Život : Okoliš

Objavljeno: 1.4.2012. u 0:01
Prikaza: 1837
|
Autor: Miroslav Mazurek

Zbog jutrošnjeg mraza

Kilogram jabuka 50 kuna?

Bukovlje : Kilogram jabuka 50 kuna?Ostaci snijega na krovovima(Foto: MM)

Pored svih nevolja koje su se sručile na ovaj narod i vremenske prilike su odlučile udariti svoj pečat.

BUKOVLJE - Tko se jutros probudio dovoljno rano imao je priliku ugledati ostatke noćašnjeg snijega i osjetiti niske jutarnje temperature.

Prema službenim podacima, jutarnja temperatura je bila oko 1°C te se na pojedinim lokacijama pojavio i mraz.

Hoće li to, i koliko, utjecati na tek procvjetale voćke i ostale kulture – ostaje vidjeti.

No, ono što djeluje kao neslana šala iz naslova, mraz u kombinaciji s višemjesečnom sušom mogao bi učiniti našom stvarnošću.

Broj komentara: 17

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 2.4.2012. | 12:56

1

vidli
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 2.4.2012. | 12:55

2

Največi dio voćarskih površina u okolici Broda je na nešto višim i blago nagnutim ili nagnutim terenima. Svi znamo da hladniji zrak sjeda u kotlinu i uvjeren sam da je na GMP Slavonski Brod na Jelasu izmjerena niža temperatura no što je bila najniža na okolnim uzvisinama (broj hladnih dana je znantno veći na Jelasu nego u Osječkoj, prosječna temperatura je niža za gotovo dva stupnja na Jelasu od Osječke.... - za brdo nema podataka nastalih iz kontinuiranih standardnih mjerenja pa - bumo vidki...).
Stipe

Stipe

Komentirano: 2.4.2012. | 8:30

3

Jutrošnjih -5 će popraviti situaciju.
Mile_Jerkovic

Mile_Jerkovic

Komentirano: 1.4.2012. | 15:16

4

Izrael uspješno navodnjava svoje pustinje, a Island u polumraku zime uzgaja vlastitu pšenicu. Možda da mi promjenimo ime u iHrvatska?
Miroslav Mazurek

Miroslav Mazurek

Komentirano: 1.4.2012. | 14:15

5

IBM, problem je što će cijene prilagoditi domaćoj ponudi, koja bi mogla biti mizerna i skupa. Prognostičari najavljuju kako bi obilnije kiše mogle pasti tek za 2-3 mjeseca, a znamo kakvo je navodnjavanje u nas. Koliko proizvođača ima zaštitu od mraza? Nije da prizivam katastrofu, ali ...
IvanaBrlicMazuranic

IvanaBrlicMazuranic

Komentirano: 1.4.2012. | 13:52

6

Upita li se autor članka kome bi proizvođač mogao prodati kg jabuka po toj cijeni? Tak da NO WAY, APPLE!
IvanaBrlicMazuranic

IvanaBrlicMazuranic

Komentirano: 1.4.2012. | 13:49

7

Nemoj te bez razloga (kao večina HR medija) uzalud paničariti i stvarati atmosferu katastrofe (ili vam je to cilj?) sve što je "smrzlo" Konzum & Co. uvest će (kao i do sada) iz djelova svijeta gdje nije bilo mraza ili je proizvodnja plastenička. Tak da uzalud vam agro-meteorološke analize i prosipanja pameti. :D
bibactuka

bibactuka

Komentirano: 1.4.2012. | 13:48

8

bio mraz ili ne Hrvatske uvozničke lobije to ne brine,jer u JAR-u i Brazilu nema mraza ionako sve voće u Trg.lancima je uvozno,anaši prekupci i nakupci na tržnicama to sve kod njih pokupuju pa preprodaju kao domaće.Inspekciski nadzor je nikakav,a briga Državu što silne milijarde odu na uvoz hrane,jao si ga tebi Hrvatski rataru ne piše ti se dobro
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 1.4.2012. | 13:18

9

"bit će rutavo" za kukuruz kao jednu od najznačajnijih primarnih kultura što može bitno utjecati na njegovu cijenu i cijenu mesa i mlijeka. Priprema zemljišta je otežana a ponegdje i gotovo nemoguća pa i uz najjače traktore i suvremene rotodrljače. Sjetva još nije toliko upitna ako uskoro padnu obilnije kiše, ali je upitna daljnja vegetacija zbog nedostatka rezervi vode u tlu. Razinavode u bunarima i u ravničarskom dijelu (Perkovci npr.) nikada u ovo doba nije bila tako niska.
Miroslav Mazurek

Miroslav Mazurek

Komentirano: 1.4.2012. | 13:00

10

A ostale kulture? Bit će rutavo ...

Broj komentara: 17

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :