Politika : Političke stranke

Objavljeno: 15.12.2017. u 10:15
Prikaza: 3097
|
Autor: Domagoj Zovak

Pozivaju na osudu mladih obitelji

Skandalozna poruka ovdašnjih HDZ-ovaca

Donji Andrijevci : Skandalozna poruka ovdašnjih HDZ-ovacaObjava na profilu HDZ-a Doni Andrijevci od 13.12.2017.(Foto: screenshoot)

Ukoliko se taj cenzus ne smanji na nekih prihvatljivih 2000 kn i u petak izglasa, mi ćemo na ovoj stranici objaviti imena onih koji će taj iznos primiti, pa ćete sami moći prokomentirati jesu li oni zaista potrebiti ili ne.

DONJI ANDRIJEVCI –  Na facebook profilu pod nazivom HDZ Donji Andrijevci na kojemu Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) općine Donji Andrijevci, povremeno, objavljuje komentare o aktualnim političkim temama, u srijedu, 13. prosinca 2017. godine, osvanuo je skandalozan komentar nepoznatog autora koji, u ime i za račun te političke stranke piše postove/komentare.

Evo što poručuje tamošnji glasnogovornik HDZ-ovaca:

"Za petak 15.12.2017. sazvana je 5. sjednica Općinskog vijeća Općine Donji Andrijevci na kojoj je najvažnija točka dnevnog reda izglasavanje proračuna za 2018. godinu kojeg predlaže načelnik Tomislav Marijanović. Sve materijale za sjednicu možete pogledati na službenoj stranici Općine Donji Andrijevci. Jedna od točaka dnevnog reda je izmjena odluke o sufinanciranju troškova boravka djece predškolske dobi s područja Općine Donji Andrijevci u dječjim vrtićima na području Brodsko – posavske županije, koju predlaže Nezavisna lista. Ono što bode u oči u toj odluci je povećanje prihodovnog cenzusa s dosadašnjih 1.663 kn na 2.500 kn po članu obitelji. HDZ Općine Donji Andrijevci je protiv te odluke, jer smatra da se njom pogoduje pojedincima s vrlo dobrim primanjima. Mišljenja smo da je apsurdno da npr. četveročlana obitelj s primanjima od 10.000 kn ima mjesečnu pomoć od Općine 1.000 kn i da je potrebitija od drugih socijalno ugroženih skupina kojih, nažalost, u našoj Općini ima na pretek. Ukoliko se taj cenzus ne smanji na nekih prihvatljivih 2000 kn i u petak izglasa, mi ćemo na ovoj stranici objaviti imena onih koji će taj iznos primiti, pa ćete sami moći prokomentirati jesu li oni zaista potrebiti ili ne. Nadam se da ćete nam dati svoje mišljenje u komentar ili inbox i da nećete skretati s teme."

Iz navedenoga je vidljivo kako će na današnjoj (petak, 15.12.) sjednici Općinskog vijeća Donji Andrijevci, između ostalog,  raspravljati o povećanju prihodovnog cenzusa s 1.663,00 kn po članu kućanstva na 2.500,00 kn za sufinanciranje cijene boravka djece u vrtićima. U postojećoj odluci, koja je objavljena u Službenom vjesniku BPŽ (br. 6/2016) navedeno je, na papiru, kako Općina Donji Andrijevci sufinancira boravak djece u vrtiću s 300,00 kn mjesečno. Prema informacijama kojima raspolaže SBplus, Općina, zapravo, nikoga niti ne sufinancira, jer nitko od zainteresiranih obitelji ne ispunjava stroge uvjete koje je Općina nametnula svojim mještanima.

Naime, obitelji koje voze svoju djecu u vrtiće u Vrpolje i Đakovo imaju primanja veća od propisanog cenzusa i ne ostvaruju pravo na sufinanciranje. Primjerice, ekonomska cijena vrtića u Vrpolju je 1.250,00 kn mjesečno, djeca s područja općine Vrpolje plaćaju cjelodnevni boravak 550,00 kn, a djeca izvan te općine plaćaju 700,00 kn, jer je Općina Vrpolje, do sada, sufinancirala boravak sve djece u svome vrtiću. Slijedeće godine, Vrpolje će prestati sufinancirati boravak u vrtiću djece iz Donjih Andrijevaca, što je i logično, pa će, primjerice, obitelj koja svaki dan vozi (10 km) dvoje djece iz Donjih Andrijevaca u Vrpolje plaćati 2.500,00 kn mjesečno, ne računajući trošak goriva, amortizacije vozila, utroška vremena itd.

S druge strane, Općina Oprisavci nema prihodovni cenzus, ali je uvjet da su oba roditelja zaposlena. Jer, jedan roditelj može čuvati dijete, dok drugi radi. Općina Klakar nema prihodovni cenzus, ali niti uvjeta da oba roditelja moraju biti zaposlena. U gradu Slavonskom Brodu također ne postoji prihodovni cenzus za sufinanciranje boravka djece u vrtiću, pa tako i obitelj koja ima četiri člana i ukupno 10.000,00 kn mjesečno prihoda plaća najviše 630,00 kn vrtić za jedno dijete. Puna ekonomska cijena brodskih gradskih vrtića je oko 1.200,00 kn. Dakle, Grad Slavonski Brod sufinancira najmanje 570,00 kn, jer za obitelji s manjim primanjima udio sufinanciranja se povećava. Primjerice, obitelj koja ima četiri člana i prihod od 6.000,00 kn plaća 405,00 kn mjesečno - za prvo djete.

Uglavnom, Odluka Općinskog vijeća Donji Andrijevci iz 2016. godine bila je neprovediva, kao što, najvjerojatnije, neće biti provediva niti ova iz 2017. godine jer, prema našim informacijama, većina zainteresiranih obitelji, a možda čak i svi, imaju veće mjesečne prihode nego što to propisuje cenzus od 2.500,00 kn po članu kućanstva. Iz tog razloga, vjerojatno, 36.000,00 kn planiranih u proračunu Općine Donji Andrijevci za sufinanciranje boravka djece u vrtićima tijekom 2018. godine, moglo bi ostati neiskorišteno.

Međutim, ono što je u najavi 'glasnogovornika' skandalozno nije sam cenzus. Naime, andrijevački HDZ prijeti kako će objaviti imena roditelja koji žele sufinanciranje, jer su oni, kao, bogati, imaju čak 10.000 kn mjesečna primanja, a ima puno "potrebitijih". Skandaloznost objave leži u otvorenom pozivu na segregaciju, osudu, na javni linč i nabacivanje blatom na "bogate" jer, eto, usudili su se tražiti neka prava.

Dakle, obiteljima od kojih Općina ubire prirez, porez na dohodak, od čijih se plaća podmiruju i troškovi općinske uprave (ukupan planirani prihod Općine u 2017. od prireza i poreza na dohodak je 2,5 mil. kn, a osnovni proračun je oko 3,2 mil. kn, bez pomoći izvana) andrijevački HDZ, izgleda, poručuje neka odsele u općinu Oprisavce, ili općinu Klakar, ili općinu Vrpolje, ili općinu Rešetari ili grad Slavonski Brod... ako im u Donjim Andrijevcima nije dobro.

Umjesto da podrže demografske mjere kojima bi se spriječilo iseljavanje obitelji s djecom, ako je već teško privući mlade obitelji da se dosele u Donje Andrijevce te da potiču ostanak zaposlenih ljudi u selu sa djecom, posebice onih koji imaju viša primanja jer se iz njihovih plaća i puni proračun (za plaće do 3.800,00 kn ne plaća se ni prirez ni porez na dohodak) andrijevački HDZ ovakvim porukama zabija još jedan čavao (i) u lijes demografskog propadanja općine, koja je od 2001. do 2011. izgubila skoro 20 posto stanovništa (s 4.393 na 3.709), a taj trend rapidno se nastavlja.

Pozitivno je da se u Donjim Andrijevcima uređuju dječja igrališta, parkovi, trgovi, nogometni stadioni, međutim, ako u općini ne bude djece neće biti onih koji bi trebali koristiti ta dječja igrališta, neće biti djece koja će igrati nogomet, neće u konačnici biti ni djece u osnovnoj školi, a samim time, za 20-ak godina, možda neće biti ni potrebe za školom i zaposlenicima jer će djeca iz više općina ići u jednu školu.

Osim toga, ako Općina Donji Andrijevci nije napravila svoj dječji vrtić i osnovala svoju ustanovu, jer nema takav fiskalni kapacitet (samo za plaće djelatnika vrtića trebalo bi najmanje pola milijuna kuna godišnje), ako nije napravila vrtić iz EU fondova i dala ga na korištenje, primjerice, ustanovi Dječji vrtić "Ivana Brlić Mažuranić'' Slavonski Brod, ako ne sufinancira 50-ak djece (oko 300.000 kn godišnje) iz općine u vrtiću, onda valjda može godišnje izdvojiti 100.000 kn za sufinanciranje 20-ak djece u vrtićama u Brodsko-posavskoj ili Osječko-baranjskoj županiji.

Kao prilog današnjoj raspravi na 5. sjednici Općinskog vijeća Donji Andrijevci, SBplus prilaže dokument koji bi vijećnici trebali usvojiti, ako im je stalo do budućnosti Općine Donji Andrijevci, jer su se to obvezali i prisegom koja glasi: "Prisežem da ću prava i obveze člana Općinskog vijeća općine Donji Andrijevci obavljati savjesno i odgovorno radi gospodarskog i socijalnog probitka općine Donji Andrijevci i Republike Hrvatske..."

Danas andrijevačku osmogodišnju školu pohađa 252 djece. Ove godine, u prvi razred upisano je, u matičnu školu, 15 djece, dok je u tri područne (Staro Topolje, Sredanci i Divoševci) upisano još 15 djece. Godine 2013. u matičnu školu je upisano 18 učenika, pa je tako u četiri godine broj upisanih pao za 17 posto. Ako se trend nastavi školske godine 2037./2038., dakle samo za 20 godina, u prvi razred OŠ "Viktor Car Emin" Donji Andrijevci upisalo bi se najviše osmero djece. Ti podaci, odavno zvone na uzbunu, a tko zvonjavu ne čuje bit će vidljivo i na današnjoj sjednici Općinskog vijeća.


Prijedlog odluke

MS Word Dokument(.docx)

56 kb

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
andrijevci86

andrijevci86

Komentirano: 15.12.2017. | 12:08

1

Jos jedna pila naopako andrijevačkog kulturnog atašea Gavrana, te susjeda mu i mentora autora članka Zovka.
detox

detox

Komentirano: 15.12.2017. | 11:07

2

Izgleda da nije netko na popisu od njihovih bližnjih pa su se zato vjerojatno tako uzjebali.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je vodstvo HSLS-a podnijelo ostavku

Saznali smo razlog

Zašto je vodstvo HSLS-a podnijelo ostavku

21.7.2017. | 23:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Donjim Andrijevcima glasat ću za:

Na predstojećim izborima

U Donjim Andrijevcima glasat ću za:

7.5.2017. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je jedina zastava izvješena na Dan antifašističke borbe

Od Slavonskog Broda do Andrijevaca...

Ovo je jedina zastava izvješena na Dan antifašističke borbe

23.6.2016. | 11:21
SBplus.hr, Slavonski Brod : Blefira li HDSSB?

Na Izbornoj skupštini

Blefira li HDSSB?

15.3.2015. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zajednica žena HDSSB-a Brodsko-posavske županije

Osnivačka skupština

Zajednica žena HDSSB-a Brodsko-posavske županije

16.12.2014. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Družili se umirovljenici i liberali

U Donjim Andrijevcima

Družili se umirovljenici i liberali

22.10.2013. | 23:33
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedni po Statutu drugi po stečenom pravu

Raskol u stranci

Jedni po Statutu drugi po stečenom pravu

14.4.2012. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :