u Đakovu

Preminuo je andrijevački župnik

U 15 sati bit će ukop na Gradskom groblju u Đakovu

2.11.2016. | 20:45
'U mladalačkoj duši javila se silna želja da što bliže budem Bogu. Išao sam na hodočašće Gospi u Ajmaš i tražio jasnoću. Tada, zaključio sam kako je za mene najbolje da budem svećenik, kako bih kasnije ljudima pomogao da osjete isto što i ja osjećam'.
'U mladalačkoj duši javila se silna želja da što bliže budem Bogu. Išao sam na hodočašće Gospi u Ajmaš i tražio jasnoću. Tada, zaključio sam kako je za mene najbolje da budem svećenik, kako bih kasnije ljudima pomogao da osjete isto što i ja osjećam'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada nisu razapeti se dali, uprizorili su Isusovu muku

U Donjim Andrijevcima

Mada nisu razapeti se dali, uprizorili su Isusovu muku

26.3.2016. | 17:00
''Valjalo bi istaknuti mladića Josipa Gašića koji je, glumeći Isusa, podnio najveći teret jer je sinoć zaista bilo hladno stajati u jaknama u publici, a on je, tako reći gol, poput Isusa, spremno podnosio hladnoću, vođen mišlju: 'Što je vrjednije i snažnije od ljubavi Božje”
''Valjalo bi istaknuti mladića Josipa Gašića koji je, glumeći Isusa, podnio najveći teret jer je sinoć zaista bilo hladno stajati u jaknama u publici, a on je, tako reći gol, poput Isusa, spremno podnosio hladnoću, vođen mišlju: 'Što je vrjednije i snažnije od ljubavi Božje”
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ja sam sredstvo Božje

Nikica Mihaljević

Ja sam sredstvo Božje

24.2.2016. | 6:40
Ono što je svojstveno svim ljudima ni svećenicima strano nije - karakter im zrcale njihova djela. Za razliku od političara, koji određuju pravila za život na zemlji, svećenici propovijedaju norme za život vječni. Zbog toga, sukladnost riječi i djela puno je važnija kod svećenika
Ono što je svojstveno svim ljudima ni svećenicima strano nije - karakter im zrcale njihova djela. Za razliku od političara, koji određuju pravila za život na zemlji, svećenici propovijedaju norme za život vječni. Zbog toga, sukladnost riječi i djela puno je važnija kod svećenika
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi Andrijevčani ponovili Božićnu predstavu

'Žive jaslice'

Mladi Andrijevčani ponovili Božićnu predstavu

25.12.2015. | 0:03
Na kraju, Luka Seletković, kao jedan od organizatora, zahvalio je sudionicima (glumcima) Marku Markovcu, Bernardu i Elizabeti Vučković, Slavici Čale, Robertu Forgaču, Kristijanu Tokiću i Tomislavu Bukoviću. Prema reagiranju publike, nije teško zaključiti kako će slična predstava
Na kraju, Luka Seletković, kao jedan od organizatora, zahvalio je sudionicima (glumcima) Marku Markovcu, Bernardu i Elizabeti Vučković, Slavici Čale, Robertu Forgaču, Kristijanu Tokiću i Tomislavu Bukoviću. Prema reagiranju publike, nije teško zaključiti kako će slična predstava
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponosni andrijevački vatrogasci u procesiji

Vodeća udruga sela

Ponosni andrijevački vatrogasci u procesiji

4.6.2015. | 23:00
U procesiji, koju je vodio župnik andrijevačke župe, vlč. Nikica Mihaljević, osim vatrogasaca, sudjelovali su i prvopričesnici, članovi župnog zbora i drugi brojni vjernici.
U procesiji, koju je vodio župnik andrijevačke župe, vlč. Nikica Mihaljević, osim vatrogasaca, sudjelovali su i prvopričesnici, članovi župnog zbora i drugi brojni vjernici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pjevali svetu misu i održali korizmeni koncert

Klapa Slavonica

Pjevali svetu misu i održali korizmeni koncert

10.3.2015. | 17:52
Klapa Slavonica pjevala je u andrijevačkoj crkvi svetu misu koju je predvodio vlč. Nikica Mihaljević, te nakon mise je održala i korizmeni koncert sa napjevima iz različitih krajeva svijeta.
Klapa Slavonica pjevala je u andrijevačkoj crkvi svetu misu koju je predvodio vlč. Nikica Mihaljević, te nakon mise je održala i korizmeni koncert sa napjevima iz različitih krajeva svijeta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Klapa Slavonica u Donjim Andrijevcima

U nedjelju 8. ožujka

Klapa Slavonica u Donjim Andrijevcima

6.3.2015. | 0:02
Klapa Slavonica iz Đakova, u nedjelju 8. ožujka, nastupIt će u crkvi sv. Andrije Apostola u Donjim Andrijevcima gdje će, na poziv župnika Nikice Mihaljevića, otpjevati svetu misu u 10.30 i nakon toga održati kratak korizmeni koncert.
Klapa Slavonica iz Đakova, u nedjelju 8. ožujka, nastupIt će u crkvi sv. Andrije Apostola u Donjim Andrijevcima gdje će, na poziv župnika Nikice Mihaljevića, otpjevati svetu misu u 10.30 i nakon toga održati kratak korizmeni koncert.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Crkveni porez isti za radnika i industrijalca

Unatoč vatikanskim ugovorima

Crkveni porez isti za radnika i industrijalca

26.12.2012. | 12:30
Dan nakon Božića i proslave rođenja Isusova katolici obilježavaju blagdan sv. Stjepana Prvomučenika. Vjernici su pozvani slijediti primjer tog sveca koji je prosvjedovao protiv nepravde te oprostio svojim progoniteljima i molio za njih
Dan nakon Božića i proslave rođenja Isusova katolici obilježavaju blagdan sv. St
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomolimo se online

Andrijevčani XXI. stoljeća

Pomolimo se online

26.10.2012. | 0:03
Kelbas - Time bi Božju riječ još više približili vjernicima, a aplikacija s molitvenicima bila bi im dostupna u svakom trenu, jer, ne zaboravimo, molitva je higijena duše i ona treba biti svakodnevna
Kelbas - Time bi Božju riječ još više približili vjernicima, a aplikacija s moli
SBplus.hr, Slavonski Brod : Isus je ispirao noge, a ne mozak

Svojim suradnicima

Isus je ispirao noge, a ne mozak

1.5.2012. | 12:45
Nedjelja Dobrog pastira, četvrta, Uskrsna, 29. travnja 2012., prigodom potvrdnog slavlja (krizme) u Donjim Andrijevcima, u općoj Crkvi dan duhovnih zvanja, profesor s Bogoslovije đakovačke, održao je Propovjed. Homilija je održana na tekst iz Ivanova evanđelja (Iv 10,11-18) o Isu
Nedjelja Dobrog pastira, četvrta, Uskrsna, 29. travnja 2012., prigodom potvrdnog
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sveti Nikola u Donjim Andrijevcima

Mališani uz Sv. Nikolu

Sveti Nikola u Donjim Andrijevcima

6.12.2010. | 10:52
Nekoliko stotina mališana i djece školske dobi dočekalo je u nedjelju, 5. prosinca, Sv. Nikolu koji je kao i svake godine posjetio njihovu župnu crkvu.
Sv. Nikola u Donjim Andrijevcima
SBplus.hr, Slavonski Brod : Andrijevački župnik Nikica Mihaljević

Donji Andrijevci

Andrijevački župnik Nikica Mihaljević

5.12.2010. | 19:58
MIHALJEVIĆ, DON NIKICA. Krsno ime Nikola. Rođen 05. siječnja 1954. godine u Zloselima. Sin Nediljka i Joke rođene Ivić. Za svećenika ređen 29. lipnja 1978. godine u Đakovu i član je Đakovačke Biskupije.
Mladu misu slavio je na Suhom Polju 15. kolovoza 1978. godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Crkva sv. Andrije

Donji Andrijevci

Crkva sv. Andrije

5.12.2010. | 19:43
Kod župe Dragotin važno je spomenuti drevno svetište tj. crkvu. Ta crkva je, prema narodnoj predaji sagrađena ciglom iz Andrijevaca. Svaka cigla prešla je iz ruke u ruku, kroz red koji je bio dugačak od Andrijevaca pa sve do Dragotina.
Selo je do osnutka župe 1790. pripadalo Levanjskoj Varoši i župi Dragotin