Život

Objavljeno: 1.7.2018. u 16:00
Prikaza: 1584
|
Autor: Ž.G.

'Živimo u čudnim vremenima'

Posvećen i za promet otvoren 'Šiljin most'

Cernik : Posvećen i za promet otvoren 'Šiljin most'Župan Danijel Marušić presijeca vrpcu(Foto: Ksenija Lipičanin i Franjo Samardžić)

Most je uništila poplava 2014. godine i otada je predstavljao veliki prometni problem. Novoizgrađeni je prijelaz naziv dobio po poginulom hrvatskom branitelju, Josipu Matoševiću.

CERNIČKA ŠAGOVINA - Na jučer održanoj svečanosti koju je organizirao Mjesni odbor Cerničke Šagovine, župan Danijel Marušić prigodno je za promet otvorio novoizgrađeni most nazvan „Šiljin most" po poginulom hrvatskom branitelju Josipu Matoševiću -Šilji, piše Radio Nova Gradiška.

Most u Cerničkoj Šagovini poplava je uništila 2014. godine i otada je predstavljao  veliki prometni problem. Županijska uprava za ceste most je izgradila sukladno programu održavanja i modernizacije županijskih cesta koji je usvojila Županijska skupština.

Uz mještane i članove obitelji Josipa Matoševića, hrvatske branitelje koji su bili sudionici njemu posvećenog memorijalnog nogometnog turnira, nazočni su bili Vitomir Žakić, načelnik i Hrvoje Žakić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Cernik kao i novogradiški gradonačelnik, Vinko Grgić. Most je posvetio i molitvu vodio fra Vjencislav Janjić.

-Drago mi je da je otvorenje ovog mosta, sjećanje na našeg Šilju i na sve naše branitelje započelo molitvom i božjim blagoslovom. Mi Hrvati smo nedjeljivi od naše katoličke vjere, Ona je bila uz nas kad smo se rađali, ona nas je snažila uvijek u životu i na koncu ona nas ispraća na nebo. Zašto sam to rekao? Zato što je otvaranje ovog mosta jedna velika simbolika, dan sjećanja na sve one koji su zaslužni da bi mi danas živjeli u slobodi, na sve one koji su svoje živote ugradili u temelje slobodne Hrvatske.

Nažalost, živimo u čudnim vremenima kada pobjednike sude i kada neki kritički promatraju Domovinski rat. Međutim, jedno je sigurno da svi oni koji su pod hrvatskim stijegom devedesetih godina gradili ovu našu domovinu, da su oni hrvatski junaci. Zbog upravo svih stradalih i poginulih hrvatskih branitelja, zbog neutješnih roditelja, zbog raseljenih i iseljenih, zbog naše povijesti, a još više zbog naše budućnosti mi ne smijemo dozvoliti da se naša teška povijest ponovi, ali isto tako ne smijemo dozvoliti da se to zaboravi. Zato mi je najdraže što ovdje među nama vidimo dragu nam djecu koja su naša budućnost. – kazao je župan Danijel Marušić.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomen obilježja poginulim hrvatskim branitelja iz Cerničke Šagovine i na mjesnom groblju.

Memorijalni turnir bio je još jednom, ne samo sportsko nadmetanje, već i prijateljsko druženje hrvatskih branitelja i mještana Cerničke Šagovine, ali i događaj da se još jednom evociraju sjećanja na obranu Cerničke Šagovine i najteže dane za vrijeme Domovinskog rata i oda dužna počasti svim braniteljima, posebno onima koji su svoje živote utkali u slobodu koju danas živimo.

Veliku galeriju fotografija s 'otvorenja' mosta i sreću mještana moguće je pogledati OVDJE.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :