Gospodarstvo : Obrtništvo

Objavljeno: 5.9.2013. u 11:00
Prikaza: 5362
|
Autor: Marija Radošević

Pogledajte zbog čega

U Bukovlju pravi „bum“ sunčanih elektrana

Slika 1
Foto: Slika 1
 • Slika 1
 • Slika
 • Slika 2
 • Slika 3
 • Slika 4

Sve više građana odlučuje se na krovove staviti solarne panele

BUKOVLJE - Jeli poticaj države za ulaganja u obnovljive izvore energije, ekološka osvještenost, ili zarada, motivacaija mještana Bukovlje za gradnju sunčanih elektrana, nije poznato, no u tom je selu trenutno u funkciji osam, a na izgradnju čeka još pet elektrana, što je najveći broj u brodsko posavskoj županiji, pa i šire.

„Moja otkupna cijena će biti oko 3,58 kuna, a godišnja proizvodnja oko 16,5 tisuća kilovata. To je negdje oko 59 tisuća kuna čiste zarade godišnje..." računa Mato.

U velikoj mjeri, razlog tome je lokacija tvrtke (ELVI) u istom selu, koja se bavi i projektiranjem elektrana, pa se nakon njihove, pokusne, za postavljanje solarnih panela na krov kuće među prvima, prošlog lipnja odlučio i Mato Marić. Postavio je 56 panela, 10 kW-atne elektrane, a osnovna motivacije je, kaže, zarada. Čista je računica ako se struja kupuje po jednu, a prodaje po tri i pol kune.

Doduše, trebalo je u projekt uložiti oko 200 tisuća kuna. Djelomično kredit, posudba, štednja... i namaklo se - uz očekivanje kako će uloženo vratiti za nekoliko godina, a ostalo vrijeme do ugovorenih s HEP-om 14 godina, samo će zarađivati.

„Moja otkupna cijena će biti oko 3,58 kuna, a godišnja proizvodnja oko 16,5 tisuća kilovata. To je negdje oko 59 tisuća kuna čiste zarade godišnje..." računa Mato. Ako sve bude prema očekivanjima, za nekoliko godina, panele će staviti i na zgrade sada poslovnog prostora i pojačati mirovinu. A vjeruje kako će i papirologija do tada biti jednostavnija.

U obnovljivim izvorima energije budućnost vidi i njegov susjed Željko Pranjić. „Pratimo sve emisije koje govore o uštedama i ekologiji, a na odluku me potakao i sin Josip, student strojarstva, koji je s prednostima upoznat još kao učenik tehničke škole. U početku je svaka investicija isplativa pa smo donijeli zajedničku odluku" kaže Željko.

Vojnu otpremninu uložio je u projekt budućnosti, a zaradu očekuje nakon pet-šest godina. Za tri mjeseca, koliko struju prodaje HEP-u, sada na računu očekuje oko 17 tisuća kuna. „Istina nije to sve naše. Na to plaćamo porez, mirovinsko i zdravstveno za suprugu koja mora biti registrirana u registru poreznih obveznika – kao obrtnik..." rekao je Željko, koji nakon isteka ugovora, planira ponuditi struju na slobodnom tržištu.

Plodove započetog posla od prije godinu dana ubire i obitelj Zrinke Banah-Marić. Zadovoljni su. „Sve ide prema planu i proračunima. Ako se ovako nastavi, za dvije do tri godine vratit ćemo uloženo, a zadovoljni smo i što je to ekološka proizvodnja", veli Zrinka.

Bum sunčanih elektrana u Bukovlju širi se iz dana u dan. Od lipnja prošle do kolovoza ove godine, osim Marića, Pranjića, solarni paneli postavljeni su i na kućama Ivice Jerkovića, Olgice Isović, Emilije Mirković, Marije Alković... Sada se još jedna završava, a četiri su na čekanju, kaže mladi inženjer elektrotehnike Josip Sedlarević, koji je i projektirao većinu od ukupno 40-etak sunčanih elektrana u bukovačkoj općini, diljem Slavonije i Hrvatske. Unatoč krizi, ljudi se odlučuju jer je profitabilno, procjenjuje Sedlarević.

Iako je u novije vrijeme procedura pojednostavljena, od ideje do realizacije sunčane elektrane, prođe od nekoliko mjeseciu do preko godinu dana. „Kad vlasnik kuće donese odluku o gradnji, te nakon elektro-energetske suglasnosti HEP-a, šalje se zahtjev Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE). Kada ugovor stigne, ide se u izradu glavnog projekta, potom ponovna provjera sa HEP-om, dozvola za trajni pogon, odobravanje cijene HROTE..." nabraja Sedlarević.

Za najčešće, 10 kW-atne elektrane, uvjet je 90-et kvadrata krova, a onda se procjenjuje položaj kuće, (utjecaj stabala, broj dimnjaka..). A za HEP je važna mreža koja podržava projekt, jer se po Slavoniji često događa suprotno" dodaje projektant.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Malo popravili jesu, ali ivičnjake postavili nisu

  Nakon našeg pisanja

  Malo popravili jesu, ali ivičnjake postavili nisu

  30.1.2018. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osam sunčanih elektrana u Bukovlju

  Nesponzoriran članak

  Osam sunčanih elektrana u Bukovlju

  28.8.2013. | 22:22
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kuhar i automehaničar peru tepihe

  U nedostatku posla

  Kuhar i automehaničar peru tepihe

  12.8.2013. | 11:11
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :