Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 2.11.2011. u 12:05
Prikaza: 5417
|
Autor: Jerko Zovak

Plinski biznis i politika

I kriminal može, kad se SDP i HDZ slože

M. Šulter
Foto: M. ŠulterStanko Ćorić Bajica (prvi s desna), predsjednik Općinskog vijeća Općine Donji Andriejvci
  • M. Šulter
  • M. Šulter
  • Katica
  • M.Vr.
  • općina-garčin.hr
  • bpz
  • Ivan Salantić

Iako nisam siguran kako je elementarna nepogoda nastupila dolaskom Miroslava Jarića u poziciju da upravlja životima građana Brodsko-posavske županije, sasvim sam siguran kako Zakon nije utvrdio da elementarna nepogoda nastane ako vas ne grije Josip Vuković.

DONJI ANDRIJEVCI / SLAVONSKI BROD - Kroz žamor iz okruženja, opušten, u kafiću starog slavonskog naziva - Life, s prijateljima Vladom i T'atom, poluzainteresirano slušam monolog predsjednika andrijevačkog Parlamenta - Bajice, za kojeg rijetki i u njegovu selu znaju kako se, u stvari, zove Stanko. Stanko Ćorić. Ovo mi pomalo zvuči kao Bond, Džems Bond, a tako je Bajica i izgledao tijekom izlaganja - kao supertajni agent HSP dr. AS koji upravo izlaže detalje iz svoje zadnje, dakako, vrlo uspješne pustolovne operacije - raskrinkavanje marifetluka u distribuciji zemnog plina, pod kodnim nazivom HDZ-SDP.

Tko je u ovoj priči imao kratku pamet, a tko duge prste, Andrijevčanima je sasvim svejedno jer, samo u 2010. godini oštećeni su za 960.000  kuna - bez štete uzrokovane iznajmljivanjem plinske mreže, bez naknade.

Tako je izgledalo, u početku, dok sam sa simpatijama pratio njegovu smrtno ozbiljnu zanesenost u pokušaj da nas uvjeri kako se bavi istraživanjem ozbiljnih, navodno i kriminalnih, nepodopština andrijevačkog Općinskog načelnika Ivana Muse (HDZ).

Znajući Musu kao mirnog, samozatajnog, apolitičnog prometnog stručnjaka, koji se cijeli život bavi isključivo obučavanjem ljudi - kako ispravno upravljati motornim vozilom, znajući kako je u politiku ušao na nagovor lokalnih HDZ-ovaca jer im je tada, par dana prije izbora, postalo jasno da svoju političku i kadrovsku inferiornost moraju prekriti nečijim ugledom - bili smo uvjereni kako se, u Bajicinom izlaganju, radi o predizbornom pretjerivanju jednog od lokalnih političkih vođa.

Suprotno volji Općinskih vijećnika, potpisao antidatiran sporazum

Tako smo mislili sve dok naš Bond, u jedno trenutku, nije kazao kako podvlači činjenicu da je Načelnik, suprotno volji Općinskih vijećnika, 2008. godine potpisao antidatiran sporazum o najmu andrijevačke plinske mreže novogradiškom gradonačelniku i direktoru 'Plin projekta', Josipu Vukoviću (SDP) i to „privremeno" - na 16 godina - do 2024.

Čuvši to, svi smo se uozbiljili. Naime, ono što je splićanima Hajduk to je Andrijevčanima mjesna infrastruktura. Ponosno ističu kako su, već desetljećima, najciviliziranija urbana sredina u Hrvatskoj jer svi mještani imaju mogućnost priključka na struju, plin, vodu, kanalizaciju, telefon, cestu itd.

Iako se i na ovim prostorima ozbiljniji poslovi obavljaju u 'birtiji', zamolio sam Bajicu da o tome razgovaramo idući dan, s dokumentom koji će potvrditi kako se ne radi o predizbornim objedama nego o istini.

I bi tako. Idući dan sam dobio niz dokumenata koji govore o ozbiljnim političkim propustima lokalne i područne uprave, ali i o tome kako ni aktualni načelnik, Ivan Musa, baš i nije onakav kakvim smo ga svi doživljavali - bezgrešan.

Ugovoreno 10 posto, a plaćano 4,4 posto koncesijske naknade

„Sve je počelo nakon dolaska SDP-a na vlast i u Brodsko-posavskoj županiji 2003. Tada se Josip Vuković (SDP) pojavio u Donjim Andrijevcima i zatražio neka naša i garčinska općina raskinu koncesijski Ugovor s "Toplinom" ('Brod-plinom') iz Slavonskog Broda i distribuciju povjere njegovoj tvrtki 'Plin-projekt' iz Nove Gradiške", kaže Bajica.

Da je tako i učinjeno vidljivo je iz 'Ugovora o koncesiji za opskrbu plinom', potpisanog s jedne strane od Josipa Vukovića, a s druge od općinskih načelnika Donjih Andrijevaca i Garčina - Petra Seletkovića (HSS) i Mate Grgića (HDZ).

Tim Ugovorom utvrđeni su sljedeći temeljni parametri:

- Koncesija se dodjeljuje na rok od 20 godina - do 01.siječnja 2024.
- Cijena plina ne može biti veća u odnosu na blisko tržište i okruženje Općine.
- Koncesionar je obvezan davatelju koncesije platiti naknadu od 10 posto od cijene plina - bez PDV-a (U početnom razdoblju 4,4 posto, a koliko može trajati početno razdoblje, nije navedeno. Zbog toga traje, evo, punih osam godina. op.a.)
- Otkaz Ugovora može se dati ako Koncesionar poveća cijenu plina bez suglasnosti općina.

Potpisao krivotvoren i antidatiran sporazum

Kao dotadašnji koncesionar, Brod-plin je općine tužio, a Upravni sud Republike Hrvatske 20. prosinca 2007. godine donio je presudu kojom „Poništava odluku o davanju koncesije…". Odluka nije poništena zbog toga što je Brod-plin bio povoljniji u ponudi, nego zbog toga što općine nemaju pravo dodjeljivati koncesije. To pravo pripada županijama.

Općinski načelnik Ivan Musa, ne samo da potpisuje samovoljno izmjenjen sadržaj Sporazuma sa direktorom 'Plin-projekta' Josipom Vukovićem,  nego ga i antidatira.

Zbog poništenja koncesije, tek pet mjeseci kasnije, 13. svibnja 2008. Općinsko vijeće donosi Zaključak o „konverziranju" Ugovora o koncesiji u Sporazum o zakupu plinske mreže „i to na rok do izbora koncesionara", a koji će biti poznat nakon što Županija Brodsko-posavska provede javni natječaj.

Umjesto da učini kako mu je naložilo Općinsko vijeće, načelnik Ivan Musa, sa direktorom 'Plin-projekta' Josipom Vukovićem, ne samo da potpisuje potpuno novi tekst sporazuma, nego ga i antidatira sa 27. veljače 2008. Kao da je potpisan 75 dana prije održane sjednice Općinskog vijeća na kojoj je, jednoglasno, utvrđen konačni tekst Sporazuma, "kojeg je Musa samo trebao potpisati" - kaže Općinski pročelnik Milan Šulter, budući da do Načelnika nismo mogli doći, ni preko veze.

Imali vlastitu plinsku mrežu ili ne - cijena plina je ista

Zašto je Musa to učinio nitko pouzdano ne zna, ali iz sadržaja Sporazuma kojeg je Vijeće usvojilo i onog kojeg je Musa potpisao, vidljive su nepodudarnosti, a najveća je da se plinska mreža ne iznajmljuje „do izbora novog koncesionara" nego do 2024. godine.

Uzgred, autor ovih redaka, tijekom svog istraživanja, nije uspio saznati - kakve veze ima "koncesija" s "najmom plinske mreže"? Odnosno, zašto od trgovca plinom, u ovom slučaju Josipa Vukovića, nije posebno naplaćen najam za plinsku mrežu, a posebno koncesijska naknada? Kako može biti ista cijena plina Andrijevčanima koji imaju svoju plinsku mrežu i Garčinčanima koji mrežu nemaju - jer su ju prodali 'Plin-projektu'.

Općina Garčin, u stvari, više nikome, osim 'Plin-projektu', ne može dodijeliti koncesiju za distribuciju plina, ako ne želi praviti novih 40 kilometara plinske mreže, odnosno, ako im 'Plin-projekt' svoju ne iznajmi.

Bezmalo tri godine nakon potpisivanja tog sumnjivog Sporazuma, Općinsko vijeće saznaje za njegov sadržaj te 4. travnja 2011. donosi Odluku o njegovu raskidu.

Državni inspektorat zabranio Plin-projektu rad

Nakon raskida Sporazuma o zakupu plinske mreže, Općinsko vijeće i njegove službe, u tri navrata, požuruju Županiju, a prije svih pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Miroslava Jarića, neka hitno raspišu Natječaj za izbor koncesionara za distribuciju plina u Općini Donji Andrijevci, Garčinu i dr.

Prije nego je Županija raspisala natječaj za distribuciju plina u ovim općinama, Državni inspektorat je 7. lipnja 2011. "zabranio 'Plin-projektu' obavljanje djelatnosti distribucije plina na distribucijskom području Općine Garčin i Općine Donji Andrijevci" uz napomenu kako „žalba ne odgađa izvršenje rješenja".

Sukladno mantri po kojoj, izgleda, funkcionira uprava 'Plin-projekta', ignorirajući zabranu, tvrtka nastavlja s distribucijom plina - kao da se ništa dogodilo nije.

Državna komisija poništila javni natječaj 

Nakon neometanih višegodišnjih marifetluka u režiji Vukovića, Muse i drudih lukavaca, a neovisno o njima, Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave, 27. rujna 2011. „Poništava postupak davanja koncesije za distribuciju plina u općinama: Donji Andrijevci, Gundinci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Garčin, Velika Kopanica i Oprisavci.

Razlog poništenja natječaja, pored niza drugih, leži u davatelju koncesije (Miroslavu Jariću i dr.), jer „nije odredio kriterij za odabir najpovoljnije ponude sukladno zakonu!?

Zašto županijski činovnik, kojem je poštovanje zakona elementarna obveza, nije propisao kriterije - ako kriterij nije on sam? Zašto (ne)namjerno, opet sukladno zakonu, nije odradio „Pripremne radnje za davanje koncesije", ako „pripremne radnje" nisu u okviru diskrecijskih prava onoga koji ga je postavio na mjesto Pročelnika? Uz najbolju volju, nakon jednosatnog razgovora s Jarićem i drugima, to nismo uspjeli saznati.

Kako se, od „pripremnih radnji za davanje koncesije" - ljetos - dogodilo štošta (ne)očekivano, Miroslav Jarić i njegov šef (ma tko on bio) našli su se u '(ne)obranom grožđu'. Ide zima, a planiran natječaj nije prošao. Posljedično, mogao bi nastati velik problem s (ne)snabdijevanjem plinom domaćinstava i tvrtki.

Vjerojatno uz pomoć suradnika, Jarić se dosjetio jadu te nazvao općine i naložio im neka od Župana zatraže proglašenje elementarne nepogode za njihovo područje, pa će nakon toga nesmetano moći nastaviti s nepropisnom distribucijom plina u svojim općinama.

Prodajom/najmom mreža, općine učinili taocima, a distributera monopolistom

Kako su neki Općinski načelnici čak i prodali seoske plinske mreže (npr. Garčin i Velika Kopanica) i na taj način svoje mještane (ne)namjerno učinili taocima monopolista za snabdijevanje plinom (u ovom slučaju 'Plin-projekt') odmah su poslušali Jarića te 13. listopada 2011. Županu uputili „zamolbu" - neka proglasi elementarnu nepogodu.

Sasvim sigurno 'Zakon o zaštiti od elementarnih nepogoda' nije utvrdio kako elementarna nepogoda nastane ako vas ne grije Josip Vuković.

Svjestan problema pred kojim stoji, ni časa ne časeći, Župan nakon pet dana, 18. listopada 2011., "donosi Odluku o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode na području općina: Garčin, Donji Andrijevci, Velika Kopanica i Gundinci… do okončanja postupka" dodjele koncesije za distribuciju plina.

Iako nisam siguran kako je elementarna nepogoda za ove općine, a i šire, nastupila dolaskom Miroslava Jarića i njegova stvarnog šefa u poziciju da upravljaju životima građana Brodsko-posavske županije, sasvim sam siguran kako 'Zakon o zaštiti od elementarnih nepogoda' nije utvrdio kako elementarna nepogoda nastane ako vas ne grije Josip Vuković.

Tko je u ovoj priči imao kratku pamet, a tko duge prste, Andrijevčanima je sasvim svejedno jer, samo u 2010. godini oštećeni su za 960.000 kuna - bez štete uzrokovane iznajmljivanjem plinske mreže, bez naknade.

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
tihos89

tihos89

Komentirano: 8.11.2011. | 0:37

1

Ljudi moji u ovoj zemlji ne postoji dovoljno sudaca, odvjetnika, a što je najžalosnije ni porote da se osudi sav politički kriminal. Dao Bog da Bajici uspije. Sutra ima neka tribina u selu u vezi toga pa ode malo uši načulit. Ništa mi u životu nesmeta kao guzičari i paraziti po općinama i insttucijama koji žele samo pozapošljavat familiju a narod "ko jebe". Osobno nisam tako odgojen, niti mi je obitelj na takvom glasu u selu i želim samo doživjeti skup poštenih ljudi koji će nešto dobro napraviti, ljudi koji imaju čast da ne guzičare.
prccko

prccko

Komentirano: 6.11.2011. | 14:19

2

Sad vidim da i Jerko navaljuje iz svih sredstava na svog bivšeg stranačkog prijatelja na Plinara iz Nove Gradiške zbog situacije u koju je Josip Vuković DING doveo Novu Gradišku. Sada mi nije jasno otkada je Josip Vuković postao toliki stručnjak u drvnoj industriji. Očito je KADAR za sve vremena i sve branše. E pa takvi su najopasniji. Ali kako su sada vremena kada Kadrovi tog kalibra završavaju u zatvorima, Josipa Vukovića DINGa i to očekuje.
prccko

prccko

Komentirano: 6.11.2011. | 14:15

3

Znači, Duspara sustiže cijenom plina Plinara iz Nove Gradiške? Dobro, prepisuje sve što ovaj radi. Sada ispada da je i HSP umoćen u igre oko plina pa naslov treba promijeniti u HDZ = SDP = Dusparin HSP. Ovo je neki novi moment u cijeloj priči. Kažeš 2 direktora imaju - pa znači spremni su preuzeti Plin Projekt kada ovi odu u stečaj zbog obveza koje imaju prema Donjim Andrijevcima. Pa kako imate srca tako navaljivati iz svih oružja na ove ljude.
ZNGRH

ZNGRH

Komentirano: 5.11.2011. | 18:16

4

Nema Duspara ni Brod-plin veze s ovim, oni imaju 2 direktora, 17 novih uposlenika i novu cijenu plina.
prccko

prccko

Komentirano: 4.11.2011. | 17:16

5

zlizec - nemoj sada još Dusparu umiješati u ovu igru. Pa nije čovjek toliko moćan. Brod Plin je pred propasti nakon što je Duspara eliminirao Pudića. Možda želiš reći da Duspara sve radi po nalogu plinara iz Nove Gradiške? Pa da uništavaa Brod plin kako bi oslobodio mjesto Plin projektu. Ma sve je moguće, samo ako Andrijevčani odaberu pravog odvjetnika, i lijepo zašilje olovku, pljačku tj. štetu koju je općina imala mora platiti Crveni plinar. Koliko se vidi iz BON2 - plinar iz nove Gradiške niti u kojem slučaju nije u stanju namiriti toliki iznos - pa mu je stečaj izgledan.
zlizec

zlizec

Komentirano: 4.11.2011. | 16:47

6

A ova priča ima i dublju pozadinu od one koju autor nameće kao jedinu. Pitanja 1 Zašto se Brod-plin u zadnjih godinu ipol gura u Dubioze.? Pitanje 2. Tko spajdaši HDZ-ovce i SDP-ovce? Pitanje 3. Tko je trenutačno u koaliciji sa SDP-om Tipičan prikaz skupine ortaka koja je dogovorno pljačkala svoj narod Malo kasnije vam razjasnim svoje tvrdnje :)
pozdrav

pozdrav

Komentirano: 3.11.2011. | 0:43

7

svaka cast autoru i hvala sto me toliko nasmijao . coric , stanko coric :)))))). prica o kradji mi je manje zanimljiva koliko opis cijele prezentacije , ma kao da sam i sam bio tamo . jos jednom hvala sto sam opet , makar na kratko i samo u mislima , posjetio andrijevce . u iscekivanju novog nastavka ..... pozdrav
prccko

prccko

Komentirano: 2.11.2011. | 23:44

8

Ma ljudi moji, zar je to moguće? Crveni gradonačelnik - plinar zajedno s Županom pljačkaju malu općinu. Prosto da ne mogu povjerovati. Ma zapravo sve je moguće - Plinar ostvario neopravdanu imovinsku korist na račun male općine, načelnik općine možda nešto pojeo i popio, a Župan novu kuću napravio. Svi zadovoljni - osim onih koji cijeli taj cirkus od biznisa plaćaju. I sada se nađe Bajica da svima pomrsi račune. Ma bravo. Samo oni su veliki igrači (HDZ i SDP) pa me malo strah cjelokupnog ishoda. Plinar je stari komunistički mačak, jedan od sekretara komiteta, stara škola - kako od naroda praviti majmune. A sada mu se smiješi mandat u Saboru - pa ako buka oko ovoga postane šum - ništa od toga. Koliko čujem planira da bude jedan od ministara u Kuku Riku koaliciji - pa nije red da se čovjeka tako javno napada. On je ugledni gospodarstvenik i njegove firma odkako je gradonačelnik najvipe poslova rade s Gradom - pa on je zaslužan građanin. Pa nemojte ljudi tako naglo, polako. Možda Vam i plin isključi - a zima dolazi. Zato prije napada na Plinara nabavite dovoljne zalihe drveta. Može ustrebati. I to je slika zajednice, bratstva i jedinstva HDZ-a i SDP-a - ali u lopovluku. Znači glas za SDP jednak je glasu za HDZ. Ništa se ne mijenja - pametnima dosta.
tihos89

tihos89

Komentirano: 2.11.2011. | 19:50

9

Ljudi moji dok Bajica, Đin ili netko drugi sposoban ne uvede reda u općini, bit će i dalje rasulo. Problem je što se ljudi koji su pametni i sposobni od lešinara nemogu probit u politici. Političarima u višim krugovima uvijek trebaju glupani koji će slušati i sjediti u vijeću ko drvored, a ovakvi kao Bajica im predstavljaju problem zato što svojom sposobnošću postaju popularniji od tih visokih dužnosnika.
zrendula

zrendula

Komentirano: 2.11.2011. | 19:19

10

Pomalo mi se nevjerojatno čine neki djelovi teksta i da je to stvarno bilo tako moguće izvesti. Mislim da se je autor trebao posavjetovati sa strukom jer ovo kao da je pisano u dnevno političke svrhe. Između ostalog ne spominje se HERA i MINGORP !?!

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Doprinose li ovakve mjere borbi protiv iseljavanja?

Nove prilike za mlade obitelji

Doprinose li ovakve mjere borbi protiv iseljavanja?

2.5.2022. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Općine odlučile osnovati zajednički dječji vrtić

Hvalevrijedna suradnja

Općine odlučile osnovati zajednički dječji vrtić

26.1.2021. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki Andrijevčanin, arhitekt dr. sc. Radovan Miščević

Jeste li čuli za čovjeka?

Veliki Andrijevčanin, arhitekt dr. sc. Radovan Miščević

27.10.2020. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda ne znaju 'voditi knjige', ali su po nečemu napredni

Mlada obitelj je i istospolna zajednica

Možda ne znaju 'voditi knjige', ali su po nečemu napredni

10.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj gospodin je nepopravljiv!

BROJNE NEPRAVILNOSTI

Ovaj gospodin je nepopravljiv!

4.11.2019. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne može im nitko ništa?

Opet (i) Donji Andrijevci

Ne može im nitko ništa?

4.11.2019. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pregledali papire pa otkrili novi kaos u općinskoj blagajni

Brojke se nikako ne podudaraju

Pregledali papire pa otkrili novi kaos u općinskoj blagajni

31.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biraju članove i zamjenike članova Savjeta mladih

Objavljen poziv za isticanje kandidature

Biraju članove i zamjenike članova Savjeta mladih

6.8.2019. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će im vraćen novac za priključke i porez na nekretninu

Nakon loših vijesti o novim nametima

Bit će im vraćen novac za priključke i porez na nekretninu

25.7.2019. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Teško da je prenamjena učinjena radi izgradnje urbanih vila

Suludi nameti mještanima

Teško da je prenamjena učinjena radi izgradnje urbanih vila

17.7.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mještani će plaćati komunalnu naknadu za bašče i oranice!?

Neizgrađena građevinska zemljišta

Mještani će plaćati komunalnu naknadu za bašče i oranice!?

16.7.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vukojević gradnja je daleko najpovoljniji ponuditelj

Energetska obnova škole u D.Andrijevcima

Vukojević gradnja je daleko najpovoljniji ponuditelj

30.3.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bogat i veseo Advent u Donjim Andrijevcima 2018.

Bolji nego ikad dosad

Bogat i veseo Advent u Donjim Andrijevcima 2018.

17.12.2018. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opremanje dječje igraonice i novo radno mjesto

Projekti pomažu smanjenju nezaposlenosti

Opremanje dječje igraonice i novo radno mjesto

25.5.2018. | 18:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako ništa zaključili nisu i rezultat će takav biti - ništa

Izvanredno stanje proglasili redovnim

Kako ništa zaključili nisu i rezultat će takav biti - ništa

26.9.2017. | 15:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

Samo jedna točka dnevnog reda

Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

24.9.2017. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : S općinskog računa digao 91.000 kuna

Državna revizija utvrdila

S općinskog računa digao 91.000 kuna

21.9.2017. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

Od priopćenja do tiskovne i nazad

Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

13.9.2017. | 21:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :