Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 1.10.2016. u 9:10
Prikaza: 2223
|
Autor: SBplus

OPG Sokić:

'Svojim proizvodima izazivamo zanimanje ljudi'

OPG Sokić svojim proizvodima izaziva zanimanje kupaca

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Sokić” nalazi se u Cerniku. Bave se ekološkim uzgojem povrća za svoje potrebe, a najbolje rezultate daje poznavanje tradicije upakirano u suvremene ekološke trendove. Proizvode razne proizvode u koje je ugrađeno ljekovito samoniklo bilje te šumske gljive.

CERNIK - Neki od proizvoda OPG Šokić su široki rezanci sa medvjeđim lukom, koprivom, vrganjima i mrkim trubačama; sirup od divljeg šipka, pekmez od buće, salata od čičoke i medvjeđeg luka, ajvar s vrganjima…

Vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva "Sokić" je Vera Sokić koja sa svojim suprugom Zdravkom često obilazi razne sajmove i manifestacije na kojima imaju, recimo to tako, besplatnu promociju svojih proizvoda, a uz to dolazi i do nekih poslovnih suradnji iako se radi o malom postotku, javlja radiong.

Prije nekoliko dana posjetili smo ih i uvjerili se kako je jesen zaista kraljica godišnjih doba. Čim smo prišli bliže "kapiji” dočekali su nas prekrasni mirisi. Čistila se paprika za ajvar, a iz prepune "kotluše” širio se miris šljiva za pekmez. Kaže nam Zdravko da je domaći pekmez od šljiva ove godine hit na sajmovima. Da je znao, kupio bi još šljiva i sve bi prodao. Usput nam je pokazao sušaru za tjesteninu po kojoj je i poznat. Kapaciteti su postali premali, narudžbe stalno stižu.

Sokić kaže kako su OPG osnovali 2003. godine, no nikad nije bilo aktivirano. - Uvijek smo se bavili povrtlarstvom kod svoje kuće, za svoju obitelj, prijatelje i kumove, međutim došla su teža vremena i nema se od čega živjeti, pa smo počeli proizvoditi nešto što nitko drugi ne proizvodi. Od toga se nikada nećemo obogatiti, ali ćemo moći preživjeti - rekao je Sokić.

- Krenuli smo prvo s paprikom za kulinare, odnosno za proizvodnju kobasica i kulina. To smo sve ručno radili, međutim zbog bolesti supruge i moje majke nismo mogli više odvojiti vremena s obzirom da je zemlja bila dosta daleko. A s obzirom da smo supruga i ja gljivari i planinari onda smo radili ajvar s vrganjima za svoje potrebe i potrebe prijatelja. Svima je to bilo fino, pa smo odlučili krenuti s tim na tržište što se pokazalo dobrim potezom. Međutim to možete raditi samo sa svježim vrganjima i jednostavno jedan proizvod nije dovoljan da preživimo te se supruga sjetila da ručno radi široke rezance s vrganjima, koprivama i medvjeđim lukom. S tim proizvodima idemo po sajmovima po cijeloj Hrvatskoj i zanimljivi smo ljudima - dodaje Sokić.

    Broj komentara: 0

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava

    Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

    Ostali članci u rubrici
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Šampionskim vinom proglašena graševina vinarije Kovre

    Ocjenjivanje vina

    Šampionskim vinom proglašena graševina vinarije Kovre

    3.6.2019. | 14:00
    Najviše je bilo prijavljeno uzoraka graševine, ali su se tu našla i vina koja su manje zastupljena u podrumima vinogradara. Tako je stručni sud, uz već tradicionalna vina kao što su rajnski rizling, portugizac, pinot crni i sivi, traminac i frankovka, ocjenjivao i manconi polusla
    Najviše je bilo prijavljeno uzoraka graševine, ali su se tu našla i vina koja su manje zastupljena u podrumima vinogradara. Tako je stručni sud, uz već tradicionalna vina kao što su rajnski rizling, portugizac, pinot crni i sivi, traminac i frankovka, ocjenjivao i manconi polusla
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiču mlade na čuvanje starih autohtonih sorti

    Voćari iz zemlje i inozemstva

    Potiču mlade na čuvanje starih autohtonih sorti

    2.3.2019. | 19:30
    Današnje okupljanje bila je nova prilika da se razmjene plemke starih sorti voća, vinove loze, šumskih voćkarica i sjemenja starih sorti povrća, začinskog i ljekovitog bilja. Održana je i tribina pod nazivom „Važnosti očuvanja starih sorti" na kojoj su se okupili zaljubljenici u
    Današnje okupljanje bila je nova prilika da se razmjene plemke starih sorti voća, vinove loze, šumskih voćkarica i sjemenja starih sorti povrća, začinskog i ljekovitog bilja. Održana je i tribina pod nazivom „Važnosti očuvanja starih sorti" na kojoj su se okupili zaljubljenici u
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su čuvari starih sorti voća

    I ove godine izložba plodova

    Oni su čuvari starih sorti voća

    12.10.2018. | 14:45
    "Koliko je Tomislav Grubanović posljednjih nekoliko godina pronašao starih sorti krušaka, jabuka i ostalih vrsta voća to samo on zna. Ovaj veliki zaljubljenik u stare sorte i njihov čuvar prokrstario je istočnu Slavoniju uzduž i poprijeko i u zapuštenim voćnjacima sa stogodišnjim
    "Koliko je Tomislav Grubanović posljednjih nekoliko godina pronašao starih sorti krušaka, jabuka i ostalih vrsta voća to samo on zna. Ovaj veliki zaljubljenik u stare sorte i njihov čuvar prokrstario je istočnu Slavoniju uzduž i poprijeko i u zapuštenim voćnjacima sa stogodišnjim
    SBplus.hr, Slavonski Brod : S europskih 15 tisuća eura okreće se uzgoju lijeske i šljive

    Svaštarenje je sve teže

    S europskih 15 tisuća eura okreće se uzgoju lijeske i šljive

    27.6.2018. | 19:30
    "Tih 15 tisuća eura bespovratnog novca Europske unije našem malom obiteljskom gospodarstvu, koje smo osnovali 2009. godine, velika je odskočna daska. Nije to prevelik novac, ali ako se pametno uloži velika je pomoć."
    "Tih 15 tisuća eura bespovratnog novca Europske unije našem malom obiteljskom gospodarstvu, koje smo osnovali 2009. godine, velika je odskočna daska. Nije to prevelik novac, ali ako se pametno uloži velika je pomoć."
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Razmjena starih sorti sjemena i iskustava

    Druženje slavonskih uzgajivača

    Razmjena starih sorti sjemena i iskustava

    3.3.2018. | 9:00
    Današnje je događanje prilika da se izbjegne ono loše što dolazi iz razvijenijih i "naprednijih" krajeva - genetski modificirano sjemenje te voće i povrće koje je izgledom savršeno, ali okusom ne podsjeća na ono iz djetinjstva.
    Današnje je događanje prilika da se izbjegne ono loše što dolazi iz razvijenijih i "naprednijih" krajeva - genetski modificirano sjemenje te voće i povrće koje je izgledom savršeno, ali okusom ne podsjeća na ono iz djetinjstva.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Razmjena plemki starih sorti voća

    Ove subote

    Razmjena plemki starih sorti voća

    2.3.2018. | 10:45
    – Nadamo se da ćemo upravo u Cerniku inicirati neke konkretne akcije sjetve i sadnje starih sorti, ponajprije u školama, ali i naseljima. – istaknuli su organizatori.
    – Nadamo se da ćemo upravo u Cerniku inicirati neke konkretne akcije sjetve i sadnje starih sorti, ponajprije u školama, ali i naseljima. – istaknuli su organizatori.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme svinjokolja i mladog vina

    "Cernički krmokolj”

    Vrijeme svinjokolja i mladog vina

    24.11.2012. | 20:30
    Riječ je o sorti crnog grožđa koja rano dozrijeva pa i vino stiže prvo, lagano je i može se popiti više, a zbog kiseline odlično razgrađuje masnoću.
    Riječ je o sorti crnog grožđa koja rano dozrijeva pa i vino stiže prvo, lagano j
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Potekao portugizac

    U Cerniku

    Potekao portugizac

    13.10.2012. | 16:00
    Majstori životnog hendoizma, stari Rimljani govorili su kako je svakom grozdu životna želja da jednom dospije u bačvu, a potom i na stolove. Zahvaljujući entuzijazmu članova cerničke Udruge vinogradara i voćara, ali i svojevrsnih čuvara tradicije, mlado je vino, u petak, 12.listo
    Majstori životnog hendoizma, stari Rimljani govorili su kako je svakom grozdu ži