Život : Ostalo

Objavljeno: 28.2.2015. u 17:00
Prikaza: 3677
|
Autor: Jerko Zovak

Kad je ološ u pitanju

I mi konje za trku imamo

SBplus
Foto: SBplusSpomenik 28. veljače 2015.
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus

Za razliku od ostatka svijeta - gdje aveti prošlosti također, povremeno, artikuliraju svoje nečovještvo - u nas je previše odgovornih samo(upravnih) subjekata koji svojim nečinjenjem toleriraju i/ili potiču zlo.

DONJI ANDRIJEVCI - Nedavno, pisali smo o oskranvljenju spomenika antifašistima i domoljubima u Varošu, Vinogorju i Podvinju. Kako Donji Andrijevci ne bi bili upamćeni kao napredna urbana sredina tek za vrijeme socijalizma, pobrinuli su se njihovi profašistički vandali kopirajući brodske. Oskrnavili su jedno od najsvetijih mjesta u Donjim Andrijevcima - spomen obilježje stratišta devet mještana iz te općine, od kojih je najmlađi imao tek 16 godina.

Na ovom mjestu, 29. X. 1943., njemački okupator, kao taoce, strijeljao je: Bošnjaković Jozu rođ. 1897.; Tomljenović Jozu rođ. 1902.; Tomljenović Jakoba rođ.1881.; Holik Miška rođ. 1881.; Ilijašić Andriju rođ. 1880.; Dasović Josu rođ. 1927.; Bitunjac Matu rođ. 1908.; Petrović Lovru rođ. 1881.; Plavac Antu rođ. 1910.
U znak sjećanja, spomenik podiže narod Donjih Andrijevaca povodom 20. godišnjice njihove smrti.
Donji Andrijevci, 29. X. 1963.

Sadržaj je to mramorne ploče učvršćene na jednostavnom kamenom zidu i čini spomen obilježje koje mještane Donjih Andrijevaca i putnike namjernike podsjeća kako je, na tom mjestu, u to vrijeme, počinjen zločin nad nevinim ljudima. Mjesto je to koje podsjeća na činjenicu da je u nekom vremenu, i na ovim prostorima, vladalo nečovještvo.

Kanta crvene boje - prije 15 dana izlivena na tu spomen ploču - još uvijek mještanima Donjih Andrijevaca i putnicima namjernicima šalje poruku kako su na ove prostore vratili se neljudi koji imaju namjeru isto ono - fašističko - nečovještvo opet oživjeti.   

Politiku i/ili ideologiju genocidne kvislinške tvorevine tzv. NDH, ili čisto nečovještvo sasvim je svejedno. Jer, kad sljedbenici ustašizma oskrnavljuju spomenik podignut u spomen na njihovu nevinu etničku 'braću' - Hrvate - onda taj čin nije samo posljedica nečiste ideologije, nego i prljavog nečovještva.

Dakle, ne kao borce ('sudjelujući faktor') nego kao civile ('nesudjelujući faktor') okupator Jugoslavije i u njoj Banovine Hrvatske, 'kao taoce', za odmazdu, strijeljao je devet civila.

 • Bošnjaković (otac Fabijan) Josip, rođen 1897. u Starom Topolju, ratar, Hrvat;
 • Bitunjac (otac Miško) Mato, rođen 1908. u Sinju, živio u Starom Topolju, ratar, Hrvat;
 • Dasović (otac Jure) Josip, rođen 1927. u Udbini, živio u Donjim Andrijevcima, radnik, Hrvat;
 • Holik (otac Đuro) Miško, rođen 1878. u Vukovaru, ratar, Hrvat;
 • Ilijašić (otac Pero) Andrija, rođen 1889. u Starom Topolju, ratar, Hrvat;
 • Plavac (otac Filip) Ante, rođen 1912. u Sinju, ratar, Hrvat;
 • Tomljenović (otac Jakob) Josip, rođen 1902. u Lovincu (Gračac), živio u Starom Topolju, kovač, Hrvat;
 • Tomljenović (otac Petar) Jakob, rođen 1876. u Lovincu (Gračac), živio u Starom Toplju, ratar, Hrvat;
 • Petrović (otac Adam) Lovro, rođen 1891. u Tomici, ratar, Hrvat.

Ne neka budala, seoski đilkoš, klošar, pijanac... nego politička bagra - sljedbenici mračnjaka koji otvoreno propovijedaju ustašizam i slične ideologije zla - intenziviraju svoju ambiciju ponovnog ovladavanja ovim prostorima i zajednicama. S jedne strane energično se protive skidanju ploče koja simbolizira fašizam / ustašizam (Mile Budak), a s druge strane, ploče koje podsjećaju na (i Budakove) zločine, oskrnavljuju crvenom bojom od Varoša preko Vinogorja i Podvinja do Donjih Andrijevaca.

Za razliku od ostatka svijeta - gdje aveti prošlosti također, povremeno, artikuliraju svoje nečovještvo - u nas je previše odgovornih samo(upravnih) subjekata koji svojim nečinjenjem toleriraju i/ili potiču zlo. Nakon blagog zatišja između kraja rata i ulaska u Europu, ustašisti su opet glasni i agresivni. Neki su otišli toliko daleko da svoju stranačku vojsku žele postrojiti na glavnom trgu hrvatske metropole. Neznajući kako time, ustvari, kompromitiraju suptilnije, učinkovitije i bolje organizirane kolege.  

Budući da aktualna andrijevačka vlast, dva tjedna, ništa ne čini kako bi skinula pljuvačku s lica nevinih ljudi, pored svoje opće nesposobnosti, manifestirala je i sklonost toleriranju mračnjaštva iz hrvatske prošlosti. Zbog toga, već sad, treba početi koristiti sve demokraciji primjerene metode kako bi što kraće trajala.

  Broj komentara: 14

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  sibinj_35252

  sibinj_35252

  Komentirano: 1.3.2015. | 21:44

  1

  Administrator je izbrisao komentar!
  prrccko

  prrccko

  Komentirano: 1.3.2015. | 21:32

  2

  Komunisti su najgori masovni ubojice, među njima i Tito Tabloid Daily Mail navodi da je Tito je odgovoran za smrt 570 tisuća ljudi, uglavnom političkih protivnika
  gerilac

  gerilac

  Komentirano: 1.3.2015. | 21:27

  3

  @dodoz opravdavanja me ne zanimaju, ja samo opažam, često mimo zadanih kalupa u kojem prednjače aktualno dominanti ideologemi. Zbog toga se vjerovatno hvataš mojih komentara. @Acija ne mogu skinuti sa sebe ono što nemam. UHRO je kao pokret imao pojedine zanimljive koncepte ali to nije moja đir.
  Acija

  Acija

  Komentirano: 1.3.2015. | 15:48

  4

  Prijašnji komentar je prebačen sa druge teme. @Gerilac... De pobogu, skini već više ta prašnjava U znamenja sa sebe. Mjesto im je sa ostatkom uniforme koju čuvaš na tavanu. Dobro si postavio teoriju, da je veći zločin počinio onaj koji je istaknuo zvijezdu, nego taj majmun s bojom. Budući da je majmun nepismen, on nikako nije mogao pročitati da su te žrtve hrvati. Vidio je samo zvijezdu, koja ga je bola u oči kao shuriken, pa se, jadan, morao braniti...
  Acija

  Acija

  Komentirano: 1.3.2015. | 15:26

  5

  Ima jedna poslovica koja kaže: ekser koji strši, prvi dobije po glavi. @Stockholm... kako je? Nemoj da ti ovi kvare dan, čuvaj živce za ono što se računa. I ti i ja znamo što je to. Ovdje je sve po starom, spomenici se bojaju, desničari luduju, "povjesničari" iskrivljuju povijest, država je potonula još pola metra u ocean dreka itd.
  dodoz

  dodoz

  Komentirano: 1.3.2015. | 15:09

  6

  Gerilac, ti si prvak relativiziranja na ovome portalu i pronalaženja opravdanja za neopravdano!
  Gerilac

  Gerilac

  Komentirano: 1.3.2015. | 14:45

  7

  Zločin nad nevinim ljudima i spomen obilježje oskrnavio je onaj tko je uz njih istaknuo crvenu zvijezdu, koja je vjerojatno i motivirala ovaj vandalizam. Ovo naravno Jerko nije istaknuo. Nadodaj tu i temu o Budaku i eto zgodno nategnute priče o vječitoj borbi "dobra" i "zla".
  bravulja

  bravulja

  Komentirano: 1.3.2015. | 11:52

  8

  Stipe Komentirano: 1.3.2015. | 9:15 ----------------------------------------------- Zar je potrebno etiketiranje??? Svi se vi sami javite.
  istinozborac

  istinozborac

  Komentirano: 1.3.2015. | 11:30

  9

  sibinj 35252@Vi u Sibinju imate spomenik Hrv.Braniteljima poginulim u Domovinskom ratu,nekoliko njih je poginulo u okolici Bos.Broda gdje se među njihovim ubojicama sakrio i vaš bivši načelnik kojemu si ti bio jedan od naj glasnijih promotora i zamisli jedan dan u(možda ne dalekoj)budućnosti kada neka bagra poput tebe minira taj spomenik.Nitko od nas nema pravo na taj način suditi o prošlosti.
  vrbaUgrozdje

  vrbaUgrozdje

  Komentirano: 1.3.2015. | 11:25

  10

  Koliko ja znam mladustaše ni nemaju crvene boje na skladištu. ;)

  Broj komentara: 14

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Umro je Švraka

  Otišla još jedna andrijevačka legenda

  Umro je Švraka

  9.10.2018. | 10:01
  Pored ljubavi prema nogometu, koja se ogledala u činjenici da je bio jedan od najboljih centarfora andrijevačke 'Budućnosti', Švraka je svoj cijeli radni vijek proveo u nadaleko poznatoj birtiji koja je nosila ime po njegovu nadimku - 'Švraka'.
  Pored ljubavi prema nogometu, koja se ogledala u činjenici da je bio jedan od najboljih centarfora andrijevačke 'Budućnosti', Švraka je svoj cijeli radni vijek proveo u nadaleko poznatoj birtiji koja je nosila ime po njegovu nadimku - 'Švraka'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Šimica je znao "čiji je"

  Malo je govorio, a puno kazao

  Šimica je znao "čiji je"

  24.12.2017. | 18:30
  I, dok smo kod Tunje istovarali njegovo gnojivo, u jednom trenutku, upita me Šimica: "Jesi ti naš ili njihov?".
  I, dok smo kod Tunje istovarali njegovo gnojivo, u jednom trenutku, upita me Šimica: "Jesi ti naš ili njihov?".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Umro Zoran Bilić, dugogodišnji šef željezničkog kolodvora

  U Donji Andrijevcima

  Umro Zoran Bilić, dugogodišnji šef željezničkog kolodvora

  10.9.2017. | 19:50
  "Hvala svima od srca! Svima Vama, želim svako dobro, zdravlja, radosti i osobne sreće... Neka Njegov blagoslov bdije nad svima nama!".
  "Hvala svima od srca! Svima Vama, želim svako dobro, zdravlja, radosti i osobne sreće... Neka Njegov blagoslov bdije nad svima nama!".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Umro je veliki hrvatski nacionalist

  Blaž (Toma) Bordić

  Umro je veliki hrvatski nacionalist

  15.7.2017. | 0:01
  Njegov buntovnički duh i osjećaj za pravda bili su presudni, da se u lipnju 1961. ilegalno prebaci u Jugoslaviju, kako bi neposredno poveo borbu za slobodu domovine. Bio je uhapšen 4. srpnja 1961. godine i osuđen u Požegi na petnaest godina strogog zatvora, kojeg je u cijelosti i
  Njegov buntovnički duh i osjećaj za pravda bili su presudni, da se u lipnju 1961. ilegalno prebaci u Jugoslaviju, kako bi neposredno poveo borbu za slobodu domovine. Bio je uhapšen 4. srpnja 1961. godine i osuđen u Požegi na petnaest godina strogog zatvora, kojeg je u cijelosti i
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vlastiti egoizam - rođeni je otac podlosti'

  Maksim Gorki:

  'Vlastiti egoizam - rođeni je otac podlosti'

  25.2.2017. | 0:01
  Oranje zemlje do ruba kanala - u Slavoniji punoj neobrađenih polja - kolosalan je simbol jada od čovjeka. Jada od nas.
  Oranje zemlje do ruba kanala - u Slavoniji punoj neobrađenih polja - kolosalan je simbol jada od čovjeka. Jada od nas.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi potres s epicentrom između D. Andrijevaca i Čajkovaca

  Bez nesreće i štete

  Novi potres s epicentrom između D. Andrijevaca i Čajkovaca

  9.10.2016. | 13:50
  Prema njihovim službenim izvješćima, potres je bio jačine 2,8 stupnjeva po Richteru, dok je po kartama lokacijski epicentar između Donjih Andrijevaca i Čajkovaca, na 3,39 km od centra Donjih Andrijevaca.
  Prema njihovim službenim izvješćima, potres je bio jačine 2,8 stupnjeva po Richteru, dok je po kartama lokacijski epicentar između Donjih Andrijevaca i Čajkovaca, na 3,39 km od centra Donjih Andrijevaca.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Počeli čistiti spomenik sat vremena nakon objave

  Uspješno završena akcija SBplus-a

  Počeli čistiti spomenik sat vremena nakon objave

  9.3.2015. | 22:45
  "Spomenik smo željeli očisiti i zbog toga jer po ničemu nije zaslužio da se prema njemu netko odnosi tako divljački".
  "Spomenik smo željeli očisiti i zbog toga jer po ničemu nije zaslužio da se prema njemu netko odnosi tako divljački".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tisuću kuna za pranje spomenika strijeljanima

  SBplus nudi

  Tisuću kuna za pranje spomenika strijeljanima

  8.3.2015. | 15:00
  Ovim putem pozivamo zainteresirane za mir, toleranciju i priključak pozitivnim civilizacijskim stečevinama neka - za naknadu od 1000 kuna - očiste spomenik podignut u spomen na strijeljane civile u Drugom svjetskom ratu.
  Ovim putem pozivamo zainteresirane za mir, toleranciju i priključak pozitivnim civilizacijskim stečevinama neka - za naknadu od 1000 kuna - očiste spomenik podignut u spomen na strijeljane civile u Drugom svjetskom ratu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas je luksuz naći mjesto za stajanje u vlaku

  Putnički prijevoz HŽ-a

  Danas je luksuz naći mjesto za stajanje u vlaku

  16.2.2015. | 20:28
  Stajanje u vlaku sa plaćenom kartom za sjedenje je postala sasvim normalna pojava u HŽ-u već godinama.
  Stajanje u vlaku sa plaćenom kartom za sjedenje je postala sasvim normalna pojava u HŽ-u već godinama.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspješna svinjokolja unatoč upornoj kiši

  Prastari običaj

  Uspješna svinjokolja unatoč upornoj kiši

  8.12.2014. | 20:40
  Na zajedničkoj večeri, tijekom koje su konzumirani plodovi napornog rada od toga dana (kuhano meso sa sosom, kobasice, krvavice, sarma, masnica...), razmijenile su se uspomene na neka prošla vremena.
  Na zajedničkoj večeri, tijekom koje su konzumirani plodovi napornog rada od toga dana (kuhano meso sa sosom, kobasice, krvavice, sarma, masnica...), razmijenile su se uspomene na neka prošla vremena.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dan sjećanja na Vukovar

  Zapalimo svijeću

  Dan sjećanja na Vukovar

  18.11.2014. | 20:28
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li uzaludno biti uzorito dijete, učenik, student ... ?

  Kako regeneriramo elitu?

  Je li uzaludno biti uzorito dijete, učenik, student ... ?

  29.4.2014. | 14:05
  Zahvaljujući činjenici da ovdašnje političke elite ne cijene ljudsku nego svoju pamet Antonija će, vjerojatno, uskoro, za svojim roditeljima - na zapad. Na njezinu korist, a hrvatsku štetu.
  Zahvaljujući činjenici da ovdašnje političke elite ne cijene ljudsku nego svoju pamet Antonija će, vjerojatno, uskoro, za svojim roditeljima - na zapad. Na njezinu korist, a hrvatsku štetu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svastika naša dugovječna

  Višegodišnja

  Svastika naša dugovječna

  7.6.2013. | 14:45
  U svakom slučaju, neće moći reći kako nije vidio, kako nije znao, kako ga nitko upozorio nije.
  U svakom slučaju, neće moći reći kako nije vidio, kako nije znao, kako ga nitko
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Humanost prema oboljeloj djeci pokazali na djelu

  Političari i liječnici

  Humanost prema oboljeloj djeci pokazali na djelu

  27.4.2013. | 15:17
  Članovi i simpatizeri andrijevačkog HDZ-a i brodski medicinari pomogli udrugu " slap "
  Članovi i simpatizeri andrijevačkog HDZ-a i brodski medicinari pomogli udrugu "
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otišao je nestor slavonskih tamburaša

  Šima Seletković Matančev

  Otišao je nestor slavonskih tamburaša

  24.3.2013. | 0:03
  Malo je ljudi s ovih naših šokačkih i slavonskih prostora koje je svemogući Bog tako raskošno obdario glazbenim talentom i svakojakim umijećem, a još manje onih koji su taj Božji poklon znali prepoznati, prihvatiti i pretočiti u neponovljivo djelo.
  Malo je ljudi s ovih naših šokačkih i slavonskih prostora koje je svemogući Bog
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Šima Seletković-Matančev (1917.-2013.)

  In memoriam

  Šima Seletković-Matančev (1917.-2013.)

  18.3.2013. | 18:20
  Svi mi, njegovi prijatelji i učenici ostajemo mu zahvalni za vijeke vjekova!
  Svi mi, njegovi prijatelji i učenici ostajemo mu zahvalni za vijeke vjekova!
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Andrijevačka predizborna (d)ogovaranja

  Izbori su, izbori i ludi su dani

  Andrijevačka predizborna (d)ogovaranja

  5.3.2013. | 23:15
  To su likovi koji bi htjeli osjetiti mekoću, u protekla dva mandata nedovoljno iskorištene i zagrijane, načelničke fotelje.
  To su likovi koji bi htjeli osjetiti mekoću, u protekla dva mandata nedovoljno i
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općina Donji Andrijevci

  Predstavljamo

  Općina Donji Andrijevci

  14.1.2013. | 0:01
  U odnosu na sve svinjarije koje je, zadnjih 12 godina, općinska uprava činila svojim mještanima, beznačajna je činjenica da, svojevremeno uzorna urbana sredina, nema svoju web stranicu i promotivni film.
  U odnosu na sve svinjarije koje je, zadnjih 12 godina, općinska uprava činila sv
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomažu samohranoj majci

  Dobri ljudi

  Pomažu samohranoj majci

  7.12.2012. | 16:15
  Pored osnovnih egzistencijalnih problema majka Ana boluje od celijakije
  Pored osnovnih egzistencijalnih problema majka Ana boluje od celijakije
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Humanitarni koncert za malog Vladimira

  U Donjim Andrijevcima

  Humanitarni koncert za malog Vladimira

  15.2.2012. | 21:00
  Pozivu za sudjelovanje u ovoj humanitarnoj akciji odazvali su se tamburaški sastavi, „Slavonija band“, „Zvona“, „Slavonski dukati“, „Svirci“, „Jedini“, „Varoški bećari“, „Arteški bunar“, „Panonia band“, „Inat Slavonski“, „Đerdani“, „Brand“, „Bangaloze“, „Bekrije“, „Klapa Slavonic
  Pozivu za sudjelovanje u ovoj humanitarnoj akciji odazvali su se tamburaški sast