Život : Udruge građana

Objavljeno: 9.6.2014. u 10:34
Prikaza: 1809
|
Autor: SBplus

Slavonci

Znate li što je to 'ćuptet'?

Cernik : Znate li što je to 'ćuptet'?'Ćuptet'(Foto: Momir Divjak - ngbuntovnici.hr)

„Ćuptet“ je autohtoni kolač Cernika, koji se od davnina pripremao o kolinju, od nadjeva za mesne kobasice. I zato Cerničani kažu da je to kolač od mesa.

CERNIK - U organizaciji Udruge vinogradara i voćara općine Cernik, 7. lipnja 2014. održana je treća cernička 'Ćuptetijada', kojoj je, kao i županija Brodsko-posavska, pokrovitelj bila Općina Cernik, piše novagra.hr.

Manifestacija je upriličena u vinskom podrumu cerničkog dvorca grofova Kulmer. Uz bogatu kulturno-povijesnu baštinu, svaka hrvatska regija, ali i naselja, imaj i svoje gastronomske posebnosti. Tako je „ćuptet", autohtoni kolač Cernika, koji se od davnina pripremao o kolinju od nadjeva za mesne kobasice. I zato Cerničani kažu da je to kolač od mesa.

Vještina u pripremi ćupteta prenosi se s generacije na generaciju. Kako bi sačuvali ovaj jedinstveni slani i slasni kolač, Udruga vinogradara i voćara odlučila je organizirati slavlje „ćupteta". Majstorice ove delicije prihvatile su i pomoć predstavnica drugih udruga koje djeluju na području općine Cernik, od kulturnih do braniteljskih.

Bila je to prilika promovirati odlična domaća vina cerničkog vinogorja – Portugizac ili kako ga Cerničani nazivaju „portugizer", graševinu i druga, a upravo vina odlično idu uz 'ćuptet' i zato ovaj kolač mora biti pikantan.

Cijeli članak pročitajte i foto-galeriju pogledajte OVDJE.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaljubljenici u stare sorte na jednom mjestu

Došli iz cijele zemlje

Zaljubljenici u stare sorte na jednom mjestu

4.3.2018. | 9:10
Cilj je potaknuti još veću brigu na traženju, spašavanju, očuvanju i sadnji starih sorti povrća i voća pogodnih za organski uzgoj, ali i ukazati na važnost sadnje šumskih voćkarica kako u tradicijskim voćnjacima, tako i na šumskim površinama.
Cilj je potaknuti još veću brigu na traženju, spašavanju, očuvanju i sadnji starih sorti povrća i voća pogodnih za organski uzgoj, ali i ukazati na važnost sadnje šumskih voćkarica kako u tradicijskim voćnjacima, tako i na šumskim površinama.