Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 29.10.2014. u 22:33
Prikaza: 2500
|
Autor: D.Z.

Ruralni razvoj

LAG-ano do sredstava EU?!

Domagoj Zovak
Foto: Domagoj ZovakVjekoslav Radišić, Subra Consulting d.o.o.
 • Domagoj Zovak
 • Domagoj Zovak
 • Domagoj Zovak
 • Domagoj Zovak
 • Domagoj Zovak
 • Domagoj Zovak
 • Domagoj Zovak
 • Domagoj Zovak

Stvaranje lokalnih partnerstva, nazvanih lokalne akcijske grupe (LAG), započinje povezivanjem lokalnih dionika iz tri sektora - poslovnog, javnog i civilnog

DONJI ANDRIJEVCI - U donjoandrijevačkom 'Crkvenom domu' sinoć je održano predavanje o mogućnostima korištenja fondova EU pomoću lokalnih akcijskih grupa, skraćeno LAG-ova. Upravo je jedan od njih, LAG ''Slavonska ravnica'', zajedno sa općinom Donji Andrijevci, bio organizator predavanja kojim su predstavljeni potencijali zajedničkog djelovanja članova LAG-a, pojedinaca i raznovrsnih organizacija (jedinice lokalne samouprave, poduzeća i obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva,  zadruge, udruge, škole…), u smjeru povlaćenja sredstava iz fondova Europske unije.

Središnja tema večeri bio je ruralni razvoj korištenjem potencijala lokalnih akcijskih grupa kojih u Europi djeluje preko dvije tisuće, dok ih je u Hrvatskoj 65. U Brodsko-posavskoj županiji djeluju dva LAG-a, ''Posavina'' za zapadni dio i ''Slavonska ravnica'' za istočni dio županije.

Lokalna akcijska grupa ''Slavonska ravnica'' je osnovana u rujnu 2013. godine na inicijativu Brodsko-posavske županije i 11 jedinica lokalne samouprave (Općine: Bukovlje, Donji Andrijevci, Klakar, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica, Vrpolje).

Lokalna akcijska grupa ''Slavonska ravnica'' je osnovana u rujnu 2013. godine na inicijativu Brodsko-posavske županije i 11 jedinica lokalne samouprave (Općine: Bukovlje, Donji Andrijevci, Klakar, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica, Vrpolje). Te općine zajedno u svom sastavu imaju 44 naselja s ukupnom površinom od 579 km2, te 32.463 stanovnika.  

Marin Degmečić, predsjednik Općinskog vijeća, u ime Općine Donji Andrijevci, istakao je kako je Općina ušla u članstvo LAG-a svjesna velikih mogućnosti koje se nude povlačenjem sredstava fondova EU putem zajedničkog djelovanja lokalne akcijske grupe, napomenuvši da će uspješan rad udruge i u konačnici ruralni razvoj ovisiti o angažmanu članova LAG-a i kvaliteti ponuđenih projekata. 

Ružica Vukovac, predsjednica udruge LAG ''Slavonska ravnica'' i načelnica općine Velika Kopanica, ukratko je predstavila dosadašnje aktivnosti udruge kao i neke od poteškoća s kojima su se dosad susretali. Istakla je važnost predavanja i edukacije o korištenju sredstava Europske unije preko LAG-a, jer kroz njih ljudi saznaju na koji način mogu razvijati vlastite projekte i poslovne aktivnosti, ali i doprinijeti zajednici u kojoj žive. U planu je predstaviti ''Slavonsku ravnicu'' u svakoj općini članici LAG-a, ako bude moguće i u svakome selu, kako bi informacije došle do svih zainteresiranih, što bi trebalo rezultirati jačanjem lokalnih inicijativa u ovim ruralnim područjima. 

O učlanjivanju u LAG, upravljačkoj strukturi, aktivnostima koje provodi LAG, osnivanju, lokalnoj razvojnoj strategiji, financiranju, certificiranju i drugim posebnostima LAG-a, govorio je gost predavač Vjekoslav Radišić, direktor i vlasnik tvrtke Subra Consulting d.o.o. iz Belog Manastira. Osim kao dugogodišnji konzultant koji je pomogao u privlačenju 5,5 milijuna eura iz EU fondova za projekte u Požeško-slavonskoj županiji i 2,2 mil. eura za razvoj Belog Manastira, Radišić je surađivao i s lokalnim akcijskim grupama, kao npr. LAG-om ''Baranja''. 

On je naglasio kako je najvažniji dokument svakog LAG-a lokalna razvojna strategija  (LRS) temeljena na LEADER načelu, koje osim strategije obuhvaća: pristup ''odozdo prema gore'', specifičnosti područja, umrežavanje (međulagovska suradnja), financiranje iz više izvora, projekti koji povezuju više sektora (poslovni, javni i civilni), stvaranje lokalnog partnerstva LAG-a. Ova načela se provode na prostoru koji ima obilježja ruralnog, koji je homogen (fizički, povijesno, kulturno, gospodarski, politički…), a da ima više od 5.000 i manje od 100.000 stanovnika. Jedno naselje može pripadati samo jednom LAG-u, ali ne smije imati više od 25.000 stanovnika. U upravljačkoj strukturi LAG-a sa najmanje 50 posto su zastupljeni predstavnici gospodarskog i civilnog sektora, 20 posto se odnosi na predstavnike izvršnog ili upravnog tijela jedinica lokalne samouprave, žene sa najmanje 30 posto, a najmanje jedna osoba mora biti mlađa od 25 godina. Tijela LAG-a su skupština, upravni i nadzorni odbor.

Članovi unutar LAG-a ne trebaju gledati jedni na druge kao konkurenciju jer postoji puno područja na kojima mogu djelovati udruženo, već na priliku da zajedničkim snagama kandidiraju kvalitetne projekte na korist svih. 

Napomenuo je i kako je često lakše dobiti sredstva za projekte ako idu preko LAG-a, a ne da se neki poduzetnik ili udruga samostalno kandidiraju za sredstva, jer LAG svojim članovima daje pismo potpore zbog strateške važnosti za ruralno područje na kojem se član nalazi. Trenutačno je u Hrvatskoj 30 certificiranih LAG-ova kojima su odobrene lokalne razvojne strategije i oni imaju pravo na sredstva za administraciju (hladni pogon) u visini do 900.000 kuna za razdoblje od dvije godine.

Odgovarajući na pitanja, Radišić je na kraju rekao kako članovi unutar LAG-a ne trebaju gledati jedni na druge kao konkurenciju, jer postoji puno područja na kojima mogu djelovati udruženo, već na priliku da zajedničkim snagama kandidiraju projekte na korist svih. 

Milica Milosavljević, djelatnica tvrtke Subra Consultnig d.o.o., s iskustvom ravnateljice Razvojne agencije grada Belog Manastira, prezentirala je što i na koji način financira EU, te zašto su nam potrebni LAG-ovi. Kroz neke primjere europskih zemalja (Poljska i Slovačka) pokazala je učinkovitost privlačenja sredstava EU. Poljska je dobila preko 90 posto sredstava dostupnih kroz EU projekte i ona slovi za primjer uspješnog oporavka poljoprivrede kroz sredstva EU. Hrvatska je Poljsku, u kojoj svaki poljoprivrednik ima svoga konzultatnta, koristila kao primjer za uspostavu svog sustava.

Navela je i kako su u Slovačkoj velika sredstva povučena za izgradnju javnih zgrada, cesta, kanalizacije, za elektrifikaciju ulica itd. U brojnim mjestima stoje table na objektima da su građeni sredstvima EU.

U općini Jasenje u Slovačkoj građani su napravili bazen koji je besplatan za sve i stalno nadograđuju prostor oko njega. Napravljena je nova zgrada općine, kulturni dom, dječje igralište, novi trg s paviljonom za ulične koncerte itd.
Što je LAG? Stvaranje lokalnih partnerstva, nazvanih lokalne akcijske grupe (LAG), započinje povezivanjem lokalnih dionika iz sva tri sektora. LAG-ovi su originalan i važan dio pristupa LEADER. Zadatak im je izrada lokalnih razvojnih strategija te usmjeravanje i praćenje njihove provedbe uključujući korištenje sredstava potpore.
Aktivnosti LAG-a Na osnovu usvojene strategije razvoja područja LAG-a objavljuje natječaje za dodjelu sredstava; savjetuje; admistrira; procjenjuje i bira projekte koje će financirati; upravlja financijskim sredstvima; priprema i vodi javne natječaje; priprema i vodi projekte; vodi komunikaciju, lobiranje, informiranje i strateško planiranje s ''višim razinama''.
LAG treba udružiti partnere iz javnog i privatnog sektora, pazeći na uravnoteženu zastupljenost predstavnika postojećih lokalnih interesnih skupina, koji dolaze iz različitih socio-ekonomskih sektora. Na razini odlučivanja, barem 50 posto članova mora dolaziti iz poslovnog sektora i sektora civilnog društva. LAG se može osnovati ad hoc, ili se može graditi na već postojećim partnerstvima.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  homo_naledi

  homo_naledi

  Komentirano: 31.1.2016. | 8:36

  1

  U to treba ulagati

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Biraju članove i zamjenike članova Savjeta mladih

  Objavljen poziv za isticanje kandidature

  Biraju članove i zamjenike članova Savjeta mladih

  6.8.2019. | 9:10
  Pravo predlaganja kandidata imaju udruge mladih i koje rade sa i za mlade, učenička vijeća, studentski zborovi, podmladci političkih stranaka, sindikalnih ili sturkovnih organizacija ali i neformalne skupine od najmanje 20 mladih
  Pravo predlaganja kandidata imaju udruge mladih i koje rade sa i za mlade, učenička vijeća, studentski zborovi, podmladci političkih stranaka, sindikalnih ili sturkovnih organizacija ali i neformalne skupine od najmanje 20 mladih
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Obustavili zaprimanje prijava za potpore mladim obiteljima

  Ubrzo nakon objave

  Obustavili zaprimanje prijava za potpore mladim obiteljima

  2.8.2019. | 8:00
  Samo šest dana od dana objave poziva za prijavu s ciljem ostvarenja bspovratne financijske pomoći namijenjene mladim obiteljima, 'osvanula' je nova obavijest. Zaprimanje prijava obustavljeno je 30. srpnja ove godine. Evo i zašto.
  Samo šest dana od dana objave poziva za prijavu s ciljem ostvarenja bspovratne financijske pomoći namijenjene mladim obiteljima, 'osvanula' je nova obavijest. Zaprimanje prijava obustavljeno je 30. srpnja ove godine. Evo i zašto.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će im vraćen novac za priključke i porez na nekretninu

  Nakon loših vijesti o novim nametima

  Bit će im vraćen novac za priključke i porez na nekretninu

  25.7.2019. | 11:10
  Jučerašnja je vijest zasigurno razveselila mnoge. Naime, objavljen je Javni poziv kojim se mladi pozivaju neka račune za priključke kao i potvrde o uplaćenom porezu na nekretnine donesu u Općinu kako bi isti mogli biti refundirani.
  Jučerašnja je vijest zasigurno razveselila mnoge. Naime, objavljen je Javni poziv kojim se mladi pozivaju neka račune za priključke kao i potvrde o uplaćenom porezu na nekretnine donesu u Općinu kako bi isti mogli biti refundirani.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Teško da je prenamjena učinjena radi izgradnje urbanih vila

  Suludi nameti mještanima

  Teško da je prenamjena učinjena radi izgradnje urbanih vila

  17.7.2019. | 20:30
  Mještani će morati 'odriješiti kesu' čak i ako za sporna zemljišta dobivaju poljoprivredne poticaje pa i onda kada im ne mogu pristupiti drugačije nego preko tuđih parcela. Radi li se o vrtu iza obiteljske kuće - pravila su ista, sve je sada proglašeno neizgrađenim građevinskim z
  Mještani će morati 'odriješiti kesu' čak i ako za sporna zemljišta dobivaju poljoprivredne poticaje pa i onda kada im ne mogu pristupiti drugačije nego preko tuđih parcela. Radi li se o vrtu iza obiteljske kuće - pravila su ista, sve je sada proglašeno neizgrađenim građevinskim z
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mještani će plaćati komunalnu naknadu za bašče i oranice!?

  Neizgrađena građevinska zemljišta

  Mještani će plaćati komunalnu naknadu za bašče i oranice!?

  16.7.2019. | 22:00
  Od nekoliko desetaka pa sve do nekoliko tisuća kuna, Andrijevčani će biti prisiljeni uplaćivati svake godine u općinski proračun, ne razriješi li se problematična situacija oko poljoprivrednih zemljišta koja su nenadano proglašena neizgrađenim građevinskim zemljištima. Općina oče
  Od nekoliko desetaka pa sve do nekoliko tisuća kuna, Andrijevčani će biti prisiljeni uplaćivati svake godine u općinski proračun, ne razriješi li se problematična situacija oko poljoprivrednih zemljišta koja su nenadano proglašena neizgrađenim građevinskim zemljištima. Općina oče
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vukojević gradnja je daleko najpovoljniji ponuditelj

  Energetska obnova škole u D.Andrijevcima

  Vukojević gradnja je daleko najpovoljniji ponuditelj

  30.3.2019. | 9:15
  Procijenjena vrijednost nabave bila je 2.519.440,00 kuna (bez PDV-a). Od pet pristiglih ponuda čak četiri njih su bile od 35 do 62 posto skuplje od procjene.
  Procijenjena vrijednost nabave bila je 2.519.440,00 kuna (bez PDV-a). Od pet pristiglih ponuda čak četiri njih su bile od 35 do 62 posto skuplje od procjene.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bogat i veseo Advent u Donjim Andrijevcima 2018.

  Bolji nego ikad dosad

  Bogat i veseo Advent u Donjim Andrijevcima 2018.

  17.12.2018. | 22:00
  Organizirano, sudjelovali su članovi bezmalo svih andrijevačkih udruga: od ribića i lovaca, preko umirovljenika i KUD-ovaca koji su svoje specijalitete gostima nudili te posebnim ponudama za nepce i uho brinuli, do Leptirića iz Igraonice i najmlađih folklorašica i folkloraša koji
  Organizirano, sudjelovali su članovi bezmalo svih andrijevačkih udruga: od ribića i lovaca, preko umirovljenika i KUD-ovaca koji su svoje specijalitete gostima nudili te posebnim ponudama za nepce i uho brinuli, do Leptirića iz Igraonice i najmlađih folklorašica i folkloraša koji
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Opremanje dječje igraonice i novo radno mjesto

  Projekti pomažu smanjenju nezaposlenosti

  Opremanje dječje igraonice i novo radno mjesto

  25.5.2018. | 18:40
  Za rekonstrukciju i opremanje 'Mrava' Općina je dobila potporu u iznosu većem od milijun kuna, tako da će predškolska djeca Općine uskoro moći uživati u ljepšoj i modernije opremljenoj igraonici.
  Za rekonstrukciju i opremanje 'Mrava' Općina je dobila potporu u iznosu većem od milijun kuna, tako da će predškolska djeca Općine uskoro moći uživati u ljepšoj i modernije opremljenoj igraonici.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako ništa zaključili nisu i rezultat će takav biti - ništa

  Izvanredno stanje proglasili redovnim

  Kako ništa zaključili nisu i rezultat će takav biti - ništa

  26.9.2017. | 15:40
  Vijećnici 'izvanredno stanje' u Općini karakterizirali 'redovnim', održali takvu sjedncu - redovnu - te zaključili isto što su, u sličnim situacijama, zaključivali i njihovi prethodnici - ništa. Za očekivati je kako će poslije takvog načina rada i učinak biti isti. Ništa.
  Vijećnici 'izvanredno stanje' u Općini karakterizirali 'redovnim', održali takvu sjedncu - redovnu - te zaključili isto što su, u sličnim situacijama, zaključivali i njihovi prethodnici - ništa. Za očekivati je kako će poslije takvog načina rada i učinak biti isti. Ništa.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

  Samo jedna točka dnevnog reda

  Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

  24.9.2017. | 17:35
  Državna revizija je slučaj Donji Andrijevci predala Državnom odvjetništvu a, kako neslužbeno doznajemo, kriminalistička policija je krenula s izvidima.
  Prije više od tri tjedna Državni ured za reviziju proslijedio je Hrvatskom saboru izvješća o radu pet ministarstava, dviju županija te 30 gradova i općina. Negativno mišljenje, uz općinu Škabrnja, dobila je i općina Donji Andrijevci, o čemu je već pisao SBplus.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S općinskog računa digao 91.000 kuna

  Državna revizija utvrdila

  S općinskog računa digao 91.000 kuna

  21.9.2017. | 15:00
  "Nije to ništa, samo greška u vođenju knjiga. I božićnicu smo si isplatili pogreškom", pravda se načelnik Općine Donji Andrijevci, načelnik Tomislav Marijanović.
  "Nije to ništa, samo greška u vođenju knjiga. I božićnicu smo si isplatili pogreškom", pravda se načelnik Općine Donji Andrijevci, načelnik Tomislav Marijanović.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

  Od priopćenja do tiskovne i nazad

  Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

  13.9.2017. | 21:50
  Čini nam se kako se općinski načelnik u ovom obraćanju nije naoružao činjenicama već čistim instinktom „zvijeri stjerane u kut", ili svojim nedovoljnim stupnjem obrazovanja odgovorio novinarima na razini svog intelektualnog dometa pokušavajući tako kontra napadima obmanuti javnos
  Čini nam se kako se općinski načelnik u ovom obraćanju nije naoružao činjenicama već čistim instinktom „zvijeri stjerane u kut", ili svojim nedovoljnim stupnjem obrazovanja odgovorio novinarima na razini svog intelektualnog dometa pokušavajući tako kontra napadima obmanuti javnos
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici pozivaju 'institucije države' neka rade svoj posao

  Nije trebalo dugo čekati

  Vijećnici pozivaju 'institucije države' neka rade svoj posao

  1.9.2017. | 0:02
  Nakon što su mediji objavili rezultate nalaza (i) u redakciju SBplus-a stiglo je 'Očitovanje vijećnika pozicije o negativnom izvješću Državnog ureda za reviziju za Općinu Donji Andrijevci' koje prenosimo u cijelosti.
  Nakon što su mediji objavili rezultate nalaza (i) u redakciju SBplus-a stiglo je 'Očitovanje vijećnika pozicije o negativnom izvješću Državnog ureda za reviziju za Općinu Donji Andrijevci' koje prenosimo u cijelosti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

  U Jugoslaviji prvi u Hrvatskoj zadnji

  Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

  31.8.2017. | 17:00
  Prema financijskim izvještajima, koncem 2016. u blagajni nije bilo novčanih sredstava, a prema podacima iz glavne knjige, stanje blagajne je iznosilo 69.792,00 kn; Sa žiro računa su karticom, u više navrata, podignuta gotovinska sredstva u iznosu 91.300,00 kn, a za 63.000,00 kn n
  Prema financijskim izvještajima, koncem 2016. u blagajni nije bilo novčanih sredstava, a prema podacima iz glavne knjige, stanje blagajne je iznosilo 69.792,00 kn; Sa žiro računa su karticom, u više navrata, podignuta gotovinska sredstva u iznosu 91.300,00 kn, a za 63.000,00 kn n
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ izgubio kontrolu nad Općinom Donji Andrijevci

  Propali i 'mrkva' i 'batina'

  HDZ izgubio kontrolu nad Općinom Donji Andrijevci

  19.6.2017. | 11:11
  'Budimo otvoreni u svojim razmišljanjima i gajimo zajedništvo do ostvarenja cilja. Neka mještani osjete kako smo tu zbog njih, a ne zbog sebe', kolegicama i kolegama vijećnicima kazao je novoizabrani predsjednik Općinskog vijeća, Robert Kuduz.
  'Budimo otvoreni u svojim razmišljanjima i gajimo zajedništvo do ostvarenja cilja. Neka mještani osjete kako smo tu zbog njih, a ne zbog sebe', kolegicama i kolegama vijećnicima kazao je novoizabrani predsjednik Općinskog vijeća, Robert Kuduz.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Febo

  (Ne)običan čovjek

  Febo

  31.12.2016. | 23:20
  'Njihovim odnosom prema meni, a ne postupkom zatvaranja školskog dvorišta, te dvije gospođe ponizile su me. Kao čovjeka, a ne kao branitelja'.
  'Njihovim odnosom prema meni, a ne postupkom zatvaranja školskog dvorišta, te dvije gospođe ponizile su me. Kao čovjeka, a ne kao branitelja'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije kriv načelnik Marijanović nego pročelnik Šulter

  Aljkavost i samodostatnost

  Nije kriv načelnik Marijanović nego pročelnik Šulter

  21.9.2016. | 22:22
  O načinu financiranja programa, projekata i manifestacija odluku je donio općinski načelnik, međutim, ona je toliko manjkava da čak niti ne kaže za koju godinu vrijedi. Ipak, priznati treba kako za to nije kriv tek potpisnik Marijanović nego, prije svih, pročelnik jedinstvenog up
  O načinu financiranja programa, projekata i manifestacija odluku je donio općinski načelnik, međutim, ona je toliko manjkava da čak niti ne kaže za koju godinu vrijedi. Ipak, priznati treba kako za to nije kriv tek potpisnik Marijanović nego, prije svih, pročelnik jedinstvenog up
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedno naređenje i šest upozorenja Općini Donji Andrijevci

  Nakon pisanja SBplus-a

  Jedno naređenje i šest upozorenja Općini Donji Andrijevci

  26.8.2016. | 0:01
  U onoj mjeri u kojoj nije sramota priznati kako nemaš talenta za sport ili umjetnost, u toj mjeri nije sramota priznati kako nemaš liderskih sposobnosti. Oni pak koji to ne žele, a ustraju u ulozi kojoj nisu dorasli (i svim prinadležnostima, dakako) ustvari, pored manjka liderski
  U onoj mjeri u kojoj nije sramota priznati kako nemaš talenta za sport ili umjetnost, u toj mjeri nije sramota priznati kako nemaš liderskih sposobnosti. Oni pak koji to ne žele, a ustraju u ulozi kojoj nisu dorasli (i svim prinadležnostima, dakako) ustvari, pored manjka liderski
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zapošljavaju stručnog suradnika za EU projekte

  Općina D. Andrijevci raspisala natječaj

  Zapošljavaju stručnog suradnika za EU projekte

  17.8.2016. | 21:40
  Općina planira zaposliti magistra prava na neodređeno vrijeme, uz uvjet položenog državnog ispita, znanje engleskog jezika, uz uvjerenje o osposobljavanju za voditelja izrade i provedbe EU projekata itd. Natječaj je objavljen 12. kolovoza 2016. godine, a rok za prijavu je 8 dana
  Općina planira zaposliti magistra prava na neodređeno vrijeme, uz uvjet položenog državnog ispita, znanje engleskog jezika, uz uvjerenje o osposobljavanju za voditelja izrade i provedbe EU projekata itd. Natječaj je objavljen 12. kolovoza 2016. godine, a rok za prijavu je 8 dana
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sanacija odlagališta otpada sredstvima Kohezijskog fonda EU

  Projekt vrijedan 2,1 milijuna kuna

  Sanacija odlagališta otpada sredstvima Kohezijskog fonda EU

  23.6.2016. | 22:58
  Radove je odabrani izvođač započeo nedugo nakon potpisivanja ugovora, a u kojoj su trenutačno fazi vidljivo je iz priloženih fotografija.
  Radove je odabrani izvođač započeo nedugo nakon potpisivanja ugovora, a u kojoj su trenutačno fazi vidljivo je iz priloženih fotografija.

  Vezani članci

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predavanje o mogućnosti korištenja sredstava EU fondova

  LAG Slavonska ravnica

  Predavanje o mogućnosti korištenja sredstava EU fondova

  27.10.2014.
  LAG obuhvaća podruje 11 općina istočnog djela Brodsko-posavske županije (Bukovlje, Donji Andrijevci, Klakar, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica, Vrpolje) koje u svom sastavu imaju 44 naselja sa ukupnom površinom od 579 km2 te 32.