Politika : Političke stranke

Objavljeno: 14.4.2012. u 0:03
Prikaza: 3636
|
Autor: J. Zovak

Raskol u stranci

Jedni po Statutu drugi po stečenom pravu

Donji Andrijevci : Jedni po Statutu drugi po stečenom pravu Šimo Zmaić u lijevom, a Andrija Babić u desnom krugu(Foto: M. Šulter)

Budući da se radilo o dijametralno suprotnim stavovima, pri čemu su se jedni pozivali na statut, a drugi na džentlmenstvo, Skupština se raslojila do te mjere da su izaslanici iz Sredanaca i Starog Topolja demonstrativno napustili zasjedanje.

DONJI ANDRIJEVCI - Jučer u 19 sati, u Donjim Andrijevcima, održana je općinska Izborna skupština HDZ-a, na kojoj je bilo 68 od 75, u Temeljnim ograncima, izabranih izaslanika. Kako i priliči ovoj civiliziranoj urbanoj sredini, zasjedanje je počelo sukladno Statutarno-poslovničkim pravilima, bez i jednog incidenta - od pregleda vjerodajnica, utvrđivanja kvoruma do izbora radnih tijela Skupštine.

Za predsjednika Općinske organizacije i za izaslanika na Opći sabor stranke, izabran je Šimo Zmaić.

Tako bi, vjerojatno i završila da se dva predložena kandidata za predsjednika Općinske organizacije: Šima Zmaić iz Donjih Andrijevaca i Andrija Babić iz Sredanaca, nisu razišli u temeljnim postulatima za izbor članova Općinskog odbora i izaslanika na Županijsku izbornu skupštinu. Naime, Zmaić se držao Statuta stranke i Poslovnika o radu Skupštine, 'kao pijan plota', a Babić se pozivao na džentlmenski dogovor i dvadesetogodišnju praksu u podjeli mandata između četiri Temeljna ogranka koja čine Općinsku organizaciju HDZ.

Zmaić je tvrdio kako svatko od izaslanika ima pravo birati i biti biran te da, temeljem toga, izborne liste ne mogu biti zatvorene, a Babić se pozivao na dosadašnju praksu da se, približno broju članova stranke i izbornim rezultatima, na liste predloži onoliko kandidata koliko se ima namjeru birati. S tim da svaki Temeljni ogranak ima autonomno pravo predložiti svoje predstavnike.

Budući da se radilo o dijametralno suprotnim stavovima, pri čemu se jedni pozivaju na statut, a drugi na džentlmenstvo, Skupština se raslojila do te mjere da su izaslanici iz Sredanaca i Starog Topolja demonstrativno napustili zasjedanje.

Posljedično toj činjenici, Radno predsjedništvo Skupštine konstatiralo je kako kvorum više nije 68 nego 43 izaslanika te su nastavili s radom. U nastavku sjednice, na kojoj je sudjelovalo 39 izaslanika iz Donjih Andrijevaca i 4 iz Novog Topolja, izabrana su sva predviđena tijela stranke te izaslanici za Opći sabor i Županijsku izbornu skupštinu.

Za predsjednika Općinske organizacije i za izaslanika na Opći sabor stranke, s 40 glasva kao i svi ostali, izabran je Šimo Zmaić. Osim toga izabrano je 16 članova Općinskog i tri člana Nadzornog odbora te šest izaslanika na Županijsku izbornu skupštinu.

Općinski odbor: Branko Bećir, Milan Bilokapić, Anica Cupić, Iris Ćorić, Sofija Koledić, Antun Kovačić, Branko Kvesić, Dragutin Lukić, Nebojša Maras, Ivan Musa, Željka Novak, Marina Pešorda, Stjepan Spajić, Predrag Zarić, Ivana Zmaić, Vesna Zmaić.

Nadzorni odbor: Nedeljka Milardović, Antun Ratković i Maja Cupić.

Izaslanici za Županijsku izbornu skupštinu: Dragutin Lukić, Nebojša Maras, Ivan Musa, Stjepan Spajić, Predrag Zarić i Šimo Zmaić.

Na naš upit - hoće li zbog ovakvog ishoda Izborne skupštine doći do raskola u stranci, zbog činjenice da u tijelima stranke, a niti među izaslanicima, nema nikog iz dva Temeljna ogranke, Zmaić nam je kazao: „Prema Statutu stranke, Općinski odbor ima pravo kooptirati do 25 posto svog članstva. Neka se kolegice i kolege iz Sredanaca i Starog Topolja dogovore koga žele i mi ćemo ih kooptirati".
Žalba.pdf

PDF Dokument(.pdf)

735 kb

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
dudek

dudek

Komentirano: 14.4.2012. | 12:27

1

Ja bih im dao da igraju ruski rulet.
charlie

charlie

Komentirano: 14.4.2012. | 11:49

2

Rekao sam ti Boro neki dan, čista jedinica.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 14.4.2012. | 10:13

3

charlie@ jel` ti to tipuješ jedinicu na Zdravu!? Pero je s Brodom i Gradiškom već osigurao 78 izaslanika...
charlie

charlie

Komentirano: 14.4.2012. | 10:02

4

Taj Šima Zmaić (pola familije mu je u tom odboru) je jedan obični Zdravin potrčko i informator, tako da ovaj rasplet događaja tamo ne začuđuje, uostalom tako će se odigrati u svim općinskim organizacijama i opet će Zdrava imati više izaslanika na županijskoj izbornoj skupštini i naravno pobijediti.
Hoseraul

Hoseraul

Komentirano: 13.4.2012. | 23:20

5

Raskol(razol) u kukuruzištu.Nakon katastrofalnog poraza u gradu Bajici predstoji kontrola općinskih izbornih skupština ,što za sada ide po planu.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Skandalozna poruka ovdašnjih HDZ-ovaca

Pozivaju na osudu mladih obitelji

Skandalozna poruka ovdašnjih HDZ-ovaca

15.12.2017. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je vodstvo HSLS-a podnijelo ostavku

Saznali smo razlog

Zašto je vodstvo HSLS-a podnijelo ostavku

21.7.2017. | 23:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Donjim Andrijevcima glasat ću za:

Na predstojećim izborima

U Donjim Andrijevcima glasat ću za:

7.5.2017. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je jedina zastava izvješena na Dan antifašističke borbe

Od Slavonskog Broda do Andrijevaca...

Ovo je jedina zastava izvješena na Dan antifašističke borbe

23.6.2016. | 11:21
SBplus.hr, Slavonski Brod : Blefira li HDSSB?

Na Izbornoj skupštini

Blefira li HDSSB?

15.3.2015. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zajednica žena HDSSB-a Brodsko-posavske županije

Osnivačka skupština

Zajednica žena HDSSB-a Brodsko-posavske županije

16.12.2014. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Družili se umirovljenici i liberali

U Donjim Andrijevcima

Družili se umirovljenici i liberali

22.10.2013. | 23:33
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :