Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 24.11.2012. u 20:30
Prikaza: 2337
|
Autor: Marija Radošević

"Cernički krmokolj”

Vrijeme svinjokolja i mladog vina

Cernik : Vrijeme svinjokolja i mladog vina

Riječ je o sorti crnog grožđa koja rano dozrijeva pa i vino stiže prvo, lagano je i može se popiti više, a zbog kiseline odlično razgrađuje masnoću.

CERNIK - Vrijeme je svinjokolja i mladog vina, za Slavonce nekada prave svetkovine kada su završavali sezonu napornog rada i spremali se za zimske užitke. Rijetki su još zadržali tradiciju da se svinjokolja "radi natenane”.

Cerničani to još poštuju, pa su osmislili manifestaciju "Cernički krmokolj” koju održavaju skoro tri desetljeća. Prilika je to da se uz kobasice, krvavice, čvarke... isproba i mladi portugizac, vino koje se na ovim prostorima uzgajalo stoljećima, a koje se posebno "sljubljuje” baš uz masnija svinjska mesa. Mještani pričaju kako su brda oko Cernika nekada bila obavijena milijunom trsova, koji su šezdesetih godina zapušteni, no tradiciju posljednjih desetak godina obnavlja Udruga vinogradara i voćara. Proteklo desetljeće trude se intenzivirati sadnju novih vinograda, a od starih sorti sade portugizac, koji odlično ide uz jela od svinjetine, potvrđuje i predsjednik udruge Zvonko Živković.

- Riječ je o sorti crnog grožđa koja rano dozrijeva pa i vino stiže prvo, lagano je i može se popiti više, a zbog kiseline odlično razgrađuje masnoću. Od starih panjeva zdrave i kvalitetne pupove slali smo u rasadnike i vraćali kalemljenu lozu na isti teren. Zato ponovo dobro uspijeva - kaže Živković, posebno zadovoljan kvalitetom vina prošle i ove godine. Osebujno autohtono vino cerničkog vinogorja boje rubina i okusa koji podsjeća na kupinu i jagodu stručnjaci preporučuju piti uz pečeno kestenje, patku, gusku, fazana, uz brodet..., a Cerničani ga vole uz specijalitete od svinjetine. Samo kod njih se tako mogu naći kolačići zvani cerničke "ćuptete”. Na komad pripremljenog tijesta stavlja se malo smjese za punjenje kobasica ili kulena i to se onda ispeče. U ispijanju portugisca najviše uživaju muškarci, uvjereni kako je to vino svojevrsni afrodizijak.

- Zbog dobrog odnosa kiselina, lagano je i nema puno alkohola pa se može popiti više, ne udara u glavu, a utječe na dobro raspoloženje - kroz smijeh pojašnjava Živković, navodeći i već dobro poznati portugizac kutjevačkog kraja nazvan "Kitokret”- vino koje pobuđuje strasti.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izložili stare sorte voća i povrća i krstili mošt

Sačuvajmo stare sorte

Izložili stare sorte voća i povrća i krstili mošt

19.10.2019. | 15:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiču mlade na čuvanje starih autohtonih sorti

Voćari iz zemlje i inozemstva

Potiču mlade na čuvanje starih autohtonih sorti

2.3.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su čuvari starih sorti voća

I ove godine izložba plodova

Oni su čuvari starih sorti voća

12.10.2018. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : S europskih 15 tisuća eura okreće se uzgoju lijeske i šljive

Svaštarenje je sve teže

S europskih 15 tisuća eura okreće se uzgoju lijeske i šljive

27.6.2018. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razmjena starih sorti sjemena i iskustava

Druženje slavonskih uzgajivača

Razmjena starih sorti sjemena i iskustava

3.3.2018. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razmjena plemki starih sorti voća

Ove subote

Razmjena plemki starih sorti voća

2.3.2018. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potekao portugizac

U Cerniku

Potekao portugizac

13.10.2012. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :