Kultura : Ostalo

Objavljeno: 1.6.2014. u 13:45
Prikaza: 3360
|
Autor: Jerko Zovak

Čika Šima Seletković

Drugi su ga poštovali više od njegovih

Iako se Donji Andrijevci ne mogu pohvaliti svojom brigom za vlastitu povijest, dapače, nemaju ni običnu monografiju sela a kamoli nešto više od toga, aktualni načelnik općine, 'domaći' Tomislav Marijanović, ima priliku biti zabilježen kao čovjek koji je pokrenuo promjene.

DONJI ANDRIJEVCI - Povodom Dana škole 'Viktor Car Emin' Donji Andrijevaci, 28. svibnja 2014. godine, u auli škole, učenici i nastavnici organizirali su svečanu školsku priredbu za roditelje i uzvanike.

Između ostalog i o tome - hoće li priliku iskoristiti ili neće - ovisit će, ne samo njegova načelnička dugovječnost, nego i status u povijesti sela.

U okviru svečanosti, u školskoj knjižnici, otvorena je izložba o životu i radu, kako je pisao Mihael Ferić,  svestranog hrvatskog glazbenik, istinskog i neponovljivog narodnog umjetnika, zborovođe, kapelnika, dirigenta; učitelja tamburaša, „egedaša", harmonikaša, limenih i drvenih puhača; veliki promicatelj tamburaštva i slavonske tradicijske glazbe - Šimun (Šima, Šimo) Seletković Matančev (22. listopada 1917. - 17. ožujka 2013.).

Čika Šima, kako su ga zvali učenici i poznavatelji mlađi od njega, rođen je u Donjim Andrijevcima, u šokačkoj obitelji kao jedinac. Prvi susreti s tamburašima, koje je gledao u svatovima, obilježile su njegovo životno stvaralaštvo i njegov životni put. Tamburu je prvi puta uzeo sa sedam godina i od tada je nije ispuštao iz ruku. Po završetku osnovnog obrazovanja završio je glazbenu školu. Prvo radno mjesto bilo je u njegovim rodnim Donjim Andrijevcima gdje je predavao glazbenu kulturu. Osoba koja je s njim bila u dobru i zlu, bila je njegova žena Marija s kojom se oženio 02. veljače 1942. Čika Šima bio je ponosni otac četiri sina i kćerke, dida osmero unučadi i pradida trinaestero praunučadi.

Mađioničarskom je vještinom okupljao djecu

Iako po profesiji nije bio glazbeni pedagog, mađioničarskom je vještinom okupljao djecu, mladež i odrasle oko sebe, pridobivao njihovo povjerenje, a oni su ga, bez pogovora slušali, slijedili i od njega učili. Zahvaljujući čika Šimi, drugom polovicom četrdesetih i pedesetih godina prošloga stoljeća, Andrijevci su postali središte glazbenog života Slavonije. Čika Šima je tada bio kapelnik limene glazbe DVD-a, dirigent Tamburaškog orkestra KUD-a „Stjepan Živić", voditelj kombiniranog gudalačko-tamburaškog orkestra, dječjih tamburaških i harmonikaških orkestara, školskih pjevačkih zborova i obiteljskog zabavno-plesnog sastava.

Osim u Andrijevcima, čika Šima djelovao je i u Županji, Vrpolju, Bošnjacima, Starim Mikanovcima, Gundincima, Velikoj Kopanici, Orašju i Tolisi. Neizmjernu ljubav, taj nestor slavonske glazbe, gajio je prema violini. Upravo će „Šimin drmeš", kojega je prenio samo najboljim egdašima koje je poučavao, ostati živa uspomena na njega.

I nakon prestanka rada u školi, čika Šima je nastavio podučavati sviranje. Upravo je njegova neizmjerna ljubav prema tamburaškoj glazbi uspjela u Andrijevcima, 25.svibnja 2005., okupiti preko 500 tamburaša u veličanstveni orkestar koji je upisan u Guinessovu knjigu rekorda. Za svoj rad i djelo, čika Šima je primio brojne nagrade, od Red danice hrvatske s likom Marka Marulića, preko Zlatnog grba Brodsko-posavske županije za životno djelo, životne Nagrade Festivala hrvatske domoljubne pjesme, do nebrojenih diploma i pohvala. Njemu u čast, Julije Njikoš posvetio je „Koncertni stavak za brač i tamburaški orkestar".

Društvo mora htjeti

U razgovoru s jednim od četiri Šimina sina, Nenom, koji je i sam postao hodajuća glazbena institucija, slavonska rokerska legenda i pedagog koji je stotine djece naučio svirati - primarno tamburu - razgovaramo kako čika Šimu i njegova djela učiniti trajnom, a ne prolaznom, prije svega andrijevačkom, a potom slavonskom i hrvatskom, vrijednošću.

- Mi, obitelj, to ne možemo učiniti. Prvo, zbog toga što nismo skloni samopromoviranju, a drugo, zbog toga što nemamo institucionalni kapacitet koji je potreban za učiniti tako nešto. Na primjer, dvije obiteljske sobe u kući 'Matančevih' urediti kao mali glazbeno etnografski muzej. Obitelj bi društvu rado predala stvari koje karakteriziraju očev život i rad, međutim, to treba netko htjeti, a potom, u javnosti prilagođenom prostoru, uz primjerenu pažnju, trajno i održavati, kaže Neno.

Iako se Donji Andrijevci ne mogu pohvaliti brigom za vlastitu povijest, dapače, nemaju ni običnu monografiju sela a kamoli nešto više od toga, aktualni načelnik općine, 'domaći' Tomislav Marijanović, ima priliku biti zabilježen kao čovjek koji je pokrenuo promjene. Između ostalog i o tome - hoće li priliku iskoristiti - ovisit će, ne samo njegova načelnička dugovječnost, nego i status u povijesti sela.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ispod gospodarske zone nalaze se ostatci starog naselja

Pretražili 15 tisuća 'kvadrata'

Ispod gospodarske zone nalaze se ostatci starog naselja

4.3.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rock and roll večer

"MPS Starotopoljani"

Rock and roll večer

19.12.2018. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grijeh bi bio ne prenijeti dio

Oni čuvaju ovdašnju baštinu

Grijeh bi bio ne prenijeti dio

10.12.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponos i dika Brodsko-posavske županije

Slavonski glasovi osvojili natjecanja

Ponos i dika Brodsko-posavske županije

13.11.2018. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šima još uvijek živi u svima koje je učio muzicirati

"Što je Šime, takvog više nema!"

Šima još uvijek živi u svima koje je učio muzicirati

13.12.2017. | 17:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi andrijevački umjetnik s pet tisuća fotografija

Matej Seletković (1997.)

Mladi andrijevački umjetnik s pet tisuća fotografija

4.4.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspio Božićni koncert 'Čika Šima Seletković'

U andr'evačkoj crkvi

Uspio Božićni koncert 'Čika Šima Seletković'

1.1.2016. | 22:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Božićni koncert 'Čika Šima Seletković'

U Donjim Andrijevcima

Božićni koncert 'Čika Šima Seletković'

22.12.2015. | 14:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Oj samice drvo javorovo, 'ko te sviro nikad ne bolovo'

17.Hrvatska smotra svirača

'Oj samice drvo javorovo, 'ko te sviro nikad ne bolovo'

16.12.2015. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oj samice drvo javorovo...

U Donjim Andrijevcima

Oj samice drvo javorovo...

8.12.2014. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 4. Rock koncert 'Susret generacija'

U petak 22. kolovoza

4. Rock koncert 'Susret generacija'

11.8.2014. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rockers in retirement, Neno Seletkovic & co.

U Andrijevcima 23.kolovoza

Rockers in retirement, Neno Seletkovic & co.

19.8.2013. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propao pokušaj anketiranja o kulturi parkiranja

Nakon cjelodnevnog truda

Propao pokušaj anketiranja o kulturi parkiranja

25.6.2013. | 23:23
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :