Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 20.9.2014. u 12:42
Prikaza: 2005
|
Autor: SBplus

Slavonska prašuma

Kako čuvaju Prašnik

Davor : Kako čuvaju Prašnik

Sam Prašnik, svojim postojanjem, velika je pohvala i priznanje hrvatskoj šumarskoj struci

DAVOR - Prašnik je još prije 85 godina izuzet iz redovnog šumskog gospodarenja. Željelo ga se sačuvati za buduće generacije i mlade šumare i prirodoslovce koji će ondje imati priliku vidjeti izvornu slavonsku šumu.

Riječ je o prašumi koju tvore stara stabla hrasta lužnjaka Quercus robur L., bukve Fagus sylvatica L. i običnog graba Carpinus betulus L. Naziva se prašumom jer čovjek nije utjecao na nju više od 80 godina pa se šuma vratila svom izvornom izgledu kakav su imale davne šume poplavnih panonskih dolina. Prema podacima iz 1979. godine (Matić i sur., „Rezervati šumske vegetacije Prašnik i Muški bunar, studija ekološko-uzgojnih osobina", Šumsko gospodarstvo „Josip Kozarac", Nova Gradiška, 1979.) Prašnik broji 1487 stabala hrasta lužnjaka i 48 stabala običnog graba i bukve. Hrastovi divovi visoki su i više od 40 m, prsni promjeri debla im dosežu 200 cm, a jedno stablo može imati drvnu masu veću od 50 m3. Procjenjuje se da je današnji broj hrastovih stabala manji, a da se povećao broj grabovih stabala.

Sam Prašnik je svojim postajanjem velika pohvala i priznanje hrvatskoj šumarskoj struci koja je i prije 80-tak godina uvidjela kako vrijednost i značenje ove šume nadilaze materijalnu vrijednost drva od kojeg je sazdana. Čak 90 % naših šuma su prirodne šume u kojima se utjecaj čovjeka nastoji minimalizirati. Takva politika upravljanja omogućuje očuvanje složenih šumskih ekosistema i bioraznolikosti. Hrvatske šume su dobile i certifikat FSC koji je potvrda da se šumom gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima. Upravo zbog toga Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije vidi u Hrvatskim šumama partnera s koji će raditi za dobrobit i očuvanje šuma i njihova živog svijeta.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavak najvećeg pojedinačnog projekta Županije

Korištenje vode iz rijeke Save

Nastavak najvećeg pojedinačnog projekta Županije

21.2.2019. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduje gradnja sustava javnog navodnjavanja

Voda za plodna slavonska polja

Napreduje gradnja sustava javnog navodnjavanja

2.10.2018. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Ja sam najsretniji čovjek na svijetu!"

Ivo Banovčić (91) tvrdi:

"Ja sam najsretniji čovjek na svijetu!"

10.6.2018. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :