Život : Vjerski život

Objavljeno: 15.7.2014. u 22:00
Prikaza: 5921
|
Autor: Marija Radošević

Pavao Mikulčić

Prvi svećenik u povijesti Bukovlja

Marija Radošević
Foto: Marija Radošević
 • Marija Radošević
 • Marija Radošević
 • FB Mirko Duspara
 • FB Mirko Duspara
 • FB Mirko Duspara
 • Marija Radošević
 • FB Mirko Duspara
 • FB Mirko Duspara
 • FB Mirko Duspara

Bukovljani su ponosni pa su s radošću za tu prigodu posebno svečano okitili selo kao znak podrške i privrženosti te zajedno s obitelji danima pripremali slavlje

BUKOVLJE - Prvi put u povijesti Bukovlje slavi svog prvog mladomisnika, Pavla Mikulčića, 24-godišnjeg sumještanina, kojega svi poznaju i hvale. Misnom je slavlju prethodila četverodnevna duhovna priprava u župnoj crkvi sv. Antuna u Podvinju te prigodne pobožnosti. Bukovljani su ponosni pa su s radošću za tu prigodu posebno svečano okitili selo kao znak podrške i privrženosti te zajedno s obitelji danima pripremali slavlje. A mladi svećenik je u subotu na platou iza mjesne crkve - u nazočnosti petnaestak starijih svećenika, svojih roditelja, sestre, rodbine, prijatelja, susjeda i više od tisuću drugih sudionika - pred svojom župnom zajednicom nadahnuto i toplo održao mladu misu, stavljajući tako pečat na svoj svećenički poziv. Uslijedila je propovijed fra Darka Teperta, OFM, bibličara i profesora s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, s riječima ohrabrenja mladomisniku za život koji ga očekuje:

- Isus ne dolazi mnoštvu s velikim zahtjevom, on samo želi biti blizu čovjeku. Tako i svećenik treba svojim životom svjedočiti Boga koji je brižan, nježan, Boga koji je ljubav... - između ostaloga je kazao fra Darko Tepert.

Uzbuđenje, zajedništvo i radost osjetilo se u cijelom Bukovlju. "Velika je to svečanost za sve nas, svi smo od srca pomogli, želimo Pavlu svu sreću...”, komentirali su susjedi. Sreću ne kriju ni njegovi roditelji, Marija i Drago, koji su sinovu prvu misu pratili sa suzama u očima.

Odlikaš brodske gimnazije i odličan student

Posebno je glazbeno nadaren, vedar, pričljiv, otvoren, kompletna osoba kakvu Crkva treba - komentiraju za Pavla brojni poznanici. A Mladomisnik s osmijehom odgovara kako je svećeništvo ponajprije dar od Boga:

- To je nešto što vas privlači i na što se vraćate bez obzira na to kamo otišli. Kod mene se to dogodilo u djetinjstvu. Rado sam odlazio u crkvu, ministrirao, u tom smislu mi se odvijala i igra. Za osmogodišnjaka taj poziv nije imao isto značenje kao danas. Nisam shvaćao ni misu, ali me Bog privlačio k sebi - prisjeća se vlč. Pavao.

U srednjoj školi intenzitet Božjeg poziva nije bio isti, priznaje. Izlazio je, družio se, bilo je tu i djevojaka, volio je društvo:

- Sazrijevanjem, sa 18 godina, odlučio sam upisati Bogoslovni fakultet i prošle sam godine diplomirao, a nedavno sam zaređen u Đakovu - kaže vlč. Pavle, dodajući kako nikada nije požalio što je završio opću gimnaziju, gdje je, kaže, stekao odlične prijatelje i mnogo toga naučio.

Na svečanosti nakon mlade mise, u velikom šatoru na mjesnom igralištu, bilo je više od 1.200 uzvanika. Uz obitelj, većina suseljana danima je pripremala slavlje. Pekle su se pečenke, donosile na dar razne domaće delicije, pekli kolači, stizale gajbe piva, kilogrami kave, cvijeće... A uz tamburašku glazbu do poslije ponoći, nizale su se čestitke prvom mladomisniku iz Bukovlja, koji stupa na svoju prvu dužnost u osječkoj konkatedrali.

"Njegov ga je poziv čekao"
Otac i majka, Marija i Drago, ponosni su na Pavla. Na pitanje kako se nose s njegovom odlukom, majka je odgovorila:
- Vjernici smo, katolici, a Pavao je od djetinjstva pokazivao ljubav prema tom pozivu i samo on zna zašto. Kao učenik šestog razreda i ministrant, u Osijeku je bio na dočeku Pape. Jednom mi je ispričao kako je u prolazu Papa baš njega pogledao, i to je bilo presudno za njegovu odluku. Čak je odmah htio krenuti u malo sjemenište, no suprug i ja smatrali smo da, ako to mora biti njegov poziv, on će ga čekati. Završio je gimnaziju s odličnim uspjehom, bez mature, te upisao Bogosloviju u Đakovu, i kao odličan student završio u roku – rekla je Mladomisnikova majka.
Njegovu ljubav prema Bogu i njegov odabir razumije i podržava otac Drago:
- To je njegov cilj i put. Prihvatio sam ga i sretan sam ako je on sretan.

  Broj komentara: 90

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Acija

  Acija

  Komentirano: 20.7.2014. | 10:06

  1

  @Petar Bašić...Hvala na vašem komentaru... @viribusunitis... očito je da mi nije ni potrebna diploma da tvrdim nešto što se uči u OŠ. Lijep pozdrav...
  viribusunitis

  viribusunitis

  Komentirano: 20.7.2014. | 2:13

  2

  @Petar Bašić...cijenim vaše komentare, ali čini se kako su u moje vrijeme na Filozofskom fakultetu u Zagrebu puhali neki "drugi vjetrovi" jer je točno ovo što sam ja naveo predavano, čak štoviše i naglašavano na seminarima koji su se doticali inkvizicije i sl..a poznanici mi kažu da se isto predaje i sada...ako su meni lagali lažem i ja...
  kibicfenster

  kibicfenster

  Komentirano: 19.7.2014. | 22:12

  3

  Katolik sa ruskim imenom ,Boris.U Beogradu studirao.Stipiću,gdje je tu vjerodostojnost.
  Petar Bašić

  Petar Bašić

  Komentirano: 19.7.2014. | 21:09

  4

  Kao povjesničar reći ću viribusunitisu da nije u pravu. Galileo je osuđen je je govorio protiv dogmatskog stava Crkve u tome vremenu (da je stvaran geocentrični a ne heliocentrični sustav). Naravno, on je dokazao taj sustav, jer za srušiti geocentrični sustav u njegovom rigidnom obliku (da se sva nebeska tijela kreću pričvršćena i stalnim, čak kristalnim sferama) može običnim promatranjem. Venera, koja je bliža Suncu od Zemlje, pokazuje faze, što je misaonim eksperimentom lako razumjeti u heliocentričnom sustavu kakvog se danas uči u osnovnoj školi. Jupiterovi sateliti kruže oko Jupitera, a ne Zemlje,a samim svojim kruženjem, oni bi "probili" eventaulnu kristalnu sferu na kojoj je pričvršćen Jupiter, zar ne?... Na koncu, stav tadašnje Crkve vidljiv je iz anegdotalnog Galilejevog postupka, koji je, u svojoj znanstvenoj znatpželji, pozvao kardinale da sami pogledaju kroz teleskop i vide da Mjesec nije sjajna kristalna kugla već tijelo s planinama i kraterima... Rezultat? Držeći se radije one biblijske "ako te oko sablažnjava, iskopaj ga" kardinali su odbili i pogledati kroz teleskop a umjesto toga zaključili su da je "toga Galileja bilo već i previše"... Isključivost je u tom, protureformacijskom vremenu, bila nadmašena samo slijepom vjerom u bajke i okrutnošću u obračunu s "nevjernicima"
  Acija

  Acija

  Komentirano: 19.7.2014. | 20:55

  5

  Također pozdrav najzabavnijem komentatoru :-)
  viribusunitis

  viribusunitis

  Komentirano: 19.7.2014. | 20:48

  6

  @Acija...ako vam je samo do diplome (a je jer se to na takvim ljudima lako vidi) imate ekonomija i sličnih stvari, za povijest vam ne znam, a što se tiče cijene - moraš se i sam malo potrudit...spustio sam se na vaš nivo, nažalost...uz takve ljude nije čudo gdje je Slavonski Brod i kakva mu je perspektiva...ali sad je stvarno dosta, budite pozdravljeni..
  Acija

  Acija

  Komentirano: 19.7.2014. | 20:43

  7

  @viribusunitis@ Eto, znala sam ja da ti znaš gdje se diploma može kupiti. Samo mi još nisi rekao koliko košta. Hvala...
  viribusunitis

  viribusunitis

  Komentirano: 19.7.2014. | 20:35

  8

  @Acija...imate "pojeftino" diploma u susjednoj nam državi, kupite si jednu, bar vas neće patit to što ju nemate, a sa tolikom količinim znanja raspolažete, često viđen sindrom u našem Brodu...adios
  Acija

  Acija

  Komentirano: 19.7.2014. | 20:28

  9

  @virbusunitis... Na tvoje pisanije ubuduće ću ti odgovoriti samo pod jednim uvjetom, a to je da napišeš nešto suvislo i pametno. Shodno tome, ovaj puta ostaješ bez odgovora.
  viribusunitis

  viribusunitis

  Komentirano: 19.7.2014. | 20:15

  10

  @Acija...neka ti bude sve ovo, loš govornik, povjesničar, nije problem, ja gledam tko govori...ali to i dalje nema previše veze sa ovim o čemu sam ja govorio, to vaše imputiranje meni da sam neki branitelj crkve i sl. i tumačenje uloge crkve ("!?) nema nikakve veze sa onim što sam ja rekao...vaša činjenična netočnost na koju sam uputio je i dalje netočnost...nažalost dopustio sam si da me dijelom uvučete u vaša međusobna prepucavanja...kada bi znali čitati s razumijevanjem onda vam ne bih morao stalno izvlačiti vaše nepotrebne citate i imputacije...razumijem da imate potrebu drugima dokazivati kako vi znate ovo ili ono, samo dajte, ali ako već idete meni odgovarati, odgovorite na ono što sam rekao, ne na vaše konstrukcije...

  Broj komentara: 90

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 123456789

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mlada misa u Bukovlju

  U subotu 12. srpnja

  Mlada misa u Bukovlju

  3.7.2014. | 16:32

  Vezani članci

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mlada Misa velečasnog Marka Martića

  Zlatnoj župi - zlatni dar!

  Mlada Misa velečasnog Marka Martića

  22.7.2013.
  Marko Martić je dvanaesti živući svećenik svoje župe koja ima još i četiri bogos
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mlada misa u Bukovlju

  U subotu 12. srpnja

  Mlada misa u Bukovlju

  3.7.2014.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :