Kultura : Kulturno umjetničko društvo

Objavljeno: 1.9.2014. u 9:47
Prikaza: 3943
|
Autor: SBplus

U Orubici

Izabrana najuzornija žena cijele Županije

Uz tradicionalno i zaštićeno "Kolo na dva štuka", Orubičani su ove godine svoju smotru oplemenili i još jednim vrijednim sadržajem – Izborom najuzornije seoske žene Brodsko-posavske županije.

DAVOR - „Orubico, desna ti je ruka, Igrat, pivat, Kolo na dva štuka!" stihovi su svojevrsne orubičke himne i njihova čuvenog „Kola na dva štuka" po kojem je ovo slikovito slavonsko mjesto postalo poznato diljem Hrvatske, ali i izvan njenih granica, objavio je RadioNG.  Orubičko kolo zaštićeno je kao nematerijalno kulturno dobro te slijedom toga upisano u Registar nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture. A zaštita podrazumijeva prije svega koninuitet u radu, uključenje u rad društva najmlađih, proširenje kulturno umjetničke ponude mjesta i brojne druge prednosti i mogućnosti koje se itetako mogu koristiti. 

Posjetiteljima se predstavila mješovita pjevačka skupina društva na čelu s profesorom Karlom Đurićem te mlada pjevačka skupina KUD-a „Fra Marijan Lanosović" i izvrsnom interpretacijom dočarala svu kvalitetu višeglasne orubičke pjesme. 

Uz sjajne nastupe gostujućih društava, vrhunac je večeri svakako bila izvedba čuvenog „Kola na dva štuka" koja je dobila najveći pljesak i odobravanje svih posjetitelja. 

Izbor najuzornije seoske žene Brodsko-posavske županije 

Orubičani su ove godine svoju smotru oplemenili i još jednim vrijednim sadržajem – Izborom najuzornije seoske žene Brodsko-posavske županije – žene koje rade od jutra do večeri, drže kuću i svoje poljoprivredno gospodarstvo, podižu obitelj, a uz to kroz različite aktivnosti podižu razinu društvenog života u sredinama iz kojih dolaze. Sve ove kvalitete bile su presudne za izbor najboljih, a Prosudbenom povjerenstvu na čelu s s predsjednikom mr. Mijom Gašparovićem nije bilo nimalo lako odabrati najuzorniju seosku ženu Brodsko posavske županije koja će nas 18. listopada predstavljati na državnom natjecanju u Bjelovaru. 

Za najuzorniju seosku ženu Brodsko posavske županije za 2014. godinu izabrana Kata Nikolić iz Sikirevaca, prva je pratilja Barica Boić iz Banovaca, a druga pratilja Branka Severović iz Orubice.

Vrijedne nagrade i lente najboljima uručili su župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić, zamjenik župana Davor Vlaović i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić

- Majka sam petero djece, živim u zajedničkom kućanstvu sa suprugom, djecom, svekrom i svekrvom. Marljivo radim na cjeloživotnom učenju, pa sam tako završila tečaj računastva i informatike kako bi što lakše vodila korespodenciju vezanu uz naše obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Na 26 hektara zemlje moja obitelj proizvodi sve ratarske kulture i cijeli sam svoj život podredila djeci i našem imanju – ističe pobjednica Kata Nikolić.

Za najuzorniju seosku ženu naše županije ove su se godine natjecale Barica Boić iz Banovaca, Kata Bosančić iz Bukovlja, Mira Krstanac iz Gornjih Bogićevaca, Katica Matijašević iz Dragalića, Suzana Milovanović iz Klokočevika, Kata Nikolić iz Sikirevaca, Katarina Pavišić iz Donjeg Varoša, Božana Raspasović iz Korduševca i Branka Severović iz Orubice.

(Fotografije: Drago Čaić i Andrej Smolić)

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte kako su Slavonci sinoć njegovali tradiciju

  Donosimo veliku galeriju fotografija

  Pogledajte kako su Slavonci sinoć njegovali tradiciju

  26.8.2018. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepresušna škrinja tradicijskog blaga

  Sedamnaesto “Kolo na dva štuka”

  Nepresušna škrinja tradicijskog blaga

  27.8.2017. | 19:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kolo na dva štuka'

  17. godinu za redom

  'Kolo na dva štuka'

  24.8.2017. | 12:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Povorkom i pjesmom pozvali mještane u poklade

  Nastavljena tradicija

  Povorkom i pjesmom pozvali mještane u poklade

  19.1.2017. | 12:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izbor najuzornije seoske žene

  Kolo na dva štuka

  Izbor najuzornije seoske žene

  26.8.2014. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kulturne, zabavne i turističke noći Davora

  Manifestacija za pamćenje

  Kulturne, zabavne i turističke noći Davora

  7.8.2011. | 23:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :